Deputatul Dan Ilie Morega, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru fapte de coruptie

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 27 mai 2011, 16:56 Dosare Anticoruptie


Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis vineri condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare a deputatului independent Dan Ilie Morega in dosarul in care acesta este acuzat de trei infractiuni de folosire a influentei ori autoritatii de o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii de foloase necuvenite si de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, in vederea obtinerii unui avantaj patrimonial pentru altul, potrivit Agerpres.

Dan Ilie Morega va fi supravegheat pentru un termen de incercare de cinci ani, timp in care daca va mai comite vreo infractiune, se va cumula si pedeapsa de trei ani de inchisoare.

Deputatul PNL a fost obligat la plata a 30.000 de lei cheltuieli de judecata, iar suma de aproximativ 200.000 de lei va fi confiscata in vederea recuperarii prejudiciului.

Potrivit deciziei instantei supreme, si ceilalti inculpati din acest dosar au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea cu suspendare.

Hotararea ICCJ poate fi atacata cu recurs la Completul de cinci judecatori.

Dan Ilie Morega a fost trimis in judecata pe 20 decembrie 2007 de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru savarsirea a trei infractiuni de folosire a influentei ori autoritatii de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii de foloase necuvenite si de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, in vederea obtinerii unui avantaj patrimonial pentru altul.

Potrivit DNA, in acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Teodor Popescu, director al Sistemului de Gospodarire a Apelor Gorj din cadrul Directiei Apelor Jiu, si Constantin Mihutescu, primar al comunei Baia de Fier, acuzati de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in vederea obtinerii unui avantaj patrimonial pentru altul.

De asemenea, in acelasi dosar au mai fost judecati Ion Radu Popescu-Orodel, inspector in cadrul Directiei Apelor Jiu, si Constantin Vladasel, seful Biroului de gestiune a resurselor de apa, ambii pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, in vederea obtinerii unui avantaj patrimonial pentru altul.

Din probele administrate in faza de urmarire penala a rezultat ca in perioada septembrie 2005 - martie 2007, Dan Ilie Morega, in calitate de presedinte al PNL Gorj, si-a folosit influenta si autoritatea pentru a obtine foloase necuvenite pentru partid (Morega a demisionat din PNL in vara anului 2010).

"Aceste foloase au fost pretinse de la persoane care conduceau instituţii publice sau societăţi comerciale cu capital integral de stat şi au constat în sume de bani destinate finanţării campaniei pentru alegerile europarlamentare programate să înceapă iniţial la data de 13 aprilie 2007. Sumele pretinse totalizează aproximativ 100.000 lei iar în caz de refuz, conducătorii instituţiilor erau ameninţaţi cu retragerea sprijinului politic al partidului. În luna februarie 2007, filiala PNL Gorj a beneficiat de sponsorizări nelegale la solicitarea inculpatului Dan Ilie Morega în cuantum de 15.500 lei", susţin procurorii anticorupţie.

Anchetatorii mai precizeaza ca, pe baza de probe, s-a stabilit ca in perioada mentionata, Dan Ilie Morega si-a folosit influenta si autoritatea pentru a impune filialei locale a partidului sa achizitioneze carti si reviste in valoare de peste 4.300 lei de la firma proprie, SC A.GE.ROM SA.

"In calitate de lider al filialei PNL Gorj si in calitate de subprefect al judetului Gorj, Morega Dan Ilie a impus conducatorilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Gorj sa achizitioneze materiale de uz scolar, in valoare de circa 2.400 lei, care au fost distribuite unor unitati scolare in numele PNL. Factura de achizitionare a bunurilor a fost emisa pentru institutia publica amintita", sustine DNA.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 5 iulie 2004 - 2 aprilie 2007, Morega si-a folosit influenta si autoritatea de presedinte al Fundatiei ''Tudor Vladimirescu'' pentru a dispune ca, din conturile fundatiei, sa fie achitate, in mod necuvenit, sume de bani catre societati controlate de el si catre o societate controlata de fiica sa, astfel inculpatul beneficiind in mod necuvenit pentru sine si pentru altul de suma totala de circa 330.000 lei.

