Al XI-lea termen in dosarul SOV-Popa

VIDEO Vintu s-a plans ca este haituit de Traian Basescu prin departamentul anti-SOV al SRI, iar judecatoarea doreste sa-l audieze pe Nicolae Popa prin videotelefon din Indonezia

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 2 martie 2011, 0:35 Dosare Anticoruptie


Sorin Ovidiu Vintu
Foto: Hotnews
Tribunalul Bucuresti a judecat, marti, 1 martie dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa, condamnat in dosarul FNI. Dupa ce a stat 10 minute in sala de judecata, Vintu a declarat ca este judecat doar pentru ca si-a ajutat un prieten cu 20.000 euro si ca SRI a infiintat la cererea presedintelui Traian Basescu un departament special de 40 de oameni care sa il atace. Judecatoarea Camelia Bogdan a mentionat ca doreste sa il audieze pe Nicolae Popa in direct din Indonezia prin intermediul videotelefonului. La acest termen a fost audiat si Liviu Luca, care a explicat cum au ajuns 50.000 de euro prin offshore-ul sau Elbahold la Nicolae Popa in Indonezia.
  • Moment comic in sala de judecata. Liviu Luca intrebat despre carnati si SOV: Da, doamna! I-am dus carnati. Este prietenul meu, pot sa ii duc carnati, nu?
  • Vezi in text o relatare din sala de judecata

Ora 13:05 La Tribunalul Bucuresti soseste Sorin Ovidiu Vintu in sala de judecata este asteptat deja de Liviu Luca cel care urmeaza sa fie audiat de judecatoare. Liviu Luca isi repeta declaratia in banca. Cineva observa ca scaunul cu rotile cu care a venit SOV la proces este extrem de curat.

Ora 13:30 Incepe sedinta de judecata. Judecatoarea anunta avocatii ca a primit un raspuns de la INEC referitor la posibilitatea ca inregistrarile din dosar sa fie expertizate. Vintu solicita din nou judecatoarei sa i se permita sa plece din sala. Judecataorea ii aminteste ca urmeaza sa fie audiat Liviu Luca. Vintu declara ca nu doreste sa ii puna intrebari lui Luca.

Ora 13:40 Vintu se pozitioneaza in fata camerelor de filmat pentru deja obisnuita declaratie pe care o face la iesirea din sala de judecata.



  • “Sa va aduc aminte de ce sunt astazi aici, pentru ca mi-am permis sa ajut parintii unui prieten bun sa isi viziteze fiul cu suma de 20.000 de euro. Admit acest lucru intr-adevar. Daca s-ar pune problema sa o fac inca o data pentru un alt prieten aflat in aceeasi situatie o voi face. Cei 20.000 de euro i-am trimis eu prin fratele sau parintilor lui.
  • Saptamana acesta vor fi depuse actele pentru proces. Nu voi da in judecata SRI ci pe domnii Coldea si Maior; nu am nimic cu institutia pe care o respect. Am treaba cu conducatorii, scuzati cacofoania, cu cei care conduc aceasta institutie, domnii Coldea si Maior. Acesti domni au infiintat  la cererea expresa, probabil, altfel nu imi explic, a lui Traian Basescu o echipa alcatuita din 40 de oameni sub comanda domnului Pintilie care  se ocupa de coordonarea atacurilor impotriva mea”.
Ora 13:55 Incepe audirea lui Liviu Luca. Judecatoarea il intreaba pe acesta de cand il cunoaste pe Vintu si pe ceilalti coinculpati. “Il cunosc pe Sorin Ovidiu Vintu inca din 1995 nu stiu ce luna exact. Pe Turcan il cunosc de mai putin timp din 2002-2003 iar pe Stoian il stiu doar ca bodyguardul lui Vintu”, a declarat Liviu Luca in fata judecatoarei.

