Presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, trimis in judecata de DNA

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 18 mai 2011, 14:13 Dosare Anticoruptie


Constantin Nicolescu
Foto: Agerpres
Presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, fiind acuzat de frauda cu fonduri europene, fals si uz de fals, luare de mita si instigare la abuz in serviciu.
In acest dosar au mai fost trimisi in judecata Cornel Penescu, actionar majoritar al SC PIC SA Pitesti, Gheorghe Nicut, fost primar al municipiului Curtea de Arges, Calin Ioan Andrei, primar al municipiului Campulung, Ion Stefan, primar al comunei Budeasa, judetul Arges, Florian Despan, director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala in cadrul Consiliului judetean Arges, Ion Popa, primar al comunei Stalpeni, judetul Arges, Gheorghe Dobre, asociat si administrator la SC Zeus SA, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiasi firme si dirigintii de santier Gheorghe Dumitrache si Tudor Mircea.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DNA, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Pitesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

NICOLESCU CONSTANTIN, presedinte al Consiliului Judetean Arges, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
- fals intelectual in legatura directa cu infractiunea impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene anterior mentionata, savarsite in scopul de a ascunde comiterea sau in realizarea scopului urmarit printr-o asemenea infractiune, in forma continuata,
- luare de mita, in forma continuata,
- instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in scopul obtinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial;

PENESCU GHEORGHE CORNEL, actionar majoritar al S.C. PIC S.A. Pitesti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de dare de mita, in forma continuata;

NICUT GHEORGHE, fost primar al municipiului Curtea de Arges, ANDREI CALIN IOAN, primar al municipiului Campulung, judetul Arges, STEFAN ION, primar al comunei Budeasa, judetul Arges, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave,

DESPAN FLORIAN, director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala in cadrul Consiliului judetean Arges, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
- fals intelectual in legatura directa cu infractiunea impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene anterior mentionata, savarsite in scopul de a ascunde comiterea sau in realizarea scopului urmarit printr-o asemenea infractiune, in forma continuata;

POPA ION, primar al comunei Stalpeni, judetul Arges, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in scopul obtinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial;

GRIGORE DOBRE, asociat si administrator la SC ZEUS S.A. Pitesti, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave.

NICOLAE ION, reprezentant al S.C. ZEUS S.A. Pitesti, DUMITRACHE GHEORGHE si MIRCEA TUDOR, diriginti de santier, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de fals intelectual in legatura directa cu infractiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata, savarsita in scopul de a ascunde comiterea sau in realizarea scopului urmarit printr-o asemenea infractiune.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
  • In cadrul unui proiect finantat din fonduri PHARE, Consiliul Judetean Arges a accesat un program de finantare nerambursabila in suma de 900.000 euro, avand ca obiectiv efectuarea de lucrari de reabilitare sau reconstructie a patru unitati scolare de pe raza judetului Arges, respectiv din municipiile Campulung, Curtea de Arges si comuna Budeasa, motivul invocat fiind acela ca ar fi fost afectate de inundatiile din perioada aprilie - august 2005.
  • Cererea de finantare a fost insotita de o declaratie de parteneriat semnata la data de 5 iunie 2006 de catre inculpatii: Nicolescu Constantin, presedintele Consiliului judetean Arges, in calitate de persoana responsabila din cadrul institutiei solicitante, precum si de catre Calin Ioan Andrei, primar al municipiului Campulung, Nicut Gheorghe, primar al municipiului Curtea de Arges si Ion Stefan, primar al comunei Budeasa, judetul Arges. Cererea de finantare a fost elaborata de inculpatul Despan Florian in calitate de director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala in cadrul Consiliului judetean Arges si totodata manager - coordonator de proiect.
  • Fondurile au fost solicitate in conditiile in care niciuna dintre aceste unitati scolare nu a fost afectata de inundatiile din perioada invocata. In cererea de finantare a fost mentionat un document intitulat "Raportul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges", document care, in fapt, nu exista, situatie despre care avea cunostinta inculpatul Nicolescu Constantin in virtutea functiei sale de vicepresedinte al Comitetului judetean pentru situatii de urgenta
  • In pofida aspectelor nereale consemnate in cererea de finantare depusa in data de 8 iunie 2006, a fost incheiat respectivul contract de grant astfel ca beneficiarul, Consiliul Judetean Arges, a primit pe nedrept suma totala de 880.249,95 euro cu titlu de finantare externa nerambursabila de tip PHARE.
  • Contractele au fost derulate in perioada 2006-2008, toate lucrarile de reabilitare fiind realizate de o singura firma, SC ZEUS S.A., care a incasat integral sumele aferente atat pentru lucrari executate cat si pentru lucrari neexecutate, iar acea firma se afla in relatii contractuale si in raporturi juridice cu familia inculpatului.
  • Pe perioada executarii proiectului, inculpatul Nicolescu Constantin a semnat cererea de plata finala si anexa la aceasta cerere intocmita pe baza unor documente cu continut nereal (procese verbale de receptie, rapoarte tehnice financiare) prin care s-a atestat in mod eronat efectuarea unor lucrari care in fapt nu au fost realizate. Cererea de plata finala si anexa a fost redactata si semnata de inculpatul Despan Florian. In consecinta, Consiliul Judetean Arges a incasat pe nedrept suma de 260.800 de euro reprezentand ultima transa din contractul de finantare nerambursabila. Procesele verbale de receptie au fost puse la dispozitie de inculpatul Grigore Dobre, asociat si administrator al SC ZEUS S.A. Pitesti (firma care realizase lucrarile) si au fost intocmite de inculpatii Nicolae Ion, reprezentant cu executia al firmei SC ZEUS S.A. Pitesti si Dumitrache Gheorghe si Mircea Tudor, ambii fiind membri in Comisia de receptie si diriginti de santier.
  • De altfel, pentru cel mai important obiectiv, lucrarile nu au fost finalizate nici in prezent, desi intreaga finantare a fost incasata.
  • In perioada 2006 - 2008, inculpatul Nicolescu Constantin, in calitate de presedinte al Consiliului judetean Arges, a pretins si a primit de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, asociat si actionar majoritar la S.C. PIC S.A., sume de bani sau bunuri in valoare totala de 66.588,15 lei pentru ca institutia Consiliul judetean Arges sa achizitioneze de la S.C. PIC S.A. produse alimentare si nealimentare, in unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achizitie publica. Suma remisa cu titlu de mita reprezinta aproximativ 10% din valoarea totala a acestor contracte.
  • De asemenea, in luna iunie 2009, inculpatul Nicolescu Constantin l-a determinat pe inculpatul Popa Ion, primar al comunei Stalpeni, judetul Arges, sa nu aplice amenda contraventionala in cuantum de 10.000 lei unei persoane care ridicase pe domeniul public o constructie fara a avea toate avizele necesare.
In vederea recuperarii prejudiciului creat, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile ale lui Constantin Nicolescu, Grigore Dobre şi Ion Popa.

