George Copos, condamnat la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul Loteria I. Sentinta nu este definitiva

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 29 ianuarie 2013, 16:01 Dosare Anticoruptie


George Copos
Foto: Rompres
Omul de afaceri George Copos a fost condamnat, marti, de Judecatoria Sectorului 2 la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul Loteria I, in care este acuzat de evaziune fiscala, anunta Mediafax. Decizia instantei Judecatoriei Sectorului 2 nu este definitiva, putand fi contestata la Tribunalul Bucuresti.

In dosarul Loteria I, omul de afaceri George Copos, patron al echipei de fotbal Rapid Bucuresti si actionar la firme din grupul Ana, a fost trimis in judecata in iunie 2006, la putin timp dupa ce si-a dat demisia din functia de vicepremier. El a fost acuzat de DNA de o frauda de peste un milion de euro.

Alaturi de el sunt judecati, pentru evaziune fiscala, Gilio Giuzepe Roza, actionar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic, director la societatea Rom Tour G.M. Impex si membru fondator al Fundatiei "ProRapid", precum si Stelian Ioan Ratiu (administrator la firma Transilvania International). Totodata, au fost trimisi in judecata Nicolae Cristea, fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana, membru fondator al Fundatiei ProRapid, si Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la firma Euroest Invest, pentru complicitate la evaziune fiscala.

Potrivit anchetatorilor, in perioada iulie-decembrie 2004, Copos, in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de administratie in cadrul Ana Electronic, impreuna cu Roza si cu sprijinul lui Cristea si Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale, aducand bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei (peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea data).

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari in procesul de vanzare-cumparare, respectiv persoana juridica SC Rom Tour G.M. Impex SRL si persoanele fizice Niculaie Ghinea si Ion Matei, inculpatii ar fi ascuns sursa impozabila cu ocazia vanzarii unui asa zis "pachet" de 38 de spatii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, catre Compania Nationala Loteria Romana.

Acelasi mecanism a fost folosit si la achizitia de catre Loterie a spatiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Ratiu.

In rechizitoriul se arata ca Nicolae Cristea - fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana (CNLR) - a platit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponzorizari si publicitate, in perioada 1996-1999.

In plus, in 2002, Loteria Nationala a inchiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar in afara stadionului Giulesti pentru suma de 175.000 de dolari pe an, pret de patru ori mai mare decat cel al pietei, sustin procurorii. In privinta acestor sponsorizari, procurorii au mentionat, in dosar, ca nu au dispus inceperea anchetei, ci doar au vrut sa sublinieze relatiile stranse dintre Copos si Cristea.

Procurorii au mai mentionat ca relatia de "afaceri privilegiate" dintre Copos si Cristea a inceput cu mult timp in urma, cand Loteria a inceput sa dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este actionar.

In 9 decembrie 2009, instanta suprema a decis ca dosarul Loteria I sa fie judecat de instanta Judecatoriei Sectorului 2. Magistratii instantei supreme au admis, astfel, exceptia necompetentei instantei dupa calitatea persoanei in acest dosar.

Urmarirea penala a fost declanasata pe 11 ianuarie 2006, sub acuzatia de evaziune fiscala. Pe 6 iunie 2006, George Copos a fost trimis in judecata, alaturi de alte patru persoane. Cu cateva zile inainte (la 1 iunie) el demisionase din functia ocupata in Guvern.

Procurorii DNA sustin ca, in 2004, in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de Administratie din cadrul SC Ana Electronic SA, George Copos a pagubit bugetul de stat cu peste un milion de euro, ca urmare a unei tranzactii fictive realizate cu ocazia vanzarii unui pachet de 38 spatii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, catre Loteria Romana. Mai exact, el a folosit ca interpusi mai multe persoane fizice si firme in procesul de vanzare-cumparare, pretul incasat in scripte fiind de circa patru ori mai mic decat cel primit in realitate.

