Cine este Mircea-Marius Banias, senatorul PDL care se prezinta cu mesajul: "Ori gasim un drum, ori facem unul"

de A.N.     HotNews.ro
Luni, 23 mai 2011, 9:45 Dosare Anticoruptie


Mircea Banias
Foto: Agerpres
Senatorul democrat-liberalul Mircea-Marius Banias, care a fost dus luni dimineata la DNA intr-un dosar de contrabanda si evaziune fiscala, este un personaj de numele caruia se leaga mai multe afaceri controversate. Senatorul PDL a tinut prima pagina a ziarelor intr-un dosar de favorizare a infractorului ce viza rambursarea de TVA de 60 milioane euro. Pe pagina sa de internet, Banias se prezeinta sub motto-ul "Ori gasim un drum, ori facem unul".

Parlamentar ales in colegiul uninominal 4 din Circumscriptia electorala nr.14 Constanta, in data de 30.11.2008,  Banias a fost validat la data de 19.12.2008 prin Hotararea Senatului 68/2008. Potrivit paginii oficiale de la Senat, Banias este vicelider al grupului parlamentar al Partidului Democrat-Liberal si secretar al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Senatorul a avut 26 de initiative parlamentare, noua declaratii politice si 26 de luari de cuvant in plen.

Banias este membru al grupurilor de prietenie cu Parlamentele din Marea Britanie, Kazahstan, Irlanda si Malta.

Pe pagina sa de internet, senatorul PDL se prezinta sub motto-ul "Ori gasim un drum, ori facem unul!" (citeste mai multe informatii despre democrat-liberal pe pagina www.mirceabanias.ro).

Banias este nascut la 6 Martie 1966, la Mangalia (jud. Constanta), fiind absolvent al Institutului de "Marina Mircea cel Batran" Constanta, Facultatea de Navigatie -Ofiter Maritim Portuar. El a activat la inceputul carierei ca ofiter maritim la "CNM NAVROM" SA, iar din 1999 are brevet de capitan de cursa lunga.

Banias s-a declarat sustinator al lui Vasile Blaga la recentele alegeri de la sefia PDL, la Conventia Nationala din 14-15 mai. Banias a candidat la o functie de vicepresedinte PDL, insa nu a obtinut un numar suficient de voturi.

Mircea Banias a condus organizatia judeteana Constanta a PDL din august 2008 si pana in luna martie a acestui an, cand lider al organizatiei a fost desemnat directorul Inspectoratului Judetean in Constructii Constanta, Gigi Chiru.


Cateva date despre Banias, asa cum apar ele in presa ultimilor ani:


* Conform declaratiei de avere completate in februarie 2011 si citate de Mediafax, senatorul detine trei terenuri intravilane in Constanta, unul dintre acestea fiind pe faleza nord, obtinute in perioada 1993-2005, prin vanzare-cumparare. Banias are si doua apartamente in Constanta, obtinute tot prin vanzare-cumparare. De asemenea, el detine o cota parte de 1/2 dintr-o casa de locuit pe faleza nord, construita in anul 2007 si avand o suprafata de 250 mp. El are bijuterii din aur si argint si ceasuri, dobandite in perioada 1999-2009, in valoare de 10.000 de euro. Depozitele sale bancare totalizeaza 491 euro si 482.150 de lei. In ultimul an fiscal, Banias a obtinut venituri ca senator de 68.996 lei, iar ca profesor de 19.200 lei, precum si 405 lei din chirii, iar sotia sa a incasat un venit total de 32.881 lei ca expert in proiecte. De asemenea, el avea de incasat dividende de 6.778,87 lei de la SC Euro Shipping Serv SRL, firma in care este partener cu Laurentiu Mironescu.
 
