
Duicu, baron PSD de Mehedinti, este judecat intr-un dosar intrumentat de DNA care il acuza de sapte infractiuni, printre care trafic de influenta, cumparare de influenta si instigare la dare de mita. Potrivit referatului DNA, Duicu ar fi comis trafic de influenta inclusiv in sediul Guvernului, in biroul premierului. Victor Ponta a negat ca ar avea o implicare in acest caz.
Procurorii sustin ca Adrian Duicu i-a promis apropiatului sau Stefan Ponea ca isi va folosi influenta asupra mai multor functionari publici (membri ai Guvernului, functionari publici din conducerea MAI, seful IGPR) ca sa il mentina temporar pe acesta in functia de sef al IPJ Mehedinti, iar la o data ulterioara sa il numeasca intr-o functie de conducere la Inspectoratul General al Politiei Romane, si anume, director adjunct al Directiei de Ordine Publica, precum si sa o numeasca pe sotia lui Ponea intr-o functie de conducere la DNA.
Procurorii DNA l-au saltat pe Duicu pe 2 aprilie, anuntand ca baronul de Mehedinti este acuzat oficial ca ar fi pretins ca are influenta asupra unor membri ai Guvernului, MAI si a sefului IGPR.
De pe 4 aprilie si pana pe 16 octombrie 2014, Duicu a fost in arest preventiv, masura fiind inlocuita ulterior cu arestul la domiciliu.
Pe 18 aprilie, Duicu a fost suspendat din functia de sef al CJ, iar pe 28 iulie, baronul PSD de Mehedinti a fost trimis in judecata de catre DNA.
PROFIL Cine este Adrian Duicu, baronul PSD de Mehedinti, saltat de procurorii DNA
DOCUMENTE Referatul DNA in cazul Duicu: La solicitarea primului ministru, Toba Petre s-a prezentat la Guvern, unde s-a intalnit cu Duicu Adrian, care i-a solicitat mentinerea temporara a lui Ponea Constantin Stefan in functia detinuta si promovarea sa ulterioara
----
Ce acuza procurorii anticoruptie
Procurorii DNA au inceput urmarirea penala in cazul lui Adrian Duicu pe 3 aprilie pentru trafic de influenta, cumparare de influenta, instigare la dare de mita, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz in serviciu si doua infractiuni de folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite, mentioneaza Mediafax, citand din comunicatele DNA.
Constantin Stefan Ponea, seful IPJ Mehedinti la data faptelor, este acuzat de trafic de influenta si cumparare de influenta, iar omul de afaceri Constantin Popescu, de folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenit.
Dupa inceperea urmaririi penale si retinerea lui Ponea, ministrul Afacerilor Interne a dispus retragerea lui de la comanda Inspectoratului de Politie Judetean Mehedinti si punerea lui la dispozitie.
In acelasi dosar sunt urmariti penal secretarul Consiliului Judetean (CJ) Mehedinti, Stefan Mednyasky, sefa Casei de Asigurari de Sanatate a judetului, Elisabeta Rolea, managerul Spitalului Judetean de Urgenta, Doina Boruga, si alte sase persoane, avand calitatea de suspect.
DNA: Duicu afirma ca are influenta asupra unor membri ai Guvernului si ca il va putea propulsa pe Ponea de la sefia IPJ Mehedinti la o fucntie mai mare in Politia Romana
Potrivit ordonantei de efectuare a urmaririi penale, in perioada martie-iunie 2013, presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu, ar fi afirmat, intr-o discutie cu seful IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, ca are influenta asupra unor membri ai Guvernului, unor functionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne si a seful Inspectoratului General al Politiei Romane, pe de o parte, precum si asupra unor consilieri locali din CL Orsova, pe de alta parte.
Duicu i-ar fi promis lui Ponea ca isi va folosi aceasta influenta pentru a-i determina pe membrii Guvernului, functionarii publici din conducerea MAI si pe seful Politiei Romane, Petre Toba, sa il mentina temporar pe Ponea in functia de inspector sef al IPJ Mehedinti, iar la o data ulterioara sa il numeasca director adjunct al Directiei de Ordine Publica din Inspectoratul General al Politiei Romane, precum si sa numeasca o persoana din familia acestuia intr-o functie de conducere in cadrul Ministerului Public.
