DNA: Cazul Costea se extinde; nu ne asteptam initial ca actiunea sa duca la persoane cu functii inalte

de I.R.     HotNews.ro
Joi, 3 martie 2011, 13:04 Dosare Anticoruptie


Procurorul de sedinta al DNA a sustinut, joi, ca ancheta in cazul sefului Biroului Vamal Ploiesti, Cornel Costea, se va extinde, intrucat anchetatorii nu se asteptau initial ca actiunea lor sa conduca la persoane cu functii mai inalte decat cea a acuzatului, relateaza Mediafax.

"Actiunea penala se va extinde in acest caz mult mai mult, deoarece noi nu ne-am asteptat ca atiunea care l-a vizat pe el sa ne conduca mult mai sus, la persoane cu functii mai inalte decat ale sale", a sustinut, in fata judecatorilor, procurorul DNA, la judecarea recursului sefului Biroului Vamal Ploiesti, Cornel Costea, care cere sa fie eliberat din arest.

Procurorul a spus ca acuzatul Costea prezinta pericol pentru ordinea publica, indicand "dispretul" acestuia fata de lege, seful Vama Ploiesti luand bani "atat in biroul sau, cat si in alte locuri publice".

Totodata, acuzarea a sustinut faptul ca inculpatul ar fi fost informat de faptul ca a fost urmarit de DNA si, desi stia inclusiv de filajul sau in trafic, tot "nu s-a putut opri din a pretinde mita".

"Acesta a fost surprins primind 10.000 de lei, denuntul in cazul sau survenind din cauza faptului ca denuntatorul s-a saturat sa cotizeze cu bani, indiferent daca afacerile sale erau legale sau nu. Costea a solicitat incontinuu bani, chiar daca vedea la televizor arestarile din vami, stia ca este urmarit, probabil, a avut surse la Politia Prahova. A stiut sau si-a dat seama inclusiv de faptul ca este urmarit in trafic, insa aceasta nu l-a impiedicat sa continue sa ceara bani", a declarat, in fata judecatorilor, procurorul de sedinta.

Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa decida daca admite sau nu cererea de eliberare din arest preventiv a lui Costea.

Tribunalul Bucuresti - care a decis, in 25 februarie, arestarea lui Cornel Costea - a considerat ca este necesara masura preventiva, intrucat sunt date ca incearca sa zadarniceasca adevarul prin influentarea martorilor, in conditiile in care acesta nu impunea intocmirea documentelor vamale pana nu-si primea comisioanele.

Directorul Biroului Vamal Ploiesti a fost prins in flagrant delict, in 24 februarie, in timp ce primea suma de 10.000 lei, prin intermediar, de la persoana care l-a denuntat la DNA.

Procurorii anticoruptie il acuza pe Cornel Costea, director al Biroului Vamal Ploiesti, de luare de mita in forma continuata si complicitate la fals intelectual in forma continuata.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada noiembrie-decembrie 2010 si ianuarie 2011, in calitate de director al Biroului Vamal Ploiesti, Costea a pretins diferite sume de bani de la un denuntator, patron a mai multor firme care desfasurau activitati de import-export din Turcia, primind de la acesta, prin intermediar, suma totala de aproximativ 40.000-50.000 de euro, in schimbul neprezentarii tirurilor la controlul fizic in vama Ploiesti. Dupa primirea sumei mentionate, Cornel Costea a impus sa ii mai fie data suma de 20.000 de lei.

Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a acestuia pentru o perioada de 29 de zile. Costea a atacat decizia cu recurs, care s-a judecat, joi, la Curtea de Apel Bucuresti.

In fata judecatorilor, Costea a declarat ca a luat mita 90.000 de lei, din care a oprit o treime, iar restul i-a impartit intre vamesi si alte persoane si ca, dupa stiinta sa, banii ajungeau "la presedintele S.B."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























7781 vizualizari

  • -17 (29 voturi)    
    daca afirmati celor de la DNA e adevarata (Joi, 3 martie 2011, 14:55)

    costica [anonim]

