Cheltuielile cu informatizarea in institutiile de stat. Episodul 2. Agentia pentru Dezvoltare Rurala - Contract de 16,2 milioane lei atribuit in iunie 2010 pentru "actualizare si dezvoltare software"

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Joi, 9 septembrie 2010, 15:42 Dosare Anticoruptie


​Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a cheltuit, in 5 ani, peste 16,6 milioane lei cu programele informatice. Cel mai mare contract a fost atribuit chiar in 2010, firmei Siveco. Valoarea exacta a acestuia: 16.265.799,04 RON. De mentionat faptul ca APDRP este prima institutie care a raspuns solicitarii HotNews.ro de a transmite lista contractelor si operatorilor carora le-au fost atribuite aceste contracte, pentru achizitii si dezvoltare software, incepand cu anul 2001 (vezi documentul atasat). Opt din cele zece contracte incheiate pana in prezent au fost atribuite aceleiasi companii, Prosoft++ SRL.

Pana in 2010 au mai fost atribuite contracte insumand peste 200.000 lei firmei Prosoft++ SRL, reiese din lista transmisa de APDRP.

Contractul de aproape 4 milioane euro atribuit SIVECO are mai multe componente, potrivit informatiilor disponibile pe www.e-licitatie.ro:
  • Componenta 1 – Actualizarea celor 20 module software existente si dezvoltarea modulelor informatice noi, conform masurilor din PNDR ce urmeaza sa fie lansate pana la sfarsitul anului 2009 si 2010, pentru o implementare eficienta a fondurilor;
  • Componenta 2 – Analiza procedurilor si proceselor din cadrul APDRP, pentru eficientizarea sistemului de implementare a FEADR prin intermediul software-ului integrat;
  • Componenta 3 – Instruirea utilizatorilor sistemului integrat.  

Mentionam faptul ca Programul National de Dezvoltare Rurala este unul din cele mai importante programe finantate cu fonduri europene, in Romania. Potrivit unui comunicat valabil la data de 29 iulie, "au fost semnate 7.211 contracte de finantare, in valoare de 3 miliarde de euro si au fost efectuate plati in valoare totala de peste 549 de milioane euro.

In cadrul acestui program, proiectele nu pot fi depuse sau macar inscrise online iar consultantii privati din domeniu au sesizat in numeroase randuri ca procedurile acestui program sunt dintre cele mai birocratice.

HotNews.ro a solicitat mai multor ministere si alte institutii de stat lista contractelor atribuite pentru: Servicii de intretinere si reparatii de software/ servicii de dezvoltare si implementare software/ Servicii de mentenanta software; valoarea fiecarui contract atribuit si operatorii economici carora le-au fost atribuite contractele. Vom reveni cu aceste informatii de indata ce vor fi disponibile.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2787 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    inscriere online (Joi, 9 septembrie 2010, 16:01)

    donache [anonim]

    Las ca se poate la alte fonduri, ceva cu POS, pentru IMM-uri. Si uite ce scandal a iesit cu depunerea a zeci de proiecte in primul minut...
    • +1 (1 vot)    
      Pentru ca ii stupida regula ... (Joi, 9 septembrie 2010, 16:43)

      Florin J. [utilizator] i-a raspuns lui donache

      cu prioritatea legata de ordinea depunerii proiectelor.
      De parca aia ii cea mai importanta caracteristica a unui proiect.

      Va dati seama ca cei care au facut programul au comis practic trafic de influenta si au intrat probabil si in conflict de interese. Cine stia de 20 de min expirarea sesiunii de logare, apoi sincronizarea de timp a pc-urilor cu serverul?

      Astea sunt iarasi niste smecherii dezgustatoare, balcanisme de Romania. Iarasi se scoate in evidenta lipsa (poate intentionata) de consiliere tehnica in elaborarea normelor de aplicare.

      Aceste probleme nu ar trebui sa fie lasate asa.
      Intelegem ca legiuitorul e limitat ca orice organism din viata reala, dar cand apar asemenea probleme feedback-ul trebuie luat in seama si aplicate corectii.

      Dezgustatoare afacere.

