Cristian Poteras, trimis in judecata pentru abuz in serviciu intr-un dosar privind retrocedarea ilegala a unor terenuri

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 2 martie 2011, 13:15 Dosare Anticoruptie


Cristian Poteras (foto arhiva)
Foto: AGERPRES
Primarul sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteras (PDL), care este si presedinte al Subcomisiei locale de fond funciar de pe langa Consiliul Local al Sectorului 6, a fost trimis in judecata, miercuri, de procurorii anticoruptie, "pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata", se arata intr-un comunicat al DNA. Prejudiciul in acest caz este estimat la peste 58 de milioane de euro.


  • Alaturi de Cristian Poteras au mai fost trimisi in judecata in acelasi dosar:

Gheorghe Floricica, secretar al Primariei Sectorului 6 Bucuresti si secretar al Subcomisiei locale de fond funciar de pe langa Consiliul Local al Sectorului 6 Bucuresti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata (6 acte materiale),

Dumitru Vultur, director executiv adjunct al Directiei Tehnice (Urbanism) din cadrul Primariei Sectorului 6 in perioada 2005-2008, specialitatea juridica, si membru al Subcomisiei locale de fond funciar de pe langa Consiliul Local al Sectorului 6 Bucuresti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata (5 acte materiale).

Moise Daniel, seful Biroului Evidenta activitatilor agrare din cadrul Primariei Sectorului 6 in perioada 2005-2006, specialitatea agronomie, si membru al Subcomisiei locale de fond funciar de pe langa Consiliul Local al Sectorului 6 Bucuresti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata (2 acte materiale).

Boncea Petre, referent in cadrul Serviciului Cadastru, Date Urbane si Fond Funciar, specialitatea masuratori topografice, si membru al Subcomisiei locale de fond funciar de pe langa Consiliul Local al Sectorului 6 Bucuresti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata (6 acte materiale).

Cristina Popescu, sef Serviciu Cadastru Date Urbane si Fond Funciar in perioada 2005 - 2006, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata (6 acte materiale);
- fals intelectual in legatura cu infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata (6 acte materiale).

Dorina Piftor, consilier in cadrul Serviciului Cadastru Date Urbane si Fond Funciar, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata (4 acte materiale);
- fals intelectual in legatura cu infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata (4 acte materiale).


  • Ce spune rechizitoriul procurorilor:

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in cursul anului 2006, inculpatii Cristian Constantin Poteras, Gheorghe Floricica, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu si Dorina Piftor, in calitate de functionari publici in cadrul Primariei Sectorului 6 Bucuresti si de membri in cadrul Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, nu si-au respectat atributiile de serviciu referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, ceea ce a condus la eliberarea, cu incalcarea dispozitiilor legale, a sase titluri de proprietate pentru suprafata totala de 119.647,64 mp teren intravilan situat in municipiul Bucuresti, cu o valoare de piata, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).

In mod identic, in toate cele sase situatii, prin modalitatea in care au instrumentat cererile, au formulat propunerile de validare, au procedat la punerea in posesie si au eliberat titlurile de proprietate, inculpatii au incalcat dispozitii legale imperative si metodologia de solutionare a cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate in baza Legii nr. 18/1991, astfel ca au fost retrocedate terenuri cu o situatie juridica incerta sau chiar prin incalcarea dreptului de proprietate al altor persoane.

Prin actele abuzive ale inculpatilor s-a realizat simularea reconstituirii dreptului de proprietate in avantajul unui grup de persoane (una dintre acestea fiind varul sotiei inculpatului Constantin Poteras) si, corelativ, a fost cauzata o paguba in valoare totala de 58.230.034 euro patrimoniului Municipiului Bucuresti, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie ICECHIM si Academiei Romane - Institutul de Biologie, terenurile in cauza apartinand, in mare parte, domeniului public ori domeniului privat al Municipiului Bucuresti si persoanelor juridice anterior mentionate.

