Dinel Staicu ramane in arest, Tribunalul Bucuresti a respins cererea de eliberare pe cautiune

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 14 mai 2012, 16:49 Dosare Anticoruptie


Dinel Nutu, fost Staicu, va fi judecat in continuare in arest in dosarul privind prejudicierea Transgaz Medias, dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins definitiv, luni, cererea lui de eliberare pe cautiune, relateaza Mediafax.

Instanta Tribunalului Bucuresti a admis, recursul procurorilor la decizia Judecatoriei Sectorului 2 de eliberare pe cautiune a lui Dinel Nutu, in dosarul in care este judecat pentru prejudicierea Transgaz Medias.

Decizia Tribunalului Bucuresti este definitiva, astfel ca Dinel Nutu ramane in arest. Instanta a dispus restituirea sumei de aproximativ 50.000 de euro depusa drept cautiune pentru cazul in care judecatorii ar fi dispus eliberarea lui Dinel Nutu din arest.

Procurorul a cerut judecatorilor mentinerea in arest a lui Dinel Nutu, aratand ca suma de 50.000 de euro depusa drept cautiune pentru eliberarea acestuia nu ofera garantii ca se va supune obligatiilor impuse de instanta in cazul eliberarii lui. Mai mult, el a subliniat ca cei 50.000 de euro au fost depusi pentru Dinel Nutu de catre Asociatia Crestin Ortodoxa.

"Nefiind vorba de o suma muncita personal de catre inculpat, acesta ar putea renunta cu usurinta la ea si si-ar putea incalca usor obligatiile. Hotararea instantei (Judecatoriei Sectorului 2 de eliberare pe cautiune, n.r.) este nelegala si netemeinica", a spus procurorul.

Alte argumente aduse de procuror pentru mentinerea starii de arest preventiv au fost legate de faptul ca acesta a fugit la scurt timp de la inceperea cercetarii judecatoresti, si-a schimbat numele de familie din Staicu in Nutu, lucruri care denota "hotarare si perseverenta" de a nu participa la proces.

In replica, avocatul lui Dinel Nutu a declarat in fata instantei ca, potrivit noului Cod de procedura penala, plata cautiunii poate fi facuta de orice persoana. Acesta a spus ca cele afirmate de procuror in legatura cu faptul ca Dinel Staicu a aratat "hotarare si perseverenta" de a se sustrage judecatii sunt "sustineri nefondate" si ca cei aproximativ 50.000 de euro reprezinta o suma mare, suficienta in a garanta ca acesta se va supune obligatiilor stabilite de catre instanta.

Judecatoria Sectorului 2 dispusese, in 10 mai, eliberarea din arest a lui Dinel Nutu, in dosarul privind prejudicierea Transgaz Medias, instanta admitand atunci cererea acestuia de punere in libertate pe cautiune. Judecatorii au stabilit atunci ca Dinel Nutu sa plateasca o cautiune de 50.000 de euro.

Dinel Nutu este judecat, alaturi de alte persoane, in dosarul in care este acuzat de "asociere in vederea savarsirii de infractiuni", in cazul prejudicierii Transgaz Medias.

In 22 februarie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a anulat condamnarea la sapte ani de inchisoare primita de Dinel Nutu, fost Staicu, intr-un alt dosar, privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor (BIR), in care acesta a fost judecat pentru complicitate la abuz in serviciu, dispunand anularea mandatului de executare a pedepsei.

Completul Curtii de Apel Bucuresti care a anulat sentinta lui Dinel Staicu si-a motivat decizia prin aceea ca in cazul acestuia a existat o dublare a procedurilor judiciare, totul incepand de la inregistrarea a doua sesizari cu acelasi obiect la Inspectoratul Politiei Romane-Bucuresti si Inspectoratul Politiei Judetene (IPJ) Dolj.

Curtea de Apel Bucuresti il condamnase definitiv, in 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor, instanta reducand cu cinci ani pedeapsa primita de acesta la Tribunalul Capitalei.

Omul de afaceri a fost atunci de negasit, astfel ca instanta de executare a pedepsei l-a dat in urmarire nationala pe vechiul nume.

Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal de la 1 aprilie 2011, cand omul de afaceri si-a ridicat noua carte de identitate, insa autoritatile au fost informate de aceasta schimbare in 6 aprilie 2011, dupa ce, la cererea jurnalistilor, au cerut informatii de la Centrul National de Administrare a Bazelor de Date.

Astfel, in 7 aprilie 2011, Dinel Nutu a fost dat in urmarire internationala, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare.

Dinel Nutu a fost prins in 19 aprilie 2011, in localitatea Mako din Ungaria, acesta fiind incarcerat la Penitenciarul Rahova.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























682 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by