​AUDIO Ce spun democrat-liberalii Roberta Anastase, Gelu Visan, Daniel Buda, Daniel Oajdea, Sever Voinescu, Marius Spinu si Sulfina Barbu despre includerea in raportul pe Justitie a cazurilor Pasat si Ridzi

de Attila Biro     HotNews.ro
Vineri, 18 februarie 2011, 17:04 Dosare Anticoruptie


Parlamentarii PDL spun ca mentionarea in raportul pe Justitie a cazurilor Pasat si Ridzi era de asteptat si ca reprezinta o bila neagra pentru partid, dar si pentru intreg Parlamentul. Sulfina Barbu a declarat ca Monica Iacob-Ridzi trebuie sa faca “gestul obligatoriu” de a se suspenda din partid. Deputatul Marius Spinu sustine ca va publica pe blogul sau numele celor care au votat impotriva cererilor DNA in cazurile Ridzi si Pasat. Daniel Oajdea a declarat ca in cazul Pasat o parte din vina o poarta si Parchetul, pentru ca nu a trimis dosarul direct in instanta.

Listen!


Roberta Anastase: Era de asteptat sa apara mentionat in raport acest lucru si am spus-o de atunci. Este o bila neagra pentru PDL dar si pentru Parlamentul Romaniei per ansamblu.

Listen!

Gelu Visan: Personal ma asteptam la acesta mentionare eu facand parte din grupul mare de parlamentari ai PDL care au votat in cazul Ridzi si Pasat pentru ca Justitia sa mearga mai departe. Ma asteptam pentru ca presedintele Traian Basescu a avertizat parlamentarii asupra acestei posibilitati. Din punctul acesta de vedere, luand in calcul si ultimele declaratii ale Agentiei France-Presse legat de manifestarile opozitiei fata de cercetarea de catre DNA a unui presedinte de Consiliu Judetean si cele doua cazuri arunca o lumina proasta asupra parlamentarilor si a Parlamentului in general.  

  • Sa nu uitam ca alaturi de cei cativa parlamentari ai arcului gevernamental care au votat altfel decat s-a decis in coalitie sunt la fel de vinovati si parlamentarii opozitiei care abtinandu-se de la vot nu au facut altceva decat sa anuleze cererea de arestare a DNA in cazul Pasat. Una peste alta este o nota proasta la adresa intregii clase politice romanesti, a Parlamentului in mod special. Regret acest lucru dar ma asteptam.
  • Faptul ca cele doua cazuri apar in raport vor fi decontate PDL. Avem insa doua situatii distincte: Biroul Permanent National si grupul parlamentar PDL a decis ca votul cu bilele la vedere sa scoata PDL din acesta ecuatie. Din pacate au fost si membri PDL care au votat impotriva cererii de arestare in cazul Pasat.
  • Una dintre prioritatile PDL in ultimii ani a fost lupta anticoruptie. Interpunerea Parlamentului in acest proces, inclusiv prin cei cativa parlamentari PDL pentru ca majoritatea a votat altfel, este daca vreti nemeritata de majoritatea parlamentarilor. Va arunca o lumina negativa si asupra PDL.
  • Din acest punct de vedere sunt de acord cu Sulfina Barbu care a cerut modificarea procedurii de vot pentru aceste cazuri. In cazul Pasat au fost mai multe componente care au dus la rezultatul votului. Dar nici una nu justifica faptul ca in acest raport PDL intr-un anumit fel are o responsabilitate.

Listen!
Marius Spinu: Era evident ca vor fi mentionate. Stiam toti ca vor fi mentionate. Acolo se intelege ca justitia a fost blocata de Parlament. Mai grav decat atat nu se poate. Nu vorbim de abuzuri ale justitiei ci de chestiuni strict legale, indiferent de cat de interpretabile sunt. Din nefericire o parte dintre colegii mei, chiar daca nu am fi avut numarul total de voturi, daca ar fi fost prezenti toti parlamentarii PDL disponibili si ar fi votat cu bilele la vedere si intr-un caz si altul macar asa lucrurile ar fi stat altfel. Nu pot sa spun ca PSD-ul a stat in sala si ne-a ajutat sa il trimitem pe Pasat sau pe Ridzi. In schimb noi am facut tampenii mari cat gardul.
  • Eu m-am certat cu multi colegi de partid care au inceput sa vorbeasca sentimental sa ia in discutie aspecte din dosar. Eu le-am spus ca nu e treaba noastra. Asa cum pentru Nastase nu a fost treaba noastra sa ne uitam in dosare asa nu e treaba nostra sa ne uitam nici acum in dosare. Constitutia ne obliga sa dam un vot. Ca parlamentari trebuie sa dam acest vot. Toti am spus intr-un glas ca indiferent de cine este vorba vom vota ca sa fie trimis in fata Justitiei. Din nefericire avem asemenea cazuri, partidul se compune din oameni. Multi au gandit prost.
  • Eu am reusit sa ii identific pe cei de la vot, cine a lipsit, cine sunt cei... Vreau sa ii pun pe blog sa ii intrebe lumea ”


