DNA a trimis in judecata 41 de politisti si vamesi de la Moravita

de I.R.     HotNews.ro
Miercuri, 15 iunie 2011, 17:00 Dosare Anticoruptie


Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a 41 de inculpati, din care unul in stare de arest preventiv, ofiteri si agenti de politie de frontiera, lucratori vamali la Punctul de Trecere a Frontierei  Moravita si persoane implicate in traficul cu tigari provenite din Serbia, a caror valoare in vama este de aproximativ 3,3 milioane de euro, arata un comunicat DNA.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada octombrie 2010 ¬ ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Moravita din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (I.J.P.F.) Timis a existat un grup infractional organizat format din politisti de frontiera, lucratori vamali si persoane implicate in activitati de trafic ilegal cu tigari provenite din Serbia.

Inculpatii au constituit sau, dupa caz, au aderat ori sprijinit acest grup infractional organizat.

Un alt grup infractional organizat a fost constituit, cu o structura similara, la nivelul P.T.F. Foeni, existand persoane (in principal, lucratori vamali din Biroul Vamal Moravita) care au desfasurat actiuni in ambele grupari criminale. Membrii acestor grupari infractionale au actionat coordonat in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie si de contrabanda pentru a obtine importante beneficii materiale.

In schimbul unor sume de bani, cu o frecventa aproape zilnica, politistii de frontiera si lucratorii vamali isi incalcau atributiile de serviciu referitoare la constatarea si sanctionarea contraventiilor, confiscarea marfurilor introduse ilegal si constatarea de infractiuni. Pentru traficantii de tigari care faceau parte din grupare, politistii de frontiera si vamesii nu efectuau practic niciun fel de control de frontiera, iar singura interactiune consta in primirea sumei de bani prestabilita pentru a fi data cu titlu de mita.

Decizia de a permite introducerea in tara a tigarilor era luata de catre lucratorii vamali in acord cu politistii de frontiera dupa ce se asigurau ca exista un risc minim de a fi surprinsi de actiunile de control, astfel ca traficantii erau lasati sa introduca fraudulos tigarile in tara pe o perioada determinata de timp.

In cadrul grupului, rolurile erau clar delimitate, astfel ca unii dintre functionarii corupti aveau sarcina de a tine legatura cu mituitorii, altii supravegheau zona, in timp ce altcineva se preocupa sa manevreze camerele de luat vederi amplasate in punctul de trecere a frontierei, pentru a nu fi inregistrate anumite imagini, ori erau responsabili de incasarea mitei.

Potrivit intelegerii intre traficanti si functionarii publici, acestia din urma primeau cate 50 de euro pentru fiecare bax de tigari. Suma data era calculata in functie de numarul de baxuri cu tigari declarate de traficanti. In alte situatii, cantitatea era aproximata de vamesi si politisti in functie de capacitatea de stocare a autoturismului. Concret, in timp ce vamesul se prefacea ca face controlul autoturismului (urmarind ca gesturile sale sa fie inregistrate de camerele de luat vederi amplasate in perimetrul punctului de trecere a frontierei), traficantul remitea suma de bani destinata pentru coruperea politistilor si a vamesilor, de cele mai multe ori acest lucru avand loc in toneta vamesilor amplasata pe sensul de intrare in tara.

Sumele de bani astfel colectate erau impartite, in mod egal, de regula la sfarsitul programului de lucru, intre seful de tura al vamesilor si seful de tura sau de grupa al politistilor. Pentru a evita suspiciunile privitoare la impartirea corecta a acelor foloase, politistii de frontiera si vamesii tineau distinct evidenta numarului de baxuri de tigari care au fost detinute de traficanti. In general, politistii de frontiera si vamesii incasau intre 100 si 900 de euro pe fiecare tura.

La randul sau, in data de 22 septembrie 2010, inculpatul Cizmas Miomir Dobrivoi, primarul localitatii Foeni, a ajutat doi traficanti de tigari sa remita suma de 300 de euro politistilor de frontiera si vamesilor din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Foeni II pentru a introduce ilegal in tara baxuri cu tigari.

In prezentul dosar penal, 15 inculpati au fost cercetati in stare de retinere si arest preventiv pentru diferite perioade de timp: Cheveresan Oliwer, Rada Ion, Toma Marian Cosmin, Mates Ciprian Marius, Dorobantu Gheorghe Catalin, Dragan Sebastian, Manciu Marius, Butta Liviu Danut, Stoian Velimir, Petruta Marius, Dan Sava, Straut Sergiu, Cancescu Claudiu Daniel, Draghita Sorin.

In vederea recuperarii prejudiciului cauzat ca urmare a infractiunii de contrabanda si pentru a confisca sumele de bani primite cu titlu de mita, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile apartinand inculpatilor.

La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu lucratori din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, Inspectoratului General al Politiei Romane si Jandarmeriei Romane.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Timisoara.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























489 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by