​​VIDEO Al 46-lea termen in dosarul Trofeul Calitatii. Deputatul PSD Valeriu Zgonea, audiat in dosarul de coruptie al fostului premier Adrian Nastase

de Attila Biro     HotNews.ro
Vineri, 16 decembrie 2011, 17:25 Dosare Anticoruptie


Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au judecat vineri, 16 decembrie, un nou termen in dosarul Trofeul Calitatii, in care este inculpat fostul premier Adrian Nastase. Instanta l-a audiat pe deputatul PSD Valeriu Zgonea, care a povestit cum s-a derulat campania prezidentiala din 2004. Adrian Nastase a declarat ca dupa achitarea din dosarul Matusa Tamara va petrece mai linistit sarbatorile de iarna. In sala de judecata, martorii au relatat cum au fost incheiate contracte fictive pentru realizarea simpozionului Trofeul Calitatii.

Ora 9:00 Incepe procesul. In sala sunt prezenti Adrian Nastase si Bogdan Popovici, inculpat si el in dosarul Trofeul Calitatii. Completul de judecata este format din judecatorii Ionut Matei (presedinte), Cristina Rotaru si Ioana Bogdan. Sunt audiati primii martori; in fata salii de judecata astepta sa fie ascultati in jur de 30 de persoane.

Ora 9:40 Continua audierea martorilor. Un martor explica instantei ca nu isi mai aduce aminte detalii despre Trofeul Calitatii. Martorul vorbeste de o licitatie la care a participat Eurografica. Este vorba de contractul prin care s-au realizat materialele promotionale pentru Inspectoratul de Stat in Constructii. "Mentionez ca in anii trecuti au existat forme de publicitate altele decat pixuri, rulete, materiale promotionale etc. Au existat contracte in care ISC platea, iar inspectorii participau la emisiuni. Adica ei raspundeau la intrebarile reporterilor, iar ISC platea niste bani pentru asta", spune martorul.

Judecatorul il intreaba daca este sigur pe ceea ce spune. "Da, sunt sigur. Stiu de existenta unor astfel de contracte in baza carora inspectorii se prezentau la emisiuni", spune martorul. Martorul povesteste instantei ca ISC a realizat o procedura de achiztii publice pentru cumpararea de cataloage destinate Trofeului Calitatii, care a fost una fictiva. "Procedura de achizitie a fost una fictiva pentru ca s-a realizat postfactum, adica dupa ce am primit produsele", spune martorul.

Procurorul pune intrebari despre procedurile de achizitie. "Doamna Gasparovici Diana mi-a dat de inteles ca firma Eurografica trebuie sa castige licitatiile. Am transmis asta si membrilor comisiei", spune martorul. El mai povesteste ca de organizarea Trofeului Calitatii s-a ocupat inculpata Gasparovici, pentru ca ea avea in subordine departamentul de presa. Martorul explica instatei ca a detinut in 2004 functia de sef serviciu achizitii si informatizare.

Un alt martor, fost inspector sef, povesteste instantei cum s-a organizat Trofeul Calitatii. "Stiu ca la nivelul conducerii centrale a ISC s-a dispus sa incheiam contracte cu firmele organizatoare. Nu am incheiat contractele pentru ca doream detalii si imi amintesc ca o alta motivatie era ca nu aveam personalitate juridica", spune martorul. Judecatorul il intreaba daca este timorat, daca a intervenit cineva asupra lui. Martorul spune ca nu a intervenit nimeni si este extrem de relaxat.

Ora 11:50 Sedinta de judecata este intrerupta. Presedintele completului anunta ca procesul se va judeca intr-o alta sala, la parterul cladirii. Adrian Nastase se opreste in holul Curtii Supreme si vorbeste despre dosarele sale. Spune ca va petrece sarbatorile de iarna mai linistit dupa ce a fost achitat in dosarul Matusa Tamara.



Ora 12:25 Continua audierea martorilor. In fata instantei se prezinta mai multi martori angajati ai ISC. "Invitatiile de participare la Trofeul Calitatii erau transmise de inspectori catre firmele pe care le aveau in portofoliu si le controlau. Nu am simtit nimic politic in derularea simpozionului", spune un martor. Un alt martor isi aminteste ca Irina Jianu i-a dat ordin sa cumpere un bol de ghiocei pe care sa il trimita Danei Nastase. Martorii relateaza cam aceleasi lucruri, insa multi spun ca nu isi mai amintesc detaliile. Unii explica instantei ca au trecut mult prea multi ani pentru a-si aminti.

Ora 13:10 Instanta il audieaza pe deputatul PSD Valeriu Zgonea, care - prin avocatii lui Nastase - a solicitat sa fie audiat mai repede deoarece are de facut o deplasare in teritoriu. Martorii care au fost chemati de la ora 9 dimineata vocifereaza nemultumiti ca deputatul PSD sare peste rand si este audiat inaintea lor. Zgonea isi incepe depozitia.

