Detaliile cazului Sorin Apostu: Cine sunt oamenii de afaceri Mustafa Bekar, Aspazia Droniuc si care sunt legaturile lor cu primarul Clujului si cu PDL

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 10 noiembrie 2011, 23:56 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA sustin ca Primarul Sorin Apostu ar fi luat mita 94.000 euro "in schimbul incheierii unor contracte de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului local Cluj si de salubrizare. Ancheta DNA ar viza contractele incheiate de Primaria Cluj-Napoca cu companiile Kiat Group Construct, Groupe Frarom Agent de Asigurari, Electrogrup, Brantner-Veres, Astor Com Targu Mures, scrie Mediafax. Cine sint insa oamenii din spatele acestor firme?

  • Mustafa Bekar, despre care presa locala sustine ca ar fi oferit mai multe bunuri primarului Apostu, este actionar al Kiat Group Construct, companie care a castigat un contract de 140 milioane euro cu Primaria Cluj-Napoca.  
  • Contractul de 140 milioane euro a fost anulat in 2010 de CNSC, dar primaria Cluj a contestat decizia in instanta si a castigat
  • Mustafa Bekar este actionar si la compania King Industrial Enterprises la care, pana in septembrie 2007, a fost asociata si Liliana Calin, despre care ziarul Cancan a relatat, in mai 2007, ca ar fi avut o relatie cu actualul premier Emil Boc.
  • Compania Groupe Frarom Agent este detinuta de Aspazia Droniuc, despre care avocatul Eugen Iordachescu a declarat ca este denuntatoarea din dosarul in care primarul Sorin Apostu este anchetat.
  • Potrivit avocatului sau, Aspazia Droniuc a declarat in fata procurorilor ca i-ar fi dat primarului suma de 49.000 euro


Kiat Group Construct,  Mustafa Bekar si legaturile sale cu PDL

Mustafa Bekar este cetatean turc, are 45 de ani si este actionar la companiile Kiat Group Construct (20% din actiuni), KING INDUSTRIAL ENTERPRISES SRL, WOOD DESIGN PRODUCTION SRL, KING GROUP INTERNATIONAL SRL. "Bekar este acuzat ca i-ar fi cumparat lui Apostu un bilet de avion pe ruta Bucuresti-Targu Mures, i-ar fi platit cazarea la un hotel din Bucuresti si i-ar fi achitat nota de plata in octombrie 2011 la un mall din Cluj-Napoca, pentru mai multe haine pentru Monica Apostu, sotia primarului", sustin surse citate de stiridecluj.ro.

Presa a relatat in ultimii patru ani ca societatea King Industrial Enterprises, la care este actionar Mustafa Bekar, ar fi beneficiat de o serie de contracte pe bani publici din partea primariei Cluj-Napoca. La compania  King Industrial Enterprises, pana in septembrie 2007, a fost asociata si Liliana Calin, despre care ziarul Cancan a relatat, in mai 2007, ca ar fi avut o relatie cu actualul premier Emil Boc. In 2007, atat Liliana Calin, cat si Emil Boc au negat ca ar fi avut vreo relatie.

Capital.ro si Fin.ro au relatat ca unul din actionarii Kiat Group Construct si ai King Industrial Enerprises,  Tamer Atalay, ar fi fost asociat cu primarul sectorului 3, Liviu Negoita.

Kiat Group Construct, compania pentru care Primaria Cluj a contestat in instanta anularea unei licitatii in valoare de 140 milioane euro.

Kiat Group Construct ii are ca asociati pe cetatenii turci Atalay Deniz, Ahmet Selcik Kiraz, Yigit Berk Atalay, Tamer Atalay si Mustafa Bekar, care este si administratorul companiei. Kiat Group Construct are ca principal obiect de activitate "lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor".

In mai 2010, compania Kiat Group Construct, in asociere cu compania Diferit, au fost desemnate castigatoarele licitatiei pentru reabilitarea strazilor din Cluj-Napoca, contractul avand o valoare totala de 140 milioane euro. Licitatia si atribuirea contractului au fost contestate la CNSC. Pe 19 iulie 2010, CNSC decide anularea licitatiei si atribuirea contractului catre Kiat Group Construc- Diferit SRL.


