Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, eliberat condiţionat după 2 ani şi jumătate de detenţie

de I.B.     HotNews.ro
Vineri, 15 octombrie 2021, 23:04 Dosare Anticoruptie


Sorin Blejnar (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Tribunalul Ilfov a decis vineri eliberarea condiţionată a fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Sorin Blejnar, condamnat în mai 2019 la 5 ani de închisoare, într-un dosar de trafic de influenţă, potrivit News.

” În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 2 lit. a) Cod procedură penală admite contestaţia formulată de contestatorul - petent BLEJNAR SORIN împotriva sentinţei penale nr. 2069 din data de 26.08.2021 pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul penal nr. 18056/4/2021. Desfiinţează sentinţa atacată şi, rejudecând cauza: În temeiul art. 587 alin. 1 Cpp raportat la art. 59 C.pen.1969 şi cu aplicarea art. 5 NCP admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul - condamnat BLEJNAR SORIN (date). Dispune liberarea condiţionată a petentului - condamnat de sub puterea MEPI nr. 5845/2019 emis de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în baza sentinţei penale nr. 2163/2018. Pune în vedere petentului dispoziţiile art. 61 din Vechiul Cod Penal privind revocarea liberării condiţionate. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, azi 15.10.2021.”, se arată în decizia Tribunalului Ilfov.

Blejnar a fost condamnat la cinci ani de detenţie în 7 mai 2018, zi în care a fost şi încarcerat, el declarând la acel moment că este o decizie nedreaptă.

”Nu mă aşteptam la aşa ceva”, a afirmat el atunci.

În acest dosar, Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în 16 decembrie 2016, pentru trafic de influenţă. Potrivit procurorilor, în 2011, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul ANAF, Sorin Blejnar a acceptat din partea omului de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă promisiunea de a-i oferi 20 la sută din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate.

În schimbul banilor, Blejnar i-a cerut lui Dan Stroe, pe atunci director de achiziţii şi investiţii publice în ANAF, să ia măsuri astfel încât firma Romsys, controlată de Berdilă, să primească acele contracte. În schimb, în perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, Sorin Blejnar şi subalternul său ar fi primit 13.172.520 de lei, printr-o firmă ”fantomă” controlată de aceştia, cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive.

Din această sumă, lui Blejnar i-ar fi revenit 12.513.894 de lei, respectiv aproximativ trei milioane de euro, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei. Anchetatorii susţin că Sorin Blejnar ar fi folosit cinci firme de tip fantomă, ai căror asociaţi sunt cu precădere cetăţeni arabi, pentru a scoate din bancă cele aproximativ trei milioane de euro primite drept mită de la societatea în favoarea căreia a intervenit pentru câştigarea a două contracte cu ANAF.

Fostul director de achiziţii şi investiţii publice din ANAF Dan Stroe le-a spus procurorilor DNA Ploieşti că a dus mita provenită din contractele încheiate de ANAF cu firma Romsys în biroul lui Blejnar. Banii i-ar fi fost duşi lui Blejnar în cutii de hârtie de copiator.

În 15 aprilie 2019, Blejnar a fost achitat definitiv în dosarul ”Motorina”, în care a fost judecat pentru evaziune fiscală şi constituirea unui grup organizat.

De asemenea, în 22 august 2019, Sorin Blejnar, fostul vicepreşedinte al ANAF Viorel Comăniţă şi fostul comisar general adjunct al Gărzii Financiare Sorin Florea au fost trimişi în judecată de DNA pentru luare de mită, după ce ar fi primit sumele de 1,2 milioane de euro, 960.000 de euro, respectiv 300.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a proteja activitatea nelegală desfăşurată de societatea comercială coordonată de acesta. În acest dosar a fost deferită justiţiei şi soţia lui Blejnar, pentru complicitate la luare de mită.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2539 vizualizari

  • +11 (11 voturi)    
    3 mil euro = 2 ani jumate (Vineri, 15 octombrie 2021, 23:49)

    Nevermind [utilizator]

    Mai e oferta? Ca ma bag si eu
    • +9 (9 voturi)    
      super oferta (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 0:36)

      dvision [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      si astia sunt doar banii pentru care a fost prins...
  • +5 (5 voturi)    
    S-au recuperat? (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 8:03)

    Stef_and [utilizator]

    Ceva din suma asta imensa au recuperat procurorii?
    Ca altfel numai am cheltuit bani!
    Si ca l-am tinut gratis 2 ani si jumate pe grasul asta!
  • +4 (4 voturi)    
    Eliberat (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 8:34)

    gibon47 [utilizator]

    S-a jurat că nu mai fură și l-am prins cu..........eliberarea'n gură ! Justiția noastră, mândria țării. Se zvonește prin târg că mafioții italieni cer să fie judecați în România, ca veri în marea familie europeană.
  • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 10:41)

    [anonim]

    • +2 (2 voturi)    
      iar PDL (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 12:52)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

      = base, udrea + #echipacastigatoare boculetz, turcan etc

      A fost doar _una_ dintre actiuni. Pe ANRP au mers la rupere, si e doar un alt exemplu.
  • +1 (1 vot)    
    Doi ani si jumatate de temnita grea (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 19:56)

    Mihail. [utilizator]

    Vorba lui Becali.
    Probabil in conditii mai bune decat cele in care traiesc 90 % dintre romani.

    Daca n-am fi atat de europeni, poate am putea face niste schimb de experienta:

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-25110974-pentru-opri-violenta-prizonierii-taiat-venele-abuzurile-oribile-din-inchisorile-din-rusia-provocat-revolta-masiva.htm


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by