Cercetarea penala in cazul Monicai Iacob Ridzi a fost declansata in urma anchetei publicate de Gazeta Sporturilor in 16 iunie 2009, potrivit careia festivitatile organizate de Ministerul Tineretului si Sporturilor cu ocazia Zilei Tineretului (2 Mai 2009), care au avut un buget de circa 600.000 de euro, au fost incredintate fara licitatie unor companii private. Mai mult, cerera de oferta privind organizarea evenimentelor a fost trimisa de catre MTS catre trei firme, din care doua (Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL) aveau actionari comuni si sediul in acelasi apartament. Potrivit mass media, onorariile formatiilor care au concertat in cadrul evenimentului sau costurile scenelor utilizate au fost mult supraevaluate.
Referitor la acuzatiile care i se aduc in acest caz, Monica Iacob Ridzi a declarat: "Si eu vreau sa stiu cum au cheltuit banii acele firme, am serioase semne de intrebare in ceea ce priveste modul in care au lucrat oamenii pe care ii am in minister si care au gestionat aceste lucruri (..) Vreau sa vad ce spune Garda Financiara, DNA-ul. (..) Vreau sa vad daca sunt oameni in subordinea mea care au gresit, nu vreau sa imi asum vina niciunui om din subordine, pentru ca nu mi se pare normala o astfel de atitudine."
- Ce spun procurorii
Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de casatie si Justitie, "in cauza exista indicii ca in cursul anului 2009, Iacob Ridzi Monica Maria, in calitate de ministru al Ministerului Tineretului si Sportului, impreuna cu alti functionari ai acestui minister, ajutati si de administratorii a doua firme private au prejudiciat bugetul ministerului prin incheierea a trei contracte de servicii fara ca, in prealabil, sa fie organizata si derulata vreo procedura de atribuire potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006.
Totodata, existau indicii ca pentru ascunderea incalcarii dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice au fost intocmite, ulterior incheierii celor trei contracte, inscrisuri care sa ateste in mod nereal derularea procedurii de achizitie. Fostul ministru a solicitat administratorului retelei informatice sa stearga date informatice pentru a nu fi descoperite, scop in care, acesta a accesat fara drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului si Sportului si a sters inregistrarile."
Ministerul Justitiei a anuntat ca a transmis miercuri, 10 februarie 2010, presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie de incuviintare a unei perchezitii informatice in dosarul privind pe Monica Iacob Ridzi. Solicitarea a fost primita din partea DNA pe 9 februarie.
Plenul Camerei Deputatilor a respins, in decembrie 2010, cererea Directiei Nationale Anticoruptie de incuviintare a perchezitiei informatice in cazul Ridzi, precum si cererea de extindere a cercetarii penale, pentru un prejudiciu de 100.000 de lei, care ar fi fost creat in urma achizitionarii de catre Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) a unor produse electronice, printre care laptopuri si un frigider.
Anterior, pe 28 iulie 2009, Parlamentul aprobase cererea procurorilor anticoruptie de incepere a urmaririi penale fata de fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi.
Procurorii anticoruptie explicau, in referatul pe care l-au transmis Parlamentului, ca fostul ministru Monica Iacob Ridzi ar fi cunoscut pe deplin neregulile pe care le-ar fi facut consiliera sa, Ioana Varsta, in legatura cu atribuirea unor societati a trei contracte privind organizarea evenimentului din 2 mai 2009, de la Costinesti. Procurorii au constatat ca Ioana Varsta, consiliera Monicai Iacob Ridzi, a cerut sa se faca trei variante cu activitati si valori estimate pentru evenimentul din 2 mai, respectiv de 300.000 de euro, 400.00 de euro si de 500.000 de euro.
In luna martie 2009, Ioana Varsta, consiliera personala a ministrului afacerilor externe si asociata la mai multe societati comerciale cu sediul in Bucuresti, s-a intalnit cu Bogdan Petre Iacobescu, administrator la societatea Artisan Consulting si societatea Compania de Publicitate Mark, ocazie cu care i-a comunicat ca, in 2009, Ministerul Tineretului si Sportului, precum si alte insittutii publice urmeaza sa faca achizitii care au ca obiect servicii de publicitate - comunicare si organizare de evenimente.
La inceputul lunii aprilie 2009, dupa ce Varsta a fost incadrata in functia de consilier personal al ministrului Tineretului si Sportului, a initiat, la sediul societatii Red Apple Communication din Bucuresti, o intalnire cu reprezentantii firmei, in cursul careia le-ar fi promis ca le va facilita incheierea unui contract cu MTS avand ca obiect organizare de manifestari dedicate Zilei Nationale a Tineretului, in data de 2 mai.
- Ce scria Ridzi pe blog luna trecuta
Intr-o postare din 12 aprilie pe blogul sau, Monica Iacob Ridzi vorbea despre "ultima zi de urmarire penala", sugerand vicii de procedura in anchetarea sa, erori retinute in expertize, concluzii aberante privind stabilirea prejudiciului, ignorarea deliberata a unor marturii favorabile: "Ieri (luni, 11 aprilie) am fost, sper pentru ultima oara, la Directia Nationala Anticoruptie. Am semnat (cea dintai, ca o dovada in plus ca nu doresc tergiversarea acestei cauze) procesul-verbal de prezentare a materialului de urmarire penala in atat de mediatizatul dosar legat de evenimentele organizate de Ministerul Tineretului si Sportului cu ocazia Zilei Tineretului - 2 Mai 2009".
