VIDEO Interceptari din dosarul lui Nelu Iordache: Administratorul Romstrade ar fi incercat interventii la inalti oficiali, pentru a evita rezilierea contractului pentru autostrada Arad - Nadlac / Iordache despre fostul ministru Silaghi: "E un impotent"

de Alina Neagu, Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 30 aprilie 2013, 11:42 Dosare Anticoruptie


Nelu Iordache
Foto: AGERPRES
Premierul Victor Ponta, fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, si fostul director al CNADNR, Mircea Pop, sunt pomeniti in dosarul in care administratorul Romstrade, Nelu Iordache, este acuzat de delapidare, fals, spalare de bani si inselaciune. Digi24.ro publica fragmente din interceptarile procurorilor DNA in acest dosar. Discutiile demonstreaza faptul ca Nelu Iordache a incercat, atat direct cat si indirect, interventii la mai multi inalti oficiali, incercand sa evite astfel rezilierea contractului incredintat Romstrade pentru constructia primului tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri.

Nelu Iordache a fost trimis in judecata luni de catre procurorii DNA pentru ca ar fi schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 31.519.960 lei, reprezentand o parte din avansul incasat de la CNADNR SA pentru proiectarea si executia lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finantata in proportie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Concret, procurorii sustin ca banii destinati constructiei primului tronson de autostrada au fost folositi in alte scopuri.

In rechizitoriu sunt prezentate documente, facturi si marturii prin care se arata ca suma deturnata de Neou Iordache a fost utilizata in realitate pentru achitarea unor datorii restante ale societatii ROMSTRADE SRL, pentru a sustine societatile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla in mod direct sau prin persoane interpuse, precum si in scop personal, dupa retragerea unor sume in numerar.

Pentru a-si acoperi pasii, Iordache ar fi inaintat documente false si catre Banca Comerciala Romana.

Astfel, potrivit rechizitoriului, "din convorbirea dintre IORDACHE NELU   si PASCA RAZVAN  din data de 02.11.2012 ora 13:22:44 rezulta ca inc. IORDACHE NELU cunostea de documentele false depuse la BCR S.A. pentru justificarea platilor din avansul incasat de la CNADNR S.A. pentru realizarea lucrarilor la autostrada Nadlac - Arad si dispunea care documente sa fie inaintate la DLAF, astfel:

Iordache Nelu: Ai vorbit cu aia de la OLAF ?
Pasca Razvan: Da. Ma asteapta luni dimineata, mi-a zis sa vin.
Iordache Nelu: Da... stii care e problema ? Nu stiu daca acesta e singurul contract pe care il avem cu Blue Air.
Pasca Razvan: Pe tema asta m-a intrebat.

Iordache Nelu: Stiu, dar si pe tema asta, stii tu sigur ? Stii care e problema ? le-ai dat hartie cu ceva, cu asta ?
Pasca Razvan: Le-am dat doar contractul, atata tot. Si el vrea sa-i aduc ...

Iordache Nelu: Nu! Nu putem sa ... nu putem, ca cine stie cum vrea sa ne prinda! Cine stie ce contracte mai sunt!

Pasca Razvan: Sa-i zic ca nu am cunostinta, s-ar putea sa mai fie si altele.
Iordache Nelu: Exact!
Pasca Razvan: Zic ca nu stiu, adica o las deschisa.
Iordache Nelu: Exact! Asta vream, s-o lasi deschisa.

Pasca Razvan: Ii zic ca din cunostintele mele, nu pot sa spun  daca mai exista si alte contracte.
Iordache Nelu: Da, vom cauta si va vom informa... (...)


Nelu Iordache, supranumit Regele Asfaltului, ar fi fost interceptat in timp ce discuta cu unul dintre consilierii sai despre discutiile purtate cu inalti oficiali din Guvern despre rezilierea contractului pentru autostrada Arad-Nadlac. In interceptarile din rechizitoriul Directiei Nationale Anticoruptie apare inclusiv numele premierului Victor Ponta.


  • Fragmente din interceptarile procurorilor anticoruptie:  
9 noiembrie 2012 - discutie intre Nelu Iordache si Adrian Thies, "SC ROMSTRADE SRL avand incheiat contract de consultanta cu firma in care acesta era implicat", potrivit rechizitoriului:

Iordache Nelu:  Vorbeste cu asta, ca expunerea pe ROMSTRADE  acum , luata la zero este de vreo 370 milioane de euro! Astia ma enerveaza si daca ma enerveaza le dau pe fata expunerea si ii...
Thiess Adrian:  Da.
Iordache Nelu: Inseamna CREDIT SUISSE, UNICREDIT (...)

Iordache Nelu: Vorbeste cu Horia, ori il...., ori il...

Iordache Nelu: Hidro este mic copil pe langa ce facem noi acum!
Thiess Adrian:  Pe cuvantul meu.
Iordache Nelu: Stiu asta! Ii mananca in fund.
Thiess Adrian:   Esti nebun ?

Iordache Nelu: Am fost la ministrul transporturilor si mi-a spus: Nu e problema mea, e problema lui Pop (nr. Mircea Pop, directorul CNADNR)  pentru ca el a semnat si oricum, eu nu semnez acea dispozitie de reziliere pentru ca e ilegala ! Dar e treaba lui, raspunde el!
(...)
Thiess Adrian:  Noi vorbim de 20.000 de oameni pe verticala, in primul rand, vorbim de o expunere de 300 milioane euro, intr-o tara de rahat in perioada de criza...

