Polițistul de la DNA care a fotografiat documentele SRI despre Tel Drum-Dragnea, condamnat la 8 ani de închisoare / Fostul secretar de stat Valentin Preda - 4 ani

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 8 aprilie 2019, 16:26 Dosare Anticoruptie


Sediul DNA
Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro
Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a fost condamnat definitiv, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani închisoare cu executare într-un dosar de corupţie şi divulgarea unor secrete care periclitează securitatea naţională, informează Agerpres.

La instanţa de fond, Curtea de Apel Bucureşti, Valentin Preda primise o condamnare de 6 ani închisoare, redusă la 4 ani de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În acelaşi dosar, Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, a primit 8 ani închisoare cu executare.

Dan Emil Manolachi este acuzat că a fotografiat o notă secretă a SRI care viza activitatea firmei Tel Drum şi i-ar fi trimis-o lui Valentin Preda.

De asemenea, Andrei Ştefan Caunii, reprezentant al unei firme, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare, iar Tudor Gabriel Bohîlţeanu, fost consilier personal al ministrului Transporturilor, a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni cu executare.

În dosar au fost condamnate şi alte persoane.

În iunie 2014, Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, trafic de influenţă şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, Andrei Ştefan Caunii, reprezentant al unei societăţi, Octavia Mihaela Vasile, Marius Irofte, Cătălin Radu, administrator al unei societăţi comerciale, Tudor Gabriel Bohîlţeanu, consilier personal al ministrului Transporturilor la data faptelor, Elena Simina Hulubariu şi Lavinia Geanina Cazan.

Potrivit DNA, la data de 26 noiembrie 2012, DNA s-a sesizat din oficiu în legătură cu săvârşirea de către Andrei Caunii, Tudor Bohîlţeanu, Cătălin Radu şi Răducu Valentin Preda a mai multor infracţiuni de corupţie.

Din cercetări a reieşit că, în noiembrie 2012, Bohîlţeanu şi Cătălin Radu trebuia să se întâlnească cu Valentin Preda pentru a-i remite acestuia din urmă suma de 50.000 de euro.

În dimineaţa zilei de 28 noiembrie 2012, avându-se în vedere iminenţa comiterii unei infracţiuni de corupţie, a fost constituită o echipă complexă formată din procuror, ofiţeri de poliţie judiciară, echipă din care făcea parte şi Dan Manolachi. În perioada imediat următoare, poliţistul Dan Manolachi a vorbit la telefon cu o persoană, după care s-a întâlnit cu aceasta, mai întâi în faţa sediului DNA Bucureşti. Ulterior acestei discuţii, persoana cu care s-a întâlnit Manolachi i-a anunţat despre acţiunea DNA atât pe Valentin Preda, cât şi pe Tudor Bohîlţeanu, căruia i-a transmis să-şi anuleze toate întâlnirile din ziua respectivă.

După eşuarea constatării în flagrant a infracţiunilor, urmare a informaţiilor furnizate de Dan Manolachi, cercetările cu privire la aceste infracţiuni au continuat.

La data de 11 septembrie 2010, CNADNR a anunţat prin SEAP organizarea unei licitaţii deschise pentru atribuirea unui contract având ca obiect servicii aferent introducerii unui sistem informatic integrat, implementat la cheie pentru emitere, gestiune, monitorizare şi control a rovinietei. Câştigătoarea licitaţiei a fost o asociere dintre 2 societăţi comerciale, una dintre ele fiind reprezentată de Andrei Caunii. În perioada negocierilor dintre CNADR şi firma câştigătoare a licitaţiei, mai precis în perioada septembrie - noiembrie 2012, Tudor Bohîlţeanu s-a întâlnit cu Andrei Caunii, iar ultimul s-a arătat nemulţumit de faptul că se trenează această procedură.

Tot în contextul acestor discuţii, Caunii l-a rugat pe Bohîlţeanu să-l informeze şi pe Valentin Preda cu privire la stadiul negocierilor şi la faptul că acestea trenează.

În septembrie 2012, directorul general a CNADNR a avut mai multe discuţii, în acest sens, cu Valentin Preda privind modalitatea în care decurg negocierile pentru atribuirea contractului de extindere a sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control a rovinietei prin negociere directă. Într-un final, urmare a acestor intervenţii, contractul a fost semnat de părţi la data de 1 noiembrie 2012.

Ulterior, firma câştigătoare a licitaţiei a emis două facturi fiscale în valoare de 16.437.061 lei, plata efectivă pentru una dintre ele fiind efectuată în data de 27 noiembrie 2012, urmare a diligenţelor depuse de Valentin Preda şi Tudor Bohîlţeanu pe lângă factorii de conducere din CNADNR. În acest context, Valentin Preda i-a spus lui Bohîlţeanu că pentru intervenţiile sale pe lângă persoane cu funcţii de conducere din CNADNR, în vederea efectuării plăţii către firma respectivă, Caunii trebuie să-i remită 50.000 euro.

Tot în această perioadă, Valentin Preda i-a spus lui Bohîlţeanu că are nevoie de o sumă mai mare de bani şi i-a sugerat acestuia să-i transmită lui Caunii, că pentru intervenţiile sale să-i remită în total suma de 200.000 euro, motivând că este campanie electorală şi are nevoie de bani. Andrei Caunii a acceptat să remită suma de 200.000 euro lui Valentin Preda, numai în ipoteza în care va încasa o sumă mai mare de la CNADNR, propunând totodată să emită o factură cu o valoare mai mare, urmând ca CNADNR să facă plata şi acestei facturi.

Potrivit planului infracţional, după ce CNADNR făcea plata către firma lui Andrei Caunii, acesta trebuia să remită suma de 200.000 euro către Valentin Preda prin intermediul societăţii lui Radu Cătălin.

