DNA: Nicusor Constantinescu, acuzat de plati ilegale catre asociatii, fundatii si cluburi sportive

de I.B.     HotNews.ro
Vineri, 20 februarie 2015, 4:48 rechizitorii


Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, retinut, joi, pentru mai multe infractiuni, intre care abuz in serviciu, conflict de interese si coruperea alegatorilor, este acuzat de plati ilegale, din fonduri publice, catre asociatii, fundatii si cluburi sportive, potrivit Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta, Nicusor Constantinescu este acuzat de savarsirea infractiunilor concurente de abuz in serviciu - trei infractiuni, din care doua in forma continuata, constituire a unui grup infractional organizat, coruperea alegatorilor - doua infractiuni, conflict de interese - zece infractiuni, din care cinci in forma continuata, si tentativa la abuz in serviciu, in forma continuata.

In ordonanta de retinere se arata ca, in cursul anului 2012, Nicusor Constantinescu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, finantand in mod nelegal cheltuieli cu activitatile sportive, in suma de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plati nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si cluburi sportive.

"Finantarea si platile respective au fost efectuate de catre Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Constanta numai in baza hotararilor Consiliului Judetean, cu incalcarea flagranta a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementeaza regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activitati non-profit de interes general si a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educatiei fizice si sportului, privind organizarea si functionarea sistemului national de educatie fizica si sport in Romania si conditiile finantarii activitatii sportive din fonduri publice", se mentioneaza in comunicatul DNA.

In aceeasi perioada, Nicusor Constantinescu si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta si a platit, in mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentand finantari nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si fundatii.

"Si de aceasta data, finantarea si platile au fost efectuate de catre Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Constanta, numai in baza unei hotarari a Consiliului Judetean, fara respectarea normelor legale in vigoare, prevazute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activitati non-profit de interes general si de O.G nr. 51/1998, actualizata, referitoare la imbunatatirea sistemului de finantare a programelor, proiectelor si actiunilor culturale, care stipuleaza in mod expres principiile si regulile in care se pot asigura finantari nerambursabile din fonduri publice", precizeaza DNA.

Potrivit aceleiasi surse, in 14 si 22 mai 2012, Nicusor Constantinescu a platit suma totala de 37.000 lei unor asociatii din judetul Constanta, in scopul determinarii membrilor si apropiatilor acestora sa voteze listele unui partid politic, in cadrul alegerilor locale care au avut loc in 10 iunie 2012.

Tot in cursul anului 2012, Nicusor Constantinescu, impreuna cu mai multe persoane, a constituit un grup infractional organizat al carui scop a fost comiterea mai multor infractiuni indreptate impotriva patrimoniului judetului Constanta precum si a unor infractiuni de spalare a banilor.

Procurorii anticoruptie mai spun ca, in luna ianuarie a acestui an, presedintele Consiliului Judetean Constanta a emis o dispozitie prin care, in mod nelegal, a retras unei persoane atributiile functiei de director general al unei directii din cadrul CJ Constanta, totodata retragandu-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control.

"Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vatamare nepatrimoniala a drepturilor si intereselor legitime privind exercitarea atributiilor unui post pe care il ocupase prin concurs, cat si o paguba patrimoniala reprezentata de diminuarea salariului", spun procurorii.

In documentul citat se mai mentioneaza ca, in perioada 2009 - 2015, Nicusor Constantinescu, in calitatea sa de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, a aprobat virarea sumei de 100.000 lei catre Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta, la solicitarea acestei institutii, pentru achitarea unui avans catre un hotel, in conditiile in care acesta este detinut de o societate la care seful CJ detine 25 la suta din partile sociale.

Totodata, sustin procurorii DNA, Constantinescu a finantat echipa de handbal a municipiului Constanta, in mod ilegal, de la bugetul judetean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din aceasta suma clubul sportiv, al carui presedinte era tot el, a achitat societatii la care detinea 25 la suta din partile sociale, suma de 113.032 lei.

De asemenea, presedintele CJ Constanta este acuzat ca a incheiat sase contracte de prestari servicii, cu doua firme la care asociat este o persoana aflata in relatii comerciale cu el si a facut plati din fonduri publice, in temeiul acestor contracte, in mai multe randuri, in cuantum total de 10.304.729,52 lei. Totodata, el a facut plati catre doua firme, la care asociat este aceeasi persoana aflata in relatii comerciale cu presedintele CJ Constanta, in suma totala de 340.543,90 lei.