"In ceea ce ii priveste pe membrii Consiliului Local al municipiului Orsova, influenta urma a fi exercitata pentru a-i determina sa aprobe scoaterea din domeniul public si concesionarea, catre o alta persoana din familia lui Ponea Constantin Stefan, la un pret 'convenabil', a doua suprafete de teren (in suprafata totala de aproximativ 200 de metri patrati, terenuri situate in centrul municipiului Orsova si reprezentand acostamentul unei strazi)", au scris procurorii in documentul citat.
Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obtinut cele doua suprafete de teren, in urma interventiei lui Duicu, care si-a folosit influenta asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orsova, prin intermediul si cu ajutorul presedintelui PSD Orsova, Constantin Popescu.
"Ca urmare a exercitarii influentei, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public si concesionarea celor doua suprafete de teren. Cele doua suprafete de teren erau inscrise in cartea funciara a localitatii Orsova ca apartinand domeniului public al Statului Roman, prin urmare, ele nu puteau fi trecute in domeniul privat al localitatii Orsova (si apoi concesionate); in aceste imprejurari, folosul obtinut prin dobandirea acestor doua suprafete de teren in conditiile aratate, este unul necuvenit, obtinut prin nesocotirea prevederilor legale care reglementeaza regimul juridic al proprietatii publice", au precizat procurorii.
Presedintele CJ Mehedinti i-a cerut in schimb lui Ponea sa determine un magistratul sa ii admita cererea dintr-un dosar in care Duicu ceruse anularea raportului Agentiei Nationale de Integritate prin care s-a stabilit ca a fost in incompatibilitate.
"Folosindu-se de imprejurarea ca o persoana din familie este chiar sefa Sectiei de contencios administrativ si fiscal a instantei care avea de solutionat cauza respectiva, Ponea Constantin Stefan i-a promis lui Duicu Ioan-Adrian ca ii va obtine acest folos, in sensul ca hotararea care se va da in cauza amintita va fi una favorabila acestuia din urma", sustin procurorii.
DNA: Duicu si alti inculpati au premis accesul la informatii nepublice pentru a avea avantaj la o licitatie publica
Potrivit anchetatorilor, in perioada mai - septembrie 2013, presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu, si suspectele Daniela Popescu, director al Directiei Economice din CJ Mehedinti, si Doina Boruga, manager al Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, au permis unor persoane neautorizate (reprezentantii unui furnizor de echipamente medicale si ai unei societati de leasing) accesul la informatii care, la acel moment, nu erau destinate publicitatii.
"Informatiile reprezentau intentia reprezentantilor Consiliului judetean Mehedinti si ai Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin de a demara o procedura de achizitie publica, precum si datele tehnice si financiare preconizate pentru aceasta achizitie publica, cu scopul de a obtine pentru cei doi agenti economici un folos necuvenit. Folosul urmarit a constat in impiedicarea altor competitori sa participe la licitatia publica ce avea sa fie organizata pentru achizitia publica si, implicit, in incheierea de catre cei doi agenti economici 'beneficiari ai informatiilor'a contractelor de achizitie publica in conditii financiare avantajoase pentru acestia si, corelativ, dezavantajoase tehnic si financiar pentru autoritatea publica contractanta (Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, institutia publica beneficiara a bunurilor ce aveau sa fie dobandite prin achizitie publica) si pentru Consiliul judetean Mehedinti (autoritatea publica locala care urma sa asigure finantarea acestei achizitii publice)", arata DNA.
Folosind aceste informatii, reprezentantii celor doi agenti economici au intocmit o "oferta" care le era convenabila, pe care au transmis-o reprezentantilor CJ Mehedinti si ai Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, sustin anchetatorii.
Pe baza respectivei "oferte", reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin (autoritatea publica contractanta) au intocmit documentatia de atribuire, care a fost transmisa Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si apoi publicata in SEAP (sistemul electronic de achizitii publice) la 13 septembrie 2013.