    insemna ca cei din Serviciile Secrete iau bani degeaba. Ptr ca evziunea si spaga si coruptia la un asemenea nivel cum vedem azi in Romania implica deja actiuni ale serviciilor secrete, dl Basescu chiar a recunoscut in interviul din RL de luna trecuta ca servicile au lucrat in vami si nu-i putem invinui ca prea tarziu. Sau ca asta trebuie sa transmita DNA romanilor la acest moment cand este evident ca nume sus-puse sunt implicate, dar nu cred o iota in afirmatia astora. Este jenanta ptr profesionalismul lor, ca sa nu ma exprim altfel cu privire la lipsa totala de profesionalim, de competenta daca ei spun asa ceva. Nu cred o iota din aceasta afirmatie, imbrobodeli ptr romanii care oricum sunt scarbiti, salariile sunt cum sunt, saracia este strigatoare la cer ptr milioane de romani carora li se spune ATAT PRODUCE ROMANIA si ei vad acum cum zeci de miliarde de euro se duc pe apa sambetei prin evaziunea si spaga si coruptia care nu pot exista decat cu acordul politicului. Nici o sansa de a schimba ceva in Romania daca cei de la DNA fac asemenea afirmatii. Ori e incompetenta ori e altceva, vor sa ne distraga atentia de la gravitatea a ceea ce vedem si noi. RUSINE!!!
    • +13 (19 voturi)    
      Rusine. (Joi, 3 martie 2011, 15:53)

      mircea [anonim] i-a raspuns lui costica

      Detii informatii,dar nu le transmiti celor in drept pentru a interveni(DNA,DIICOT).Preferi sa la tii si sa iesi cu ele pa net,parca in speranta de a le da o mana de ajutor celor prinsi la furat.Si o mai faci si pe suparatul.Ori esti ciudat,ori esti implicat.
      • +10 (14 voturi)    
        Aiurea (Joi, 3 martie 2011, 16:08)

        nick [anonim] i-a raspuns lui mircea

        E doar un postac, a carui ocupatie e sa se bage in seama pe aici si sa sustina cauza tovarasilor lui.
        Ignora-l, nu are sens sa incerci sa ai un dialog argumentat cu astfel de personaje.
      • +1 (9 voturi)    
        Uite interviul lui Basescu din Romania Libera (Joi, 3 martie 2011, 17:19)

        costica [anonim] i-a raspuns lui mircea

        "RL: Abuzurile din vămi ar fi putut fi descoperite şi pedepsite mai repede dacă DGIPI, direcţie cunoscută mai bine ca doi şi un sfert serviciul de informaţii din Ministerul de Interne funcţiona mai bine?

        Traian Băsescu: E foarte complicat să spui dacă o astfel de operaţiune era posibilă mai devreme sau dacă trebuie întârziată. Din statistica pe care eu o am din 2005 până acum: sunt 51 de vameşi sub anchetă şi peste 100 de ofiţeri, subofiţeri de poliţie de frontieră. De fiecare dată, au fost încercări de flagrant sau reclamaţii cărora li s-a dat curs, acum s-a făcut o operaţiune mai complicată, renunţându-se la soluţiile clasice.

        RL: Deci, nu e prea târziu?

        T.B.: Nu putem reproşa instituţiilor statului că din 2005 încoace nu ar fi fost încercări: dincolo de cifrele pe care vi le-am dat vă amintesc cazul Otopeni, cazul Ploieşti.

        RL: DGIPI a lucrat în aceste operaţiuni?

        T.B.: Nu putem focaliza totul pe o singură instituţie. Acum s-a adoptat soluţia ca Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) să se infiltreze în sistem prin ofiţeri acoperiţi. DGIPI nu a fost implicată în această operaţiune.

        RL: Din cauza suspiciunilor care planează asupra acestui serviciu?

        T.B.: Nu e obligatoriu ca toate instituţiile statului să fie implicate.

        RL: Totuşi, n-ar fi fost normal ca DGIPI să aibă informaţii despre cei care încurajau corupţia la punctele de frontieră?

        T.B.: Toate instituţiile statului au semnalat situaţia din vămi."

        http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/regina-se-afla-printre-liderii-sindicali-216663.html

        E din Romania Libera din 14 februarie 2011 si nu neaga deloc dimpotriva vorbeste despre Serviciile secrete care impreuna au facut treaba, zice Basescu !!
        Ce treaba au facut, e alta poveste, de culoare portocaliu intens!!!!