Pe 5 august 2010, Primaria Cluj-Napoca contesta decizia CNSC la Curtea de Apel Cluj. Potrivit inregistrarilor de pe portalul just.ro (vezi aici), in proces a intervenit si Kiat Group Construct, iar presa locala a relatat ca avocatul care a reprezentat compania a fost Valeriu Stoica, membru PDL si fost vicepresedinte al partidului.

Presa locala a mai relatat ca acelasi tandem de companii, Kiat Group Construct- Diferit SRL, a castigat in 2007 si 2008 alte doua licitatii cu Primaria Cluj-Napoca unde, la acea vreme, primar era Emil Boc, cele doua contracte avand o valoare totala de 100 milioane lei.

Potrivit documentelor postate pe site-ul Primariei Cluj, asocierea Kiat Group Construct- Diferit SRL a mai castigat, in septembrie 2011, un alt contract, in valoare de 22 milioane lei, pentru modernizarea unor strazi din oras.

In august anul acesta, compania Kiat Group Construct, alaturi de SC Tehnic Asist SRL si SC Damar Consult SRL, a castigat contractul pentru reabilitarea a 423 kilometri de drumuri judetene. Contractul are o valoare de 280 milioane lei. Autoritatea contractanta este Consiliul Judetean Cluj, condus de Alin Tise (PDL).

Potrivit ONRC, in 2010 Kiat Group Construct a avut o cifra de afaceri de  11.052.310 lei, 38 de salariati si un profit brut  854.585 lei. In 2009 compania a avut o cifra de afaceri de  20.653.822 lei, 38 de angajati si  5.620.016 lei profit brut.


Legatura dintre cazurile Apostu si Radu Bica


Mediafax sustine ca procurorii DNA au ridicat, miercuri, de la Primaria Cluj-Napoca, sapte dosare privind licitatii si contracte incheiate de municipalitate intre 2009-2011, printre aceste licititatii fiind vizate si contracte incheiate cu compania Groupe Frarom Agent de Asigurari. In comunicatul oficial al DNA se mentioneaza ca Sorin Apostu ar fi primit mita in valoare de 94.000 euro "in schimbul incheierii unor contracte - de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului local Cluj".

"Aspazia Droniuc este denuntatorul din dosarul in care primarul Sorin Apostu este acuzat de luare de mita. Omul de afaceri le-a spus procurorilor ca i-ar fi dat primarului suma de 49.000 de euro", a declarat avocatul Eugen Iordachescu, noteaza portalul stiridecluj.

Groupe Frarom Agent de Asigurari este detinuta de catre Aspazia Droniuc, care este implicata si in dosarul vicepresedintelui Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica. Potrivit motivarii Curtii de Apel Cluj,  Radu Bica este acuzat de procurorii DNA ca ar fi primit mita 10.000 euro de la Aspazia Droniuc, careia i-ar fi promis ca ii va facilita castigarea unei licitatii pentru serviciile de mentenanta pentru stadionul Cluj Arena. In motivare se consemneaza faptul ca  Aspazia Droniuc a confirmat in fata procurorilor ca  Radu Bica i-a promis, in schimbul banilor, contractul de mententanta pentru Cluj Arena. Gsp.ro a scris ca Aspazia Droniuc a fost jurnalista si ca ar fi membra PDL Cluj.

Calin Mihai Stoia si contractul de salubrizare

Potrivit informatiilor oficiale transmise de DNA, o parte din mita primita de Sorin Apostu in 2009-2011 a fost data pentru a incheia contracte de salubrizare. Contractele de salubrizare au fost incheiate cu Brantner-Veres si Rosal SRL. Contractele presupun concesionarea serviciului de salubrizare, adica Primaria nu plateste companiilor o suma de bani, ci companiile colecteaza taxa de salubrizare de la persoanele fizice si persoanele juridice. Vezi aici detaliile contractului pentru salubrizarea orasului

Calin Mihai Stoia este unul dintre cei care au fost retinuti de procurorii DNA in cazul Apostu. Calin Mihai Stoia este reprezentantul Total Trading Company, companie care detine actiuni la compania Brantner-Veres. Calin Mihai Stoia este asociat la SUPER AUTO SRL, STEM INVEST SRL, KATA INVESTMENT SRL, SUN SAIL MANAGEMENT SRL, KITE CORPORATION SRL, AGRO RACOSA SRL.