Sever Voinescu: Ma asteptam si se astepta toata lumea ca cele doua cazuri care au starnit atatea discutii si atatea reprosuri sa fie in acest raport. Cred ca raportul pe care nu l-am citit, fac o speculatie, sper ca raportul face o radiografie cat se poate de obiectiva a actiunii institutiilor statului pe cele patru subiecte  ale MCV. Fara indoiala Romania ar fi avut mult mai multe argumente in favoarea sa daca  Parlamentul ar fi dat votul corect, adica pentru justitie.

Listen!
Daniel Buda: As privi raportul in ansmblul lui si as spune ca este unul corect care surprinde plusurile si minusurile pe care le are Romania in ceea ce priveste reforma in justitie. Daca ar fi subliniem plusurile trebuie sa mentionam codurile care si ele au trecut pe la Comisia juridica.
  • In acelasi timp nu putem sa ignoram faptul ca raportul subliniaza ca nu s-au dat voturile care ar fi trebuit sa se dea in cazurile Ridzi si Pasat. Aici trebuie sa fac o subliniere necesara: PDL atat in Comisia juridica cat si in plen a votat in marea lui majoritate pentru aprobarea cererilor DNA. Daca ma refer la cazul Pasat in comisie am cerut ca votul sa fie la vedere. In plen o buna parte a colegilor au votat cu bilele la vedere. Este o realitate ca cele doua dosare nu au avut parcursul normal in Parlament. As sublinia ca cele doua dosare pot ajunge in instanta.
Listen!

Daniel Oajdea: Este absolut corecta includerea cazurilor Ridzi si Pasat in raport. In cazul Ridzi este vinovat Parlamentul pentru ca nu a permis Parchetului accesul la probe. In cazul Pasat este vinovat Parchetul pentru ca nu a inaintat cazul in instanta pentru a fi judecat. Conform legii orice parlamentar poate fi judecat, condamnat fara vreun vot prealabil.
  • Este adevarat ca nu poate fi retinut fara votul Parlamentului. Sunt convins ca daca Parlamentul ar fi primit o solicitare din partea Ministerului Justitiei privind arestarea domnului Pasat dupa ce in prealabil ar fi fost condamnat definitiv, cererea ar fi fost votata. Avand in vedere cele precizate anterior, va spun inca o data ca este corecta includerea celor doua cazuri in problemele de justitie ale Romaniei. Una din vina Parlamentului, a doua din vina celor care ancheteaza.
  • Este posibil ca aceste cazuri sa fie imputate PDL. Asta e tendinta. In realitate insa in cazul Ridzi lucururile au stat in felul urmator: au votat in favoarea doamnei Ridzi o parte din parlamentarii PDL dar si multi din parlamentarii opozitiei. Nu spun vorbe goale se poate vedea clar pe inregistrarile video cum schimba bilele in mana si apoi voteaza. Acestia sunt cei care au votat in favoarea doamnei Ridzi. Iar aici avem foarte multi de la opozitie.
  • In cazul Pasat opozitia a gresit si parerea mea este ca speculeaza fara substrat daca spune ca PDL este vinovat. Majoritatea parlamentarilor PDL au votat pentru aprobarea solicitarii ministrului Justitiei. Numai 20% au votat impotriva. Daca si opozitia ar fi votat in favoarea luptei impotriva coruptiei atunci solicitarea Ministerului Justitiei ar fi fost aprobata. Dar atunci cand opozitia nu a dat nici un vot  pentru aceasta solicitare putem trage concluzia ca a dat zero voturi pentru sustinerea luptei anticoruptie. In opinia mea nu are dreptul moral sa vorbeasca.  
Sulfina Barbu: Era previzibil ca raportul de tara al Comisiei Europene sa includa semnalele negative date, la nivel politic, atat de opozitie, cat si de putere in privinta cazurilor de coruptie.
  • Eu cred ca este un gest obligatoriu (n.r. - autosuspendarea din PDL) pe care trebuie sa-l faca (n.r. - Monica Iacob-Ridzi). Daca nu, va intra in vigoare prevederea din statut si atunci va fi suspendata de drept. Dar are posibilitatea să faca un gest minimal de a se autosuspenda din partid, cum au facut şi alti colegi care au dosare in instanţa. (sursa: Agerpres)

