Al 32-lea termen in dosarul Zambaccian (1804 zile de la trimiterea in judecata)

​VIDEO Zidarul, zugravul, tamplarul si parchetarul au relatat cum au montat chinezariile in casa fostului premier. Adrian Nastase a povestit cum l-a diagnosticat un medic chinez prin “luarea pulsului”

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 29 noiembrie 2011, 22:50 Dosare Anticoruptie


Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au deliberat un nou termen in dosarul Zambaccian I, in care fostul premier Adrian Nastase si sotia sa Dana sunt acuzati de luare de mita si santaj. In sala de judecata, muncitorii care au lucrat la imobilul de pe strada Zambaccian au relatat cum au instalat parchetul si cum au zugravit casa fostului premier. Adrian Nastase a povestit cum a cheltuit mii de dolari pentru a fi consultat de un medic chinez care l-a diagnosticat numai prin “luarea pulsului”.
  • Avocatii si Adrian Nastase au protestat cand instanta a decis sa reia procesul pe data de 6 decembrie. In final, instanta a decis ca urmatorul termen sa fie pe 14 decembrie.
Ce contine Dosarul "Bunuri din China" (Zambaccian I)

Ora 09:00 Incepe procesul in care fostul premier este acuzat de luare de mita, santaj si "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de foloase necuvenite"

Completul care judeca dosarul este format din judecatorii Hermina Iancu (presedinte de complet), Vasile Alexandri si Sandel Lucian Macavei, iar procuror de sedinta este Elena Matiesescu. Pe lista de sedinta sunt mentionati mai multi martori solicitati de DNA.

Incepe procedura de audiere. Unul din martori povesteste instantei cum a transportat un camion cu pietre la resedinta lui Adrian Nastase de la Cornu. "De la colegii mei am aflat ca este imobilul lui Adrian Nastase", spune martorul. In continuare, un alt martor, Juncu Bebi, gestionarul unui depozit din cartierul Izvoare din Bucuresti, povesteste cum a preluat containerele despre care spun procurorii ca au apartinut lui Nastase si au fost aduse din China.

"Au fost in jur de trei containere; au fost depozitate in curtea depozitului. Am primit ordin de la Cristina Popa sa nu inregistram containerele. Cineva a deschis un container si am vazut in el niste fotolii. Dupa trei zile, containerele au fost ridicate. Nu am fost informat ale cui sunt", spune Juncu Bebi. Judecatorul si avocatii ii pun mai multe intrebari cu privire la modul in care a depozitat containerele fara acte.



Ora 09:46
In continuare, unul din zidarii care au lucrat la casa din Zambaccian relateaza cum a muncit la casa lui Nastase:
  • "Am lucrat ca zidar la Conimpuls si, in acesta calitate, am fost detasat sa lucrez la imobilul din Zambaccian si la cel din strada Christian Tell. Nu stiam initial ale cui sunt, fiind trimis acolo de domnul Sergiu Sechelariu. De la Chirila Ionel am aflat ca imobilul apartinea lui Adrian Nastase. De imobilul din Christian Tell nu mi-a mai spus al cui este. Noi nu eram primiti de cineva cand munceam acolo, dar era un domn Grigore care ne-a si spus, la un moment dat, asa in gluma: <<Hai, mai moldoveni, lucrati cu spor!>>", spune martorul Petrica Denis.

Ora 09:57 Audierile continua cu zugravul care a muncit pentru casa din Zambaccian si cea din Christian Tell. “Cat am muncit acolo, l-am vazut pe domnul Nastase de trei ori. La imobilul din Christian Tell, nu l-am vazut. In total, am efectuat lucrari de zugraveala timp de un an”, spune zugravul Gavrilut Constantin. Intervine presedintele completului: “Ati zugravit un an de zile, da' ce era, Casa Poporului? De ce a durat atat?” Martorul raspunde: “Atat a durat. Am tras glet, am pregatit peretii pentru zugravit.”

