Radu Mazăre, condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul plajelor retrocedate. Nicușor Constantinescu – 5 ani cu executare

de Ionut Baias     HotNews.ro
Vineri, 8 februarie 2019, 0:56 rechizitorii


Radu Mazare (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Fostul primar al Constanței Radu Mazăre, aflat în Madagascar, a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare. Decizia aparține magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție și este una definitivă, potrivit și Replica.ro și Constanta News.

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, în acest dosar, în iulie 2017, la patru ani de închisoare cu suspendare. El e acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro.

În același dosar au fost condamnați mai mulți inculpați. Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța a primit o condamnare de 5 ani cu executare, iar fostul acționar la Dinamo, Dragoș Săvulescu, are o sentință definitivă de 5 ani și jumătate. O altă condamnare în dosarul plajelor retrocedate este cea a lui Cristian Borcea.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2015 pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. Mazăre a părăsit teritoriul României în decembrie 2017 şi a anunţat că cere azil politic în Madagascar.

Dosarul Retrocedării plajelor-istoric:

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, în acest dosar, în iulie 2017, la patru ani de închisoare cu suspendare. El e acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe. În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, el primind o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare.

Alţi şapte funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Este vorba despre Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu, Ion Marica, Cristian Talpău, Nora Alina Chircă, Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu.

Ceilalţi 24 de acuzaţi din acest dosar au fost achitaţi de Curtea de Apel Bucureşti. Între aceştia se numără şi Cristian Borcea. Pentru fostul acţionar de la Dinamo, procurorul DNA a cerut instanţei încetarea procesului penal pentru faptele care s-au prescris în cursul procesului, dar şi condamnarea pentru faptele pentru care nu s-a prescris răspunderea penală.


Retrospectivă cazul ”Polaris”:

Instanţa supremă a finalizat judecarea acestui dosar iar la ultimul termen al procesului, desfăşurat pe 25 ianuarie, procurorul de şedinţă a solicitat condamnarea inculpaţilor din acest dosar la pedepse spre maximul special prevăzut de textele de lege pentru infracţiunile comise.

În cazul lui Radu Mazăre, procurorul a explicat că acesta este acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, prin faptul că a solicitat şi a primit un milion de euro de la trei firme pentru a le facilita emiterea unor documente sau acordarea unor contracte din bani publici.

Reprezentantul DNA a mai declarat că Mazăre este acuzat de o infracţiune de conflict de interese în legătură cu încheierea, de către Primăria Constanţa, a 12 contracte cu Neptun TV, precum şi de o infracţiune de abuz în serviciu, prin facilitarea încheierii contractului de salubrizare cu firma Polaris la un preţ supraevaluat.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2015 pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. Mazăre a părăsit teritoriul României în decembrie 2017 şi a anunţat că cere azil politic în Madagascar.

În acelaşi dosar, sunt judecaţi fostul deputat Eduard Martin, acţionar la compania Polaris M Holding SRL, acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, precum şi omul de afaceri Gabriel Strutinsky, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăţi şi o firmă pe care el o administra.

DNA mai spune că, în perioada 2008 - 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

În anul 2008, între Polaris M Holding SRL şi primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Conform DMA, şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding şi aceeaşi firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.

DNA mai arată că, urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu de 200.213.248 lei, iar principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























15804 vizualizari

  • -18 (34 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 februarie 2019, 1:11)

    [anonim]

    • +10 (10 voturi)    
      + ca-i nevinovat si-i un bun romano-malgas (Vineri, 8 februarie 2019, 9:16)

      Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui

      Daca primeste portul Constanta in administrare se intoarce bietul oropsit ?!
      "Doctorul " Viorel P. vroia sa-i dea lui Mazăre Portul Constanţa.
    • +16 (16 voturi)    
      Madagascar extradeaza (Vineri, 8 februarie 2019, 10:00)

      Ademordna [utilizator] i-a raspuns lui

      Desigur, pentru asta trebuie ca ministrul Justitiei sa faca cererea ori Slugarel n-a fost in stare sa o trimita nici la Belgrad pentru Ghita, daramite in sudul Africii.
      • -1 (9 voturi)    
        Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 februarie 2019, 10:22)

        [anonim] i-a raspuns lui Ademordna

        • +4 (4 voturi)    
          Sa te bucuri (Vineri, 8 februarie 2019, 13:40)

          , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui

          ca prostul pentru ca hotul este liber, mi se pare o forma crasa de lipsa de inteligenta, discernamant, bun-simt si educatie.
          Daca ai cugeta, ceea ce nu e cazul la tine, poate ar mai iesi ceva din cei doi neuroni ametiti pe care ii ai in dotare, dar numai in arenda.
          La voi la pesedea, creierul sta la centru; nu aveti voie decat sa va faceti poza cu el.
          Ce nevoie aveti voi de creier?!
          Voi munciti, nu ganditi!
  • +27 (27 voturi)    
    prins la granita (Vineri, 8 februarie 2019, 2:04)

    PANA...MEA [utilizator]

    Italianul, dottore sau cum il chiama, a fost prins la granita imediat! - de, daca n-a avut si el o mazare ceva prin buzunare!
    • +13 (13 voturi)    
      Nici Dracna nu o sa fie prins (Vineri, 8 februarie 2019, 9:35)

      Haskal [utilizator] i-a raspuns lui PANA...MEA

      Cand o sa fuga la Fortaleza cu avion privat chiar.
  • +23 (23 voturi)    
    In fiecare dimineata cu gandul la .. (Vineri, 8 februarie 2019, 7:53)

    ciuma.rosie [utilizator]

    ...stirea pe care o asteapta totii romanii . Oare a patit daddy ceva..poate a crapat, poate a avut accident, poate ...valabil si ptr slugile lui ( bubosu tudorel, mitraliera, serban nicolae, ciordache si in general toti psd-istii)
    • +8 (8 voturi)    
      Emblematic pentru un popor de slugi (Vineri, 8 februarie 2019, 9:07)

      ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

      s-astepti sa plateasca criminalul carmaci ceva de la vreme sau de la coasa, in loc sa-i dai tu ce merita.
  • +22 (22 voturi)    
    Sa fie primit,se... (Vineri, 8 februarie 2019, 8:05)

    gigiN [utilizator]

    ...pregateste dragnea !!!
  • +21 (21 voturi)    
    Hai Radule acasă. (Vineri, 8 februarie 2019, 8:40)

    asavreau [utilizator]

    Te așteptăm cu porțile pușcăriei larg deschise.Poate te învoim să mergi la nuntă.La Olguța.
    • +10 (10 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 februarie 2019, 9:45)

      [anonim] i-a raspuns lui asavreau

      • +1 (1 vot)    
        Ex-tradare (Sâmbătă, 9 februarie 2019, 18:26)

        ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui

        contra nou-tradare.
  • +14 (16 voturi)    
    114 milioane de euro (Vineri, 8 februarie 2019, 9:50)

    kilroy456 [utilizator]

    Cei 114 milioane de euro cand ii recuperam?
    • +8 (8 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 februarie 2019, 10:23)

      [anonim] i-a raspuns lui kilroy456

      • +6 (8 voturi)    
        Ar trebui pedepsele formulate așa. (Vineri, 8 februarie 2019, 10:37)

        asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

        5 lei pe zi cum zice Tudorel și stă în pușcărie până se face suma de restituit.9 ani de pușcărie sunt pentru faptă și să fie minimum pe care-i face.Zilele de întârziere în executarea sentinței săi fie adăugate la zilele de detenție în raport de 2 la 1.2 zile detenție la 1 zi întârziere.
    • +15 (15 voturi)    
      Le recuperam exact ca cele... (Vineri, 8 februarie 2019, 10:25)

      ciuma.rosie [utilizator] i-a raspuns lui kilroy456

      ...60 mil euro ale securistului infractor Dan Felix Voiculescu !!!
    • +5 (5 voturi)    
      Imposibil (Vineri, 8 februarie 2019, 13:13)

      Spiky [utilizator] i-a raspuns lui kilroy456

      Cel puțin o parte s-a dus pe campania electorală, deci irecuperabilă. O alta este în trezoreria Partidului (cum care? PCR-FSN-PDSR-PSD!), deci și aia e irecuperabilă) - doar ce e prin conturi panameze și bahameze....
      • +3 (3 voturi)    
        Inca (Vineri, 8 februarie 2019, 13:43)

        Juan Retardo [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

        Inca mai au baietii case si proprietati pe aici, pe numele lor sau al rudelor.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by