Dosarul de santaj al lui Dan Voiculescu, scos de pe rol si trimis in camera preliminara, potrivit noilor coduri penale

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 11 februarie 2014, 19:03 Dosare Anticoruptie


Sorin Alexandrescu si Dan Voiculescu
Foto: Colaj foto
Dosarul in care Dan Voiculescu, fiica acestuia si seful posturilor Antena, Sorin Alexandrescu, sunt judecati in legatura cu santajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei a fost scos de pe rolul instantei si trimis unui judecator de camera preliminara, potrivit noilor coduri penale, informeaza Mediafax.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, marti, scoaterea de pe rol a dosarului in care fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, si fiica sa Camelia au fost trimisi in judecata, alaturi de directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, si de fostul sef ANAF, Serban Pop, in dosarul privind santajarea lui Ioan Bendei.

La termenul de marti, avocatii si procurorul au aratat ca, in raport de faza de judecata in care se afla dosarul, acesta trebuie trimis unui judecator de camera preliminara, care sa indeplineasca procedurile prevazute de noul cod de procedura penala.

Totodata, instanta i-a pus in vedere procurorului DNA ca unitatea de parchet trebuie sa transmita instantei copii certificate ale rechizitoriului din dosar, care ulterior sa fie remise celor judecati.

Concret, magistratul de camera preliminara care va primi acest dosar se va ocupa de emiterea citatiilor, de furnizarea rechizitoriului si a altor documente din dosar inculpatilor, de verificarea legalitatii rechizitoriului si de solutionarea tuturor exceptiilor ce pot fi invocate de aparatorii inculpatilor sau de inculpati.

Durata maxima in care se poate face acest lucru este de 60 de zile, timp in care judecatorul trebuie sa decida daca investeste instanta de judecata cu dosarul sau daca il restituie unitatii de parchet.

Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, si fiica sa Camelia au fost trimisi in judecata, in 1 octombrie 2013, alaturi de directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, si de fostul sef ANAF, Serban Pop, in dosarul privind santajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Potrivit DNA, Sorin Alexandrescu a fost deferit justitiei pentru santaj, in timp ce Dan Voiculescu si fiica sa, pentru complicitate la aceasta infractiune.

Serban Pop, presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) la data faptelor, avocat suspendat, este acuzat de folosire, in orice mod, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, se precizeaza intr-un comunicat de marti al DNA.

In acelasi dosar este judecat, pentru complicitate la santaj, George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, in calitate de director general al SC Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu a exercitat, in mod repetat si gradual, acte de constrangere asupra unui actionar al unei societati comerciale (parte vatamata) amenintandu-l cu darea in vileag a unor presupuse fapte de coruptie, astfel incat sa il determine sa urmeze conduita impusa de inculpat.

Conform datelor din ancheta, pesoana ce ar fi fost santajata este administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Procurorii sustin ca Alexandrescu "a exercitat acte de amenintare cu publicarea, prin intermediul entitatilor media, a unor documente care, in opinia sa, argumentau o pretinsa fapta de coruptie savarsita de partea vatamata, in situatia in care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune apartinand SC Antena TV Group SA la un pret dorit de inculpat".

Semnarea contractului in conditiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare 6.480.000 euro/an, pe o durata de cinci ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instantelor, oprirea campaniei media impotriva RCS&RDS pe care o reprezenta partea vatamata si a persoanelor din conducerea RCS&RDS, arata anchetatorii.

In rechizitoriu se precizeaza ca actele de constrangere, prin amenintare, s-au exercitat in mai multe feluri, respectiv verbal, prin afirmatii legate de perspectiva declansarii unui scandal mediatic, precum si prin intermediul unui spot publicitar prin care publicul era informat ca vor fi facute dezvaluiri cu privire la presupuse fapte de coruptie in care ar putea fi implicata partea vatamata.

