Nelu Iordache, trimis in judecata in dosarul deturnarii fondurilor pentru autostrada Nadlac-Arad

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 29 aprilie 2013, 16:43 Dosare Anticoruptie


Nelu Iordache
Foto: AGERPRES
Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis in judecata, luni, in dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals in inscrisuri, spalare de bani si inselaciune, informeaza Mediafax.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, pentru schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata (61 de acte materiale), utilizarea cu rea-credinta a creditului societatii, in forma continuata (trei acte materiale), delapidare cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata (136 acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (20 acte materiale de instigare si sapte de autorat), fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (35 de acte materiale, din care 20 de acte materiale de autorat si 15 acte materiale de instigare), doua infractiuni de spalare de bani, in forma continuata, doua infractiuni de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, dintre care una in forma continuata.

Dosarul a fost trimis vineri la Tribunalul Bucuresti, instanta dispunand ca Nelu Iordache sa fie judecat in arest. Primul termen al procesului a fost stabilit de instanta la 20 mai.

Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca Nelu Ioardache a schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentand o parte din avansul incasat de la CNADNR SA de firma administrata de acesta pentru proiectarea si executia lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finantata in proportie de 85 la suta din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL care a incheiat contractul cu CNADNR SA.

Anchetatorii au aratat, in documentul citat, ca suma de 31.519.960 de lei incasata de la CNADNR SA "a fost utilizata, in realitate, pentru achitarea unor datorii restante ale societatii Romstrade SRL, pentru a sustine societatile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla in mod direct sau prin persoane interpuse, precum si in scop personal, dupa retragerea unor sume in numerar".


Astfel, banii destinati constructiei primului tronson de autostrada au fost folositi de Nelu Iordache pentru achitarea unor datorii in valoare de 9.724.780 de lei ale societatilor in care acesta era direct interesat, "intre care o companie de transport aerian (Blue Air, n.r.), plati facute in baza unor contracte ce nu au legatura cu derularea contractului pentru autostrada".

Nelu Iordache i-ar fi determinat pe unii salariati ai SC Romstrade SRL sa falsifice mai multe facturi emise de furnizori, astfel incat sa reiasa ca platile erau aferente lucrarilor la autostrada Nadlac - Arad, au precizat procurorii.

Totodata, procurorii sustin ca Nelu Iordache ar fi retras din banii pentru primului tronson de autostrada suma de 9.861.000 de lei "cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare-cumparare fictive in numele SC Romstrade SRL".

"Pentru a crea o aparenta de legalitate a retragerilor, inculpatul Iordache Nelu a semnat personal 7 dintre aceste contracte, iar in ceea ce priveste alte 20 de operatiuni comerciale ce nu au legatura cu proiectul construirii autostrazii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajati ai SC Romstrade SRL sa falsifice documente justificative", au mai notat procurorii in actul de sesizare a instantei.

Banii destinati construirii primului tronson din autostrada Nadlac - Arad au mai fost folositi de Nelu Iordache pentru rambursarea de dobanzi si comisioane restante totalizand 2.073.212,20 lei aferente unui contract de credit, precum si "cu titlu de onorariu notar public, taxa de carte funciara si impozit aferente achizitionarii unui teren in comuna Adunatii Copaceni , precum si pentru materiale, lucrari si servicii de consultanta si transport necesare proiectului de constructie a unui complex in comuna Adunatii Copaceni", potrivit procurorilor.

"Toate aceste plati nu au legatura cu proiectul de constructie a autostrazii. Pentru a disimula adevarata provenienta a banilor, si anume avansul incasat de la CNDNR SA si pentru a-i folosi in interes propriu si al societatilor in care era interesat, inculpatul Nelu Iordache a trecut acesti bani, pe baza de facturi ce atestau operatiuni fictive, prin anumite firme", potrivit rechizitoriului procurorilor.

Banii s-au apoi intors cu explicatia "plata eronata" sau "plata nedatorata" in contul SC Romstrade SRL deschis la o alta banca decat cea prin care se derulau operatiunile de plati aferente contractului pentru construirea autostrazii. "Suma ce a facut obiectul operatiunilor de spalare a banilor este de 25.000.000 lei", au mai aratat procurorii.

Schimbarea de catre Romstrade a destinatiei fondurilor din avansul incasat pentru realizarea autostrazii Nadlac - Arad a dus la nerealizarea proiectului si suspendarea platilor de catre Comisia Europeana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.1272 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by