Procurorii mai arata ca mecanismul prin care au fost obtinute in mod facil avantaje patrimoniale consistente a fost pus in opera pe fondul existentei unui sistem birocratic si a unui orizont de asteptare extrem de restrans pentru persoanele indreptatite la respectivele reconstituiri. Astfel, mai multe persoane au cedat drepturile litigioase catre acelasi grup de interese in schimbul sumelor totale de 417.900 euro si 40.000 lei, pentru ca, in urma "reconstituirii dreptului de proprietate" iar apoi, prin comasare, terenurile astfel obtinute (situate pe Bd. Timisoara, str. Valea Oltului sau Drumul Taberei) sa fie valorificate cu profituri uriase: pentru suprafata de 68.428 mp vanduta a fost incasata suma de 33.654.918,67 euro, pretul total al tranzactiilor fiind de 82.324.529,67 euro.

In vederea recuperarii prejudiciului creat, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sector 6 Bucuresti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4835 vizualizari

  • +13 (15 voturi)    
    ups (Miercuri, 2 martie 2011, 13:34)

    maryus315 [anonim]

    si inca unu' musca din tarana..
  • -3 (7 voturi)    
    Mare Branza (Miercuri, 2 martie 2011, 13:40)

    hmmm [anonim]

    Nu pateste nimeni nimic, stati linistiti ...
    Interpusii lui Poteras (Carciumaru Gheorghe si Lucian Grecu) stau fara grija. Ar trebui sa se verifice si aceste persoane. De ex. Lucian Grecu e fugit de vreun an si ceva prin Anglia si sta la cutie acolo pana se mai linistesc apele. Pacat de el ca are un Maseratti nou nout in curte care-l tine sub prelata si rugineste.
    Plus ca Poteras a divortat si dupa partaj normal ca nu a mai ramas cu aproape nimic din ce oricum nu avea pe numele lui :))))
    Bafta domnu' Cristi! ;)
    • +6 (6 voturi)    
      poate daca sta la rocoare (Miercuri, 2 martie 2011, 14:14)

      blackbird [utilizator] i-a raspuns lui hmmm

      daca sta la rocoare vreo 10 - 20 de ani... alti se vor gandi de 2 ori si vor bulbuca ochii la ce semneaza
  • +15 (17 voturi)    
    uite ca se poate (Miercuri, 2 martie 2011, 13:43)

    clandestin [utilizator]

    la mai multi ... curatenie de primavara :D
    • +3 (5 voturi)    
      Nu protesteaza PSD-ul? (Miercuri, 2 martie 2011, 14:52)

      Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui clandestin

      poate si asta o fi judecat tot politic :D.
      • 0 (0 voturi)    
        Finala de sah. (Sâmbătă, 12 mai 2012, 20:28)

        Vasile. [anonim] i-a raspuns lui Chiar Eu

        Un gest foarte frumos din partea lui Cristian Poteras pentru organizarea unui astfel de eveniment.Sahistii din tara va multumesc.
  • +2 (2 voturi)    
    Asta e cu golania cu ridicatul masinilor (Miercuri, 2 martie 2011, 13:54)

    mihai [anonim]

    Eu zic sa cercetam mai bine, asta trebuie sa fie doar inceputul, de atunci s-au mai intamplat multe. Au mai trecut cativa ani si cine se invata la furat nu se opreste prea usor mai ales la asa prada...
  • +5 (5 voturi)    
    in pesteri cu voi (Miercuri, 2 martie 2011, 13:55)

    eddy [anonim]

    ce ne facem? toti primarii sunt corupti, tot fura si inca au zambetul pe buze. vreau sa fie trimisi in pesteri sa nu-i mai vedem !!! acum legea capitalei cu desfiintarea sectoarelor fara primari de sector face sens. astai singura solutie sa nu mai fure nemernicii....
  • +3 (3 voturi)    
    Pica Mafia ? (Miercuri, 2 martie 2011, 13:56)

    Ţţţţţţţ [anonim]

    Mai bine mai tarziu decat niciodata. Confiscarea averilor nu e suficienta. Temnita macar 1 an pentru fiecare milion de euro furat. Cu reducere si buna purtare, macar 29 de ani ca sunt tineri :)))))))))))
  • +1 (3 voturi)    
    Poteras primarul penal (Miercuri, 2 martie 2011, 14:11)