Urmatorul martor este tamplarul companiei Conimplus. “Eu am fost cel care a montat parchetul in Zambaccian si Christian Tell. Parchetul era de doua culori, maro si rosu. Era de o calitate mai buna decat ceea ce foloseam noi in general. Le-am vazut de doua ori pe Dana Nastase si pe Irina Jianu.”

Ora 10:15 Este chemata in sala Doina Boblea, fost vice-consul la Ambasada Romaniei in China. “In 2000-2004, am detinut functia de vice-consul in China si cred ca, in acea perioada, Adrian Nastase a efectuat doua sau trei vizite oficiale. Odata stiu ca a fost insotit de catre doamna Dana Nastase. Nu l-am insotit pe domnul Nastase in afara intalnirilor oficiale”, spune Doina Boblea.

Casa din Zambaccian
Foto: Agerpres
Fostul vice-consul este chestionat de presedintele de complet daca stie despre bunurile cumparate de familia Nastase din China si despre relatia cu Paun Ioan, consul la ambasada. Doina Boblea spune ca nu stie nici un fel de detaliu in acest sens. Avocatul Viorel Ros pune mai multe intrebari, ce par sa nu aiba legatura cu dosarul: “Ce grad avea domnul Paun? Va intreb ce grad diplomatic, nu alte grade. Cine tinea legatura pe partea de paza si protectie cu partea chineza? Stiati ca exista in ambasada un ofiter de informatii externe?” Doina Boblea spune ca nu detine informatiile respective.

Intervine si Adrian Nastase: “Vreau sa-i multumesc doamnei vice-consul pentru colaborare. As vrea insa sa o intreb daca vizitele au avut efect pe plan diplomatic? Intrebarea are relevanta pentru ca DNA a creat imaginea ca am fost in China numai ca sa imi cumpar caramizi si parchet.” Instanta respinge insa intrebarea. La plecare, Doina Boblea intra intr-o disputa verbala cu avocatul Ion Cazacu, unul din aparatorii din dosar.

Ora 10:30 In continuare, completul de judecata audiaza relatarea arhitectului care a realizat documentele pentru autorizatia de construire pentru imobilele din Zambaccian si Christian Tell. Arhitectul relateaza ca, din documentele sale, rezulta ca imobilul din Zambaccian era pe numele lui Adrian Nastase iar cel din Christian Tell pe numele lui Paul Opris.

Intervine si Dana Nastase, care atrage atentia ca ar exista neconcordante intre declaratia de la urmarirea penala si relatarea din fata instantei. Martorul isi aduce aminte ca Sergiu Sechelariu si Paula Jianu i-ar fi spus ca ar urma sa devina proprietarii cate unui apartament.

Intervine si Adrian Nastase: “As vrea sa il intreb daca stie cine a proiectat instalatia electrica, pentru ca avem mari probleme. As vrea sa facem un contract de consultanta cu DNA, ca sa ne ajute cu schitele pe instalatia electrica, pentru ca au luat toate documentele la ei.”

Ora 10:50 Completul trece la audierea Marietei Anastasescu, avocata a familiei Nastase. Povesteste un episod in care un reprezentant al firmei lui Sergiu Sechelariu a solicitat de la familia Nastase o suma de bani pentru lucrarile realizate la imobilul din Christian Tell. Avocata a mentionat ca Dana Nastase i-ar fi spus ca nu avea de platit acei bani deoarece imobilul nu ii apartinea. Avocata a mai mentionat ca este proprietara unui apartament din blocul de pe strada Zambaccian. In continuare, avocata relateaza episodul tratamentelor si medicamentelor din China.

Nota: In dosar, procurorii sustin ca Ioan Paun - fost consul general la Hong Kong- ar fi participat la expedierea ilegala a unor marfuri chinezesti catre Romania, bunuri ce ar fi ajuns in imobilele lui Adrian Nastase. Procurorii spun ca ar fi vorba de 12 containere. Pe parcursul audierilor, mai multi martori, fosti colaboratori ai Danei Nastase, au declarat ca, in realitate, Ioan Paun ar fi intermediat doar relatia dintre un medic chinez si familia Nastase si ar fi procurat niste medicamente pentru Adrian si Dana Nastase pentru care ar fi platit 10-15.000 dolari.

