Avocat: Nelu Iordache n-a deturnat fonduri europene, ci cel mult fonduri din bugetul de stat

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 2 decembrie 2012, 17:34 Dosare Anticoruptie


Nelu Iordache
Foto: AGERPRES
Apararea lui Nelu Iordache a aratat duminica, la Tribunalul Bucuresti, ca omul de afaceri nu poate fi acuzat de deturnare de fonduri europene, pentru ca banii luati de acesta pentru proiectul din dosarul in care este cercetat au facut parte din bugetul national al statului, si nu din cel al UE, transmite Mediafax.

Potrivit avocatilor, Iordache nu se face vinovat de deturnare sau schimbare a destinatiei unor fonduri UE.

Unul dintre avocati a aratat, la iesirea din Tribunalul Bucuresti, ca sumele de bani au fost luate in iunie 2011, iar cererea de rambursare a fondurilor de catre Comisia Europeana s-ar fi facut de-abia la sfarsitul lui octombrie 2011.

In acest context, avocatul a spus ca, in opinia apararii, Nelu Iordache nu s-ar face vinovat de faptele de care il acuza procurorii in referatul cu propunerea de arestare preventiva.

Intrebat daca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au gresit incadrand faptele la deturnare de fonduri europene, avocatul nu a dorit sa comenteze, precizand doar ca sustinerile sale reprezinta opinia apararii.

Tribunalul Bucuresti a ramas in pronuntare, duminica dupa-amiaza, urmand sa decida daca admite sau respinge solicitarea procurorilor DNA de arestare preventiva a lui Nelu Iordache pentru 29 de zile.

Potrivit avocatilor omului de afaceri, ordonanta de retinere a omului de afaceri expira duminica la ora 17.00.

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost adus din arestul Politiei Capitalei la Tribunalul Bucuresti, pentru judecarea solicitarii procurorilor anticoruptie de arestare preventiva a lui pentru delapidare, deturnare de fonduri, fals in inscrisuri si spalare de bani.

Iordache a fost retinut, sambata seara, pentru 24 de ore, dupa ce a fost audiat din nou de catre procurorii DNA. El a fost convocat din nou la audieri, sambata dimineata, aceastea durand cateva ore. In urma audierilor, procurorii anticoruptie au decis sa emita o ordonanta de retinere de 24 de ore pentru omul de afaceri.

DNA a precizat, sambata seara, ca in urma extinderii cercetarilor, Iordache este urmarit penal si pentru delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata, pe langa cele trei infractiuni pentru care omul de afaceri fusese deja pus sub acuzare.

Vineri, DNA anuntase ca procurorii au inceput urmarirea penala fata de Nelu Iordache pentru schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, utilizarea cu rea credinta a creditului societatii si spalare de bani.

In acest dosar, procurorii efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Nelu Iordache a fost audiat prima data in noaptea de joi spre vineri, timp de aproape sase ore, la DNA, de unde a fost lasat sa plece.

Iordache a fost audiat dupa ce anchetatorii au perchezitionat in Capitala, joi, timp de peste 12 ore, sediul firmei Romstrade detinuta de acesta. Procurorii anticoruptie au ridicat documente, calculatoare si laptopuri de la sediul firmei.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a reziliat recent contractul pentru construirea primului tronson al autostrazii Nadlac-Arad, incheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, controlata de omul de afaceri Nelu Iordache, motivul principal fiind intarzierea lucrarilor.

Romstrade a inregistrat, in 2011, un profit de 2,6 milioane de euro, adica jumatate din cel obtinut in 2010, potrivit Forbes Romania. In urma cu doi ani, cifra de afaceri a companiei era de 134 milioane de euro.

In 2009, Romstrade era cel mai mare constructor local, avand un profit de peste 31 milioane de euro si o cifra de afaceri de 268 milioane de euro.

In 2011, Romstrade avea, potrivit datelor depuse la Ministerul Finantelor, 1.623 de salariati.

Nelu Iordache a figurat in editia 2011 a Topului Forbes 500 Miliardari pe locul 28, cu o avere de 150 milioane de euro.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3513 vizualizari

  • +10 (10 voturi)    
    incredibil (Duminică, 2 decembrie 2012, 18:13)

    Dodel540 [utilizator]

    Este incredibil cat tupeu poate avea acest avocat.
    "..ci cel mult fonduri din bugetul de stat ". Incearca sa induca ideea ca deturnarea de fonduri din bugetul de stat e ceva banal, deloc grav , au mai facut si altii.
    Pai ala e furt direct din banii mei javra!
    • -2 (10 voturi)    
      Cica era o blonda si o bruneta... (Duminică, 2 decembrie 2012, 19:46)

      cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

      Una tip cocosh si una tip boa-giu.
      Indraznete amandoua....
      Care au facut mult bine.
      Nu noua ci lor...
      Din banii nostrii,desigur.
      • +3 (7 voturi)    
        pai (Duminică, 2 decembrie 2012, 21:07)

        Angoasat [utilizator] i-a raspuns lui cristian_n

        sesizeaza justitia!
        • 0 (0 voturi)    
          As (Luni, 3 decembrie 2012, 12:32)

          ty [utilizator] i-a raspuns lui Angoasat

          Nu are probe, doar lozinci.
    • +2 (2 voturi)    
      Naucitor.. (Luni, 3 decembrie 2012, 9:29)

      Inna100 [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

      ca si cum este mai putin crima sa omori pe cineva cu bata, decat sa-l omori cu cutitul...
    • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 3 decembrie 2012, 11:18)

      [anonim] i-a raspuns lui Dodel540

    • 0 (0 voturi)    
      wrong (Luni, 3 decembrie 2012, 11:20)

      adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

      aia nu mai sunt banii tai sunt a lu' domnu' Nelu :)))
  • +8 (8 voturi)    
    interesanta aparare (Duminică, 2 decembrie 2012, 18:16)

    lulu1 [utilizator]

    daca banii sunt din bugetul statului fapta lui nu constituie infractiune? Sau mergem pe principiul ca de la buget se poate fura fara pedeapsa pentru ca fura toti?
  • +4 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 2 decembrie 2012, 18:40)

    [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
    hai liberarea (Duminică, 2 decembrie 2012, 19:25)

    Gustav666 [utilizator]

    Cine a avut de-a face cu Nelu Iordache a avut parte din plin de tupeul, nesimtirea si siguranta celui care se simtea cu spatele acoperit. Sponzorul tuturor guvernarilor dar mai ales al pdl, cand valoarea contractelor sale cu statul a atins cote inimaginabile, nu si-a putut imagina macar un moment ca poate fi atins.Si n-ar fi fost niciodata deranjat daca asociatul portughez nu s-ar fi plans la Inalta Poarta.
    Iar in ziua in care si prietenul domnului Falca, Georgica Cornu de la Timisoara, va da seama in fata procurorilor, voi spune: da, justitia a inceput sa se elibereze.
  • +5 (5 voturi)    
    Ai dreptate (Duminică, 2 decembrie 2012, 22:04)

    NicolaeA [utilizator]

    Toti, indiferent de partid, la congres la Rahova !
  • +1 (1 vot)    
    ... (Luni, 3 decembrie 2012, 11:10)

    msk [utilizator]

    ..bietul baiat ...a devalizat "doar" bugetul de stat... eu zic sa-l lasam in pace :-D


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by