    Stanila [anonim]

    Acest primar plateste mai multi bani decat Parisul pentru spatiile verzi. In spatele blocurilor e dezastr dar in fata sunt copaci si plante de sute de mii de euro.
    Si alte sute de astfel de exemple.
  • +7 (7 voturi)    
    il astept pe Ponta (Miercuri, 2 martie 2011, 14:30)

    io [anonim]

    cu aceeasi declaratie ca DNA e in slujba lui Basescu si PDL ...
    astept si explicatii de la Ponta, cum se face ca, in toiul luptei acerbe pentru Bucuresti, PDL trimite DNA-ul peste un primar de-al lor?
    hai nea Ponta, ca poti, sau tu poti doar cand e vorba de un mafiot de-al vostru?
  • +3 (3 voturi)    
    Modus operandi (Miercuri, 2 martie 2011, 15:07)

    vecinu de la unu [anonim]

    Aceleasi matrapazlacuri ca la sectorul 1.
    Daca nu vine randul si lui mos Chiliman, inseamna ca e mai bine in opozitie.
  • +4 (4 voturi)    
    Comanda politica (Miercuri, 2 martie 2011, 15:14)

    IC Breteanu leberalul socialist si conservator [anonim]

    Comanda politica. E mana lui Basescu. Cand sunt arestati cei de la putere Ponta si Antonescu urla din toti bojocii: "Iata, vedeti cat de corupt e PDL!?" Cand sunt arestati ai lor (uslasii) tipa iar din toti bojocii: "Comanda politica! DNA e in slujba lui Basescu si a PDL."
    Ii astept pe tovarasii Ponta si Antenescu cu explicatii.
  • +3 (3 voturi)    
    Iar? (Miercuri, 2 martie 2011, 15:14)

    Doran [utilizator]

    Basescu e de vina, dom'le. Si Boc. Si PDL.Uite cum se aresteaza oameni nevinovati. Saracii... Cum ? Asta nu e din opozitie? Pai atunci Predoiu e vinovat ca nu-i tine partea. Ce oameni dom'le...
  • +1 (1 vot)    
    Nici cei mai buni nu-s ce par a fi (Miercuri, 2 martie 2011, 15:32)

    Vasile Smith [anonim]

    Ar fi interesant sa l investigheze si Lucian Negoita al Sect3 cu posibila intermediere in vanzarea unei parti a terenurilor de stat ale fostului orfelinat si actuala sucursala a primariei, sectia cadastru sau cultura etc, catre La Cena unde cei din urma au trantit o terasa intre blocuri si deranjeaza toti vecinii cu muzica si forfota.
    Abia zgarie varful icebergului cu cazurile asta luate pe sarite si de cele mai multe ori neterminate datorita justitiei ineficiente. Totusi e mai bine decat nimic.
  • -1 (1 vot)    
    Mafia (Miercuri, 2 martie 2011, 15:53)

    DNA [anonim]

    Cum primarul garantat Basescu?Tot ce a garantat si sustinul chiorul sunt elitele hotilor.Poteras e mana in mana cu toti interlopii din Ghiulesti Crangasi si Militari.Gigi Cosrsicanu si ILCOR aia de ridica masini, astia sunt partenerii de smenozeala ai lui Poteras.Daca nu s-a uitat lumea cand a votat ala dinainte de la 6 era inger pe langa asta.
  • +1 (1 vot)    
    Foarte bine (Miercuri, 2 martie 2011, 18:05)

    oki [anonim]

    Sunt de parere ca ar trebui sa fie arestati TOTI functionarii primariei sect.6, incepand cu portarul si sfarsind cu Poterasu . Am avut de obtinut niste aprobari banale si peste tot mi s-a cerut spaga . In cazul in care nu mi se cerea de la obraz, se purtau de asa maniera incat erai obligat sa dai ceva pt. a-ti rezolva problema . De cate ori mergeam la Primarie ii gaseam pe respectivii functionari , invariabil, band cafea, jucand table in prezenta sefului, jucandu-se pe calculator etc. Pentru ce sunt platiti de la buget ?
    • 0 (2 voturi)    
      si? (Miercuri, 2 martie 2011, 23:21)

      diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui oki

      de câte ori ai sesizat DDNA ca ti s-a cerut spaga la primarie astfel incat procurorii sa organizeze un flagrant?
  • +1 (1 vot)    
    Afara din politica (Miercuri, 2 martie 2011, 18:12)