Sentinte pronuntate:

  • 22 octombrie 2007 - Inalta Curte de Casatie si Justitie decide ca dosarul trebuie trimis catre Parchetul de pe langa ICCJ, pentru refacerea urmaririi penale.
  • Motivarea sentintei: "Instanta de judecata este indreptatita sa aprecieze ca paguba efectiva ce poate fi apreciata ca fiind creata prin infractiune, rezultata din probatoriul administrat la urmarirea penala si care trebuie avuta in vedere la verificarea competentei procurorului sub aspect material este 37.487.576.256 ROL, respectiv 3.748.757 RON. In raport de cursul de schimb valabil la data de 15.12 2004 de 1 euro=39.293 ROL, aceasta suma ar reprezenta echivalentul in lei a 954.052 euro, suma, in raport de care, Directia Nationala Anticoruptie nu este competenta sa efectueze urmarirea penala."
  • 14 aprilie 2008 - Recursul DNA la decizia de mai sus este admis, dosarul ramane pe rolul ICCJ.
  • Motivarea sentintei: "Inalta Curte apreciaza ca, in aceasta etapa procesuala, in mod gresit instanta de fond a examinat latura civila a cauzei, pronuntandu-se cu privire la prejudiciul cauzat prin faptele inculpatilor. Astfel, la verificarea investirii instantei, sub aspectul competentei materiale a organului de urmarire penala care a efectuat urmarirea penala in cauza, trebuie avut in vedere prejudiciul stabilit prin actul de sesizare, evaluarea exacta a prejudiciului cauzat de inculpati urmand a fi facuta in cursul cercetarii judecatoresti, in cadrul careia se va examina public, nemijlocit si in contradictoriu intregul material probator referitor la latura civila a cauzei."
  • 9 decembrie 2009 - Dosarul este trimis la Judecatoria Sectorului 2.
  • Pozitia acuzatului: "Este necesar ca organele abilitate ale statului sa investigheze orice suspiciune de coruptie, indiferent de calitatea persoanelor implicate. Daca organele statului gasesc ilegalitati, sa le sanctioneze. Daca nu, astept scuze din partea celor care au declansat aceasta investigatie. Personal, nu am nici o emotie, nici o teama si nici o indoiala referitoare la rezultatele investigatiilor."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























13679 vizualizari

  • +57 (57 voturi)    
    Altul la rand... (Marţi, 29 ianuarie 2013, 16:05)

    Cetatean-roman [utilizator]

    Iese Nastase,... se pregateste Copos. Propun sa se dea bonuri de ordine, ca sa evitam inghesuiala...
    • +31 (31 voturi)    
      graba strica treaba (Marţi, 29 ianuarie 2013, 16:52)

      d_b [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean-roman

      daca mai avea si voiculescu putintica rabdare....
    • +22 (22 voturi)    
      De la buget (Marţi, 29 ianuarie 2013, 19:15)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean-roman

      Ar trebui sa le oferim politicienilor mai multe locuri la puscarie, de la bugetul de stat.
    • 0 (0 voturi)    
      Intrebarea mea este.. (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 23:32)

      Ellias [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean-roman

      daca se trece si la confiscarea averilor acestor infractori de drept comun. A se citi: Nastase, Voiculescu, Copos, etc
  • +47 (47 voturi)    
    !!! (Marţi, 29 ianuarie 2013, 16:06)

    CMD [utilizator]

    Bravo Justitiei!
  • -20 (62 voturi)    
    Sper (Marţi, 29 ianuarie 2013, 16:14)

    omidius [utilizator]

    Sper ca Basescu e fericit acum!
    • +26 (30 voturi)    
      sa inteleg ca tu nu esti! (Marţi, 29 ianuarie 2013, 16:25)

      rakleta [utilizator] i-a raspuns lui omidius

      Spor la antene!
      • +16 (20 voturi)    
        Sarcasm, oameni buni... (Marţi, 29 ianuarie 2013, 17:47)

        Valentin Dumitru [utilizator] i-a raspuns lui rakleta

        Sincer vă credeam mai deștepți, fiind de partea asta a baricadei... Dar chiar să nu vă prindeți de un sarcasm finuț... Pe asta o știați?
        "Sper că Băsescu e fericit acum" - Cristiano Ronaldo după semifinala CL pierdută în fața lui Bayern München (2012)
        Mă simt nevoit să vă explic. Toate parafrazele astea au apărut după ce Ponta a început cu "Sper că Băsescu e fericit acum" - după "tentativa" de sinucidere a lui Năstase.
      • +9 (13 voturi)    
        counting (Marţi, 29 ianuarie 2013, 17:48)

        omidius [utilizator] i-a raspuns lui rakleta

        8 oameni pentru care ironia a fost prea fina, and still counting :)
        http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12577527-ambulanta-ajuns-zambaccian.htm
    • +32 (32 voturi)    
      Noi (Marţi, 29 ianuarie 2013, 16:25)

