Primarul oraşului Drăgăneşti-Olt, condamnat în primă instanţă, cu suspendare, pentru abuz în serviciu

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 31 mai 2019, 18:41 Dosare Anticoruptie


Instanta de judecata
Foto: pixabay.com
Primarul oraşului Drăgăneşti-Olt, Pantelie Rotaru, a fost condamnat de Judecătoria Caracal, instanţa de fond, la o pedeapsă de 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de trei ani, în dosarul în care este acuzat că a reparat maşina personală cu fonduri de la bugetul local, informează Agerpres.

El a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Soluţia a fost pronunţată vineri de Judecătoria Caracal şi poate fi atacată cu apel.

În soluţia pe scurt postată pe portalul instanţei, se arată: "condamnă pe inculpatul Rotaru Pantelie, la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare pentru infracţiunea de abuz în serviciu, asimilată infracţiunilor de corupţie. (...) condamnă pe inculpatul Rotaru Pantelie, la pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru infracţiunea de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. (...) condamnă pe inculpatul Rotaru Pantelie, la pedeapsa de 3 luni închisoare, pentru infracţiunea de uz de fals. (...) contopeşte pedepsele determinate anterior, stabilind pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 11 luni închisoare. (...) dispune suspendarea executării pedepsei aplicate inculpatului Rotaru Pantelie, pe o durată de 3 ani, ce constituie termen de încercare".

Instanţa a dispus mai multe măsuri pe durata termenului de supraveghere, printre care: să frecventeze program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Olt, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioada de 60 de zile în cadrul Primăriei oraşului Draganesti-Olt etc.

Alţi doi inculpaţi din acelaşi dosar, Cristian Motroc şi Dumitru Jianu Ştefănescu, au primit tot pedepse cu suspendare.

Primăria Drăgăneşti-Olt nu s-a constituit parte civilă.

În noiembrie 2016 primarul oraşului Drăgăneşti-Olt, Pantelie Rotaru, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie după ce ar fi plătit cu fonduri de la bugetul local reparaţiile maşinii personale

Pantelie Rotaru a fost acuzat de abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals iar procurorii au stabilit că prejudiciul cauzat bugetului local a fost de 12.590 lei.

Rotaru ar fi folosit fondurile publice (de la bugetul local al oraşului Drăgăneşti-Olt) pentru plata facturii emisă de o firmă pentru reparaţii la un automobil aparţinând firmei al cărei acţionar este soţia primarului din Drăgăneşti-Olt. În factura plătită din fonduri publice s-a menţionat că reparaţiile ar fi fost făcute unui autoturism aparţinând Primăriei Drăgăneşti-Olt, conform unui comunicat din 2016 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

"În fapt, s-a reţinut că la data de 24.07.2015, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu a îndeplinit în mod defectuos un act prin încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează aprobarea şi utilizarea fondurilor publice locale de către ordonatorii principali de credite (primarii). În acest sens, a aplicat pe o factură fiscală emisă la 22.07.2015 de către o societate comercială, ştampila având inscripţia 'bun de plată', pe care ulterior a semnat-o, consecinţa fiind efectuarea plăţii sumei de 12.590,51 lei, din bugetul local al oraşului şi reprezentând contravaloarea unor lucrări de reparaţii aduse unui autoturism folosit de către inculpat şi care aparţinea societăţii comerciale la care acţionar este soţia acestuia. De notat este faptul că în cuprinsul respectivei facturi s-a inserat că reparaţiile au fost aduse unui alt autoturism, care aparţine Primăriei Oraşului Drăgăneşti Olt. Prin această activitate infracţională, s-a produs o pagubă în patrimoniul Primăriei oraşului Drăgăneşti Olt în cuantum de 12.590,51 lei, precum şi un folos necuvenit primarului R.P.", au explicat procurorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5690 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    mda (Vineri, 31 mai 2019, 18:55)

    Nevermind [utilizator]

    Suma nu e mare, insa este vorba de principiu, mai ales cand e vorba de cei in furnctii publice. Daca pe o speta atat de clara nu i se da cu executare...
    Ma amuza ca unii iau apararea unei justitii care nu exista si nu a existat in Romania, fiind aservita unor grupuri locale sau centrale, dupa caz. Poate ar trebui o sectie de cercetare a magistratilor formata din justitiabili cu studii juridice, avocati, procurori si judecatori. CSM este o gluma proasta si apara in dependenta incompetetei si a manevrelor.
  • +3 (5 voturi)    
    PSD (Vineri, 31 mai 2019, 19:34)

    georgebb [utilizator]

    In caz ca va intrebati ce partid ia acest punct, primarul este de la PSD.
  • +1 (3 voturi)    
    ?! (Vineri, 31 mai 2019, 20:21)

    revo [utilizator]

    Intelege cineva, ceva din justitia romaneasca? Pentru un prejudiciu de 146 de milioane de EURO, Mazare a luat aproape 10 ani inchisoare. Pentru un prejudiciu de 12.000 LEI, primarul asta a luat aproape 3 ani, cu suspendare, e drept.

    Ce intelegem noi de aici? Daca furam, trebuie sa furam bine! Cu cat mai mult, cu atat pedeapsa e mai de ras!
    • +1 (1 vot)    
      Foarte corect! (Vineri, 31 mai 2019, 22:13)

      Un uom din popor [utilizator] i-a raspuns lui revo

      Asa este !

      Prin 2000, presa prezenta astfel de cazuri, cineva fusese condamnat la doi ani jumate de puscarie, CU EXECUTARE, pentru o gainarie, la propriu: a furat doi curcani si trei gaini!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by