Elena Udrea: Este responsabilitatea intregii clase politice pentru ca in cazurile Pasat si Ridzi unii au votat pentru, altii au votat impotriva. Nu poti sa ceri la Bruxelles sa aiba incredere in clasa politica atata vreme cat exista partide politice care protesteaza si sustin persoane cercetate in dosare de coruptie. Cat despre doamna Ridzi cred ca ar fi bine sa se suspende din partid singura in caz contrar o va suspenda partidul. (sursa: Realitatea Tv)

Monica Macovei: Si raportul de azi arata ca Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost si este necesar: ii arata cu degetul pe cei care se impotrivesc reformei si luptei impotriva coruptiei si, mai ales, ii sustine si ajuta pe cei care s-au angajat in mod real in favoarea acestora. In mod evident, existenta MCV si concluziile rapoartelor sunt in consens cu asteptarile opiniei publice. (sursa: monica-macovei.ro)








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2667 vizualizari

  • +3 (5 voturi)    
    daniel buda?? (Vineri, 18 februarie 2011, 17:29)

    ci ciong.ro [anonim]

    dumnealui are mai multe "greutati" ca pasat, atata ca e mai finutz.... si mai inteligent... toti sunt cu poporul pana ii prindem... ma refer la altii sa i prinda nu ei intre ei... rusine PDL... ati dat iarasi cu mucii in savarina...
  • +4 (8 voturi)    
    MCV si Justitia din Ro (Vineri, 18 februarie 2011, 17:46)

    judex [anonim]

    1) Se observa ca scoaterea la lumina a coruptiei organizate (vami, partide, CSM, sindicate, mass media) este considerata de PE ca o dovada de progres al tarii. Pentru cine inca nu a inteles, aceasta inseamna ca existenta si ramificatiile din sistemul corupt sunt DEJA cunoscute in UE, asteptate fiind doar masuri decisive in vederea destructurarii sistemelor mafiote.
    2) Tonul relativ moderat al MCV denota un sprijin discret pentru actuala guvernare. Cred ca indulgenta raportului MCV (in ciuda gafelor PD-L in cazurile Pasat/Ridzi) se datoreaza doar lipsei de credibilitate a celorlalte formatiuni politice, trase in jos de cazuri si mai grele (Nastase, Voiculescu, Patriciu, doar cateva exemple din sfera economicului). Cred ca este o sansa nesperata pentru PD-L, desi poate deja tardiva, pentru ca singura arma electorala solida a PDL era lupta anticoruptie, iar locomotiva-Basescu pare mai putin dispus sa-i remorcheze electoral dupa opintelile recente.
    3) Riscul cel mare este ca PD-L sa interpreteze gresit tonul permisiv din MCV, ca inca o gura de oxigen pentru a se mentine nereformat si a evita confruntarea deschisa cu cei aproximativ 20-30% de franari dintre membrii sai parlamentari (conform votului cel mai recent, cel din cazul Pasat). Eu zic ca o asemenea atitudine ar fi sinucigasa. Electoratul PD-L este critic si necrutator cu greseleile PD-L, spre deosebire de atitudinea indiferenta a alegatorilor USL, daca e sa ne luam dupa sondajele care dau azi USL 66% din preferintele electorale, in ciuda avalansei de actiuni si mesaje evident contrare progresului ale mai tutror sefilor acestei formatiuni. Cred ca sansa PD-L este imbratisarea fara intarziere, impetuoasa si fara nicio ezitare a temei ANTICORUPTIE, la nivel de partid si de guvern (sa ii ajutam putin pe sefii PD-L, poate sunt ceva mai grei de cap: raportul MCV va spune ca UE o vrea pe Macovei undeva mai sus in structura de conducere interna a tarii , va este clar ?)
    • 0 (0 voturi)    
      Apreciez comentariul! (Sâmbătă, 19 februarie 2011, 8:35)

      Mih. [utilizator] i-a raspuns lui judex

      PDL-ul are cu adevarat sanse mari in acest moment, cu conditia OBLIGATORIE sa impuna in interior criteriile de integritate politica.
  • +2 (4 voturi)    
    daniel buda? (Vineri, 18 februarie 2011, 18:01)

    gigi [anonim]

    Nu asta e individu care a blocat dosarul ritzi in comisie 10 luni? nu este el ala care o apara ???..
    si acum are tupeu sa mai comenteze... dar nu e o problema asta, o sa stim cum amendam numele de daniel buda deacum in colo cand. Ii prevad o cariera politica scurta domnului in cauza. o sa vada ca nu e ieftin sa faci zid pentru o hoata din avutul public.
  • +1 (3 voturi)    
    Raportul pe justitie (Vineri, 18 februarie 2011, 18:38)

    G.P. [anonim]