Deputatul PDL mai spunea ca este ultimul capitol dintr-o cercetare demarata de procurori inca din luna august 2009. "S-a scris mult, intemeiat sau fals, au curs tone de invective asupra-mi, s-au cernut adevarurile de minciuni, onoarea de lichelism, fondul de superficial. Am fost, de departe, cel mai intens negativ mediatizat demnitar aflat sub investigatie penala. La <umbra> acestui caz s-au ascuns, trimisi la randul lor in judecata sau cercetati pentru aceleasi tipuri de fapte, fosti ministri ai justitiei, fosti si actuali demnitari, europarlamentari, deputati in functie sau importante alte persoane din viata politica si sociala".
Aceasta adauga faptul ca a trecut un an si noua luni de la declansarea cercetarilor, dar ca nu va spune nimic despre "profundele vicii de procedura din acest dosar (nimic despre interceptari al caror continut transcris initial si prezentat Parlamentului a fost modificat dupa 19 luni), nimic despre lipsa de logica juridica a unor sustineri din materialul de ancheta, nimic despre erorile uriase ale raportului de expertiza intocmit in dosar (cu o serie de concluzii aberante, inclusiv cea privind stabilirea prejudiciului) si nimic despre lipsa de fundament a acuzatiilor" ce i-au fost aduse ei si multora dintre angajatii sai.
"Nu voi aminti nimic despre modalitatile <democratice> de ancheta, nimic despre plangerile penale sau disciplinare pe care intentionez sa le fac, nu voi extrage nimic din declaratiile martorilor ce imi sunt net favorabile (si care au fost deliberat ignorate in acest timp) si nici nu voi combate sustinerile putinilor celor care, avand calitatea de invinuit si amenintati cu <iminente> masuri coercitive, au fost folositi de procurori pentru a culege probe. Astept linistita, va asigur, inceputul judecatii. Sper din tot sufletul ca, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, analiza tuturor aspectelor de fond si forma sa se realizeze fara patima, cu echilibru si fara partizanat.(...)", scria Iacob-Ridzi.
Ea a recunoscut ca perioada de urmarire penala a fost "cea mai grea" din viata ei, ca a avut momente in care a fost la un pas de a claca, pierzandu-si de multe ori speranta si "descoperind, cu profunda durere", cine i-au fost prietenii si cine, "pentru un pumn dezonorant de promisiuni", au "vandut-o mincinos".
Monica Iacob-Ridzi mai spunea ca "O etapa a luat sfarsit. O alta va incepe", subliniind totodata ca nu a gresit cu nimic din punct de vedere penal si ca asteapta decizia instantei "ducand crucea acestei poveri penale, cu speranta".
Deputatul PNL, Alina Gorghiu, presedinta comisiei parlamentare de ancheta in cazul Ridzi, a declarat: "Solutia DNA, chiar daca intervine la 2 ani distanta de la momentul savarsirii faptelor, nu e o surpriza pentru nimeni. Procurorii anticorupţie explicau, în referatul pe care l-au transmis Parlamentului, inca din 2009, că fostul ministru Monica Iacob Ridzi ar fi cunoscut pe deplin neregulile în legătură cu atribuirea unor societăţi a trei contracte privind organizarea evenimentului din 2 mai 2009, de la Costineşti. Ca sa fie clar, nu ma bucur deloc de situatia in care se afla dna Ridzi. Ca om regret ca se afla intr-o asemenea ipostaza, dar ca politician doresc sa aflu decizia ICCJ cu privirea la potentiala cheltuire ilegala a banilor publici".
Gorghiu mai aminteste ca ancheta a fost ingreunata prin votul majoritatii parlamentare care a respins, în decembrie 2010, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de încuviinţare a percheziţiei informatice în cazul Ridzi, precum şi cererea de extindere a cercetării penale, pentru un prejudiciu de 100.000 de lei, totusi DNA a reusit astazi sa trimita dosarul catre ICCj.
Acum sa o vedem si dupa gratii, sper..
Asa... de amorul artei!
Pentru ca legea trebuie sa fie pentru toti la fel!
Nu crezi?
By the way, tu esti responsabil cu propaganda pe ziua de azi?
Nu numai aia pe care latrinele si murdrealitatea ii vrea acolo!
Daca l/am uitat pe Pasat, fii sigur ca i/am uitat si pe Puwak, si pe Voicu (se pare ca asta vrea sa scape!) si pe Nicusor Constantinescu si pe Sechelarii... si sunt mult mai multi!
Spre deosebire de tine, nu am ochelari de cal!
Tu... da!
Mai uita/te la ziaristul pe doua scaune, la ala cu "atacele de cord", la fufa aia cu canceru'...
Dumnezeu nu da cu paru', dar da!
Si ca sa te bucur... succesuri!
Pacat de pseudonimul ales, nu ti se potriveste...
procurorul n-a dat NUP, a trimis-o in judecata.
deci te-ai inselat :)
acum vedem ce fac judecatorii din reteaua voicu-iliescu :)
NUP dau cei care tocmai au trimis-o in judecata :)
asta e .. .traim intr-o tara in care se stie ca toata lumea fura si totusi toti sunt nevinovati... minunat!
Poate anul viitor, inainte cu cateva zile de alegeri se va da o condamnare cu executare, dar a doua zi se baga recurs si nu se intampla nimic
acolo o sa fie si ritzi peste vreo 5 ani la dosare nerezolvate
am o propunere
hai sa vb de toti acesti oameni cand sunt inchisi nu cand sunt dati in judecata ca 90% din politicieni si afaceristii romaniei au fost dati in judecata la un moment dat
Saracuta, se crede Hristos.......
Toata lume este impotriva ei...
servici ,nu mai scuturam presul in capul vecinului,
si nu mai plasam moloz de la amenajari la scara alaturata vrem ca si conducatorii nostrii sa fie cinstiti
Chestia asta cu vinovatia aruncata intr-o singura directie imi insulta inteligenta.