Procesul in care primarul Aradului, Gheorghe Falca, este judecat pentru luare de mita a inceput cu o amanare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 28 martie 2011, 13:50 Dosare Anticoruptie


Procesul in care primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, este judecat pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, a debutat luni la Tribunalul Alba, instanta unde a fost stramutat procesul, cu o amanare, la cererea avocatului unui alt inculpat din dosar, anunta Agerpres.

Primarul Gheorghe Falca a fost prezent luni in sala de judecata. Sedinta a durat mai putin de cinci minute, instanta admitand cererea formulata de unul dintre aparatori si stabilind un nou termen, pentru data de 9 mai.

Procesul primarului municipiului Arad, Gheorghe Falca, in dosarul ''Fabrica de Zahar'', a fost stramutat la Tribunalul Alba, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la cererea Directiei Nationale Anticoruptie Timisoara, de la Tribunalul Arad, cu mentinerea actelor indeplinite.

Procurorii DNA au dispus in 2007 trimiterea in judecata a primarului municipiului Arad, sub acuzatiile de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Alaturi de Gheorghe Falca, in dosar mai sunt judecati Radu Gavril Vasil, director la Elecon Plus, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si Florica Mioara Popa, seful Serviciului Administrare patrimoniu din cadrul Primariei municipiului Arad, pentru savarsirea de infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave. Asupra bunurilor celor patru la fost luata masura aplicarii unui sechestru asigurator.

Conform rechizitoriului, procurorii au stabilit ca Gheorghe Falca ar fi primit de la Radu Vasil si Francisc Demeter, o casa avand o suprafata de 242 de metri patrati in zona ultracentrala a municipiului Arad, dandu-le in schimb un apartament de bloc cu trei camere, proprietate personala, cu o suprafata de 90 de metri patrati, diferenta valorica dintre cele doua imobile fiind de 111.550 de euro. Demeter si Vasil au vandut fostul apartament al lui Falca dupa trei saptamani, cu suma de 80.000 de euro.

Tranzactia a fost efectuata pentru ca ulterior, potrivit procurorilor care au instrumentat cazul, edilul-sef al Aradului sa-i favorizeze pe cei doi, la obtinerea, la un pret subevaluat, a unui teren apartinand Consiliului Local al Municipiului Arad. In rechizitoriu, Falca este acuzat ca ar fi actionat pentru ca Vasil si Demeter sa dobandeasca un teren cu suprafata de 52.434 de metri patrati, situat in zona centrala a Aradului, teren pe care fusese amplasata vechea fabrica de zahar din municipiu.

Potrivit procurorilor, primarul Gheorghe Falca ar fi constituit, cu incalcarea prevederilor legale, o comisie de negociere al carei presedinte a fost numit pentru atribuirea acestui teren, din comisie facand parte, intre altii si Florica Popa.

Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilita la 838.944 de euro, suma cu care SC Elecon Plus SRL a cumparat terenul de la Consiliul Local Municipal Arad, iar dupa numai o zi de la incheierea tranzactiei, cumparatorii au vandut terenul cu 2.936.304 euro altei societati comerciale, realizand un castig de 2.097.360 de euro, suma cu care procurorii apreciaza ca a fost prejudiciat Consiliul Local Arad.

Intre timp, firma care a cumparat terenul de la SC Elecon Plus SRL l-a vandut unei companii care se ocupa de afaceri imobiliare, valoarea tranzactiei situandu-se in jurul a 17 milioane de euro.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1196 vizualizari

  • 0 (6 voturi)    
    O amanare de circa ... 20 de ani (Luni, 28 martie 2011, 14:03)

    Mitica (Palarierul) [anonim]

    Procesul a inceput cu o amanare, fiind vorba de finul presedintelui.

    Cum care presedinte ? doar nu al presedintelui de bloc ... al Presedintelui .... aceluia ... vedetzi ca stiiti, atunci cand vreti !

    Bravo ... amanarea este insa de vreo 20 de ani, justitia are nevoie de dovezi, de probe, de martori ... asa ca la Revolutzie !

    "Patria si Dreptul Meu !"

    .
  • +1 (3 voturi)    
    hmmm... (Luni, 28 martie 2011, 14:28)

    mary [anonim]

    Lipsesc niste conexiuni: daca Falca a incalcat legea prin modul in care a constituit comisia inseamna ca tranzactia poate sa fie anulata sau ca Falca poate sa fie condamnat pentru greseala facuta legata de management defectuos.De aici pana la abuzul in serviciu, primirea de mita...

    Daca greseala a fost facuta cu intentie, acest lucru trebuie dovedit, dar pare ca Falca o sa scape de acuzatii.

    Valoarea terenului este ceva extrem de fluid: cum poate un teren sa aiba astazi valoarea de 1 mil. euro si maine 3 mil. euro si mai apoi 17 mil. euro??? Uite ca se poate! Depinde de cumparator si interesele sale.

    Imi pun intrebarea cum o sa lege si sa sustina judecatorii cele doua tranzactii facute de Falca (una in nume propriu si cealalta din fotoliul de primar) cu acuzatiile de
    - luare de mita si
    - abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

    Cheia problemei sta in mainile doamnei Popa.
  • 0 (0 voturi)    
    vai cum se ascund toti (Luni, 28 martie 2011, 15:28)

    I [utilizator]

    .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by