Contract cu o firma implicata intr-un alt dosar DNA

Potrivit site-ul Primariei Cluj-Napoca, Astro Com SRL a castigat in 2011 un contract in valoare de 523.000 lei pentru furnizarea de "calupuri de piatra naturala pentru pavare carosabil".  Astro Com SRL este detinuta de catre Petrica Mihai Sala si Mihaela Daniela Sala.

In 2010, DNA a trimis in judecata un dosar in care Petrica Mihai Sala era acuzat de dare de mita, iar directorul Astro Com SRL, Vasile Sala, era acuzat de complicitate la dare si luare de mita. "In primavara anului 2009, inculpatul Tautu Ioan, in calitate de inginer senior la INOCSA INGENIERIA S.L. MADRID - SUCURSALA BUCURESTI (firma de consultanta), a pretins de la inculpatul Sala Petrica Mihai, administrator la S.C. ASTOR COM S.R.L, prin intermediul lui Sala Silviu Vasile, o suma de bani de peste 10.000 euro, reprezentand un comision de 10% din valoarea unor lucrari. Banii au fost pretinsi pentru a aviza aceste lucrari care au fost decontate fara a fi efectuate in realitate de catre S.C. ASTOR COM S.R.L", se mentioneaza intr-un comunicat oficial al DNA.

Implicarea Electrogrup in scandalul Apostu, dezmintita de companie

Desi sursele citate de Mediafax sustineau ca si administratorii companiei Electrogrup ar fi fost implicati in ancheta DNA, reprezentantii companiei au dezmintit joi orice implicare. (vezi aici mai multe detalii)

SC Electrogrup SA ii are ca principali actionari pe Muresan Simion-Adrian si Muresan Teofil-Ovidiu, care detin fiecare in parte 49,7% din actiunile companiei. Compania are ca obiect principal de activitate "lucrari de instalatii electrice".

Potrivit inregistrarilor portalului e-licitatie.ro, in octombrie 2010, Primaria Cluj-Napoca a atribuit SC Electrogrup SA un contract in valoare de 3.3 milioane lei pentru "serviciul de transmisii de date la dispeceratul de monitorizare de la sediul Primariei municipiului Cluj-Napoca". Firma sustine, intr-un comunicat, ca acesta e singurul contract cu municipalitatea clujeana.

Electrogrup SA a mai participat, in asociere cu compania Kiat, in 2010, la o licitatie organizata de Primaria Cluj-Napoca pentru lucrari de restaurare in Parcul Central, dar a pierdut licitatia. Tandemul  Electrogrup SA- Kiat a contestat licitatia, dar contestatia a fost respinsa de CNSC.

In 2009, Electrogrup SA a castigat licitatia pentru un contract pentru "lucrari de constructii de linii electrice" in parcul tehnologic Tetarom III unde este amplasata fabrica Nokia. Contractul are o valoare de 1.9 milioane lei, autoritatea contractanta fiind Consiliul Judetean Cluj condus de Alin Tise (PDL).

Potrivit inregistrarilor de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), in 2009, compania a avut o cifra de afaceri de  85.468.228 lei, 218 salariati si un profit brut de 22.566.190 lei. In 2010, compania a raportat o cifra de afaceri de 95.297.424 lei, 234 salariati si un profit brut de 21.591.699 lei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























7258 vizualizari

  • +1 (3 voturi)    
    APA DE PLOAIE !!! (Vineri, 11 noiembrie 2011, 0:27)

    ION [anonim]

    Verificati-i pe cei din santate si veti vedea ca asa ceva este la ordinea zilei :))))
  • +3 (3 voturi)    
    dan (Vineri, 11 noiembrie 2011, 1:20)

    dan [anonim]

    Sanatate!
    Sorine, cata spaga ai mai putut sa iei! vai vai !
    a devenit boala profesionala la tine, nu ai nicio vina, esti victima! trebuia sa te pensionezi pe acest caz de boala profesionala si sa iei pensie!
  • +1 (1 vot)    
    O PALMA data in fata americanilor si UE (Vineri, 11 noiembrie 2011, 1:21)

    canada [anonim]

    o palma , un scuipat,doar atat dat si americanilor si europenilor care de ani de zile au tot spus si o spun; Romania,o tara condusa de oligarhie !