Ora 14:30 Judecatoarea pune mai multe intrebari despre compania Elbahold despre care Liviu Luca sustine ca o detine. Unul din motivele pentru care Liviu Luca a fost chemat la audieri este faptul ca procurorii sustin ca Elbahold, companie inregistrata in Cipru, a fost una din societatile prin intermediul careia SOV ii trimitea bani lui Nicolae Popa. Iata ce se retine in rechizitoriul procurorilor:

  • “Potrivit probelor administrate şi comunicate obţinute la data de 23.08.2010 ….circuitul bancar s-a stabilit cu certitudine că transmiterea sumelor de bani s-a realizat în baza dispoziţiilor inculpatului SORIN OVIDIU VÎNTU, prin contribuţia inculpatului OCTAVIAN ŢURCAN, prin transfer bancar, din contul unei societati din Cipru în contul unei societăţi înregistrate la care condamnatul POPA NICOLAE are acces. S-a confirmat faptul că atât Comac Ltd, cât şi Elbahold (societatea care a virat către Comac Ltd sumele din care s-a realizat transferul către Nicolae Popa), sunt controlate de către inculpatul Vântu Sorin Ovidiu.
  • Această împrejurare a rezultat din coroborarea conţinutului convorbirilor şi mesajelor text interceptate în baza autorizaţiilor emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu informaţiile obţinute prin intermediul comisiei rogatorii de la autorităţile judiciare din Cipru. Astfel, rezultă fără dubiu că transferul sumei de 50.000 euro către Popa Nicolae s-a realizat din dispoziţia inculpatului Vântu Sorin Ovidiu, în scopul de a zădărnici executarea pedepsei la care fusese condamnat Popa Nicolae.”
Judecatoarea il chestioneaza pe Liviu Luca despre o tranzactie dintre companiile Elbahold si Comac Ltd in valoare de 3 milioane de euro din care potrivit procurorilor 50.000 de euro ar fi ajuns in Indonezia la Nicolae Popa. “Despre cei 3 milioane pot sa va spun doar ca a fost o tranzactie intre cele doua companii. A fost o intelegere verbala cu Comac LTD prin care aceasta companie sa plateasca cu acesti bani o transa din datoria de 10 milioane de doalari pe care o avea Elbahold la o banca din Cipru”, a explicat Liviu Luca in fata judecatoarei.

Ora 15:03 Intervine procurorul de sedinta care pune si el o intrebare dar inainte face cateva precizari. Procurorul explica cum potrivit documentelor din dosar rezulta ca suma de 3 milioane de euro care a fost transferata de Elbahold la Comac a fost transferata dintr-un cont al primei firme care era deschis la banca la care avea datoria de care vobea Liviu Luca. Adica compania Comac a primit bani de la Elbahold dintr-un cont deschis la o banca pentru a plati o datorie la aceeasi banca. “As dori ca domnul Luca sa ne ofere o explicatie logica pentru aceasta operatiune”, spune procurorul.

Liviu Luca raspunde ca: “Este un scret de afaceri”. Despre Comac LTD Liviu Luca spune ca “s-ar putea sa ii apartina lui Sorin Ovidiu Vintu”. Judecatoarea il intreaba pe Luca de ce nu a facut aceste precizari in fata procurorilor? “Dupa ce m-au luat din pat de la Neamt la sase dimineata si sotia m-a anuntat ca au intrat in casa sa faca perchezitie poate nu am avut mintea intreaga. Si prin ce au trecut copiii mei”, explica Luca.

Judecatoarea continua intrebarile despre tranzactiile din Cipru. La majoritatea intrebarilor despre miscarea banilor prin firmele din Cipru, Liviu Luca a raspuns astfel: “Nu pot sa precizez. Trebuie sa ma uit in acte”.