        Vreau sa aud acum comentarii portocaliu intens !!!
        • -2 (6 voturi)    
          "toate institutiile au semnalat situatia din vami" (Joi, 3 martie 2011, 18:44)

          Ioan [anonim] i-a raspuns lui costica

          Basescu a spus asta? am citit acum interviul asta din Romania libera si nu pot sa cred. Nu l-am vazut pana acum, dar e tare. Adica au stiut toti, dar nu putem sa le reprosam nimic! Ca-n Kafka, nu pot sa cred ca a spus asta Basescu.
          • -2 (2 voturi)    
            welcome to Romania . (Vineri, 4 martie 2011, 10:26)

            adrian [anonim] i-a raspuns lui Ioan

            the Carpatian garden ..... :D
    • +13 (15 voturi)    
      ba eu cred ca inseli costica (Joi, 3 martie 2011, 17:01)

      nuinui [anonim] i-a raspuns lui costica

      sunt un anonim
      dar, vreau sa le dau credit

      pana acum nimeni nu a facut asa ceva
      este meritul cuiva,ramane sa vedem al cui


      pana acum, totul a colcait in linistea pesedo-liberala
      • -2 (2 voturi)    
        paine si circ !! (Vineri, 4 martie 2011, 10:28)

        adrian [anonim] i-a raspuns lui nuinui

        dar cum paine nu prea mai e ... dam portie dubla de circ !!!

        "pana acum, totul a colcait in linistea pesedo-liberala "
        -- LOL , a ... uitasem ca PDL a venit la putere anu asta ... , atunci sa le uram succes , ca au inceput bine .... !!!
  • -9 (19 voturi)    
    naivi sau prosti (Joi, 3 martie 2011, 15:01)

    dan manole [anonim]

    ...astia de la DNA credeau ca banii au ajuns la maica-mea??? E la mintea unui bebelus ca nimic nu misca fara acordul alora de sus. Incepand cu cersetorul de pe strada care trebuie sa plateasca taxa, cu prostituata, etc...
  • +18 (24 voturi)    
    Gogu (Joi, 3 martie 2011, 15:02)

    miki [anonim]

    Acum,dupa razboi multi viteji se arata.Apar unul dupa altul ilegalisti care au vrut de fapt sa deconspire sistemul corupt.Asa ni se infatiseaza acest personaj,de o prostie rara de altfel,Costea din vama Ploiesti.Apoi,ieri 02.03.ac,acest italian plin de bube si cu dosar penal.In fine,azi 03.03.ac, apare personajul dubios numai privindu-l,marele Robert Negoita-fante de obor mai tare decit dintarul sef Banicioiu.Ce ne spune acest PSD-ist ca ,i s-ar fi cerut bani ca sa nu fie controlat.Pai de controlat a fost controlat de parteneri de guvernare PNL si sa constituit si sechestrul.Deci ce ne spune acest domn se dovedeste directiva de partid'du-te si tu ba ca ai avut treaba cu ei"zise Ponta si fantele sari in presa.De ce nu afacut-o atunci cind i sau cerut banii,cu probe cu tot dichisul.Simplu,pentru ca nu a fost.Va intreb pe voi ,cei care stati pe forumuri,credeti ca la un moment dat la toata actiunea declansata nu sa facut un raport amanuntit?Si stiind finalul,cine va fii arestat,legaturile,nivelul nu se putea orpi la nivelul dorit?Credeti ca sunt asa masochisti sa-si faca singuri safteaua?Nu prea cred.Deci dezvaluirile sunt minariile USL si a partidelor ce o compun.Ce se doreste este capul lui Blejnar pentru ca strica toate jocurile si distruge reteaua lui Marica.Nu vedeti ca Marica nu mai apare,apar insa dovezi nedovedite ca Blejnar ar pune botul.Ata alba nu o vedeti?
    • -11 (17 voturi)    
      i-auzi! (Joi, 3 martie 2011, 15:36)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui miki

      nu vrei sa recunosti ca pedelistii sunt hotii, ai? nu-ti convine, neicusorule? sorry, asta e realitatea.
      • +10 (12 voturi)    
        ai TU dovezi??? (Joi, 3 martie 2011, 15:58)

        zaboo [utilizator] i-a raspuns lui srpc

        ca, in caz contrar, vorbim de realitatea TA trista...
        • -5 (11 voturi)    
          Si tu, Monica?! (Joi, 3 martie 2011, 16:43)

          ANI [anonim] i-a raspuns lui zaboo

          Monica Macovei: Toţi fură. Şi PDL!

          "De la PSD nu am nicio aşteptare. Aşteptarea mea a fost de la PDL. De asta pentru mine e foarte grav ceea ce se întâmplă cu PDL. Constat că PROCEDEAZĂ ABSOLUT LA FEL ca toţi ceilalţi", a precizat fostul ministru.

          http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/monica-macovei-toti-fura-si-pdl-187540.html
      • +9 (9 voturi)    
        Primarul PSD din Farcasesti, retinut (Joi, 3 martie 2011, 17:31)

        Romania Curata [anonim] i-a raspuns lui srpc

        350.000 euro, bagati in buzunar prin atribuirea ilegala de contracte de lucrari publice.