  • "Sunt membru PSD de 17 ani. In 2004 faceam parte din staful tehnic al partidului pentru alegeri.
  • Adrian Nastase a fost nominalizat intr-un congres PSD+PUR in august-septembrie. Cutuma spune ca presedintele partidului este si candidatul la prezidentiale. Aceasta regula se respecta si la alte partide. Si Traian Basescu a fost presedinte al PD si candidat la prezidentiale. In partid era vorba sa se faca sondaje care sa arate cine este cel mai bine plasat.
  • A rezultat ca Nastase sta cel mai bine si asta a fost si propunerea facuta la congres. Au fost mai multe nume vehiculate, Mircea Geoana si altii. Eu nu stiam nimic despre situatia financiara, asta era atributul mandatarilor financiari. Candidatii nu se ocupa de distributia materialelor.
  • A fost un moment dupa alegerile locale cand Adrian Nastase a vrut sa isi dea demisia din functiile de premier si presedinte al partidului. Dupa alegeri s-a asteptat un scor si a iesit un alt scor. Au fost multe aspecte, o alta motivatie a fost si aceea de a se ocupa de negocierea cu UE pentru integrare", sustine Valeriu Zgonea.
Audierea martorilor continua. Instanta a dispus ca pe 20 decembrie sa fie judecat un alt termen din dosarul Trofeul Calitati.

Dosarul "Trofeul calitatii" – Adrian Nastase

Fostul premier Adrian Nastase este acuzat de DNA ca, in 2004, a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. Manifestarea "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat.

Organizatoarea simpozionului incriminat a fost Irina Jianu, inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii, functie in care a fost numita ca urmare a relatiilor la nivel inalt pe care le avea in PSD, sustin anchetatorii. Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (circa 125 de euro la acea data) si 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro la acea data) pentru cele juridice. In total, s-a strans suma de 67,4 miliarde de lei vechi.

Potrivit procurorilor, "ca urmare a exercitarii de catre Adrian Nastase a influentei si autoritatii decurgand din functia de presedinte al Partidului Social Democrat (...) asupra unor persoane, fie membri PSD cu functii importante in cadrul unor institutii publice (Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului, Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA, Agentia Nationala Sanitar Veterinara, Compania Nationala a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare), fie lideri de partid locali, primari si presedinti de consilii judetene, acestia au impus achitarea unor importante sume de bani sub forma de taxe de participare pentru un simpozion irelevant pentru activitatea institutiilor respective".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1958 vizualizari

  • +8 (10 voturi)    
    mizerabilii!!! (Vineri, 16 decembrie 2011, 17:42)

    corado [anonim]

    ...
  • +11 (13 voturi)    
    Nu este vinovat (Vineri, 16 decembrie 2011, 17:43)

    Rasmus [utilizator]

    E clar, daca il judeci dupa legile PSD
  • +8 (10 voturi)    
    nu-i nimic (Vineri, 16 decembrie 2011, 17:44)

    dan [anonim]

    este prosti care voteaza usl oricum,,
  • +5 (9 voturi)    
    Cine ii mai crede? (Vineri, 16 decembrie 2011, 17:56)

    george [anonim]

    Si, uite asa, circul continua, ca si cum ar fi pe bune, ca luptam impotriva coruptilor, poate reusim sa prostim pe cineva. Iar Nastase va fi iar albit, ne va zimbi smechereste si ne va calari iar de pe pozitia de prim ministru, in viitorul guvern PDL-PSD.
    • +2 (2 voturi)    
      prostanacii (Sâmbătă, 17 decembrie 2011, 7:06)

      eu si noi [anonim] i-a raspuns lui george

      nu se poate
      nu pot crede ce se intampla: judecatorii stiu ca suntem monitorizati pe justie de catre europa si ei astapta ca nastase sa faca ce sa il condamne? coruptia in justitie este de poveste/faraonica
      nu mai avem scapare
      o sa le mai dea 2-3 kg de malai si faina+galeata si vin iar la putere psd-istii
      DE ASTA NE-AU MURIT TINERII IN 1989?
  • +7 (7 voturi)    
    Oameni buni (Vineri, 16 decembrie 2011, 18:18)

    grangurele [anonim]

    Fie-va mila de poporul roman si macar nu mai cheltuiti bani de pomana. E nevinovat conform actualelor norme de conduita in societate si economie. Nu mai risipiti bani aiurea prin salile de judecata.
    Inca nu v-ati dat seama ca Nastase si altii ca el is imuni? Zarurile sunt aruncate, el e viitorul primministru, doamne ajuta in privinta presedintelui.
    Succes in depopularea tarii domnilor guvernanti, o sa ramaneti sa va mancati intre voi in scurt timp sau sa ma manance asiaticii si ahrabii.
  • +7 (9 voturi)    
    procurorii si judecatorii,cei mai mari talhari (Vineri, 16 decembrie 2011, 18:20)

    toma [anonim]

    cei mai mari talhari din tara !
    asta care a luat spaga cat china vanzand pe nimic cele mai mari bunuri ale tarii ne rade in nas si ne spune sa-i numaram ouale !
    i-as suci gatul cu mana mea !
    la fel si la procurorii si judecatorii cre au judecat dosarele nastase !
  • +3 (5 voturi)    
    ? (Vineri, 16 decembrie 2011, 19:27)

    manusha [utilizator]

    Iar se prefac astia ca judeca ? Asistam la o reprezentatie teatrala. Am mai vazut. Cunoastem finalul. Tot noi vom plati cheltuielile de judecata ! Sila mi-e !
  • +3 (5 voturi)    
    Pumnarela (Vineri, 16 decembrie 2011, 20:23)

    Alf [anonim]

    “…Valeriu Zgonea, care - prin avocatii lui Nastase - a solicitat sa fie audiat mai repede deoarece are de facut o deplasare in teritoriu”. Obraznic, ca intotdeauna, gunoiul. Nu-l da nimeni pe comunistul asta cu fundul de pamant?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by