VIDEO Primarii din Jilava si Snagov, condamnati la 7 ani, respectiv 5 ani de inchisoare cu executare intr-un dosar privind retrocedari ilegale. Vicepresedintele CJ Ilfov, achitat

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 28 martie 2014, 12:54 Dosare Anticoruptie


Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, a fost condamnat vineri de Curtea de Apel Bucuresti la sapte ani de inchisoare, iar primarul comunei Snagov, Apostol Musat, a primit cinci ani de inchisoare cu executare in acelasi dosar, transmite Agerpres. Cei doi au fost condamnati intr-un dosar privind retrocedarea ilegala a unor terenuri. Decizia nu este definitiva; ea poate fi atacata cu apel.

In acelasi dosar au mai fost condamnati Roxana Curpene (notar public) - doi ani inchisoare cu suspendare, Ovidiu Szasz (finul primarului din Jilava) - 4 ani cu executare, Ion Scaeteanu - 4 ani cu executare, Marinica Bozdoro (administrator societati comerciale) - 3 ani si sase luni cu executare si Suliman Vildan (administrator societati comerciale) - 3 ani cu executare.

Instanta i-a achitat pe Eugenia Cutaru (notar) si pe Gheorghe Roman (vicepresedintele CJ Ilfov).Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, si primarul comunei Snagov, Apostol Musat, au fost trimisi in judecata pe 14 februarie 2012 de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Potrivit unui comunicat al DNA, Adrian Mladin este acuzat de luare de mita, fals intelectual in forma participatiei improprii, instigare la infractiunea de spalare a banilor si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie.

Apostol Musat este acuzat de trafic de influenta, in forma continuata, fals intelectual, in forma participatiei improprii, instigare la infractiunea de spalare a banilor si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie.

Alaturi de acestia au mai fost trimisi in judecata, in stare de libertate:
 • Gheorghe Roman, vicepresedintele Consiliului Judetean Ilfov, pentru trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie;
 • finul primarului comunei Jilava, Ovidiu Szasz, acuzat de complicitate la luare de mita si fals intelectual, in forma participatiei improprii si asociere pentru savarsirea de infractiuni;
 • Ion Scaeteanu, persoana din anturajul primarului comunei Snagov, pentru trafic de influenta, in forma continuata, fals intelectual, in forma participatiei improprii, tentativa la infractiunea de spalare a banilor si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie;
 • Roxana Curpene, notar public, acuzata de complicitate la trafic de influenta si fals intelectual, in forma participatiei improprii, si Eugenia Cutaru, notar public, pentru complicitate la dare de mita si complicitate la cumpararea de influenta;
 • Valentin Octavian Lungu, administrator de societati comerciale, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la trafic de influenta;
 • Marinica Bozdoro, administrator de societati comerciale, acuzat de trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie;
 • Florin Vacaru, administrator de societati comerciale, acuzat de trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie;
 • Vildan Suliman, administrator de societati comerciale, acuzat de trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie.
Potrivit anchetatorilor, in perioada martie - noiembrie 2011, Adrian Mladin, Apostol Musat, Ovidiu Szasz, Gheorghe Roman si Ion Scaeteanu, in calitatile mentionate, in schimbul unor sume de bani cerute drept mita de la o persoana denuntatoare, au actionat in vederea intocmirii unui plan parcelar, avizarii acestuia si emiterii documentelor cadastrale, astfel incat sa fie intabulate terenurile pe care denuntatorul le achizitionase anterior.

'Terenurile, in suprafata totala de 23,8 hectare, situate in extravilanul comunei Jilava, judetul Ilfov, erau amplasate intr-o zona in care nu exista un plan parcelar si, deci, nu puteau fi intabulate. Interesul denuntatorului era ca aceste terenuri sa fie invecinate unul cu celalalt, pentru ca, dupa intocmirea planului parcelar si eliberarea documentelor cadastrale, acestea sa poata fi alipite/unite intr-un singur lot in evidentele funciare si apoi vandute unei societati comerciale', sustin procurorii.

Astfel, in calitate de primar al comunei Jilava, Adrian Mladin i-a pretins denuntatorului suma de 500.000 euro, din care, la data de 19 septembrie, a primit 50.000 euro, pentru a dispune intocmirea de catre Comisia Locala de Fond Funciar a unui plan parcelar in care sa fie incluse toate terenurile denuntatorului, in suprafata totala de 23,8 ha, iar loturile sa fie alipite.

De asemenea, primarul Adrian Mladin s-a angajat sa isi exercite influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra directoarei Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov pentru a o determina sa avizeze planul parcelar si sa emita documentele cadastrale in vederea alipirii terenurilor in cauza.

'La data de 28 iulie 2011, inculpatul Mladin Adrian l-a determinat pe finul sau Szasz Ovidiu sa incheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denuntatorul prin care acesta din urma sa ii cedeze drepturile asupra a doua terenuri. In realitate, acest contract a fost incheiat doar pentru a garanta si a ascunde savarsirea infractiunii de luare de mita', mai arata procurorii.

Potrivit sursei citate, in contextul in care intocmirea planului parcelar trena, a intervenit si Apostol Musat care, in calitate de primar al comunei Snagov, a lasat sa se creada ca are influenta asupra primarului Adrian Mladin si asupra directorului Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliare Ilfov si ca, in virtutea acestei influente, ar putea sa grabeasca demersurile de obtinere a documentelor cadastrale pentru denuntator. In schimb, i-a pretins denuntatorului, direct si prin intermediar, suma de 1.100.000 euro.

'Pentru a ascunde si garanta obtinerea mitei, primarul Musat Apostol l-a determinat pe invinuitul Scaeteanu Ion sa intocmeasca, la notariat, la data de 6 iulie 2011, un contract de imprumut fictiv cu denuntatorul, din care sa rezulte ca Scaeteanu Ion l-ar fi imprumutat pe denuntator cu suma pretinsa drept mita (1.100.000 euro), iar imprumutul sa fie garantat cu terenurile denuntatorului. In cele din urma insa, Scaeteanu Ion a incheiat contractul de imprumut pe suma de 2.500.000 euro', arata DNA.

De asemenea, in perioada iulie-septembrie 2011, notarul public Roxana Curpene l-a sprijinit si ajutat pe Scaeteanu in toate demersurile acestuia facute in vederea obtinerii sumei de 2.500.000 euro drept mita de la denuntator, inclusiv sa incheie un contract de imprumut fictiv cu denuntatorul.

La randul sau, prin intermediul primarul comunei Snagov, inculpatul Gheorghe Roman, in calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean Ilfov, a pretins suma de 100.000 euro denuntatorului, lasand sa se creada ca are influenta asupra directoarei Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov, astfel incat sa o determine sa avizeze planul parcelar intocmit de Comisia Locala de Fond Funciar a comunei Jilava, in care erau incluse toate terenurile denuntatorului si a emite, cat mai urgent posibil, documentele cadastrale pentru aceste terenuri, arata DNA.

In cursul anului 2011, planul parcelar a fost intocmit iar Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov a emis documentele cadastrale respective.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3522 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  /// (Vineri, 28 martie 2014, 13:17)

  hmara [utilizator]

  gigiiii ! ala cu kentul.
  Vroiai sa spui ceva?
 • +2 (2 voturi)    
  pai ce sa zica ? Basescu , nu ? (Vineri, 28 martie 2014, 18:51)

  TzaranuRoman [utilizator]

  mama lui de Basescu, cum ai impinge el pe toti bagabontii astia sa faca rele si pe urma ai baga in necaz !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by