"Intrucat au realizat faptul ca documentatia de atribuire publicata fusese "gresita" (in sensul ca nu permitea si achizitionarea de servicii financiare, anume incheierea contractului de leasing), documentatia de atribuire modificata si publicata din nou in SEAP. Date fiind conditiile tehnice si financiare stipulate in documentatia de atribuire, singura oferta a fost cea facuta de acesti doi agenti economici, oferta care a si fost declarata castigatoare", mai spun procurorii anticoruptie.
Pe de alta parte, in ianuarie 2014, tot presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu, i-a determinat pe suspectii Socite Silvia si Mednyasky Stefan Ladislau, secretarul CJ, sa ii puna la dispozitie unei anumite persoane subiectele pentru un concurs pentru ocuparea unei functii de sef serviciu in cadrul Directiei Economice a Consiliului Judetean Mehedinti. Avand subiectele de concurs, persoana in favoarea careia a actionat Duicu a castigat concursul, in conditiile in care se inscrisesera si alte persoane, sustine DNA.
De asemenea, in decembrie 2013, inaintea sarbatorilor de iarna, Duicu si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul de a obtine foloase necuvenite pentru doua societati comerciale, detinatoare a doua posturi de televiziune, societati pe care acesta le controleaza in fapt. "Folosul necuvenit obtinut de cele doua societati comerciale a constat in sumele de bani (aproximativ 60.000 lei) obtinute ca urmare a faptului ca Duicu Ioan-Adrian, prin intermediul suspectilor Bidilici Adrian si Mijache Loredana-Andreea, a impus tuturor primarilor si tuturor functionarilor publici cu functii de conducere de pe raza judetului Mehedinti sa plateasca contravaloarea unor 'urari' care aveau sa fie difuzate (sub forma unor anunturi scrise pe 'burtiera' ecranului) la cele doua posturi de televiziune. Fiecare persoana careia i s-a impus plata unor astfel de urari a trebuit sa plateasca suma de 600 lei", explica anchetatorii.
Duicu le-ar fi determinat pe suspectele Rolea Elisabeta-Zenovia si Feraru Grigorita, director, respectiv functionar public al Casei de Asigurari de Sanatate Mehedinti, sa-si indeplineasca atributiile de serviciu in asa fel incat sa favorizeze o anumita societate comerciala, controlata in fapt de catre presedintele CJ.
"Favorizarea a constat in decontarea unor sume de bani pentru servicii paraclinice. In schimb, Duicu Ioan-Adrian le-a oferit si asigurat celor doua reprezentante ale CAS Mehedinti foloase pentru persoane din familia lor, respectiv detasarea uneia in cadrul Biroului Vamal Portile de Fier I si numirea alteia intr-o functie de conducere in cadrul aparatului tehnic al Primariei Drobeta Turnu Severin", sustine DNA.
Nume grele mentionate in dosar: Traficul de influenta, presupus a fi avut loc in biroul oval de la Palatul Victoria
De-a lungul intregii anchete, in presa au aparut o serie de stenograme in care, alaturi de Duicu si presupusul trafic de influenta, apar nume precum cel al premierului Victor Ponta sau Valeriu Zgonea.
In referatul de arestare al baronului DNA, procurorii au mentionat ca seful IGP, Petre Toba a mers la guvern la solicitarea premierului Victor Ponta si ca la discutiile cu Duicu ar fi participat si ministrul de interne de atunci, Radu Stroe. Ponta a negat insa ca l-a chemat pe Toba iar acesta, la randul sau a declarat ca nici premierul, nici ministrul Stroe nu au participat la discutiile cu Duicu.
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a propus-o in septembrie 2013 pe Elisabeta Ponea pentru un post de conducere in DNA, insa ministrul a negat ca a formalizat aceasta propunere. A admis doar ca a avut discutii, intre alti candidati, si cu Elisabeta Ponea, intrucat era procuror sef la Curtea de Apel Craiova si era firesc sa discute cu ea. (HotNews.ro a scris pe larg despre propunerea ministrului Cazanciuc si despre cum a mintit intr-un articol din aprilie 2014).
Ulterior, la data de 30 iunie, Directia Nationala Anticoruptie confirma informatia ca ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a propus-o pe data de 2 septembrie 2013 pe Elisabeta Ponea, sotia fostului inspector -sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti, Constantin Stefan Ponea, in functia de procuror-sef al Sectiei Judiciare a DNA.