In cursul urmaririi penale, s-a mai stabilit ca, dupa ce a determinat numirea unei persoane la conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj, Dan Ilie Morega, prevalandu-se de influenta si autoritatea sa, i-a cerut acesteia sa plateasca, la data de 24 iunie 2007, 1.000 lei pentru PNL. In cursul urmaririi penale, asupra bunurilor inculpatilor Dan Ilie Morega si Teodor Popescu a fost dispusa masura sechestrului asigurator, in vederea recuperarii prejudiciului.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1756 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    , (Vineri, 27 mai 2011, 16:05)

    BalL [utilizator]

    De care copac l-au suspendat ?
    • +1 (1 vot)    
      Ce nu inteleg (Sâmbătă, 28 mai 2011, 8:40)

      redscorpion [utilizator] i-a raspuns lui BalL

      De ce nu explica judecatorii si motivele pentru care dau inchisoare cu suspendare.
  • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 mai 2011, 16:22)

    [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
    Justitia ataca din nou (Vineri, 27 mai 2011, 16:40)

    alip [utilizator]

    Apar in denumirea infractiunii niste cuvinte care spun multe: contra intereselor publice. Deci cea mai inalta instanta din Romania a hotarat ca interesele publice din Romania sunt pe locul doi dupa individul ala si este o invitatie si pentru altii sa faca la fel, pentru ca interesele publice din tara asta sunt o gluma. Ma intreb cat ar fi luat omul asta in America pentru o acuzatie similara. De aici eticheta meritata ca Romania e o tara corupta. Rusine judecatorilor. Sa plece si sa ne lase in pace.
  • +2 (2 voturi)    
    Dan Ilie Morega (Vineri, 27 mai 2011, 17:17)

    costel [anonim]

    Asta-i de la la revolutia bunului simt,care murit odata cu condamnarea lui Morega.
  • +1 (1 vot)    
    dar (Vineri, 27 mai 2011, 17:43)

    nickbv [utilizator]

    hai sa vedem si cu o executare
  • +2 (2 voturi)    
    alt marean (Vineri, 27 mai 2011, 17:48)

    anton [anonim]

    morega, asta face parte tot din "elita" Gorjului: mischie, grebla, etc. E un fel de marean almanahe da' cu diploma.
  • +1 (1 vot)    
    al naibii (Vineri, 27 mai 2011, 17:59)

    yvon [anonim]

    justitie maronie cum îi cocoloseste sii protejeaza pe toti mafioti.
  • +1 (1 vot)    
    un sef la PNL? (Vineri, 27 mai 2011, 18:02)

    naiv [anonim]

    nu se poate!!!! ei, care zic ca altii sunt nesimtiti? In 2007 trimis in judecata, cu premier Tariceanu?
  • +2 (2 voturi)    
    Tara lui Papura Voda (Vineri, 27 mai 2011, 18:02)

    Bouabab [anonim]

    Dece cu suspendare. Judecatorii nesimtiti si corupti ai acestei tari se straduiesc sa ne tina in lumea a treia
  • +3 (3 voturi)    
    bleah justitia romana (Vineri, 27 mai 2011, 19:00)

    ady [anonim]

    nici macar 6 luni la maturat strazi?..
  • +2 (2 voturi)    
    morega (Vineri, 27 mai 2011, 20:34)

    mike [anonim]

    inainte vreme sa numit moruga?este pictat in biserica de la Pades,era foarte tare pana in 89,se vorbea intens
    de niste accidente mortale cu masina mai stie cineva
    ca un ofiter de militie a plecat din gorj pentru ca nu putea sa-l lege?ehhehe ce va face acum eroul muncii socialiste stiu procurorii aia de l-au condamnat pe tundrea
  • 0 (0 voturi)    
    votati psd! (Vineri, 27 mai 2011, 20:35)

    gigi n [anonim]

    Inventia psd-condamnarea cu suspendare-continua sa aduca mari”servicii”Romaniei.
  • 0 (0 voturi)    
    Injustitie (Marţi, 20 decembrie 2011, 20:03)

    IP-B [anonim]

    Multi,multi da,HOTI !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by