UPDATE Recursul in dosarul Adrian Nastase - Trofeul Calitatii a fost amanat pentru 10 mai

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 2 mai 2012, 7:43 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte a amanat miercuri dimineata judecarea recursului in dosarul Adrian Nastase - Trofeul Calitatii, in care fostul premier a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, pentru 10 mai, pentru ca avocatul angajat de Bogdan Popovici este internat in spital si a trimis un document prin care dovedeste imposibilitatea de a se prezenta la instanta.

In finalul sedintei, Adrian Nastase si presedinta completului de judecata Livia Stanciu au avut o discutie pe marginea termenului acordat, Nastase considerand ca 10 mai este un termen prea scurt pentru a-si pregati apararea, in schimb presedinta completului a mentinut termenul si a precizat ca pe 10 mai vor fi audiati inculpatii, inclusiv Adrian Nastase si a mai precizat ca Inalta Curte a facut toate diligentele posibile pentru ca avocatii sa poata consulta actele din dosar.

UPDATE 09:00 Adrian Nastase a ajuns la proces. Fostul premier a declarat ca isi doreste ca in recurs sa fie achitat si ca decizia din prima instanta a fost una super politizata.

"Cred ca completul de 5 judecatori va indrepta greseala. Eu sper sa fiu achitat, decizia din prima instanta a fost una super politizata", a declarat Nastase.

In acest dosar, Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. In cazul in care recursul formulat de avocatii lui Adrian Nastase va fi respins, fostul premier va fi obligat sa isi ispaseasca pedeapsa de doi ani de inchisoare. De asemenea, completul de cinci judecatori poate sa admita recursul si sa dispuna o alta solutie
.

Pe 27 aprilie Nastase a solicitat prin intermediul unui avocat amanarea procesului pentru a isi pregati apararea. Un consilier personal al lui Nastase a precizat ca liderul PSD a transmis si un document in care spune ca in acea perioada avea programata o deplasare la Strassbourg, dar ca a intrerupt aceasta deplasare din cauza motiunii de cenzura. De asemenea unul din aparatorii lui Adrian Nastase nu s-a prezentat la instanta din cauza unor probleme medicale.

Judecatoarea Lidia Doina Stanciu, presedinta completului de judecata si presedintele ICCJ, a anuntat pe 27 aprilie ca nu va mai acorda vreo amanare pentru angajarea de avocati. Ea a mentionat ca nu va mai acorda dupa data de 2 mai niciun termen pentru pregatirea apararii sau angajarea de avocati.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a mutat recursul in dosarul Trofeul Calitatii - Adrian Nastase din 21 mai in 23 aprilie. Potrivit reprezentantilor ICCJ completul care judeca recursul a dispus preschimbarea termenului din oficiu pentru celeritatea procesului.

Recursul va fi judecat de un complet de cinci judecatori ai Inaltei Curti. In cazul in care recursul formulat de avocatii lui Adrian Nastase va fi respins, fostul premier va fi obligat sa isi ispaseasca pedeapsa de doi ani de inchisoare. Vezi cazul deputatului PNL Virgil Pop. De asemenea completul de cinci judecatori poate sa admita recursul si sa dispuna o alta solutie. 

In motivarea deciziei, magistratii ICCJ Ionut Matei si Ioana Bogdan sustin ca procurorii au dovedit ca fostul premier si-a folosit influenta pentru a obtine finantarea ilegala a campaniei electorale prezidentiale din 2004.

Cei doi judecatori sustin ca pedepsirea cu inchisoare a lui Nastase trebuie sa reprezinte un puternic semnal de alarma pentru politicieni care trebuie sa constientizeze ca nu sunt mai presus de lege. In motivare este consemnata si opinia separata a judecatoarei Cristina Rotaru, care a fost de parere ca Nastase trebuie achitat pentru ca procurorii nu au demonstrat suficient vinovatia acestuia. Din motivarea instantei: in acest context, pedepsele aplicate trebuie sa inhibe pe toti cei care ar fi tentati sa intre in relatii dincolo de limitele legii cu reprezentantii clasei politice.

Dosarul "Trofeul calitatii" – Adrian Nastase

Fostul premier Adrian Nastase este acuzat de DNA ca, in 2004, a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. Manifestarea "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat.

Organizatoarea simpozionului incriminat a fost Irina Jianu, inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii, functie in care a fost numita ca urmare a relatiilor la nivel inalt pe care le avea in PSD, sustin anchetatorii. Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (cuirca 125 de euro la acea data) si 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro la acea data) pentru cele juridice. In total, s-a strans suma de 67,4 miliarde de lei vechi.