      aqualung [utilizator] i-a raspuns lui omidius

      Noi suntem fericiți acum. De ce? Pentru că marii șmecheri nu mai pot fi siguri că scapă cu șmecheriile lor prin care fură din bani publici.
      • +1 (1 vot)    
        mai copiii.. (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 10:42)

        bancher [utilizator] i-a raspuns lui aqualung

        nu va grabiti sa ba bucurati. Si eu m-as bucura sa il vad la zdup si pe el, si pe Voiclescu, si pe Dinu Patriciu, si pe Becali, dar sentinta a fost pronuntata doar de judecatoria sector 2 si nu e definitiva. Mai poate face recurs la Curtea de Apel, apoi la Inalta Curte de Casatie si jusititie ...deci mai dureaza.
    • +21 (23 voturi)    
      stimabile... (Marţi, 29 ianuarie 2013, 16:31)

      miniME_ [utilizator] i-a raspuns lui omidius

      alegerile au trecut...au castigat ai vostrii...mai schimbati placa fiind ca ne-am saturat de comentariile de genu....
      nu v-a anuntat nimeni ca au trecut alegerile ??
    • +13 (13 voturi)    
      Sper mata ! (Marţi, 29 ianuarie 2013, 17:00)

      NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui omidius

      Sper mata ! Las sa mearga si UTC-istii unde au fost trmisi sute de mii de romani, de tatii si mentorii acestor nesimtiti si ticalosi !
    • +15 (17 voturi)    
      tembeli.... (Marţi, 29 ianuarie 2013, 17:02)

      oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui omidius

      sunteti cei care, numai pe basescu il aveti in vizor la orice problema iscata asa de aiurea............

      ce are s--ula cu prefectura......
    • +16 (18 voturi)    
      Vezi? (Marţi, 29 ianuarie 2013, 17:15)

      Dani.El [utilizator] i-a raspuns lui omidius

      Uite, vezi, de-aia merge rau in Romania: pentru ca alienati mintal ca tine au drept de vot!
    • +7 (7 voturi)    
      Domnule, timpenia (Marţi, 29 ianuarie 2013, 17:55)

      Kappa [utilizator] i-a raspuns lui omidius

      nu este o stare de spirit ci o stare de fapt; daca e condimentata cu un rudiment de inteligenta si un dram de rautate, nu uitati si 10% prostie, ai un patron de Antene si pe lingaii lui.
      Daca era vorba doar de o ironie fina, ceea ce s-ar putea, retrag.
    • +7 (7 voturi)    
      E ceva la misto (Marţi, 29 ianuarie 2013, 18:35)

      Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui omidius

      Nu?
      • +3 (3 voturi)    
        da (Marţi, 29 ianuarie 2013, 18:50)

        omidius [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

        vezi mai sus comentariul lui Valentin Dumitru
    • +3 (3 voturi)    
      E a doua condamnare (Marţi, 29 ianuarie 2013, 23:39)

      Euunul [utilizator] i-a raspuns lui omidius

      Pe evaziune fiscala si in forma continua. Nea George chiar are o problema personala - nicidecum Baselu! Cam asta-i omu'de business?
  • +3 (5 voturi)    
    Sentinta cum e... (Marţi, 29 ianuarie 2013, 16:18)

    OrmenLange [utilizator]

    ... definitiva si irevocabila sau poate fi atacata la o instanta superioara?
  • +5 (7 voturi)    
    Cel mai important lucru ... (Marţi, 29 ianuarie 2013, 16:18)

    za-k [utilizator]

    nu e mentionat in articol:
    E definitiva sau nu sentinta?
    Ca daca nu e, e degeaba!

    Numa' bine,
    za-k/
    • -9 (17 voturi)    
      Nu e definitiva sentinta (Marţi, 29 ianuarie 2013, 16:56)

      Marian G. [utilizator] i-a raspuns lui za-k

      Dar daca vedeai titlul cu informatia asta, nu te mai agitati. Smecherasi astia de la hotnews.ro, cauta si ei afisari cat mai multe, sa duca bani acasa.
    • +11 (11 voturi)    
      Intre timp s-a rezolvat ... (Marţi, 29 ianuarie 2013, 16:58)

      za-k [utilizator] i-a raspuns lui za-k

      Mersi. La mai mare (a se citi multzi ani pt. infractori!)
  • +24 (24 voturi)    
    absurd (Marţi, 29 ianuarie 2013, 16:21)

    Angoasat [utilizator]

    nu vad rostul sentintei, atata timp cat omu e plin de bani..pana ce nu se confisca ce are si platit cheltuielile de judecata ale statului nu este justitie..
  • +9 (9 voturi)    
    judecatoarele astea (Marţi, 29 ianuarie 2013, 16:46)

    nash pandelica [utilizator]

    vor sa lase rapiduletzu' orfan..