        Constantin Parvulescu, PSD, a fost retinut joi de procurorii DNA, pentru luare de mita si abuz in serviciu.

        Da, in Romania exista in sfarsit organe judicare care functioneaza din plin, DNA e unul si e bun.
        Bravo CSAT, bravo Basescu !
        • -2 (2 voturi)    
          pai cum ...? (Vineri, 4 martie 2011, 10:33)

          adrian [anonim] i-a raspuns lui Romania Curata

          e meritul lui basescu ??
          parca nu el se implica in aceste treburi .. sau el da comanda ???

          sa vezi cate a facut primarul PDL Negoita ....

          sau cate borduri la supra pret a pus Videanu de Bucuresti .. nu mai zic de reasfaltari la extra-suprapret ...
    • +9 (9 voturi)    
      ASA E (Joi, 3 martie 2011, 17:04)

      uituxcu [anonim] i-a raspuns lui miki

      Unde este MARICA ?
      ciocu mic

      iar robert negoita da in penibil
      ai dreptate cu " Acum,dupa razboi multi viteji se arata"

      da cu fetele PSD , cum a scris presa, cum mai sta?
  • +7 (7 voturi)    
    pe bune? (Joi, 3 martie 2011, 15:24)

    elena [anonim]

    chiar nu va asteptati? sau nu va asteptati ca omul sa dea din el tot ce stie?
    • +2 (2 voturi)    
      s-ar putea sa ai dreptate! (Joi, 3 martie 2011, 17:03)

      io [anonim] i-a raspuns lui elena

      Poate-l mai "fragezesc" un pic in arest, pentru ca altfel ar avea gura prea "bogata"!
  • -12 (18 voturi)    
    Eu unul ... (Joi, 3 martie 2011, 15:34)

    Gigi Kent [utilizator]

    ... nu mai pot cu prosteala asta pe fata pe care o incearca Basescu si cu DNA-ul.

    Se vede de la o posta ca planul era sa salte niste "guvizi" (sau pioni) pe niste domenii mai putin importante ca si volum de contrabanda / spagi etc (contrabanda substantiala e pe produse petroliere si pe alimente) sa arate la cativa mononeuronali portocalii (care sa aplaude pe sistem "a inceput dom'le sa functioneze justitia) ca "ia uite al naibii vames a luat spaga un borcan de gem" si daca se poate sa cada si UE pe spate (MCV) si sa fim si primiti in Schengen.

    Capii retelelor (despre care sunt convins ca au si legaturi politice profunde, eventual transpartinice) nu vor avea nici macar un fir de par miscat din loc ... Omerta functioneaza.
    • +4 (10 voturi)    
      Mai gigi, mama ta stie ca tu esti prost? (Joi, 3 martie 2011, 16:43)

      Tase Rotta [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

      ...si sa nu-mi spui ca postul tau preferat de televiziune este Realitatea ca nu te cred; sigur mai tragi cu ochiul si pe la Antena3
      • -3 (9 voturi)    
        Jenant (Joi, 3 martie 2011, 17:17)

        Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Tase Rotta

        In afara de injuraturi avem si ceva argumente?

        Sau tu esti dintre aia "educati si inteligenti" care au impresia ca cea mai mare spaga in sistemul vamilor era luat de femeia de serviciu?

        DNA-ul, care are conducere numita politic si e manipulat politic iti spune negru pe alb ca "operatiunea" a fost comandata pentru orice alt scop decat cel al luptei anticoruptie. Cel care a comandat "operatiunea", Basescu a dat deja "verdictul" - "Spaga din vami nu mergea la policieni...".

        Cu sustinatori ca tine sigur va reusi "reforma statului" in Romania ...
  • +11 (11 voturi)    
    Deci a venit si timpul lui Marica :) (Joi, 3 martie 2011, 15:35)

    mil [anonim]

    hahahahhaha
  • +5 (5 voturi)    
    Rafu.ala (Joi, 3 martie 2011, 15:59)

    Ion [anonim]

    Duel intre cioflingari(=hot).Fura unul mai mult decat altul.
    Doua intrebari
    1.Cum a fost posibil sa se ajunga pana aici?
    2.De cand a inceput ?
  • -5 (11 voturi)    
    ha ha ha ! (Joi, 3 martie 2011, 16:02)

    Bogdan [anonim]