      F.J.
  • +1 (3 voturi)    
    nevoia de informatizare (Joi, 9 septembrie 2010, 16:05)

    andrei2009 [utilizator]

    cred ca o astfel de intiativa este din start "perturbata de ideea ca sigur s-a gresit cu ceva. Neindoielnic ca e spectaculos sa faci astfel de devaluiri senzationale legate de informatizare intr-o tara in care omul inca sta la ghisee sa-si plateasca taxele. Faptul ca o institutie sau alta a facut contracte in aceasta zona nu inseamna neaparat ca a vrut sa insele buegtul si asa plapand al guvernului. Ideea care trebuie urmarita este unde suntem si unde trebuie sa ajungem din punct de vedere al informatizarii. Sunt fonduri europene nefolosite din cauza birocratiei si care ne tin departe de societatea asta informationala de care tot ne place sa vorbim. Asta e subiectul.
    • +1 (1 vot)    
      informatizare ... (Joi, 9 septembrie 2010, 17:31)

      zboing [utilizator] i-a raspuns lui andrei2009

      sunt foarte de acord cu informatizarea dar la banii astia cumperi o firma de soft cu totul sau platesti o mana de programatori pe o perioada suficient de mare.
      ca sa nu mai vorbim de calitatea softurilor. cate date sunt centralizate la nivel de tara in sistemul public ?
      • 0 (0 voturi)    
        date (Vineri, 10 septembrie 2010, 11:11)

        dan [anonim] i-a raspuns lui zboing

        n-ai idee cate date se centralizeaza in sistemul public. ca nu sunt toate necesare sau ca se centralizeaza tot felul de tampenii, e adevarat. partea proasta e ca programele astea facute pe bani multi sunt de regula greoaie, cu tot felul de probleme si de regula nu te ajuta pe tine, ca unitate, ci pe cei de la esalonul superior. tu daca ai nevoie de ceva, iti faci cu informaticienii tai (daca ai) sau cumperi un alt program.
    • 0 (0 voturi)    
      raspuns (Vineri, 10 septembrie 2010, 11:44)

      Ioana Morovan - moderator [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei2009

      Multumim pentru comentariu, dar nu pornim cu ideea ca s-a gresit cu ceva. Pornim insa de la constatarea ca institutiile publice sunt pline de hartii, de saci intregi cu hartii si de oameni care stau la cozi pentru a depune... tot hartii. In acest context am solicitat informatii legate de cheltuielile cu informatizarea. Cheltuieli de milioane, zeci de milioane de euro in aceeasi institutie care tine oameni ore intregi la coada pentru niste formulare - nu este totusi un paradox? Unele contracte au fost realizate cu fonduri europene, si acestea tot fonduri publice sunt. Legat de fondurile ramase nefolosite, pentru informatizare, aspect pe care il semnalati, este un subiect pe care il vom analiza in vederea unui articol viitor.
  • 0 (0 voturi)    
    Open source? (Vineri, 10 septembrie 2010, 12:32)

    Mihai [anonim]

    Intreb doar... nu aruncati cu piatra :)

    Ar fi posibil ca aceste softuri sa fie realizate (macar partial) in regim open-source?

    Like: e vorba in principiu de o baza de date cu informatii gen CNP - taxe datorate, editabila pe de o parte de catre stat si accesibila de fiecare contribuabil.

    Momentan datele astea sunt in ceva format proprietar, procesate de un soft netransparent.

    Ar fi nevoie de exportul datelor in noul format transparent. Iar softul nou poate fi dezvoltat for free, de voluntari.

    Chiar daca nu e gata ACUM, va fi gata candva si va fi putea fi folosit for free. Cu costuri de dezvoltare de atunci incolo, zero.
  • 0 (0 voturi)    
    Ziaristi urechist! (Sâmbătă, 11 septembrie 2010, 10:47)

    Gheorghe Raut [anonim]

    Prosoft++ a vandut acum 7 ani la Agentia Sapard programul de contabilitate. In fiecare an s-a semnat contractul de mentenanta (total 8 contracte!!). De peste un an n-am mai incasat mai mult de 5000 lei in total de la APDRP. Suma este minora. Nu stiu de ce ziaristi neprofesionisti ne amesteca pe noi langa canibalii care intr-un singur contract papa de 100 de ori mai mult. Cate un contract al producatorilor de eGubernari este mai mare decat cifra noastra de afaceri pe un intreg an. Rusine la Hot-News!!
  • 0 (0 voturi)    
    sau mai bine e-Securitatea inca (Luni, 13 septembrie 2010, 15:37)

    e-Security [anonim]

    ce naiba, vorbim tampenii. Securistii n-au murit, nici ei nici odraslele lor. Ceausescule sa ne ierti, in decembrie am impuscat prea putini.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by