*In februarie 2011, el a fost scos de sub urmarire penala pentru infractiunea de favorizare a infractorului in dosarul privind rambursarea de TVA de 60 milioane euro. "Fata de invinuitul Mircea Marius Banias s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala pentru infractiunea de favorizare a infractorului. Din probele administrate in cauza a rezultat ca indiciile care au existat initial cu privire la savarsirea infractiunii mentionate au fost clarificate pe masura aprofundarii mijloacelor de proba, in sensul ca afirmatiile facute de invinuit reprezentau de fapt simple opinii ale acestuia si nu constituiau, in vreun fel, forme de interventie in favoarea inculpatului Said Baaklini", a explicat atunci DNA. Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a patru inculpati in acest dosar, respectiv Said Baaklini, doi directori de la UCM Resita si directorul Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanta. Procurorii i-au acuzat pe suspecti de vanzarea unor motoare industriale de la UCM Resita firmei lui Said Baaklini, achizitie ce a condus la o restituire de TVA in valoare de 60 milioane euro (sursa: HotNews.ro).

* In dosarul returnarii ilegale de TVA a fost citat la DNA si omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu (vezi detalii aici)

* Ziarul Gandul scria la mijlocul lunii ianuarie 2001 ca, potrivit unor interceptari SRI, aflata in dosarul dosarului, ministrul Transnporturilor, Anca Boagiu, i-a telefonat senatorului PDL de Constanta, spunandu-i: "M-am saturat de mizeriile omului tau din port. El, seful ANAF Constanta si cel cu feribotul sunt toti intelesi. ...cretinii dracului!". Banias ar fi atunci ca discutia cu Boagiu nu se referea la dosarul cercetat de DNA, ci "la o alta situatie".

* Care sunt acuzatiile procurorilor in dosarul UCM Resita: Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca in 31 august 2010, in urma unei intelegeri anterioare, SC UCM Resita SA a emis o factura in valoare de 250 milioane euro plus TVA catre SC Libarom Agri SRL care a cumparat de la uzina din Resita patru motoare vechi, nefunctionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. "In realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioane euro plus TVA, adica de 50 de ori mai putin. Pentru a da o aparenta de legalitate operatiunii de vanzare la pret supraevaluat, UCM Resita SA a mai incheiat cu S.C. Libarom Agri SRL trei contracte in valoare totala de 245 milioane euro+TVA, care nu au la baza operatiuni reale", sustin procurorii. Sursa citata mentioneaza ca, in baza facturii supraevaluate, in luna septembrie, SC Libarom Agri SRL, reprezentata de inculpatul Baaklini, a si cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adica suma de 60 milioane euro. In 26 noiembrie, in Portul Constanta, marfa cumparata a fost incarcata pe o nava avand ca destinatie Republica Guineea, insa exportul efectiv a fost impiedicat de interventia Parchetului.

* In august 2010, intr-un material privind averile politicienilor PDL, HotNews.ro scria ca senatorul Mircea Banias a castigat in 2009 doar jumatate din suma pe care a castigat-o in 2008, dar conturile sale au crescut cu 27.000 de lei. Senatorul PDL raporta in 2009 o suma de  440.000 de lei in conturi, o datorie de 2.856 de euro si venituri de 136.000 de lei. In 2010 declara ca are in conturi 467.000 de lei si nici o datorie. Veniturile declarate in 2010 pentru anul 2009 au fost de 76.173.  A uitat sa mentioneze donatia catre partid in valoare de 4.463 lei.

* Intr-un material din septembrie 2009, publicatia "Curentul" l-a acuzat pe Banias ca "este capul Mafiei din Portul Constanta". Ziarul a scris atunci despre legaturile senatorului PDL cu secretarul general al Ministerului Administratiei si Internelor, Laurentiu Mironescu. Perchezitiile efecutuate luni dimineata la Bucuresti si Constanta au vizat o serie de afaceri efectuate de cei doi.

* In iulie 2007, ziarul Telegraf relata ca Mircea Banias fusese implicat intr-o coliziune petrecuta la intersectia bulevardului Ferdinand cu strada Mihai Viteazu din Constanta.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























7384 vizualizari

  • +9 (9 voturi)    
    ati uitat ceva (Luni, 23 mai 2011, 9:59)

    petre micu [anonim]

    si anume digul de larg din portul Cta, un proiect de aprox 100 milioane euro, unde Banias a fost vioara intai in stabilirea castigatorului licitatiei.
    • -2 (6 voturi)    
      minciuna! (Luni, 23 mai 2011, 11:53)

      Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui petre micu

      Senatorul PDL are depozite bancare totale de 491 euro.
  • +9 (11 voturi)    
    hmmm.... (Luni, 23 mai 2011, 10:28)

    jack spar [anonim]

    e omul sefului de la dinamo...se stie..in loja se fac afaceri, angajari in diverse puncte cheie pe la diverse institutii...e prosteala pe fata, toti sunt cu state vechi in grupul ochisorilor albastrii...
  • -6 (14 voturi)    
    ar fi putut sa-si desfasoare (Luni, 23 mai 2011, 11:29)

    elena [anonim]

    in continuare afacerile linistit, daca nu l-ar fi suparat pe marinar. Cu siguranta ca circul acesta este un semnal de alarma si pentru ceilalti portocalii care se gandesc sa paraseasca partidul.
  • -4 (6 voturi)    
    atentie pe cine sustii (Luni, 23 mai 2011, 11:54)

    Radu [anonim]

    Foarte frumos, laudabil, dar as vrea sa vad ca e luat pe sus si un pdl-ist care sa nu fie din tabara lui Blaga. O sa astept eu mult si bine...
    • +3 (3 voturi)    
      ? (Luni, 23 mai 2011, 14:40)

      Catz Kitty [utilizator] i-a raspuns lui Radu

      Ridzi e in tabara lui Blaga ?
  • +3 (7 voturi)    
    portocala ... (Luni, 23 mai 2011, 12:09)

    catalin_mattei [utilizator]

    As dori sa nu uitam cum cu ceva vreme in urma, nu foarte multa, portocalii luptau si injurau cu marinimie pe oricine spunea ceva de acest parlamentar pdl. Atunci se spunea ca este lucratura lui SOV si ca este omul curat.. ca presa tradatoare si nemernica speculeaza pt a murdari imaginea PDL-ului.. ups.. ce situatie.. ce Caragiale mon cher!
  • 0 (8 voturi)    
    Bau bau (Luni, 23 mai 2011, 12:27)

    MarilenaBara1306142520533 [utilizator]

    1. Saptamana trecuta au inceput sa circule zvonuri ca deputati si senatori PDL, nemultumiti de rezultatele Congresului, vor parasi partidul, punand in primejdie majoritatea parlamentara PDL si , implicit, pe presedintele Basescu.

    2. "Intamplator", azi un senator PDL , din gruparea Blaga, este ....invitat la DNA, ca un fel de "Aviz amatorilor de dezertare !!!".

    Intrebare:

    Cine este Bau bau?
  • +2 (2 voturi)    
    Cautator si fauritor de drumuri (Luni, 23 mai 2011, 13:37)

    gelu [anonim]

    acest capitan marinar a pescuit în ape tulburi!...Ce-ai cautat Dle la drumuri?Uite asta-nseamna meseria bratara de Aur,voi toti acesti rataciti,fauritori de drumuri!,daca vreti sa fiti constructori învatati de la Profesionisti,altfel practicati-va meseria si nu uitati de ea,pentru ca este Bratara.
  • 0 (2 voturi)    
    Labirint. (Luni, 23 mai 2011, 18:38)

    Banja Luka [anonim]

    "Ori gasim un drum, ori facem unul!"
    Lasati-l sa incerce. N-o sa reuseasca nimic, uitati-va la constructia de autostrazi in Romania si este de ajuns!
  • -4 (4 voturi)    
    O intrebare ... (Luni, 23 mai 2011, 19:38)

    eugenb [anonim]

    Cumva a fost coleg cu Basescu in Dec 1989 cand acesta urma un curs organizat de Securitate ?

    Cam asta spune ... Dosarul de absolvent al Institutului de Marina :

    "Banias este nascut la 6 Martie 1966, la Mangalia (jud. Constanta), fiind absolvent al Institutului de "Marina Mircea cel Batran" Constanta, Facultatea de Navigatie - Ofiter Maritim Portuar. El a activat la inceputul carierei ca ofiter maritim la "CNM NAVROM" SA, iar din 1999 are brevet de capitan de cursa lunga."

    In Dec. 1989 era doar student, asa ca "racoloarea" de Securitate putea sa fie realizata (desi putea sa fie "racolat" de Basescu si dupa) sau nu - asa ca neavand date concrete, acestea sunt doar niste "supozitii" generate de articolul din ziar.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by