    coruptii si coruptia au distrus si economia si populatia starpita,infomentata in Romania.
    o mana criminala inca spala pe alta facanduse ca doar se ia masuri.
  • +2 (2 voturi)    
    Hell hath no fury like a woman scorned (Vineri, 11 noiembrie 2011, 4:49)

    Subfelecan [anonim]

    ... Parafrazand pre dulcele grai românesc, daca te porti mârşav cu o femeie, o faci pe propria raspundere.

    In alta ordine de idei, pentru Apostu si Bica, as propune reintroducerea pedepsei medievale a stalpului infamiei: sa fie dati cu catran si puf de gaina, lasati vreo saptamana legati asa langa statuia lui Matei Corvin si apoi alungati de multime din oras.
  • +3 (3 voturi)    
    asa este peste tot !!!! (Vineri, 11 noiembrie 2011, 9:10)

    costica [anonim]

    Pai, la Covasna cum se castiga contractele ?!
    Tot asa, pe rand oamenii de afaceri de la UDMR si PDL isi impart contractele cu statul!!!
    Daca pana in 2008 se chinuiau sa nu dea faliment, odata cu venirea la guvernare a PDL+UDMR au inflorit astia din Covasna, sa le vezi vilele, masinile, ce este aia criza ?!
    Reabilitarea blocurilor le-a adus miliardele ptr ca costurile au fost umflate !!!
    La un bloc de 4 nivele, reabilitarea pe sistemul 50%-30%-20%(adica 50% de la stat, 30% de la primarie si 20% plateste cetateanul) a dus la un apartament de 2 camere ptr reabilitare externa+izolare acoperis+termopane la gemuletele blocului +usa blocului +termopane la apartamente(fara balcon) la suma de 3800Roni(adica 38 milioane vechi). Asta insemnand numai 20% cat plateste cetateanul, cat e pe factura noastra de plata!!
    Facand socoteala totala vezi sume astronomice!!!
    Pe desfasuratorul cheltuielilor am vazut cum fura: de exemplu pentru termopane la usa blocului + gemuletele de pe scara blocului, 4 gemulete, au pus ptr cetatean 1000Roni.
    Total ar veni: 5000 Roni, adica 50 milioane vechi pentru 1 usa si 4 gemulete !!!!
    O cunostinta care stie despre ce-i vorba imi spunea ca profitul lor este de cel putin 40% pentru lucrarea asta !!!! Firma este o firma de casa de-a UDMRului, care probabil pompeaza si ea bani la pusculita UDMR!!
    Cum se mai miram de regii asfaltului care au ajuns miliardari din contracte cu statul!!!
    Fura toti iar cei din adminbistratie castiga din aceste contracte partea leului, prin atribuirea lor celor care trebuie, care contribuie la pusculita primarilor sau a partiidului !!!
    Asa este peste tot de 20 de ani!! Cum altfel au ajuns toti amaratii de primari sa aiba averi de necrezut din salariile amarate de primari, ieri citeam ca primarii PDL s-au plans la Dl Boc ca au salarii mici!!!!
    • 0 (0 voturi)    
      CONCLUZIE LOGICA (Vineri, 11 noiembrie 2011, 9:46)

      pointless man [utilizator] i-a raspuns lui costica

      De ce mai voteaza maghiarii UDMR ? Drept e ca nu au alternative insa eu propun una:

      ANULAREA VOTULUI !

      Te prezinti, mizgalesti ceva aiurea (ideal ar fi sa scrii mare VOT IMPOTRIVA TUTUROR) si nimeni nu poate spune ca a fost lipsa de simt civic. DAR, pentru ca treaba sa aiba sansa vreunui rezultat este nevoie ca pe toata tara sa se adune cel putin UN MILION de voturi anulate. La doua milioane iese deja cu scandal international. Haideti fratilor, haideti, nu absentati ca atuncea ii lasam sa masluie si mai virtos. Nu va fie lene sa scrieti trei cuvinte

      VOT IMPOTRIVA TUTUROR


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by