    Dobre [anonim]

    Si cand se autosuspenda din PDL? Astazi am citit ca Udrea l-a invitat sa se traga singur pe bara daca are probleme cu legea dar n-am vazut vreun raspuns. cand o sa avem un politician care sa-si dea demisia???
  • 0 (0 voturi)    
    se poate si mai bine (Vineri, 4 martie 2011, 20:02)

    Anonim [anonim]

    Se poate investiga si capitolul flori.In Drumul Taberei
    a scos toti trandafirii si a ales sa schimbe tot timpul
    florile.De ce? Pentru ca,trandafirii o data plantati,nu necesitau nici-o cheltuiala,inafara de o minima ingrijire
    si nu constituiau o afacere pentru dumnealui.
    Apoi,la Riul Doamnei,au aparut doua cladiri noi,
    construite pe domeniul public.Ar fi interesant de stiut,
    cui apartin?
    Ii astept si eu,pe cei doi,foarte vocali Ponta si
    vesnicul chiulangiu Antonescu.
  • 0 (0 voturi)    
    Mda.. (Duminică, 12 iunie 2011, 17:28)

    AncaBianca [anonim]

    Cand il vom vedea inchis? Se va intampla sau va scapa si asta ca multi altii? La noi in tara face puscarie ala de fura o gaina, astia de teapa lui nu pentru ca nu suporta regimul de detentie...
  • 0 (0 voturi)    
    NU EUTANASIEI!!!!!! (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 17:48)

    Mariana Bibiri [anonim]

    d-le Poteras, imi pare nespus de rau ca,v-am votat- cortul montat de dv.pentru semnaturi pentru eutanasiere, pe care scrie ca doriti ca, copilul dv.sa traiasca in siguranta,ar trebui sa va fie rusine-intai rezolvati problema crimelor,violurilor,furturilor, saraciei acestui popor din cauza voastra cei ce sunteti la putere si sinuciderilor oamenilor care, nu au locuri de munca, rate la banci si copii lor care mor de foame- din banii pe care se presupune ca vor fi folositi pentru eutanasiere veti fura toti acesti bani si veti omora acesti caini, cum s-a mai facut,in conditii groaznice-ne-am trezit din prostia pe care am facut-o ca v-am votat, sigur nu veti mai fi votati ca partid,macar acum in ceasul al 12-lea, incercati sa face-ti ceva bun//(editat de HotNews.ro)
  • 0 (0 voturi)    
    aa (Marţi, 6 martie 2012, 20:23)

    Daniel [anonim]

    O tentativa de dezinformare si de manipulare a opiniei publice
  • 0 (0 voturi)    
    caini (Marţi, 6 martie 2012, 22:38)

    catre doamna bibiri [anonim]

    doamna puteti sta linistita, primaria a demarat alaturi de vier foten o campanie de ridicare si sterilizare a cainilor din sector. astfel cateii nu vor fi eutanasiati iar locuitorii vor fi in siguranta. asteptam ca aceasta operatiune sa fie preluata si de ceilalti primari de sector, pana atunci MULTUMIM CRISTIAN POTERAS
  • 0 (0 voturi)    
    coruptie (Miercuri, 7 martie 2012, 23:23)

    anonim [anonim]

    din partea mea poate sa fie cat de corupt vrea poteras. face si treaba si pe mine ca cetatean asta ma interesaza
  • 0 (0 voturi)    
    .... (Miercuri, 11 aprilie 2012, 19:19)

    georgescu marius [anonim]

    eu nu stiu ce sa zic...intai sa se rezolve problema sa se afle adevarul..mai apoi acuzam


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by