L-am cunoscut pe Paun Ioan in biroul doamnei Nastase si l-am revazut in Zambaccian. In 2005, am fost si eu in China la medicul recomandat de Dana Nastase, cel care a venit in Romania pentru a o consulta pe ea si pe domnul Adrian Nastase. Dupa ce m-am reintors din China, Dana Nastase mi-a spus ca a gasit bunurile pe care si le dorea si, prin intermediul unei firme romanesti, le-a importat din China”, spune avocata Marieta Anastasescu.

Ora 11:05 Adrian Nastase solicita dreptul de a pune o intrebare martorului iar instanta aproba: “As vrea sa intreb martorul daca stie cumva ca medicii chinezi m-au consultat si pe mine. A fost o operatiune de salvare de sanatate mai ampla. Au fost consultati mai multi prieteni.” Martorul raspunde: “Stiu ca au fost consultate mai multe persoane”. Avocata mentioneaza ca diagnosticul si tratamentul erau destul de scumpe: cateva sute de dolari numai pentru diagnosticarea bolii, iar medicamentele erau si mai scumpe.

Adrian Nastase intervine din nou: “Medicul punea diagnosticul destul de simplu, prin luarea pulsului. Apoi pleca in China, unde realiza un tratament care sigur era mai scump, de aici si aceste cheltuieli.”

Ora 11:20 Instanta suspenda sedinta pentru 15 minute. Dupa reluarea procesului, completul pune in discutie expertizele realizate in dosar, mai precis, expertiza contabila. Procurorul si avocatii au obiectii fata de concluziile expertizei. Instanta este de acord ca expertul sa fie audiat. Avocatul Viorel Ros sustine, in fata instantei, ca expertul nu ar fi echidistant. “Este expertul abonat al DNA-ului”. Judecatorul intervine: “Dovediti asta, domnule avocat”.

Casa din Zambaccian
Foto: Agerpres
In continuare, este pusa in discutie o alta expertiza, este vorba de expertiza de voce (expertiza inregistrarilor din dosar). Procurorul DNA mentioneaza ca fata de expertiza de voce va solicita o contraexpertiza. Instanta anunta ca, practic, in urmatoarele doua termene, vor fi audiati toti martorii.
 

Presedinta completului anunta ca va relua judecarea dosarului pe 6 decembrie. Avocatii lui Adrian Nastase se ridica de la masa si protesteaza. “Vedem ca in toate dosarele lui Adrian Nastase se pune accentul pe celeritate. Este opinia mea personala. Inteleg ca exista o presiune care se pune pe seama unui raport din februarie 2012. Nu cred ca se poate judecata dreapta in viteza. Nici nu mai avem timp sa gandim de la un termen la altul”, spune avocatul Cazacu.

Avocatul Viorel Ros se plange ca nici macar nu a putut copia documentele din dosar. Presedinta completului intervine si ii spune ca a dat dispozitie pentru copierea actelor de cateva luni si ca nu este un argument valid. “Nu am nici o temere ca Romania va fi condamnata la CEDO pentru ca, intr-un singur termen, au fost audiati 40 de martori intr-un alt dosar al domnului Nastase”, spune avocatul Viorel Ros. Nastase intervine si el: “Insist sa schimbati termenul. Pe 7 decembrie am dosarul cu pixurile si brichetele si, tot pe 7, se va pronunta instanta intr-un alt dosar”. In final, instanta cedeaza si fizeaza un nou termen.