Informatia, cuprinsa acum in propunerea de prelungire a arestarii preventive a baronului de Mehedinti Adrian Duicu, a fost prezentata in exclusivitate de Hotnews.ro pe data de 3 aprilie si dezmintita, la acea vreme, de Robert Cazanciuc.
Ce s-a discutat in "biroul oval" de la Guvern. Duicu: Stia tot Toba! Tot stie / Esti dubios, atata mi-a spus. Dificil e mai bun termenu' decat dubios. Ponea: Aha. Sunt suspicios
Stenograma pe larg a presupusului trafic de influenta care ar fi avut loc in "biroul oval" indica, cel putin in versiunea prezentata de Adrian Duicu, faptul ca seful IGP, Petre Toba, avea cunostinta despre cazul Ponea, baronul PSD incercand sa aranjeze un post in Parchetul General pentru sotia sefului IJP Mehedinti cat si pentru seful IJP Mehedinti intr-un post de conducere in MAI.
Duicu afirma ca Toba "o stie bine", "stia unde vrea sa se duca" sotia lui Ponea, iar acestuia ii comunica telefonic: "tie ti-a rezervat director adjunct la Ordine Publica". Discutia capata accente comice cand Duicu ii spune lui Ponea de mai multe ori ca este "dubios", dupa cate i-a spus Toba, iar Ponea ii raspunde: Aha. Sunt suspicios".
Duicu catre Ponea: Sunteti cel mai mare smecher (...) Un sfert de ora, in birou' oval, s-a vorbit despre familia dumneavoastra!
Pe larg despre aceste stenograme, aici.
Premierul Ponta a negat, in repetate randuri, ca l-ar fi chemat pe Petre Toba in biroul sau pentru a discuta cu Duicu.
"Nu l-am chemat niciodata pe dl Toba sa se intalneasca cu dl Duicu. De altfel, dl Toba este un politist de mare, cred ca prima data a fost numit in functie chiar de dl Oprea atunci cand era ministru, si a fost si a declarat adevarul atunci cand a fost chemat de procurori", a declarat Ponta.
Procurorii descriu in detaliu o intalnire la masa Ponta - Duicu la restaurantul Joseph: "Sunt cu premieru' aici la masa..."/ Premierul a negat ca ar fi luat masa cu baronul PSD: Si eu pot sa sun un prieten sa spun ca sunt cu Barack Obama la masa si va pun seful Federal Reserve
Premierul Victor Ponta s-a intalnit cu baronul PSD, Adrian Duicu la masa in data de 8 iulie 2013 la restaurantul Joseph din Capitala, scrie in rechizitoriul procurorilor DNA. (pe larg)
Dupa intalnire, Duicu ii comunica lui Ionel Georgescu ca i-ar fi rezolvat problema numirii la conducerea Directiei Anti-Frauda din ANAF.
Ponta a negat, cand in presa au aparut detalii despre aceasta intalnire, ca ar fi luat masa cu Duicu. " Si eu pot sa sun un prieten sa spun ca sunt cu Barack Obama la masa si va pun seful Federal Reserve. Nu a fost domnul Duicu la mine sa faca trafic de influenta, au fost altii", a spus Ponta.
Dialog intre al treilea om in stat si baron PSD. Zgonea: Da, sefu'? Da, sefu' de la Mehedinti? Duicu: Lasa gargara!
Baronul PSD, Adrian Duicu, il ruga, in februarie anul trecut, pe presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea "sa nu se bage" in schimbarea unui sef de vama, dupa cum reiese din interceptarile aflate la dosar. Relevanta pentru a ilustra influenta lui Adrian Duicu asupra liderilor de la varful PSD este discutia baronului de Mehedinti cu Valeriu Zgonea, al treilea om in stat.
Zgonea i se adreseaza cu "Da, sefu'? Da, sefu' de la Mehedinti" insa baronul Duicu i-o taie scurt: "Lasa gargara!".
Zgonea ii promite lui Duicu "sa nu se bage" in povestea schimbarii sefului de vama.
Pe larg despre aceste stenograme, puteti citi aici.