Citeste aici acuzatiile din dosar

Citeste rechizitoriul integral al dosarului

Vezi si cum se apara Adrian Nastase pe propriul site codulzambaccian.ro







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3837 vizualizari

  • +23 (25 voturi)    
    Momentul adevarului (Miercuri, 2 mai 2012, 7:55)

    vlad [anonim]

    Acum vedem cat de multe progrese a facut justitia in ultimii ani. Au fost pasi marunti, dar importanti. Sa vedem daca si ireversibili, sau, din potriva, daca totul se va intoarce in doar cateva zile la vremea de aur a PSD-ului: NUP-uri, achiari, neconstitutionalitati, prescrieri, amanari etc.
    • +16 (18 voturi)    
      :) (Miercuri, 2 mai 2012, 9:48)

      calin [anonim] i-a raspuns lui vlad

      Pe cat punem pariu ca se da achitare? Cred ca sentinta s-a amanat intentionat pentru a astepta decizia cu privire la noul guvern...
    • -5 (9 voturi)    
      O da (Miercuri, 2 mai 2012, 10:30)

      msrp [anonim] i-a raspuns lui vlad

      Imi amintesc, cat a fost PDL au fost condamnari cu nemiluita.
    • +2 (4 voturi)    
      probleme mari de sanatate in avocatura (Miercuri, 2 mai 2012, 11:31)

      poporean [anonim] i-a raspuns lui vlad

      au fost si mai sunt probleme cu judecatorii dar de miscat parca s-a miscat ceva .
      vad acum probleme mari de sanatate la avocati.
      propun teste medicale serioase dupa care sa ramana in bransa numai avocati sanatosi tun . cei bolnavi , daca insista sa faca meserie , ar putea sa-si castige existanta eventual din consultatii particulare pentru nastase , jianu si altii care vor fi in nevoie
  • +21 (23 voturi)    
    Decizie asteptata si unanima (Miercuri, 2 mai 2012, 8:00)

    mass [anonim]

    Felicit de pe-acum completul de judecata pentru decizia justa si previzibila: achitarea la pachet cu cheltuielile de judecata suportate de stat.
  • +10 (10 voturi)    
    oare... (Miercuri, 2 mai 2012, 8:01)

    translativus [utilizator]

    ....va fi o alta solutie? Ce credeti?
  • +17 (19 voturi)    
    Hai sa-l vedem pe Ponta (Miercuri, 2 mai 2012, 8:04)

    CalinM [utilizator]

    Cat de rapid suna la judecatori sa-si scape mentorul politic si Secretarul General al PSD?
    • +15 (17 voturi)    
      dar nu este nevoie! (Miercuri, 2 mai 2012, 9:23)

      Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui CalinM

      Crezi ca judecatorii acea sunt prosti, asteapta sa fie susnati? Nu este necesar, au vazut tendinta, au vazut optiunea "maselor largi populare", ce il vor din nou pe Ilcii la Cotroceni. In noul context socio-politic, este perfect clar: Nastase este nevinovat, SOV e nevinovat, Voicu e nevinovat, toti vor primi si despagubiri grase pentu tracasarile suferite!
  • +15 (17 voturi)    
    poate se ineaca (Miercuri, 2 mai 2012, 8:21)

    sache [anonim]

    ca tiganul la mal.....
  • +14 (16 voturi)    
    bombonel = achitat (Miercuri, 2 mai 2012, 8:29)

    bizonul [anonim]

    A-chi-tat !! sa nu-mi spuneti ca nu v-am spus!
  • +18 (20 voturi)    
    chiar.... (Miercuri, 2 mai 2012, 8:33)

    mos ion roata [utilizator]

    trebuia sa cada guvernul pentru asta?
  • +22 (24 voturi)    
    i-auzi (Miercuri, 2 mai 2012, 8:39)

    michela [utilizator]

    Nici ca se putea un moment mai bun pentru recursul asta...ma astept sa-i vad pe judecatori iesind de brat cu AN. Gata cu incertitudinile, de acum se pot iubi legal, nu mai au nevoie sa o faca pe ascuns.
  • +16 (18 voturi)    
    sa fie condamnat (Miercuri, 2 mai 2012, 8:42)

    justitiarul [anonim]

    eu personal nu mai cred in justitia din Ro, dar sa speram ca de data asta nu va mai fi condamnat cu suspendare ci va intra la mititica.
    e adevarat ca poanta este la butoane dar stie bine ca Europa este cu ochii pe noi si va trebui sa raspunda pentru ca avem o tara corupta fara corupti. nastase si ilici si toti hotii indiferent de culoarea politica ar trebui condamnati in regim de urgenta si confiscate averile facute din furt si coruptie
    • +11 (13 voturi)    
      mi-e mai aproape camasa decat haina (Miercuri, 2 mai 2012, 9:25)

      Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui justitiarul

      Asa suna un vechi proverb romanesc.
      Ponta POATE ca stue ca UE este cu ochii pe Justitia de la noi, dar cu certitudine trebuie sa isi indeplineasca sarcinile de Partid, ce includ albirea tuturor escrocilor. Evident ca Nastase Saptecase va zburada liber, si va primi si despagubiri!
  • +18 (20 voturi)    
    Bine ca s-a schimbat guvernul (Miercuri, 2 mai 2012, 8:46)

    Jorj [anonim]