La iesirea din sala de judecata, Adrian Nastase face cateva aprecieri fata de derularea procesului:

  • "Dosarul avanseaza conform instructiunilor de partid si de stat, cu presiuni extraordinare asupra judecatorilor. Sunt mari probleme, atat pentru judecatori cat si pentru avocati, pentru ca suntem la momentul in care evaluam expertize si e foarte greu sa depui obiectiuni de luni pana vineri. Judecatorilor li s-a stabilit ca dosarele mele sa fie finalizate in luna decembrie. Banuiesc ca este o presiune de la nivel politic. Stim foarte bine ca Guvernul si Traian Basescu doresc ca raportul pe Justitie sa fie unul oarecum favorabil pentru evolutiile din instante, asa incat, la finalul luni iulie, sa se ridice Mecanismul de Cooperare si Verificare. Astfel sa se intre in alegeri cu doua reusite pe plan extern: ridicarea MCV si intrarea in Schengen. ”
Vezi mai jos comentariul integral



Dosarul "Bunuri din China (Zambaccian I)" - Adrian Nastase

Dosarul in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat ca a primit diverse obiecte si contravaloarea unor lucrari de constructie in schimbul numirii si mentinerii in functia de directoare a Inspectoratului de Stat in Constructii a Irinei Jianu a ajuns in instanta in 2006, dar s-a intors la procurori un an si jumatate mai tarziu, din cauza unei decizii a Curtii Constitutionale. DNA a refacut urmarirea penala si l-a retrimis pe Nastatse in judecata in mai 2010.

Vezi in sectiunea dosare de coruptie detaliile cazului






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4566 vizualizari

  • +10 (10 voturi)    
    Solutia are un numar norocos: 7.62mm (Marţi, 29 noiembrie 2011, 23:05)

    mda [anonim]

    Mai ales daca se administreaza in mod repetat. A mai calmat si pe altii prin '89. Supunem la referendum?
    • +6 (6 voturi)    
      DIN PACATE (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 0:43)

      banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui mda

      Aceasta solutie sa interzis prin lege ! Cu referendum; da ma atasez si eu la aceasta ideie!
    • +6 (6 voturi)    
      ... (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 2:13)

      Aph [anonim] i-a raspuns lui mda

      Pai daca nu se schimba lucrurile, la asta se va ajunge. Dar primii pe lista ar trebui sa fie o mana de judecatori, sa vezi ce incep sa curga cererile de pensionare.
  • +6 (6 voturi)    
    Saracu Bombonel (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 0:32)

    Lucianmotzul [anonim]

    usturoi nu a mincat si gura nu_i pute,sacpatil ca oricum se va da BOLNAV.Am vazut o emisiune la B1 tv cum o amarita de contabila pt neplata la fisc a unei datori de 6000 roni a fost condamnata 3 ani la inchisoare si executa ,acesti HOTI care taraganeaza procesele cu ani si la ei totul este POLITIC nu fac puscarie ? Justitie mituita respectiva nu avea bani unflatul asta are.
    • +2 (2 voturi)    
      puscarie (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 5:24)

      deacu.gabriela@yahoo.com [utilizator] i-a raspuns lui Lucianmotzul

      Nu poate sta la puscarie,fiindca sufera de aerofagie
  • +5 (5 voturi)    
    ... (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 2:44)

    Tot eu [anonim]

    Dar pe domnul bombonel de ce nu-l intreaba nimeni de unde are el banii pe care ii are si cum ia obtinut si cam atat...
    • +3 (3 voturi)    
      Ba l-au intrebat... (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 5:15)

      Vlad [anonim] i-a raspuns lui Tot eu

      ...si raspunsul a fost: dintr-o mostenire!

      Simplu, vezi? Si lumea inca mai voteaza...
  • +3 (3 voturi)    
    Ilicitul e pentru prosti (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 4:03)

    doru savin [anonim]

    Legea 18 nu s-a anulat , dar nu se aplica. E doar pentru prosti. Unde sunt declaratiile de avere, veniturile declarate , impozitele platite. Si ce nu se incadreaza se confisca. Nu au interes. e doar praf in ochi, si aranajamente , doar vecini au fost si prieteni inca sunt. ha ! ha!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by