Agentia Nationala de Integritate: Ilie Ivorschi, director la Camera Deputatilor, in stare de incompatibilitate

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 28 iulie 2011, 12:33 Dosare Anticoruptie


Agentia Nationala de Integritate a constata incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor si indicii referitoare la posibila savarsire a infractiunii de fals in declaratii in cazul lui Ilie Ivorschi, director general in cadrul Cabinetului Secretarului General al Camerei Deputatilor.

Ilie Ivorschi a mai ocupat functiile de consilier general in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti (20.02.2007 - 19.06.2008), consilier local in cadul Consiliului Local Sector 6 (20.06.2008 - 28.04.2009), iar din martie 2009 este director general in cadrul Cabinetului Secretarului General al Camerei Deputatilor.

Potrivit inspectorilor de integritate, Ilie Ivorschi s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 20.06.2008 - 28.04.2009, deoarece a detinut simultan calitatea de consilier local in cadul Consiliului Local Sector 6 si functia de cenzor in cadrul Companiei Nationale ROMTEHNICA S.A., incalcand, astfel, prevederile art. 88, alin. (1), lit. d) si art. 91, alin. (3) ale Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

In plus, el s-a aflat in stare de incompatibilitate si in perioada 01.03.2009 - 02.04.2010, deoarece a detinut simultan calitatea de inalt funcionar public - Director General in cadrul Cabinetului Secretarului General al Camerei Deputatilor si functia de cenzor in cadrul Companiei Nationale ROMTEHNICA S.A., incalcand, astfel, prevederile art. 94, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Ilie Ivorschi se afla in stare de incompatibilitate si incepand cu data de 01.03.2009 (data numirii in functia publica), deoarece a detinut simultan calitatea de inalt functionar public - director general in cadrul Cabinetului Secretarului General al Camerei Deputatilor si functia de lichidator judiciar intr-un numar de 17 societati comerciale, incalcand, astfel, prevederile art. 94, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

ANI a constatat si indicii privind posibila savarsire de catre Ilie Ivorschi a infractiunii de fals in declaratii, dupa ce el nu a mentionat in declaratia de avere depusa dupa validarea mandatului de Consilier Local (23.06.2008), suma reala a veniturilor din salarii obtinute in anul fiscal 2007 de la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Primaria Municipiului Bucuresti, valoarea declarata fiind de 55.846 lei, fata de valoarea reala de 121.874 lei.

In declaratia de interese depusa dupa validarea mandatului de consilier local (23.06.2008), Ilie Ivorschi nu a mentionat calitatea de cenzor pe care o detinea in cadrul Companiei Nationale ROMTEHNICA S.A. In plus, el nu a mentionat, in declaratia de interese depusa dupa numirea in functia publica de la Camera Deputatilor (30.03.2009), calitatea de lichidator in cadrul unui numar de 16 societati comerciale.

Inspectorii ANI au constatat si posibila incalcare a obligatiilor fiscale privind veniturile realizate din dividende, prevazute de Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, deoarece veniturile obtinute din dividende de la  S.C. SERCO EXPERT S.R.L., societate in cadrul careia domnul IVORSCHI Ilie detine calitatea de asociat, realizate in anul fiscal 2009 si mentionate de catre acesta in declaratiile de avere completate si depuse la data de 14.06.2010, respectiv, 02.11.2010, nu se regasesc in evidentele fiscale ale Administratiei Financiare a Sectorului 6 Bucuresti.

Avand in vedere cele de mai sus, s-a procedat la intocmirea raportului de evaluare si s-au dispus urmatoarele:

- constatatea starii de incompatibilitate a domnului IVORSCHI Ilie, Consilier Local in cadul Consiliului Local Sector 6 (20.06.2008 - 28.04.2009) si Director General in cadrul Cabinetului Secretarului General al Camerei Deputatilor (01.03.2009 - prezent);

- sesizarea organelor judiciare cu privire la posibila savarsire de catre domnul IVORSCHI Ilie, Consilier Local in cadul Consiliului Local Sector 6 (20.06.2008 - 28.04.2009) si Director General in cadrul Cabinetului Secretarului General al Camerei Deputatilor (01.03.2009 - prezent), a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 292 din Codul Penal al Romaniei;

- sesizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in vederea stabilirii, conform prevederilor Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a obligatiilor fiscale referitoare la veniturile realizate in anul fiscal 2009 de catre domnul IVORSCHI Ilie din dividende de la S.C. SERCO EXPERT S.R.L. si nedeclarate in vederea impozitarii.

Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani. Persoana care face obiectul evaluarii poate contesta raportul de evaluare a incompatibilitatii, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1561 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by