    daca va fi sa fie, pacat ca nu e ca peste ocean, sa se cumuleze.
  • +13 (13 voturi)    
    Apa de ploaie (Marţi, 29 ianuarie 2013, 16:49)

    Rasmus [utilizator]

    Decizia instanţei Judecătoriei Sectorului 2 nu este definitivă, putând fi contestată la Tribunalul Bucureşti.
  • +16 (16 voturi)    
    Iese (Marţi, 29 ianuarie 2013, 16:51)

    mos ion roata [utilizator]

    A.Nastase,intra G.Copos se pregateste D.Voiculescu si G.Becali.
  • +12 (12 voturi)    
    Treaba asta, (Marţi, 29 ianuarie 2013, 17:59)

    galasek [utilizator]

    nu poate fi decat benefica, rotatia de cadre puscariabile in zona de carantina.
  • +7 (7 voturi)    
    asteptam pe tava (Marţi, 29 ianuarie 2013, 21:33)

    rov [utilizator]

    pe cei care au vopsit de 11 milioane de euro piste de biciclete in bucuresti...
  • +3 (3 voturi)    
    Ne-mbatam cu apa rece... (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 6:58)

    Cadillac [utilizator]

    Dati-mi banii pe care i-a furat Copos si va JUR doua lucruri:

    1 Ma duc SINGUR la 'mititica....

    2 Stau 4 ani,............... intr-un picior.
    • +1 (1 vot)    
      Facem un bisnis ? (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 10:08)

      NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui Cadillac

      Impartim juma/juma !
      • +2 (2 voturi)    
        Cu CEA mai mare placere! (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 18:27)

        Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

        Dar,cu o conditie: eu stau primii 2 ani, dupa care, e rindu' tau...

        ....iar cind esti 'gata',....................

        te-astept in insulele Belize la o 'bere' !!!!!!!!!!!!!!!!
  • +1 (1 vot)    
    e bataie de joc la adresa romanilor (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:33)

    visio [utilizator]

    nastase face nici 2 ani, copos va face nici 3, in schimb ei fura milioane de euro; romanul de rand habar nu are sa numere 4 milioane de eur; abia supravietuieste iar din taxele lui politicienii si "patronii" de fotbal isi fac vile si isi cumpara cluburi de fotbal....
    ma intereseaza mai mult sa vad 80% din politiceni in puscarie cu averea confiscata, decat sa il stiu 3 ani pe copos la "spa"...nu de alta, insa ce confisc dela politicienii corupti inseamna mai mult decat ce recuperez dela copos...si mai curat clasa politica; dar, eu vorbesc prostii; procurori corupti si plagiatori ca Victor Ponta, nu ar mai ajunge prim-ministri; idioate precum norica nicolai nu ar mai visa sa fie ministrii justitiei...pot continua, insa ma dor degeteel deja...
  • +1 (1 vot)    
    George Copos,condamnat..... (Joi, 31 ianuarie 2013, 10:58)

    Ialomiteanu [utilizator]

    Asta e valabil pentru toti politicienii,nu doar pentru patronii de cluburi de fotbal din Romania.Luati-le imunitatea parlamentara si o sa vedem penitenciarele pline cu politicieni corupti,cu baroni locali de prin toata tara,si mai ales cu interlopi cu dosare grele care sunt protejati de autoritati.N-ar strica inasprirea pedepselor pentru coruptie,dare si luare de mita,trafic de influenta,organizare de grupuri in vederea savarsirii de infractiuni de tip mafiot,etc...Lista cu "doleante"de acest fel ar fi mult mai lunga si sper ca inrr-o buna zi sa se infaptuiasca.Justitia corecta si legile foarte aspre i-ar impiedica sa comita astfel de fapte.
  • 0 (0 voturi)    
    George Copos (Vineri, 1 februarie 2013, 14:47)

    proletara [utilizator]

    Salut tinerete ! Asteptati si veti vedea. Se confisca si averile si se vand ca avem nevoie de bani ...sa stiti si voi ca asa va fi ..si lui Bombo'nel si lui Copos"el s.a.m.d. Vor ramane pe drumuri ..si nici nu vor mai avea voie sa intre in Politika .Maine pe B1 Teve , orele 21 ,oo fix, sa nu ratati ...Baba Proletaraa va pupa pe sufletelel.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by