Thiess Adrian:  Ai vorbit cu ministrul  (n.r. Ministrul Transporturilor de la acea data, Ovidiu Silaghi)?
Iordache Nelu: Da, dar ala e impotent. A spus: Stiu asta, dar ce sa fac eu? Nu e decizia mea, e la Pop, care Pop e cu Ponta .... (...)


Dupa ce a primit instiintarea de reziliere a contractului, omul de afaceri a incercat sa obtina continuarea contractului amenintand factorii de decizie ca va face publica expunerea bancilor fata de societatea sa, Romstrade. Procurorii sustin ca Nelu Iordache a incercat sa obtina chiar programarea unei intalniri intre reprezentantii Bancii Comerciale Romane, banca de la care contractase un imprumut de 15 milioane de euro, si cei ai Ministerului Transporturilor.

 
Pe 16 noiembrie 2012, Pasca Razvan Sorin, director in cadrul Romstrade discuta telefonic cu un functionar de la BCR in care s-a incercat punerea de presiune pe banca pentru a se continua derularea platilor din contract.

Pasca Razvan Sorin, Director Romstrade:Transmite-i lui d-nul Ferenc sau nu stiu cui, cum sa facem sa vorbim cu  dansul. Unu: vroiam sa stiu daca ati stabilit un calendar de intalniri  cu bancile si daca aveti nevoie sa vorbim si noi pentru a facilita eventualele...

Functionar BCR: Da, am vorbit ceva ieri.

Pasca Razvan: Si sa-mi spuneti  cu cine sa incerc sa vorbesc si eu ca sa...

Functionar BCR: : Deocamdata nu avem .., nu s-a tras o concluzie.

Pasca Razvan: Si doi la mana: D-nul Iordache tot a incercat sa faciliteze intalnirea cu CNADNR S.A., dar din pacate toti fug ca niste sobolani.

Functionar BCR: : Am inteles.

Pasca Razvan: Evita sa aiba aceasta intalnire, probabil nu stiu ce sa zica si nu au argumente  la intrebarile care le vor fi adresate. Si am incercat sa intru si la secretarul de stat pe transporturi, sa va primeasca si asta, directorul general, ala fuge si se ascunde si nu vrea sa se intalneasca cu dumneavoastra. Concluzia noastra este  ca cred ca cel mai bine ar fi la cabinetul primului ministru sa incercati o interventie.

Functionar BCR
: : Noi ?

Pasca Razvan: Da, dumneavoastra ca banca aveti un rol important in economia romaneasca si o expunere destul de mare pe stat si pe vai si asa mai departe. Adica aveti un cuvant de spus important. Si avand in vedere ca astia fug si nu vor sa intre intr-un dialog, unu, nu ne rezolva nici noua problema, ca stam pe loc si avem nevoie neaparat de sustinerea dumneavoastra ca altfel ne ducem la vale si nici dumneavoastra nu puteti sa trageti niste concluzii astfel incat sa ne spuneti ce putem face impreuna. Si atunci, ca sa nu mai pierdem timpul, pentru ca uitati deja pierdem o saptamana in care domnul Iordache sta toata ziua pe la usi pe acolo si incearca sa rezolve problema asta, asta ar fi o solutie (...)

  • DNA: Nelu Iordache, trimis in judecata dupa ce a folosit fonduri europene pentru plata unor datorii ale firmei sale
Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis in judecata, luni, in dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals in inscrisuri, spalare de bani si inselaciune.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, pentru schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata (61 de acte materiale), utilizarea cu rea-credinta a creditului societatii, in forma continuata (trei acte materiale), delapidare cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata (136 acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (20 acte materiale de instigare si sapte de autorat), fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (35 de acte materiale, din care 20 de acte materiale de autorat si 15 acte materiale de instigare), doua infractiuni de spalare de bani, in forma continuata, doua infractiuni de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, dintre care una in forma continuata.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucuresti, instanta dispunand ca Nelu Iordache sa fie judecat in arest. Primul termen al procesului a fost stabilit de instanta la 20 mai.

Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca Nelu Ioardache a schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentand o parte din avansul incasat de la CNADNR SA de firma administrata de acesta pentru proiectarea si executia lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finantata in proportie de 85 la suta din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL care a incheiat contractul cu CNADNR SA.

Anchetatorii au aratat, in documentul citat, ca suma de 31.519.960 de lei incasata de la CNADNR SA "a fost utilizata, in realitate, pentru achitarea unor datorii restante ale societatii Romstrade SRL, pentru a sustine societatile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla in mod direct sau prin persoane interpuse, precum si in scop personal, dupa retragerea unor sume in numerar".

Astfel, banii destinati constructiei primului tronson de autostrada au fost folositi de Nelu Iordache pentru achitarea unor datorii in valoare de 9.724.780 de lei ale societatilor in care acesta era direct interesat, "intre care o companie de transport aerian (Blue Air, n.r.), plati facute in baza unor contracte ce nu au legatura cu derularea contractului pentru autostrada".








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























5710 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by