Acest spot publicitar, arata DNA, a fost realizat din dispozitia Cameliei Voiculescu si a lui Sorin Alexandrescu, la 8 mai 2013, si a fost difuzat in perioada 9 - 30 mai 2013, cu o frecventa de cinci ori pe zi (in total, de 401 ori) de toate posturile TV apartinand SC Antena TV Group SA si SC Antena 3 SA.

De asemenea, santajul s-ar fi facut prin inscrisuri avand caracter de somatie, emise de catre Intact Publishing SRL, semnate de George Matiescu, in calitate de director general, si trimise catre partea vatamata si catre alte persoane, prin care, sub pretextul desfasurarii unei anchete jurnalistice, se solicitau relatii privind imprejurarea care facea obiectul santajului, sustin procurorii.

"In contextul activitatilor descrise mai sus, cu ocazia mai multor intalniri, inculpatul Alexandrescu George Sorin i-a reamintit partii vatamate ca singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa si, implicit, activitatea pe care o desfasoara in cadrul societatii este semnarea contractului cu ANTENA TV GROUP, in conditiile impuse. Informatiile pe care s-a sprijinit Alexandrescu George Sorin pentru a exercita actele de santaj la adresa partii vatamate au fost obtinute de la inculpatul Pop Serban, presedinte al ANAF la acea data. Astfel, in luna februarie 2013, acesta din urma i-a remis lui Alexandrescu George Sorin un set cu documente provenind de la angajatii Garzii Financiare, in conditiile in care, in calitatea sa de presedinte al ANAF, era obligat sa asigure confidentialitatea informatiilor obtinute, in virtutea functiei, de la angajati. In acest fel, Pop Serban i-a asigurat lui Alexandrescu George Sorin un ascendent in discutiile cu partea vatamata si, totodata, un potential subiect de presa, iar pentru sine ulterior, a obtinut promisiunea ca va fi sprijinit pentru mentinerea in functia de presedinte al ANAF", se mai arata in rechizitoriu.

Totodata, arata procurorii, Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit actiunile lui Alexandrescu "menite sa mentina si sa accentueze starea de presiune psihica asupra partii vatamate".

"Demersurile de sprijin s-au facut in mod direct, prin discutii si indrumari adresate inculpatului Alexandrescu George Sorin si indirect, prin intermediul fiicei sale, inculpata Voiculescu Camelia-Rodica. La randul sau, inculpatul Alexandrescu George Sorin l-a informat constant, fie direct, fie prin Voiculescu Camelia - Rodica, despre stadiul actiunilor de santajare si despre pozitia partii vatamate", se mai arata in rechizitoriu.

DNA mai sustine ca, prin intermediul site-urilor Income Magazin si Jurnalul National detinute de SC Intact Publishing SRL, George Matiescu, in calitatea sa de director general, a girat publicarea unor stiri negative la adresa societatii reprezentate de partea vatamata, in scopul sustinerii actelor de santaj exercitate de Sorin Alexandrescu. De asemenea, arata DNA, Matiescu a acceptat si a semnat inscrisurile trimise la 24 aprilie 2013 catre partea vatamata si catre alte persoane, in conditiile in care acestea nu vizau niciun fel de investigatie jurnalistica, ci erau acte de constrangere prin amenintare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de coruptie. La 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor inscrisuri a participat si Camelia Voiculescu, se arata in rechizitoriu.

"In contextul sprijinului acordat activitatilor exercitate de inculpatul Alexandrescu George Sorin pentru si in numele S.C. ANTENA TV GROUP S.A. se inscriu si emisiunile difuzate, incepand cu data de 30 mai 2013, de postul de televiziune Antena 3 (detinuta S.C. ANTENA 3 S.A.), in sensul in care s-a urmarit exonerarea de raspundere penala a inculpatului, denigrarea sistemului judiciar, vizand influentarea deciziei magistratilor in ceea ce priveste urmarirea penala si judecata masurilor preventive in prezenta cauza penala", mai sustin anchetatorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























7913 vizualizari

  • +23 (23 voturi)    
    Il spala pe crestet (Marţi, 11 februarie 2014, 19:29)