    Sistemul politic in general si curvele politice (traseistii) in special poarta intreaga responsabilitate. E imperios necesara modificarea legislatiei, cei ce castiga alegerile au optiunea unor asocieri cu alte partide, nu cu tradatori. Invingatori sau perdanti in alegeri, fiecare partid trebuie sa-si poarte crucea, respectandu-si proprii alegatori.
    • -1 (3 voturi)    
      nu e chiar asa (Vineri, 18 februarie 2011, 19:26)

      george [anonim] i-a raspuns lui G.P.

      una e cand un parlamentar ajunge in parlament pe usa din dos prin redistribuirle pe liste de partid si alta e sa castigi uninominal. In primul rand legea electorala trebuie modificata si sa se elimine aceasta aberatie si toti parlamentarii sa fie alesi uninominal din primul tur. Multi guralivi care stau mai mult la antene decat in parlament ar disparea din parlament.
      Cand un parlamentar este ales uninominal el trebuuie sa raspunda in fata alegatorilor in primul rand si apoi in fata partidului. Daca un partid spune una in campanie si face alta in parlament ( vezi PNL de 'dreapta' care s-a asociat cu PDSR) atunci parlamentarul are obligatia morala sa asculte de alegatori. Ca sunt multi care au votat PNL-ul dar se simt tradati de alianta ca comunistii securisti
      • 0 (2 voturi)    
        da, da, raspund de nu mai pot... (Vineri, 18 februarie 2011, 19:33)

        costica [anonim] i-a raspuns lui george

        li se cam falfaie alesilor romani de cei ce i-au ales.... ia citeste in ADEVARUL ce spun cei ce l-au ales pe PASAT de la PDL, cate le-a promis inainte de a-l alege si cum nu l-au mai vazut dupa ce l-au ales !! lasa-ma cu raspunderea lor!!! li se falfaie, daca stii ce inseamna !!! nu le pasa deloc, incepand cu Presedintele care e cel mai uninominal ales !!!!
  • -1 (5 voturi)    
    ipocrizie fara margini la portocalii de top.... (Vineri, 18 februarie 2011, 19:01)

    costica [anonim]

    Sa vezi si sa nu crezi!!! nume grele din politica romaneasca care au facut la inceput scut cu totii in jurul dnei Ridzi luandu-i apararea si acum ca UE nu e dispusa sa treaca peste ceea ce se intampla astia se dau acuma mari luptatori contra coruptiei si au uitat subit si dintr-o data ca pana acum au aparat-o toti cu totii !!! Basescu a fost primul care a dat semnalul si acum toata crema portocalie se intrece in a se delimita de dna Ridzi!! Nu va e rusine deloc, atata ipocrizie nu pot sa-mi cred ochilor. Nu am timp si nici chef acum sa stau si sa caut pe net cum ati aparat-o la inceput cu totii si ce declaratii ati facut sfidandu-ne cu onoarea nepatata a Dnei Ridzi!! Si mai vreti sa va spalati onoarea pierduta ca partid?! NICIODATA nu veti mai reusi, ne-ati mintit si ne-ati sfidat destul!! Are dreptate Basescu, PDL e pe faras, nu vad cum veti recastiga vreodata terenul pierdut dar castigat numai cu minciuni. RUSINE!!!!!
    • +2 (2 voturi)    
      Nea Costica. (Vineri, 18 februarie 2011, 19:58)

      mircea [anonim] i-a raspuns lui costica

      Dar cu Nastase,Remes,Voiculescu,Voicu,Patriciu ce ai?De ce ia-i omis?Sunt si ei oameni si nu-i frumos ce faci.Vrei sa se simta nedreptatiti?
  • +1 (1 vot)    
    De ce il mai citati (Vineri, 18 februarie 2011, 19:54)

    revelare [utilizator]

    pe borfasul de Buda, care a strecurat paragraful de lege, ca avocatii pot sa isi indemne clientii la faradelegi si sa nu fie pedepsiti?
  • 0 (2 voturi)    
    Caraghios (Vineri, 18 februarie 2011, 20:33)

    M.aura [utilizator]

    A-l intreba pe Buda despre anticoruptie e ca si cum l-ai intreba pe un musulman de Tora.
  • 0 (0 voturi)    
    PDL, PSD, PNL, UDMR, UNPR ... (Sâmbătă, 19 februarie 2011, 10:50)

    Dan [anonim]

    Coruptia din RO este ca un animal de prada, incoltit la vinatoare. Creste in linistea padurii, dar guita si musca atunci cind se simte vinata, impuscata si ranita.
    PSD si PNL sa n-o mai dea pe dupa gard. Nu au votat in Parlament pentru ca s-au gindit in primul rind la coruptii lor pentru care, ulterior, ar fi trebuit sa reactioneze similar, in cazul unui vot pentru urmarire penala.
    I P O C R I Z I E ieftina, de doi bani, ca si caracterul.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by