AUDIO\VIDEO Administratorul blocului Macul Rosu: L-am vazut pe ministrul Laszlo Borbely intrand in bloc si discutand cu seful echipei din Satu Mare care a renovat apartamentul 35

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 13 iulie 2011, 20:21 Dosare Anticoruptie


Apartamentul perchezitionat de DNA
Foto: Hotnews
Procurorii DNA au efectuat in cazul Borbely, miercuri 13 iulie, o perchezitie in apartamentul numarul 35 de la blocul aflat pe Calea Victoriei, al carui proprietar este Maria Vincze. Procurorii sustin ca acest apartament este cel in care firma omului de afaceri Ioan Ciocan din Satu Mare ar fi realizat lucrari de renovare in valoare de 20 000 euro in beneficiul ministrului Borbely. Administratorul blocului Macul Rosu sustine ca l-a vazut pe ministrul Mediului in interiorul imobilului discutand cu seful echipei de muncitori din Satu Mare si ca acesta din urma i-a relatat ca Laszlo Borbely ar fi verificat personal de mai multe ori lucrarile efectuate in apartament.
  • Laszlo Borbely:  Nu am nici un fel de implicare în această poveste


Procurorii DNA au efectuat miercuri, 13 iulie, o perchezitie la apartamentul numarul 35 de la blocul aflat pe Calea Victoriei 136-134 cu intrarea de pe strada Biserica Amzei 2-4. Potrivit tabelului afisat la scara blocului in dreptul proprietarului apartamentului este mentionat numele Vincze Maria.

Presa a atribuit acest nume cuscrei ministrului Laszlo Borbely sau ca Vincze Maria ar fi o ruda a ministrului. Ilie Gheorghe, administratorul blocului, a povestit intr-un interviu pentru HotNews.ro ca apartamentul a apartinut lui Covacs Pall si ca la inceputul anului apartamentul a fost achizitionat de Vincze Maria.

Declaratie administrator Gheorghe Ilie by A.Biro

Cui a apartinut apartamentul inainte sa intre in posesia rudei ministrului Borbely. Ilie Gheorghe, administratorul blocului, sustine ca apartamentul a fost in proprietatea lui Covacs Pall, cetatean roman care a emigrat in SUA. Imobilul a fost vandut rudei ministrului Borbely la inceputul anului:
  • “Apartamentul a fost detinut de Covacs Pall, care acum locuieste in SUA. El a avut acest apartament confiscat inainte de '89. Eu l-am gasit ca fiind propietate a statului. Covacs Pall s-a judecat cu statul roman si si-a recastigat dreptul de proprietate. A intrat in posesia lui prin 2006-2007. De atunci l-a scos la vanzare, dar nu a gasit cumparator la pretul pe care l-a cerut.
  • La inceputul anului am auzit ca s-a vandut unei familii care se numeste Vincze Maria. De unde este ea? Asta nu stiu. Asta se intampla prin martie. De atunci vine un domn in numele ei si plateste cheltuielile. Chiar daca nu locuieste nimeni sunt niste cheltuieli.
  • In acest apartament nu a locuit nimeni. Acest domn nu a dorit sa ne spuna numele. I-am cerut sa ne aduca si o copie dupa actul de proprietate, dar nu l-a adus nici pana acum”, a declarat Ilie Gheorghe, administratorul blocului.
Administratorul blocului mai povesteste ca lucrarile de renovare au inceput in luna mai, iar lucrarile au fost realizate de o echipa de muncitori din Satu Mare. Informatiile sunt in concordanta cu acuzatiile procurorilor care sustin ca firma omului de afaceri Ioan Ciocan a realizat lucrari de renovare in valoare de 20 000 euro in folosul ministrului Borbely.