    Ufff. Bine ca s-a schimbat guvernul.
    Daca sansele sa-l vedem in puscarie pe cel mai lacom, ingamfat, arogant individ postrevolutie, erau destul de mici in timpul vechiului guvern, acum gata, e clar, sansele au disparut cu totul.
    Justitia va fi oarba din nou, dosare grele se vor lungi in justitie pana la prescriere.
    Ii urez acestui individ josnic, care si-avandut tara, si celorlati ca el, mult liniste sufleteasca, sa aiba un somn usor, netulburat de ganduri negre.
  • +13 (15 voturi)    
    Pariu (Miercuri, 2 mai 2012, 8:50)

    kin3zu78 [utilizator]

    ca scapa acuma ca au venit ai lui la PUTERE ?
  • +13 (13 voturi)    
    poate (Miercuri, 2 mai 2012, 8:51)

    alip [utilizator]

    ne spuneti si ce alta solutie pot da judecatorii. Cu suspendare?
  • +13 (15 voturi)    
    Coana aia de-ar trebui sa fie oarba (Miercuri, 2 mai 2012, 8:52)

    costel ivu [anonim]

    Coana aia de-ar trebui sa fie oarba da' e chioara, Madam Justitia pe numele ei, s-o fi tratat? ca data trecuta era racita, ii curgea nasucu' pe Balanta Dreptatii. Acu' oare ce boala mai are? Coruptionita acuta cu accese de friguri politice?
    • +4 (6 voturi)    
      sa-ti spun ultima noutate (Miercuri, 2 mai 2012, 11:07)

      Ursul prepolar [utilizator] i-a raspuns lui costel ivu

      Coana Justitia s-a-nscris in USL.
  • +14 (16 voturi)    
    Din pacate.... (Miercuri, 2 mai 2012, 8:56)

    Ronin [utilizator]

    ...cred ca se va accepta recursul....justitia va intra din nou in zodia PSD iar Nastase, albit in prima faza, va reveni la statutul de dinainte, incetul cu incetul......ne meritam soarta...
    P.S. Tin sa mentionez ca io` unu` i-mi doresc sa-l vad pe Nastase in puscarie!!!
  • +11 (15 voturi)    
    Hai cu achitarea !!! (Miercuri, 2 mai 2012, 8:59)

    je [anonim]

    USL-ul e la putere. Ciocul mic justitie.
  • +9 (9 voturi)    
    La pariu ca scapa? (Miercuri, 2 mai 2012, 9:03)

    cucu [anonim]

    N-o sa avem onoarea sa ii udam florile de pe mormant.
  • +13 (15 voturi)    
    Incepe sa vina... (Miercuri, 2 mai 2012, 9:07)

    dami365 [utilizator]

    ...din nou apa la moara lui Bombo!!!Cred ca nici Vlad Tepes nu s-ar descurca cu mizeria ce este acum!!!
  • -13 (15 voturi)    
    trofeul necalitatii (Miercuri, 2 mai 2012, 9:43)

    mor de frica portocalii!!! [anonim]

    Nastase are azi zi grea dar mai grele sunt zilele care vin pentru banda de mafioti ai chiorului, efectiv toate licitatiile au fost capusate pedele, fara numar sunt modalitatile prin care au deraiat in ograda lor banul public, dupa o schema identica celei pe care o incrimineaza ei la Bombonel....
  • +11 (13 voturi)    
    Amanare (Miercuri, 2 mai 2012, 10:30)

    ion [anonim]

    Amanarea poate explicata foarte simplu. Inca apa este un pic tulbure , ajunge Ponta premier, nu ajunge, ce, cum ... Judecatorii au ales sa mearga la sigur, pana pe 10 mai se mai clarifica lucruri si o sa stie din ce parte bata vantul.
    Si uite asa pasii in fata aia marunti si minusculi pe care justitia i-a facut in ultimii ani se duc pe apa sambetei
  • +5 (7 voturi)    
    Avocatu' (Miercuri, 2 mai 2012, 11:11)

    Mih. [utilizator]

    Nastase are un singur avocat? O fi si din oficiu, ca Bombo n-are alte posibilitati...saracu!
  • +4 (6 voturi)    
    ha ?! (Miercuri, 2 mai 2012, 11:41)

    ginel din obor [anonim]

    pai asta este recurs.
    schimba apararea ?

    scarba noastra si mandria,
    justitia in romania !
  • +2 (4 voturi)    
    pe 10 mai aflam tot ce trebuie despre noul guvern (Miercuri, 2 mai 2012, 11:52)

    grig [anonim]

    Primul test semiratat a fost azi. Sa vedem care e mesajul ep 10 mai. Oare o sa reziste justitia la presiuni si promisiuni de 4 ani de presiuni!
  • -1 (1 vot)    
    la urmatorul termen, (Miercuri, 2 mai 2012, 13:06)

    iulian-bz [utilizator]

    intra in actiune doctorul Branisteanu,prietenii stiu de ce!!!
    oare cat ne vor prosti tovarasii din justitie,o sa rada si albanezii de noi,curat murdar ,coane Bombonel!!!
  • 0 (0 voturi)    
    Pinocchio si Geppetto (Miercuri, 2 mai 2012, 16:50)

    claudius [anonim]

    Ia ghiciti cine este noul candidat USL la presedintie? Cine este Pinocchio, cine Geppetto?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by