STENOGRAME: Baronul PSD il presa pe Doru Dumitrescu, un oficial din cadrul Ministerului de Interne, sa rezolve problema "cu Ponea"
Baronul PSD, Adrian Duicu il preseaza pe Doru Dumitrescu, un oficial din cadrul Ministerului de Interne, sa rezolve problema "cu Ponea", se arata in interceptarile obtinute de HotNews.ro si publicate pe 23 iulie.
Dumitrescu vorbea, in martie 2013, cu baronul PSD apeland la cartela preplatita, dupa cum reiese din interceptari, dar acesta a explicat pentru HotNews.ro ca e numarul de telefon pe care-l foloseste de 15 ani si ca nu i-a facut vreo favoarea lui Ponea.
Cum ordona baronul PSD Adrian Duicu unor jurnalisti sa dea telefoane in numele unor televiziuni centrale de stiri, pentru a intimida o echipa de control a Internelor
"Il suni acuma, in secunda asta! (...) Si spui ca esti de la Romania TV." "Dar repede (...) Ii spui ca esti de la B1." Asa le comanda, in urma cu un an, baronul PSD Adrian Duicu unor jurnalisti locali care lucrau si pentru televiziunile centrale Romania TV, B1 TV si Realitatea TV, dupa cum reiese din stenogramele incluse la dosarul presedintelui suspendat al CJ Mehedinti.
Discutiile cu cei doi oameni de presa, Adrian Bidilici si Mihai Badescu, releva o incercare de a intimida, prin intermediul media, o echipa de control trimisa la nivel local de Ministerul de Interne, pentru o "ancheta cu Ponea".
Detalii, pe larg, inclusiv stenogramele in cauza, puteti citi aici.
Cine a fost trimis in judecata:
DUICU IOAN-ADRIAN, presedintele Consiliului judetean Mehedinti, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
- trafic de influenta;
- cumpararea de influenta;
- trei infractiuni de folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite;
- doua infractiuni de dare de mita;
- permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite;
- trafic de influenta;
- primire de foloase necuvenite;
- doua infractiuni de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia;
PONEA CONSTANTIN-STEFAN, sef al Inspectoratului Judetean de Politie Mehedinti, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
- cumparare de influenta;
- trafic de influenta;
POPESCU CONSTANTIN, om de afaceri si presedintele organizatiei municipale Orsova a unui partid politic, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut trei infractiuni de folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite.
in stare de libertate:
DRAGHIA VALENTINA, administrator al unei societati comerciale, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de complicitate la folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite;
ROLEA ELISABETA-ZENOVIA, presedinte al casei judetene de asigurari de sanatate Mehedinti si FERARU GRIGORITA, consilier principal in cadrul casei judetene de asigurari de Sanatate Mehedinti la data faptelor, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de luare de mita;
BORUGA DOINA, manager al Spitalului judetean de urgenta Mehedinti si POPESCU DANIELA-DELIA, director executiv in cadrul consiliului judetean Mehedinti si presedinte al consiliului de administratie al Spitalului judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, la data faptelor, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite;
STANOIU CRISTIAN-DAMIAN, avocat in cadrul baroului Mehedinti, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata;
BADIN ANDREI-DAN, realizator TV, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita.
In luna august 2013, numitul Badin Andrei-Dan, realizator al unei emisiuni televizate, difuzata de un post de televiziune national, a pretins si primit de la inculpatul Duicu Ioan-Adrian suma de 5.000 de lei, pentru a nu continua o campanie de presa care viza, la acel moment, pe Ministrul Mediului si al Schimbarilor Climatice.
Dupa primirea acestei sume de bani, emisiunile realizate de catre Badin Andrei-Dan nu au mai abordat subiectul referitor la presupusele nelegalitati savarsite de persoana respectiva.
Pozitia inculpatului: "Sunt nevinovat"
Presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duciu sustine ca e nevinovat si a icnercat, in repetate randuri, de-a lungul anului sa iasa din arestul preventiv.
Desi in fata presei, la momentul ridicarii sale de catre procurorii DNA, Duicu nu a facut declaratii, prin avocatii sai el si-a sustinut nevinovatia in acest caz.
Link catre pagina dosarului pe portalul instantelor de judecata