Cheltuielile de personal din Programul Operational "Dezvoltarea Capacitatii Administrative": erori, incompatibilitati, greseli

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 5 octombrie 2010, 16:10 Dosare Anticoruptie


Pentru Programul Operational "Dezvoltarea Capacitatii Administrative" (PO DCA), categoriile de cheltuieli eligibile sunt reglementate prin Ordinul ministrului administratiei si internelor nr.712/MAI/29.01.2009 (publicat in MO nr. 268 din 24 aprilie 2009), in cadrul acestora fiind incluse si cheltuielile de personal si aferente salariilor.

Astfel, daca in conformitate cu prevederile contractului de finantare au fost prevazute sume cu aceasta destinatie in bugetul proiectului, beneficiarii pot inainta Autoritatii de Management cereri de rambursare pentru cheltuielile de salarizare (salarii) si contributiile salariale aferente suportate de catre angajator si angajat, pentru personalul incadrat in institutia/structura care beneficiaza de fondurile structurale sau in cadrul institutiei/structurii partenere ca functionari publici ori personal contractual, cu norma intreaga sau partiala de lucru, avand atributii in implementarea proiectului finantat prin Programul Operational "Dezvoltarea capacitatii administrative", precum si pentru cheltuielile aferente orelor suplimentare efectuate in scopul implementarii proiectului, si contributiile aferente suportate de catre angajator si angajat, in conformitate cu prevederile legislatiei nationale in vigoare.

Situatii intalnite cu ocazia misiunilor de control:

Exemplu

Un beneficiar, autoritate publica locala, si-a format echipa de implementare din randul personalului propriu, persoane avand calitatea de functionari publici. Functionarilor publici din cadrul echipei, angajatorul le-a incheiat contracte individuale de munca pe durata determinata, respectiv durata implementarii proiectului, angajandu-i pe functii specifice managementului de proiect (manager, asistent manager, responsabil financiar etc.). Astfel, au fost incalcate dispozitiile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, unde se stipuleaza: "2) Functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmeaza:    a) in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice;", fiind astfel identificat un caz de incompatibilitate.

In cazul functionarilor publici respectivi, activitatile specifice implementarii proiectului ar fi trebuit sa reprezinte atributii de serviciu, specificate in fisa posturilor, si nu activitati extra-serviciu, iar remunerarea functionarilor publici trebuia realizata strict in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind salarizarea functionarilor publici. Angajatorul, in baza contractului de finantare, ar fi avut posibilitatea sa-si deduca cheltuielile cu salariile pentru angajatii proprii care fac parte din echipa de implementare, proportional cu timpul alocat efectiv activitatilor aprobate in proiect (pe baza unei fise de pontaj). De exemplu, daca un functionar public era implicat in activitatile specifice proiectului 4 ore/zi  din totalul celor 8 ore zilnice de program, cheltuielile salariale pot fi recuperate, in baza cererilor de rambursare, pentru 4 ore/zi.

In situatia in care activitatile specifice implementarii proiectului se desfasurau in afara timpului normal de munca, acestea puteau fi abordate ca ore suplimentare, conform legii, iar plata acestora putea fi efectuata in conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 - codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 330/2009, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Deciziei nr. 1415/2009 a Curtii Constitutionale (publicata in MO nr. 796/23.11.2009). 

Un alt exemplu

O primarie, in calitate de beneficiar, si-a numit echipa de implementare a proiectului din cadrul personalului propriu, persoanele avand calitatea de personal contractual. Printr-o interpretare eronata a prevederilor contractului de finantare, angajatorul a intocmit acte aditionale la contractele de munca ale membrilor echipei de implementare, majorandu-le substantial salariul pe perioada implementarii proiectului, aspect care a condus la emiterea titlului de creanta pentru diferenta dintre salariul de baza al persoanelor din echipa de implementare (cel stipulat in contractul individual de munca pentru functia de baza, de ex. consilier IA) si salariul majorat prin act aditional. De asemenea, o persoana din cadrul echipei de implementare a fost incadrata cu contract individual de munca, direct, fara concurs/examen, pe o functie specifica implementarii proiectului (asistent manager), functie care nu se regasea in statul de functii al primariei in cauza.

Contractul de finantare nu reprezinta baza legala pentru majorarea salariului (remunerarea suplimentara) persoanelor care fac parte din echipa de implementare, ci da posibilitatea angajatorului sa-si deduca cheltuielile cu salariile pentru angajatii care fac parte din aceasta, proportional cu timpul alocat efectiv activitatilor de implementare a unui proiect (pe baza unei fise de pontaj). 

In cazul in care beneficiarul - institutie/autoritate publica, nu dispune de capacitatea de implementare a proiectului prin formarea echipei de management numai din randul angajatilor proprii, acesta are posibilitatea achizitionarii serviciilor unor experti/consultanti, cu respectarea prevederilor legale in vigoare privind achizitiile publice.

- Detalii despre cheltuielile de personal in cadrul proiectelor finantate prin PO DCA gasiti AICI

Sursa: fonduriadministratie.ro






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1694 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Au praduit banii (Marţi, 5 octombrie 2010, 16:31)

    Vlad [anonim]

    Primariile si consilieri locali in frunte cu primarii cei mai mari praduitori de bani din tara asta .Fura de sting lumina .Si peurma ies in starda si urla ca nu mai au ce fura . Populatia nu vede ca nu stie sa se uite .Nimeni nu transpira ce se fura in primarii.Numai daca se cearta intre pe bani mai transpira ceva .In rest fura intre ei. Se duce de rapa tara asta cu asa oameni hoti .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by