La data de 26 ianuarie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea inculpatului Nicolescu Constantin pe un termen de 24 de ore. La data de 27 ianuarie 2011, Tribunalul Arges a admis propunerea procurorilor si a dispus arestarea preventiva a aceluiasi inculpat pe un termen de 29 de zile. In data de 2 februarie 2011, Curtea de Apel Pitesti a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive cu cea a obligarii de a nu parasi tara.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Arges.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2040 vizualizari

  • +9 (9 voturi)    
    nea Costica te asteapta Catalin (Miercuri, 18 mai 2011, 13:36)

    avatar [anonim]

    Bine mai nea Costica marele tragatori de sfori,cu servanti gen Florin Costiniu,Catalin Voicu,personaj de frunte al PSD,sta singur la mititica si matale liber ca pasarea cerului.Banuiesc ca va veti intelege de minune daca veti fi"pensionari"intro aceeasi celula la Jilava.
  • +4 (4 voturi)    
    Inca unul (Miercuri, 18 mai 2011, 13:44)

    cristi767 [utilizator]

    Inca un dosar la sectia anti-coruptie de pe Hotnews :))
  • +9 (9 voturi)    
    Nu-l mai arestati (Miercuri, 18 mai 2011, 14:08)

    cristiaan [anonim]

    Nu-l mai arestati, mai DNA draga, ca iar face atac de cord. Sau daca face iar atac de cord, pronuntati "SPAGA" sa vedeti ce repede se trezeste.
  • +10 (10 voturi)    
    Un lucru bun (Miercuri, 18 mai 2011, 14:24)

    IC Breteanu leberalul socialist si conservator [anonim]

    Ma intreb daca Pilot Tonta isi va rezerva din nou loc pe treptele tribunalului din Pitesti ...
  • +4 (4 voturi)    
    Media... si ocaua mica... (Miercuri, 18 mai 2011, 15:46)

    Un Alt OM [anonim]

    As vrea sa vad aceeasi presiune mediatica pentru a demisiona din toate functiile cum s-a vazut si la Botis.
    Ma indoiesc ca irealitatea sau hantenele pot face asa ceva, dar oare ziarele sau televiziunile celelalte pot?
  • +2 (2 voturi)    
    APEL INFLACARAT (Miercuri, 18 mai 2011, 17:28)

    un pitic mai mic [anonim]

    Alo don` Ponta,don` Crin,don` Nastase,don` Ilici scuzati,Iliescu,haideti sa purcedem la Bruxelles si sa facem un miting antibase`.Sa vada si aia ca este diktatura in Romania. Ne vedem diseara la REANTENE. Pa.
  • +5 (5 voturi)    
    Trimitere in judecata a lui Nicolaescu (Miercuri, 18 mai 2011, 18:39)

    costel [anonim]

    Cum au indraznit procurorii sa-l trimita in judecata pe Nicolaescu,daca Ponta si Antonescu,viitorul prim-ministru si presedinte al Romaniei,au stabilit ca nu este vinovat?Probabil dupa ce papagalii astia vor ajunge la conducere,vor da drumul din puscarii tuturor infractorilor care se vor inscrie in USL.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by