In discutie apare si Sorin Freciu care apare intr-o stenograma dintre SOV si o doamna Madalina de la PSV Company despre suma de 50.000 de euro. Iata stenograma:

Madalina: Da!
S.O. Vintu: Buna,
Mada. Ai rezolvat chestia cu aia 50.000?
Madalina: Da.
S.O. Vintu: E rezolvata, da?
Madalina: Da, e rezolvata, fara probleme, nu in aia stam acum. Si sa stii ca nu... Doar atata vreau sa-ti spun. Da, deci, in principiu e totul ok. Nu Freciu a fost de vina.
S.O. Vintu: Nu, mama. Tu n-ai de unde sa stii, dar eu l-am insarcinat pe el sa se ocupe.
Madalina: Am inteles.
S.O. Vintu: Imi este egal cine nu si-a facut treaba. El trebuia sa supravegheze toata povestea asta.
Madalina: Da. Ok.
S.O. Vintu: De acum inainte l-am dat pe boul asta deoparte din combinatie, ca este un tampit care numai gura e de el si te-am insarcinat pe tine sa verifici. Adica nu e capabil sa verifice daca un dosar e bine intocmit? Asta este chiar de noaptea mintii, este absolut revoltator, Madalina. N-avea de facut altceva decat sa urmareasca ca dosarul este bine intocmit.
Madalina: S-a lasat pe mana contabilului-sef.
S.O. Vintu: Stii ceva? Pe mine nu ma intereseaza pe mana cui s-a lasat boul asta. Este un bou sinistru. Am inchis subiectul. Deci, deja iau in considerare serios posibilitatea de a-l da afara. M-am plictisit de tampiti.
Madalina: OK. Cuvantul de onoare pe care l-am dat (...) situatie a fost ca ii dam inapoi doua jumate.
S.O. Vintu: Da, ii dam toti banii inapoi. Da, fara discutie, (...) te ocupi tu sa inchizi operatiunea asta.
Madalina: Da, da.
S.O. Vintu: Te rog mult sa ai grija. Vineri trebuie inchisa.
Madalina: Vineri trebuie sa le iasa. Deci, ei au toate actele si mai trebuie sa le iasa aprobarea din centrala.
S.O. Vintu: Bine. Te pup. Pa!
Madalina: Te pup. Pa, pa!

Ora 16:20 Liviu Luca spune ca nu stie personal nici o doamna Madalina de la PSV Compani cat despre Freciu: “Il cunosc si stiu ca acum este presedintele consiliului de administratie al Realitatea TV”. Judecatoarea insista cu intrebarile legate de miscarile de bani din conturile companiilor offshore. “Nu inteleg de ce toate aceste intrebari. Daca voiam sa ii trimit lui Popa 50.000 de euro nu ii trimiteam 3 milioane, e absurd.”

Ora 16:45 Judecatoarea il intreaba pe Liviu Luca despre singura stenograma in care apare vorbind cu Sorin Ovidiu Vintu.

Pe 25 decembrie la ora 18:44 Vantu il suna pe Liviu Luca. Tema discutiei, asa cum rezulta din interceptari, sunt carnatii. 


Luca: Sa-ti dea Dumnezeu sanatate. Cum te simti?

Vantu: Pai cum sa ma simt? Tot racit, mai, nu mi-a trecut inca. Adica nu sunt in faza nasoala, dar neplacut, asa. 

Luca: Imi pare rau

Vantu: Lasa, ca stau acasa la caldurica, cu nevestelu', imi revin.

Luca: Bine, hai ca maine vreau sa trec pana la tine sa-ti aduc vreo doi carnati

Vantu: Bine, ma banditelule, ma!

Luca: Am carnati de mistret. 

Vantu: Ba, sa stii ca la capitolul carnati stau foarte prost.

Luca: Ah, bun! de ce nu mi-ai spus, tata? Sa-ti trimit niste carnati.

Vantu: Ma, tati, mi-a fost jena! La capitolul carnati chiar stau prost.

Luca: Bine, tati, ti-aduc eu carnati.

Vantu: Bine, ma batranelule!

Luca: Te pup!

Vantu: Te sarut si ne vedem maine!

Luca: Pa, pa!

Vantu: Pa, tati

Judecatoarea il intreaba daca intr-adevar i-a dus carnati lui SOV. “Din cate vad eu tot ce faceti este pentru presa. Da doamna! I-am dus carnati. Este prietenul meu pot sa ii duc carnati nu? El nu...”

