Fostul sef al IPJ Neamt, Aurelian Soric, pierde din nou in instanta in litigiul cu ANI

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 25 iulie 2011, 13:55 Dosare Anticoruptie


Fostul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Neamt Aurelian Soric a pierdut un nou proces impotriva ANI, dupa ce Curtea de Apel Bacau a respins o cerere de suspendare a raportului intocmit de inspectorii de integritate in legatura cu presupusa avere nejustificata.

Reprezentantii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) au declarat, luni, pentru Mediafax, ca Aurelian Soric a formulat, in paralel cu litigiul la Comisia de cercetare a averilor, o actiune in contencios administrativ prin care contesta raportul intocmit de inspectorii ANI in cazul sau. Soric le-a cerut judecatorilor de la Sectia de Contencios Administrativ a Curtii de Apel Bacau sa suspende si sa anuleze respectivul act administrativ.

"Primul capat de cerere, cel referitor la suspendare, a fost respins definitiv de magistratii de la Bacau", au declarat reprezentantii ANI.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca in problema anularii respectivului act administrativ Soric are termen de judecata pe fond in luna septembrie.

In 14 iulie, Comisia de Cercetare a Averilor de pe langa Curtea de Apel Bacau a admis cererea Agentiei Nationale de Integritate de a-i confisca 360.000 de lei din avere comisarului de politie Aurelian Soric, fost sef al IPJ Neamt, astfel ca dosarul a ajuns pe rolul instantei.

Inspectorii ANI au cerut, in 1 iunie, confiscarea unei sume de peste 360.000 de lei pe care comisarul Aurelian Soric nu ar putea-o justifica, suma reprezentand diferenta dintre averea dobandita si veniturile realizate in perioada 1996 - 2010.

Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu, in 18 noiembrie 2010, cu privire la faptul ca Aurelian Vasea Soric ar fi acumulat, in perioada exercitarii functiei publice de ofiter de politie (1996 - 2010), impreuna cu familia, o avere care depaseste veniturile realizate.

"Comisia de judecatori de pe langa Curtea de Apel Bacau a admis cererea noastra asa cum am formulat-o, astfel ca dosarul privind confiscarea averii domnului Soric merge mai departe, pe masa judecatorilor Curtii de Apel din Bacau, pentru a fi judecat", au declarat, pentru Mediafax, reprezentantii ANI.

Aurelian Soric a fost promovat in 26 iunie 2006 in functia de sef al IPJ Neamt, calitate pe care a detinut-o pana in 23 noiembrie 2010.

Inspectorii de integritate au constatat ca sotii Soric au detinut, in perioada 1996 - 2010, trei terenuri in municipiul Piatra Neamt, cu o suprafata totala de 830 mp, achizitionate in perioada 2007 - 2009 cu suma totala de 150.021 lei, doua terenuri de 982,80 mp in municipiul Iasi, pe care le-au cumparat in perioada 2004 - 2005 cu 22.145 euro si un teren de 505,90 mp in municipiul Iasi, vandut in 2008 pentru 50.000 de euro. Aurelian si Cristina Soric au mai detinut un imobil de locuit (S+P+E) si o cladire de birouri (P+M) in municipiul Piatra Neamt, cu o valoare finala totala a constructiei de 805.305,21 lei, trei apartamente in municipiul Iasi, cumparate in 2002 - 2003 cu 104.758,2 lei si vandute in perioada 2003 - 2007 cu 30.000 lei, 81.400 de euro si, respectiv, 22.000 de euro.

Inspectorii de integritate au mai constatat ca sotii Soric au cumparat, in perioada 2007 - 2010, un Rover si un BMW - cu 10.150 euro si, respectiv, 51.000 de lei, iar in 2004 - 2008, alte doua masini - Renault si Kia Sportage -, pentru care au platit in total 46.219 lei si pe care le-au vandut in 2006 - 2010 cu 61.000 de lei. In perioada 2001 - 2006, Aurelian si Cristina Soric au cumparat alte doua autoturisme - Saab si Volkswagen Passat -, pentru care au platit 20.798 de euro si pe care le-au vandut in 2003 - 2007 cu 81.000 lei.

