Fostul vicepresedintele al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor si fiul acestuia, arestati pentru 30 de zile

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 21 martie 2014, 20:14 Dosare Anticoruptie


Fostul vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Catalin Dumitru si fiul acestuia, retinuti joi de procurorii DNA Oradea intr-un dosar de mita de un milion de euro, au fost arestati, vineri, pentru 30 de zile, transmite Mediafax.

Curtea de Apel Oradea a admis, vineri seara, propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile formulata de procurorii DNA Oradea pe numele fostului vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Catalin Dumitru, si al fiului acestuia, Catalin Alexandru Dumitru, retinuti cu o zi in urma pentru o mita de un milion de euro pretinsa unui om de afaceri care trebuia sa incaseze despagubiri de cinci ori mai mari de la stat.

Procurorii DNA Oradea l-au prezentat in fata instantei, tot cu propunere de arestare preventiva, si pe omul de afaceri care platise mita, Michael Muresan, si care a fost, de asemenea, arestat pentru 30 de zile.

Decizia instantei a venit dupa dezbateri in sala de judecata care au durat mai bine de sase ore, insa nu este definitiva. Ea poate fi contestata, in termen de 48 de ore de la pronuntare, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Fostul vicepresedinte al ANRP Catalin Dumitru a fost retinut joi, de procurorii DNA Oradea, pentru luare de mita si spalare de bani, alaturi de fiul acestuia, Catalin Alexandru Dumitru, acuzat de complicitate la cele doua infractiuni.

Potrivit ordonantei de retinere, in luna martie 2013, Catalin Dumitru, vicepresedinte Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor la acea data, a pretins unui om de afaceri un milion de euro din totalul de 5.213.222 de euro pe care acesta ar fi urmat sa o incaseze de la ANRP ca urmare a executarii silite.

"In schimbul banilor, vicepresedintele ANRP a sustinut ca isi va incalca atributiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care aceasta persoana, titular al unui drept litigios, le avea in derulare cu ANRP, independent de executarea silita", precizau procurorii.

In 13 mai 2013, Catalin Dumitru a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fiului sau, echivalentul sumei de un milion de euro, sustineau procurorii.

"Pentru ascunderea adevaratei destinatii a sumelor de bani care au facut obiectul cumpararii de influenta si dare de mita, persoana respectiva a intocmit in fals inscrisuri sub semnatura privata intitulate "Contract de imprumut", intocmite de rude ale persoanelor implicate in activitatea infractionala", aratau procurorii in documentul citat.

Totodata, pentru a ascunde originea ilicita a banilor, din suma de un milion de euro, Catalin Dumitru a cumparat, pe numele celor trei fii ai sai, autoturisme de lux si imobile.

"In paralel, in cursul lunii mai 2013, aceeasi persoana i-a dat lui Bran Daniel - Marin (inculpat in acelasi dosar) si suspectului Dragos Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 euro) respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 euro), cei doi prevalandu-se de o influenta asupra lui Dumitru Catalin, vicepresedinte ANRP la aceea data, in scopul determinarii acestuia sa-si incalce atributiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care omul de afaceri le avea in derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios", potrivit sursei citate.

In aceeasi cauza sunt urmariti penal Daniel Marin Bran, retinut in decembrie 2013, pentru trafic de influenta si spalare de bani, si Dragos Vasile Nicolae, pentru complicitate la trafic de influenta si spalare de bani.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1748 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    CRED ca ar tebui o instanta speciala, (Vineri, 21 martie 2014, 22:17)

    romania_curata [utilizator]

    pentru anchetarea nu doar a acestor NEMERNICI care au vandut buna parte din tara infractorilor, ci si pentru REANALIZAREA TUTUTOROR retrocedarilor!!!!
    CRED ca nu ar mira pe nimeni, care se mai crede inca bun roman si cetatean cinstita, ca minim 50% din retrocedari sa fie false !!!!
  • +1 (1 vot)    
    In Romania numai prosti, se mai mira ! (Sâmbătă, 22 martie 2014, 8:23)

    Plagarus [utilizator]

    Adoptarea OUG nr. 10/2014 emisă la 12 martie a.c. privind amânarea pentru 6 luni a despăgubirilor celor cărora li s-au confiscat proprietăţile din Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa şi Cadrilater încalcă art. 53 din Constituţie şi articolul 52 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
    Restrângerea drepturilor printr-o ordonanţă de urgenţă şi fără să existe nici o situaţie excepţională reprezintă o încălcare de către Guvern a statului de drept.
    Decizia vine după ce în decembrie 2013 aceeaşi ordonanţă a fost declarată neconstituţională.
    Ordonanţa adoptată mai prevede că, în următoarele 6 luni de la intrarea în vigoare a acestui act normativ, „se suspendă emiterea de către ANRP a deciziilor de validare sau invalidare a hotărârilor comisiilor judeţene pentru aplicarea Legii nr. 9/1998”. De asemenea, se suspendă şi „plata voluntară a despăgubirilor stabilite prin hotărârile comisiilor judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti, pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, prin ordinele emise de către primul-ministru în temeiul Legii nr. 9/1998, şi, respectiv, prin deciziile de plată emise de către vicepreşedintele ANRP care coordonează aplicarea Legii nr. 9/1998, Legii nr. 290/2003 şi Legii nr. 393/2006”.
    Guvernul VVPSEUDOEPIGRAFULUI încalcă articolul 53 din Constituţia României, privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, şi articolul 52 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by