La data de 12 februarie 2015, Nicusor Constantinescu a introdus pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Judetean Constanta mai multe proiecte de hotarari privind finantarea de la bugetul local, cu incalcarea Legii nr.350/2005, a mai multor cluburi si asociatii sportive din judetul Constanta, urmarind prejudicierea bugetului unitatii administrativ teritoriale cu sumele respective si obtinerea unor foloase necuvenite pentru cluburile respective, urmari care insa nu s-au mai produs deoarece proiectele au fost retrase.

Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Nicusor Constantinescu, urmand ca in cursul zilei de vineri acesta sa fie prezentat unei instante a Tribunalului Constanta cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Potrivit DNA, in aceasta cauza sunt urmarite penal si alte persoane.

Joi seara, la DNA Constanta, avocatul lui Nicusor Constantinescu, Marius Mocanu, a declarat ca nu sunt multe acuzatii noi care i se aduc presedintelui Consiliului Judetean Constanta, dar sunt si "cateva infractiuni suplimentare￯, intre care conflict de interese si coruperea alegatorilor.

Mocanu a spus ca mare parte din infractiunile de care este acuzat Nicusor Constantinescu sunt cele pentru care deja s-a dispus inceperea urmaririi penale in urma cu un an, in ianuarie 2014, dar sunt si cateva "infractiuni suplimentare".

"Nu sunt foarte mari noutati in dosarul cauzei. Am constatat ca este vorba de fapte care au facut parte din dosarul ce a fost disjuns si transmis la Bucuresti. (...) In plus, sunt cateva infractiuni suplimentare, care au fost retinute in sarcina domnului Constantinescu. In esenta, este vorba de infractiuni de conflict de interese. Este vorba de contracte incheiate cu Soti (n.r. - SC Soti Cable Neptun SRL) si Telegraf Advertising, in raport de calitatea domnului Constantinescu. Respectiv, s-a sustinut ca ar fi avut relatii comerciale cu fosti asociati, care inca mai au calitate de asociati sau administratori la aceste societati la care am facut referire", a declarat Marius Mocanu.

Avocatul sustine ca nu se impunea retinerea clientului sau, "in contextul in care mare parte a faptelor si cele mai grave dintre ele sunt fapte in legatura cu care s-a inceput urmarirea penala cu un an in urma".

"Nu au aparut elemente noi care sa justifice necesitatea luarii masurii retinerii in raport de aceste fapte. (...) Pentru fapte asemanatoare, DNA Bucuresti a dat fata de domnul Mazare solutie de neincepere a urmaririi penale. De data asta s-a dispus inceperea urmaririi penale de catre DNA Constanta", a spus avocatul Marius Mocanu.

Pe langa acuzatiile de conflict de interese, Nicusor Constantinescu mai este acuzat, conform avocatului sau, si de savarsirea a doua infractiuni de corupere a alegatorilor.

"Este vorba doar de solicitari din partea unor organizatii, catre Consiliul Judetean Constanta, prin care au cerut alocarea unor sume de bani. Aceste sume de bani au fost alocate la un moment contemporan cu momentul desfasurarii alegerilor locale din 2012. Nu este vorba de sume mari, dar s-a inceput urmarirea penala, s-a pus in miscare inclusiv actiunea penala, urmeaza sa se stabileasca daca au fost sau nu savarsite aceste fapte", a declarat Marius Mocanu.

In urma perchezitiilor facute de procurori, aproximativ sapte ore, la sediul CJ Constanta si la sediile mai multor firme, intre care SC Aqualand SA si Hotel Cupidon din Eforie Nord, Nicusor Constantinescu a fost scos din institutie de mascati, el declarand ca se asteapta sa fie retinut si ca si-a facut bagajele, avand la el o geanta cu lucruri personale, intre care pampersi si periuta de dinti.

Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in trei dosare penale.

Intr-unul dintre acestea este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, in altul ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in cel de-al treilea, pentru ca a atribuit nelegal terenuri. Intr-un alt dosar, seful CJ Constanta este cercetat pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce in casa lui au fost gasite, la perchezitii, 15 cartuse.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























695 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by