Judecatoarea intreaba daca in ziua in care i-a dus carnati lui Vintu a discutat despre transferul de bani dintre Elbahold si Comac sau despre Nicolae Popa. “Nu, nu am discutat”, spune Luca.

Intervine avocatul Marian Nazat care ii pune si el o intrebare lui Luca: “As vrea sa stiu daca din carnatii pe care i-a dus lui Vintu au ajuns carnati si la domnul Popa in Indonezia?” Intrebarea ramane fara raspuns.

Ora 17:10 Dupa aproape patru ore de audieri Liviu Luca semneaza declaratia si pleca din sala de judecata. Sunt luate in discutie cererile formulate de avocati, cererile de probatorii: documente, audieri de martori noi, expertize.

Ora 17:40 Judecatoarea anunta avocatii ca pe lista de matori va fi inclus si Nicolae Popa. “Vom trimite o adresa la Ministerul Justitiei in care sa ni se comunice unde se afla dumnealui in detentie si care este stadiul procesului de extradare. Nicolae Popa poate fi audiat din Indonezia prin videoconferinta si as dori sa facem asta.”, spune judecatoarea. Avocatii spun ca nu se impotrivesc.

Ora 18:00 Avocatii lui Vintu si ai celorlalti doi coinculpati formuleaza o cerere de expertizare a inregistrarilor. Judecatoarea admite cererea dar spune ca vor fi expertizate doar convorbirile relevante pentru cauza. Avocatii cer ca in expertiza sa fie identificate in parte fiecare interlocutor dupa voce. Procurorul se opune si spune ca daca expertiza va stabili daca inregistrarile sunt autentice nu mai este nevoie de identificare dupa voce a interlocutorilor. Judecatoarea decide insa ca se va cere INEC si identificare dupa voce a interlocutorilor din inregistrari.

Avocatii anunta ca expertul parte din partea lor va fi Catalin Grigoras. Judecatoarea spune ca s-ar putea ca daca INEC nu are experti pentru expertize audio-video sa solicite ca insusi Catalin Grigoras sa realizeze expertiza. Procurorul se opune din nou explicand ca expertiza lui Grigoras ar fi subiectiva devreme ce a fost deja antamat de aparare. Judeactoarea isi mentine pozitia.

Ora 18:20 Avocatii cer ca lista de martori sa fie suplimentata cu numele care apar in volumul trei al dosarului, mai precis jurnalistii si partenerii lui Sori Ovidiu Vintu prinsi in stenograme printre care si Cornel Nistorescu, Sergiu Toader, Corina Dragotescu, Petrisor Obae, Bogdan Chireac etc. Procurorul intervine: “Aceasta cerere nu se sustine deoarece acesti martori nu sunt relevanti pentru cauza. De altfel in opinia Parchetului stenogramele nu ar fi trebuit incluse in dosar ci ele trebuiau sa ramana la parchet si doar daca judecatorul solicita puteau fi puse la dispozitia sa. Va cerem sa respingeti aceasta cerere”, spune procurorul.

Ora 19:15 Judecatoarea anunta avocatii ca urmatorul termen va fi pe 8 martie. Unul din avocati intervine: “Nu se poate doamna judecator. Pe 8 este o zi speciala in care trebuie  sa avem o atitudine fata de... Am vrea alta data”. Judecatoarea incarca o alta data: “Sa zicem 9. A! Dar nu se poate este ziua dumneavoastra”. Negocierea pentru urmatorul termen continua. In final dupa ce toti avocatii sunt de acord judecatoarea decide ca urmatoarea sedinta va fi pe 15 martie ora 13.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3950 vizualizari

  • +28 (28 voturi)    
    Incredibil!!! (Miercuri, 2 martie 2011, 1:01)

    cristi767 [utilizator]

    Este incredibila negocierea asta dintre judecatoare si avocati... In conditiile in care acest proces incearca sa fie amanat si obstructionat pana peste limita, judecatoarea permite avocatilor astfel de motivari?