    Neasteptat ?? Dar astia sunt trepanati ?!?! Pai intrebau un pensionar de pe o banca din Cismigiu si aflau imediat ca nu puteau atatia vamesi si atatia politisti de frontiera sa invarta atatea milioane de euro la vedere (case, masini, bani aruncati prin cluburi) fara complicitatea sefilor mai mari si. logic chiar si pentru un pensionar, fara controlul politicienilor de la putere de unde sunt recrutati sefii.
    Dar ce sa zica si sefii de la DNA care sunt pusi de aceeasi politicieni ??? :P
  • +6 (6 voturi)    
    de cand a inceput furatul in tara asta? (Joi, 3 martie 2011, 17:06)

    oituz [anonim]

    acum ?
    sa fim seriosi , acum are cineva curajul sa rupa pisica

    base,base
  • +5 (5 voturi)    
    afirmatii gratuite (Joi, 3 martie 2011, 17:11)

    gaga [anonim]

    DNA tocmai a recunoscut filajul. Cand filau SRI-istii aceasta tanara speranta (27 ani!) a administratiei publice romane la ce se uitau? Nu unde se iau si unde se duc banii? Fiecare institutie publica are o directie de audit intern. Cum arata un raport dupa un control chiar si de rutina la vama Ploiesti? Din pacate si articolele de presa se pliaza pe ideea ca la tanarul Costea se inchidea lantul coruptiei. Echivalent cu a spune ca deasupra lui daca nu erau hoti erau prosti si tot ar trebui demisi pentru un deficit urias de inteligenta.
  • +4 (4 voturi)    
    LOL :))))))))))))) (Joi, 3 martie 2011, 17:13)

    Codruta N [utilizator]

    Pai, cred si eu ca "nu se asteptau".
    Ca, daca "se asteptau" n-ar mai fi inceput - puneau batista pe tzambal, sa nu "supere" >:)

    Apropo: din felul in care s-au dat "plusuri" si mai ales "minusuri" se vede foarte bine cine sunt cei deranjati >:)))
  • -4 (4 voturi)    
    Arest preventiv (Joi, 3 martie 2011, 17:27)

    un om [anonim]

    Eu nu inteleg de ce se impune masura arestului preventiv in acest caz si in multe altele.
    Nu spun ca nu este vinovat, chiar sunt convins ca este, insa legislatia din Romania impune arestul preventiv in cazul in care persoana cercetata poate influenta ancheta penala, reprezinta pericol social sau poate fugi.
    Poate esti cel mai corupt om din lume si procurorii au tone de dovezi impotriva ta, dar atata timp cat nu dovedesc una din cauzele pentru care se impune arestul preventiv, nu ar trebui sa se ia aceasta masura pe motive puerile cum e in cazul de fata. Procurorii au cerul aici arestul doar pentru prostia inculpatului respectiv faptul ca stia ca e filat si a luat mita.
    Pana la terminarea unui proces penal, legea te considera nevinovat si impunerea arestului ar trebui sa fie doar in cazurile exceptionale citate mai sus.
    Pe mine ma ingrijoreaza complicitatea judecatorilor cu procurorii in aceste cazuri.
    Eu unul consider o justitie corecta una in care judecatorii aplica legea, nu o interpreteaza dupa anumite interese fie ele de o parte sau alta. Sunt convins ca de multe ori iau astfel de decizii pentru a strange astfel cu usa pe diversi(vinovati sau nu, se stabileste in urma procesului) in scopul de a cotiza.
    • +1 (1 vot)    
      probabil... (Joi, 3 martie 2011, 18:41)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui un om

      ... omul era atat de "sigur pe el" in timp ce stia ca este filat, pentru ca stia ca ar putea "influenta ancheta penala" ;)
  • +6 (6 voturi)    
    Hai baietii! (Joi, 3 martie 2011, 17:33)

    Arhideco [anonim]

    Hai mah, inca putin! Sunt satul de stiri mondene, vreau si ceva picant rau. Eu mi-s numai ochi si urechi - la cine ajungem cu rascolitul maro-ului?
  • +1 (3 voturi)    
    si eu arhideco (Joi, 3 martie 2011, 18:19)

    mimi de la btt [anonim]

    cola si popcorn
    ca de, criza este doar la prosti
    ca noi

    sa plateasca, de autocontrol nu au auzit

    opulenta, jigodism,asa vrea muschiul meu

    dar, ma apuca groaza de usl
    stia sunt in opozitie si nu le ajungi la nas
    numai sa fiti atenti cum se comporta si ce vorbesc


    brrrr........................


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by