Comisarul Aurelian Soric a fost judecat de Consiliul Superior de Disciplina, la solicitarea ministrului Internelor, pentru afirmatiile si comportamentul avute in urma asasinarii lui Gheorghita Mararu, in 14 noiembrie 2010, si pentru modul in care a condus IPJ Neamt.

De asemenea, atat comisarul Soric, cat si adjunctii sai si alti ofiteri cu functii de conducere de la IPJ Neamt au fost cercetati disciplinar pentru neregulile gasite in urma verificarilor Corpului de Control, printre care interesul scazut pentru anchetarea celor trei grupari infractionale din judet.

Seful Politiei Romane anunta, ulterior, ca in urma concluziilor anchetei facute de Consiliul Superior de Disciplina, fostul sef al IPJ Neamt Aurelian Soric a fost destituit din Politie.

Soric a contestat la Curtea de Apel Bacau decizia de destituire din Politie, urmatorul termen fiind stabilit in 4 august.

Potrivit rezultatelor anchetei Corpului de Control la Neamt, Aurelian Soric a acreditat, prin afirmatiile facute dupa asasinarea lui Gheorghita Mararu, ideea ca Politia agreeaza camataria, subminand astfel increderea populatiei in serviciul politienesc si a incercat sa diminueze autoritatea conducerii MAI prin incitarea sefilor de post din judetul Neamt.

Scandalul de la Neamt a izbucnit dupa ce, in 14 noiembrie 2010, Gheorghita Mararu, lider al lumii interlope nemtene, a fost asasinat intr-o cafenea din Piatra Neamt de Cristian Chilat. Imediat dupa incident, presa a relevat legatura dintre victima, familia acesteia si Aurelian Vasea Soric, atunci sef al IPJ Neamt.

Asasinarea lui Gheorghita Mararu a generat ample dezvaluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea sefului Politiei Romane Petre Toba, a secretarului de stat Dan Fatuloiu si cu depunerea demisiei de catre seful IPJ Neamt Aurelian Soric.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1224 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    soric (Luni, 25 iulie 2011, 14:30)

    cuman [anonim]

    soricul e bun la saramura si merge la o tarie.pe noi asa ne-a invatat al' batrin....deh...vorba soricului: "case closed"...:)))))
  • 0 (0 voturi)    
    investitor (Luni, 25 iulie 2011, 15:54)

    timur [utilizator]

    observ un real talent de investitor la fostul sef IPJ Neamt. a cumparat doua automobile cu 46.219 lei si dupa ce le-a folosit cativa ani, le-a revandut cu 61.000 lei. afacerea asta e mai profitabila decat investitia in imobiliare. cumperi masini , le rulezi si dupa 2-3 ani le vinzi cu 30% profit.
  • 0 (0 voturi)    
    Asa se spala banii draga timur!!! (Luni, 25 iulie 2011, 16:52)

    menandy [utilizator]

    nu stiai???
  • 0 (0 voturi)    
    opiniune (Luni, 25 iulie 2011, 22:59)

    Simion [anonim]

    Întâmplarea face să îl cunosc personal pe acest om - numai din punct de vedere profesional.
    Este o persoană foarte capabilă,un bun manager, un om foarte educat. Ghinionul său este că a prins niste vremuri potrivnice lui şi că nu a trecut testul maturităţii profesionale. Dacă era matur şi se putea controla, evita declaraţiile alea tâmpite şi nu avea nicio problemă. În ceea ce priveşte chestia cu averea şi ANI... greu de spus cine are dreptate. Oricum, sunt convins că nu tot ceea ce i se pune în cârcă este adevărat. Ştiu sigur asta!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by