    Doamne cat profesionalism... Uite cum au mai castigat inca 7 zile (8 + 7 => 15 martie)
    • 0 (0 voturi)    
      unu (Joi, 3 martie 2011, 6:36)

      unu [anonim] i-a raspuns lui cristi767

      daca-i ducea caltabosi era mancat. asa, cu carnati, nu se pune.
  • +24 (24 voturi)    
    Asta nu e justitie, asta e circ! (Miercuri, 2 martie 2011, 1:06)

    zexe [anonim]

    Ne meritam steguletele pe justitie. Daca eram oricare dintre noi, palmasii, in locul inculpatului Vantu, justitia lui Florin Costiniu ne-ar fi legat fara drept de apel. Vantu isi bate joc proasta orba cu balanta in mana iar nimeni nu poate face nimic.
  • +17 (17 voturi)    
    Sa nu dea Domnul ... (Miercuri, 2 martie 2011, 1:52)

    zexe [anonim]

    ...si Maica Domnului sa ne siliti sa iesim noi ceilati in strada. Sindicatele vamesilor mamei dumneavoastra!
    Vantu si Voiculescu impotriva populatiei civile. Rugati-va sa nu fim siliti sa iesim. Nu cred ca va rezista nici caramida peste caramida.
  • +17 (17 voturi)    
    Judecatoarea stie ce face! (Miercuri, 2 martie 2011, 1:53)

    Cataleya [utilizator]

    Acum, oricum nu mai conteaza o saptamana in plus sau in minus!
    Iar judecatoarea e foarte atenta si le satisface avocatilor toate "capriciile" astfel incat acestia sa nu mai poata scoate din joben 1001 de reclamatii, ca n-au avut timp, ca nu s-a putut, ca judecatoarea i-a obstructionat....

    Practic, judecatoarea se joaca cu ei.
    Le da si bomboane, le da si jucarii, le da si cate o saptamana de ragaz, tocmai ca acestia sa-si epuizeze toate subterfugiile.
    Abia apoi, judecatoarea le va spune:
    Gata!
    Ati obtinut tot ce-ati cerut, de-acum inainte e randul meu!
    • +3 (3 voturi)    
      ... (Miercuri, 2 martie 2011, 11:53)

      blec-bierd [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

      sa speram ca asa va fi...
      dar de regula, in Romania, lucrurile de genul acesta nu se prea intampla. pana la urma cred ca pe ultima bomboana va scrie "eliberat"
  • +13 (13 voturi)    
    ehe (Miercuri, 2 martie 2011, 2:49)

    notts [anonim]

    Va rog frumos sa nu va mai luati de vantu? de ce il hartuiti? este si el un "onorabil" cetatean, care este hartuit de justitie... asadar va rog sa lasati carnatii domnului vantu in pace... da? ce daca el a trimis niste carnati in indonezia? este foamete acolo da?
  • +6 (6 voturi)    
    puscarieeeeeeeeee (Miercuri, 2 martie 2011, 6:51)

    lucianmotzul [anonim]

    mai Vintule te vei simti ne hartuit in puscarie ,hai pleaca ca ai nenorocit pe multi.
  • +3 (3 voturi)    
    nicolae Popa (Miercuri, 2 martie 2011, 7:18)

    mos Ion Roata [anonim]

    Dar Popa cand "bvine acasa"? Era vorba ca in Ianuarie. Dece se intarzie?
  • +7 (7 voturi)    
    none (Miercuri, 2 martie 2011, 9:16)

    seba [anonim]

    Parca'l si vad pe Dinescu la poarta inchisorii cu carnatii dupa el!! Carnatzi de shtiuca.
    • +2 (2 voturi)    
      Ramasitele zilei.. (Miercuri, 2 martie 2011, 11:50)

      Dianora [utilizator] i-a raspuns lui seba

      Poate-i aduce ramasitele de la ospatul aniversar pe care i la pregatit lui Vanghelie ..
  • +7 (7 voturi)    
    ca fain (Miercuri, 2 martie 2011, 10:28)

    stiuca [anonim]

    de abia astept videoconferinta
    bravo, ce imi place


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by