    Ptr52 [utilizator]

    si-l face VICEPREMIER
    • -10 (10 voturi)    
      acuzatii nefondate (Marţi, 11 februarie 2014, 23:23)

      AIKO100 [utilizator] i-a raspuns lui Ptr52

      Acest dosar este o facatura mizerabila comandata de infractorul Basescu. Toate acuzatiile sunt nefondate.
      • +2 (2 voturi)    
        daca ai vrut doar sa fii ironic (Miercuri, 12 februarie 2014, 11:14)

        Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui AIKO100

        atunci raspunsul meu e:
        acuzatiile nu sunt nefondate ci nefondante.
        iar motanul isi va sparge dintii in ele.
  • +31 (31 voturi)    
    Altul care scapă cu noile coduri (Marţi, 11 februarie 2014, 19:48)

    Fane Babanu [utilizator]

    Sa-i multumiți lui Ponta pentru noile coduri care-i fac scăpați pe toți mogulii. Dacă Vasile din vârful muntelui fura o găina se duce la pușcărie iar toți astia de au furat milioane scapă cu ajutorul plagiatorului. Unde este dreptatea, egalitatea si justiția?
  • +22 (22 voturi)    
    ce chestie (Marţi, 11 februarie 2014, 20:00)

    ZeroAbsolut [utilizator]

    pai dosarele detinutului nepolitic A. Nascase nu trebuie intoarse si ele si luate iar de la inceput? Ce inseamna discriminarea asta?!
  • +22 (22 voturi)    
    ce frumos (Marţi, 11 februarie 2014, 20:05)

    clarice [utilizator]

    Cine visa puscarie pentru Varan?
    Doar naivii,Victor Viorel Ponta il va spala ,curata,recicla.
    Pe cuvant ca tara asta il merita presedinte pe Varan.
    Dan VOICULESCU Presedinte!!!!!!!
    Noi poporul,scriem pe net la greu, suportam, dormim frumos,nu iesim in strada ,acceptam sa ne conduca oricine,este tara ideala pentru hoti,talhari si lenesi.
  • +2 (2 voturi)    
    Varanii se mai si impuiaza (Marţi, 11 februarie 2014, 20:46)

    abel [utilizator]

    Or muri pana la urma ai batrani de batranete in patul lor ,ca puscaria nu-i mai vede si nu se poate sa traiasca vesnic oricat de mult si-ar dori ei, dar lasa mostenitori si uite asa se perpetueaza raul pe pamant...
    Si... domnul Ponta. mare rau ai facut Romaniei , ma intreb daca o sa-ti apese vreodata constiinta noul Cod penal ?O sa dormi mereu impacat?
    E o vorba care ma face sa cred ca si Voiculescu ( stim povestea cu veriosara turnata la securitate) si Ponta ( procuror care emite un Cod penal injust ; eu aveam pretentia ca un procuror sa apere dreptatea ) nu sunt din neamul romanesc: " cand tiganul a ajuns imparat, intai pe tatal lui l-a taiat".
  • +10 (10 voturi)    
    clar (Marţi, 11 februarie 2014, 20:55)

    Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator]

    A3 cu Ponta au mintit ca noile coduri nu scapa pe nimeni de puscarie. Iata dovada!
  • 0 (0 voturi)    
    25 (Miercuri, 12 februarie 2014, 11:46)

    DeLove [utilizator]

    Nu vor rezolva nimic nici asa. Poate se va demonstra cat mai curand nevinovatia acestora si se termina tot circul asta.
  • 0 (0 voturi)    
    !!! (Miercuri, 12 februarie 2014, 18:31)

    Raluca.H [utilizator]

    Acest dosar ar trebui dizolvat nu plimbat din mana în mana, nu exista nici o dovada care sa îl incrimineze pe Voiculescu.
  • +1 (1 vot)    
    daca ponta si penalii lui il scapa si pe asta... (Miercuri, 12 februarie 2014, 18:34)

    paolalaan [utilizator]

    atunci merita sa le spargem capul ,nu-i de stat oameni buni , mafiotii astia trebuie sa nu scape !!!!!!!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by