DNA i-a prelungit senatorului Mircea Banias interdictia de a parasi tara

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 19 iulie 2011, 13:41 Dosare Anticoruptie


Mircea Banias
Foto: Agerpres
Procurorii anticoruptie i-au prelungit cu inca 30 de zile interdictia de a parasi tara senatorului PDL Mircea Banias, care s-a prezentat marti la sediul DNA, fiind cercetat in dosarul privind coruptia din vama Constanta - Agigea pentru aderare la un grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la delapidare, anunta Agerpres.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca intr-o perioada cuprinsa generic intre mai 2010 si martie 2011, la nivelul autoritatilor vamale si portuare din municipiul Constanta s-a constituit un grup infractional organizat avand scopul de a controla institutiile statului roman cu atributii in activitatile de import-export de marfuri prin birourile vamale de pe raza DRAOV Constanta, dar si din municipiul Bucuresti.

"Grupul infractional include un important numar de persoane, intre care oameni politici detinatori ai unor importante functii de stat, cum ar fi cea de senator in Parlamentul Romaniei sau de secretar general al MAI, persoane cu functii de conducere din sistemul vamal, lucratori vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni de afaceri implicati in activitatea de import-export de marfuri, persoane fizice beneficiare curente a marfurilor importate in Romania si transportatori", sustin anchetatorii.

Potrivit DNA, in 22 octombrie 2010, inculpatul Banias i-a pretins inculpatului Eugen Bogatu, la vremea respectiva director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta SA, sa ii remita cu titlu gratuit mai multe produse provenite din marfurile confiscate si aflate in gestiunea Biroului Vamal Constanta Sud Agigea.

"In schimbul acestor foloase materiale, in cursul anului 2010, Mircea Banias i-a promis inculpatului Bogatu ca isi va folosi influenta detinuta in virtutea functiei sale pentru a directiona mai multe proiecte economico-administrative in sensul impus de interesele inculpatului Bogatu Eugen si ale intregului grup infractional. Astfel, Mircea Banias i-a promis lui Bogatu Eugen ca se va implica personal in blocarea unui proiect de restructurare a autoritatii vamale de pe raza judetului Constanta si a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanarii tuturor containerelor din Portul Constanta Sud Agigea, ca va interveni pentru ca o persoana, care nu era agreata de grupul infractional, sa nu fie numita intr-o functie de conducere in cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta si ca isi va folosi influenta pentru mentinerea in functie a unui fost director al Directiei Sanitar Veterinare Constanta", sustin procurorii.

De asemenea, acesta a promis ca va interveni pentru protejarea inculpatului Liviu Durbac, seful Biroului Vamal Constanta Sud Agigea.

"Bunurile mentionate mai sus au fost puse la dispozitia lui Mircea Banias, prin intermediul inculpatilor Tudoran Dragos-Iulian (comisionar vamal) si Tudoran Horia-Dan, fratele acestuia, lucrator vamal in cadrul Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, responsabil de confiscarile vamale", au constatat anchetatorii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

419 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by