Apartamentul mentionat in acuzatiile formulate de DNA in cazul Borbely:

  • In cursul anului 2011, invinuitul Ciocan Ioan, in calitate de reprezentant legal al firmei mai sus mentionate (LESCACI COM SRL n.red.), prin intermediul invinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, a cumparat influenta numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului si Padurilor, prin efectuarea in folosul acestuia de lucrari de amenajare a unui apartament, lucrari in valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societatii sale.
  • Lucrarile au fost realizate in scopul obtinerii, prin intermediul influentei de care se bucura ministrul Mediului si Padurilor, de contracte cu Administratia Nationala "Apele Romane" (institutie aflata in coordonarea acestui minister) cat si pentru a obtine cu prioritate plata unor lucrari contractate anterior cu aceeasi institutie publica si aflate deja in executie. (sursa: comunicat oficial transmis TVR)
Aceste renovari ar reprezenta contravaloarea traficului de influenta realizat de Ioan Ciocan prin intermediul consilierului ministerial Szepesy Szabolcs la ministrul Borbely. “In luna mai a venit o echipa de mesteri de la Satu Mare, din Negresti-Oas, care ne-a informat ca vor renova apartamentul. Le-am stabilit un program de lucru. Nu retin daca s-au recomandat. Mi-au spus doar ca sunt din Satu Mare din zona Oasului” , a declarat  Ilie Gheorghe, administratorul blocului de pe Calea Victoriei.

Gheorghe Ilie, administrator de bloc
Foto: Hotnews
Ministrul Borbely a verificat lucrarile de renovare. Tot administratorul Ilie Gheorghe a povestit pentru HotNews.ro ca l-a vazut personal o data pe ministrul Laszlo Borbely intrand in blocul in care firma din Satu Mare realiza lucrarile de renovare si ca l-a vazut discutand cu seful echipei de muncitori care realiza lucrarile. Administratorul a declarat ca seful echipei de muncitor i-a spus ca ministrul Borbely ar fi vizitat apartamentul de mai multe ori. 
  • “Nu au spus pentru cine sunt renovarile. Eu o singura data l-am vazut pe domnul ministru Borbely intrand in bloc. Eram in holul blocului cu maestrul care a dorit sa ma recomande, dar ministrul nu s-a oprit. Eu personal doar o singura data l-am vazut. A fost la jumatatea lui mai. Eu l-am intrebat pe baiatul responsabil cu lucrarile si mi-a spus ca domnul ministru a mai fost in bloc pentru ca dorea sa vada cum se lucreaza, ce materiale se pun, ca sunt aduse din Ungaria, ca sunt nemtesti” a declarat administratorul Ilie Gheorghe.
Administratorul blocului mai spune ca echipa de muncitori din Satu Mare a inlocuit in apartamentul 35 parchetul, geamurile, au pus termopane si ca echipa facea naveta de la Satu-Mare. Administratorul mai sustine si ca dupa renovari au ramas in curtea interioara a blocului mai multe gramezi de gunoaie.

Cum arata apartamentul. Apartamentul 35, cel care a fost achizitionat de Maria Vincze ruda ministrului Borbely, este unul din apartamentele mari ale blocului. Are o suprafata de 84 metri patrati, 3 camere, dependinte si balcoane. Este situat la etajul 3 al blocului si are geamuri si balcoane care dau catre Calea Victoriei.

Din exterior se pot observa geamurile termopan care par a fi puse recent. Vis-a-vis de blocul in care ruda ministrului Borbely a achizitionat apartamentul, la adresa Calea Victoriei 103-105, premierul Emil Boc a inchiriat la inceputul mandatului de premier un apartament.

Citeste si:
Istoricul Blocului. Imobilul perchezitionat de procurori in cazul Borbely are si un nume, Macul Rosu. Numele blocului este dat de o carciuma care a functionat inainte de 1958 cand a fost ridicat imobilul. Blocul a fost construit de Ministerul Planificarii, iar apartamentele au fost date angajatilor ministeruui. Potrivit administratorului Ilie Gheorghe, blocul a fost expertizat seismic si poate rezista la un cutremur cu magnitudinea de 7,5-7,8 grade.

“A rezistat foarte bine la cutremurul din '78. Doar la etajele I si II au fost ceva crapaturi, dar dupa cutremur pilonii de sustinere au fost ramforsati cu fierbeton”, mai spune administratorul. Administratorul blocului mai sustine ca fostul propietar  Covacs Pall ar fi mostenit apartamentul de la socrul sau care a fost angajat al  Ministerului Planificarii.

Ministrul Laszlo Borbely sustine, intr-o declaratie telefonica data televiziunii Antena 3, ca acuzatiile sunt nefondate. “Nu am nici un fel de implicaţie în această poveste. Ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat. În ceea ce mă priveşte , acesta este comentariul meu”, a declarat Laszlo Borbely.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4907 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Nu stiu care e adevarul dar: (Miercuri, 13 iulie 2011, 19:22)

    Vizitiul [utilizator]

    Nu pot sa nu remarc ca dl. Borbely zice ca nu are nimic de a face cu treaba asta ceea ce se potriveste cu sindromul Severin, in termeni populari: scenarita :)

    Asta asa la ochiometru de pe un site de stiri, sa vedem rezultatele anchetei, dovezi etc.
    • +2 (2 voturi)    
      Se pare că DNA a luat plasă. (Joi, 14 iulie 2011, 11:12)

      sicmar [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

      Cuscra lui Borbely a vândut apartamentul acum două luni unei prof.univ. din Cluj-Napoca.
  • -1 (7 voturi)    
    Nici usturoi n-a mincat si nici gura nu-i... (Miercuri, 13 iulie 2011, 20:42)

    ogi [anonim]

    Totusi cam tirziu a inceput ancheta DNA
  • +2 (8 voturi)    
    Se razbuna taxa auto (Miercuri, 13 iulie 2011, 20:42)

    Adi [anonim]

    Acum o ia si domnul Borbely pe coaja dupa tampenia cu taxa auto ! Dumnezeu sa va bata pe toti care incercati sa-i jefuiti pe romani !
  • -2 (2 voturi)    
    Vincze (Miercuri, 13 iulie 2011, 21:02)

    extraveral [anonim]

    Vincze Maria nu este o ruda a lui Borbely. Dar ghiciti cum se numeste conducatorul de doctorat al dlui ministru. :)
  • +2 (8 voturi)    
    l-a vazut o data ? (Miercuri, 13 iulie 2011, 21:03)

    george [anonim]

    o data ?
    nu e proprietar ?
    nu locuieste acolo ?
    au fost platite facturile pentru lucrari ?daca da,de catre cine ?
    nu se duce des in vizita acolo ?

    am inteles un administrator de bloc care l-a vazut o data si care a auzit de la o alta persoana ca l-ar mai fi vazut ?

    stenograme nu apar ?

    cat circ.
    oare ce o fi in spatele scandalului ?
    • -1 (3 voturi)    
      Ce sa fie? (Miercuri, 13 iulie 2011, 21:21)

      mircea [anonim] i-a raspuns lui george

      Inseamna ca justitia lucreaza si ca cei de la UDMR nu sunt niste sfinti.De cand sunt la guvernare cred ca au multe pe constiinta si nu pentru-ca sunt UDMR,ci pentru-ca asa a fost si inca mai este sistemul.Corupt.
  • +3 (3 voturi)    
    ciudat (Miercuri, 13 iulie 2011, 21:42)

    gigi [anonim]

    asa mult au saracit politicienii? un amarat de apartament? pana acum aveau vile in primaverii.
  • -2 (6 voturi)    
    justitie marca base' (Miercuri, 13 iulie 2011, 22:20)

    base [anonim]

    Justitie ca la noi la nimenea: scandal mare in presa cu multe minciuni. Dosar cu acuze penibile, martori falsi.

    Proces care tine vreo 10 ani, inainte de alegeri luam dosarul si il fluturam in presa, de ori cate ori trebe.

    Invatam copii sa copieze la bac, invatam oamenii sa-si bata joc de legi si justitie.

    Adevaratii corupt scapa usor si rad in hohote de fraieriti.
    • +2 (2 voturi)    
      Cum o-ntorci tot la Base ajunge (Joi, 14 iulie 2011, 10:19)

      miki [anonim] i-a raspuns lui base

      E interesant cum ajunge o persoana sa fie de vina pentru toate relele din tara.

      Daca e luat la intrebari unul din opozitie, Base e de vina, daca e de la putere... tot Base e de vina. Daca se copie la bac, Base e de vina. Daca nu se mai copie, cine e de vina? Base!!!

      Base a ajuns o icoana a vinei in tara asta.

      Cred ca sindromul post-dictatorial inca ne afecteaza... si o sa ne mai afecteze vreo 20 de ani.
      Base sa traiasca pentru a lua toata vina poporului asupra sa.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by