O altă problemă pe care au întâmpinat-o Bohîlţeanu şi Radu Cătălin era aceea că nu puteau să retragă din bancă, în aceeaşi zi, respectiv 28 noiembrie 2012, suma de 200.000 euro, motiv pentru care au stabilit să-i remită lui Valentin Preda doar o primă tranşă, respectiv 50.000 euro.

La data de 28 noiembrie 2012, Bohîlţeanu trebuia să se întâlnească cu Elena Hulubariu pentru a-i remite acesteia suma de 50.000 de euro, însă întâlnirea nu a mai avut loc.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























25479 vizualizari

  • -22 (28 voturi)    
    Interesant (Luni, 8 aprilie 2019, 16:38)

    vodatepes [utilizator]

    CCR a stabilit ca actiunea SRI in dosarele DNA este necostitutionala. Deci comisarul DNA a avut acces la un dosar la DNA unde erau probe stranse de SRI. Miroase urat domnilor .
  • +29 (37 voturi)    
    Paradox (Luni, 8 aprilie 2019, 16:57)

    spirache [utilizator]

    In mod paradoxal polițistul care a fotografiat pagina din dosar ia triplu decât decât orice potențial condamnat pentru faptele descrise în dosar. În același timp, într-un alt dosar, de mărturie mincinoasă, se amână pronunțarea unei soluții, și se amână, și se tot amână. Iar în alt dosar, se trimit inculpații in judecată după 30 de ani de la comiterea faptelor. Cat oare va dura judecată? Cate amânări? Cate cai de atac? Cate casări, cate rejudecări, cate contestații in anulare.... câte? Întregul mecanism favorizează câțiva șmecheri , iar restul prostimii se mulțumeste cu reducerile date de Tudorel pentru condiții grele.
    • +14 (20 voturi)    
      nu e nici-un paradox (Luni, 8 aprilie 2019, 17:48)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui spirache

      dobitocul de politist a facut o fapta deosebit de grava.
      Mai exact a contribuit la o hotie de milioane de euro din pozitia de om platit de stat sa lupte impotriva a astfel de hotii. Un om in care ale carui atributii de serviciu scria tocmai asta( nu stu daca astia trebuie sa si jure ca cei din armata).
      Iar pedeapsa nu trebuie inteleasa atat ca pedeapsa individuala cat si ca descurajare a dobitocilor care ar vrea sa faca asta pe viitor. Mai exact sa fie constienti ca din cele mai vechi timpuri fraieri mai mici au platit mai scump decat aia mari(au platit si aia dar mai rar si mai spectaculos)
      • +1 (3 voturi)    
        corect (Luni, 8 aprilie 2019, 19:29)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

        Eu as simplifica sistemul si as pedepsi maxim doar pe cei ce iau. Eventual si bonus niste ani in functie de institutie, cum ar fi in cazul astuia.
        Ca unu' incearca sa dea, e una si nu-si incalca, in plus, vreo sarcina de serviciu ci dimpotriva, dar n-ar mai avea cui sa dea. Problem solved.
    • +19 (25 voturi)    
      Paradoxal? Era polițist și a compromis operațiunea (Luni, 8 aprilie 2019, 18:13)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui spirache

      Asta este însăși esența corupției, funcționarii care sabotează activitatea propriilor instituții.
      • +4 (6 voturi)    
        Interesant (Luni, 8 aprilie 2019, 19:57)

        imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Harald

        Este acuzat de "divulgarea unor secrete care periclitează securitatea naţională".

        In alte tari ar fi fost clasat ca tradator de tara si impuscat pe loc. La noi ia cativa ani, ba poate ii si platim daune ca traieste in conditii grele.

        Dupa eliberare il ia PSD la ochi ca e sluga buna si poate ajunge asta sa conduca vreun minister candva sau ajunge mafiot sef ca Nea Mustata.

        Tara cu legi facute pentru infractori.
    • -8 (16 voturi)    
      mai trebuie sa (Luni, 8 aprilie 2019, 18:55)

      gopo2016 [utilizator] i-a raspuns lui spirache

      bage si ei pe cineva la puscarie, nu "pesti" aia mari dar cind prind pe cite unul il "ard" sa arate ce justitie avem noi, dar se pare ca multi sint tot niste lingai si avari dupa bani
    • -2 (2 voturi)    
      intra cu tancul in ei (Marţi, 9 aprilie 2019, 4:47)

      Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui spirache

      cam asta e politica, unii sint deasupra legii. lise filfiie de constitutie, stat de drept si alte manifestari mistice.
  • -3 (17 voturi)    
    normalitatea romaneasca in actiune (Luni, 8 aprilie 2019, 17:45)

    revo [utilizator]

    absolut normal in Rrrromanika - pentru o poza - 8 ani!
    Pentru devalizarea Romaniei - un an cu suspendare si se asigura functiile cele mai inalte in stat!
    • +2 (4 voturi)    
      Vrei sa spui ca Dragnea merita 25 de ani (Marţi, 9 aprilie 2019, 7:30)

      John_english [utilizator] i-a raspuns lui revo

      după gravitate, nu?
  • +17 (17 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 8 aprilie 2019, 18:48)

    [anonim]

  • +14 (14 voturi)    
    Si ancheta..... (Luni, 8 aprilie 2019, 18:53)

    ber [utilizator]

    nu a putut sa afle cine a comandat si cui ii foloseau copiile astea? Pai, ce ancheta a fost asta?
    • +2 (2 voturi)    
      Foarte corect ! (Luni, 8 aprilie 2019, 19:19)

      paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui ber

      Asta - i intrebarea !
      Da' credeti ca se va obosi cineva , vreodata , sa raspunda la aceasta intrebare simpla ?
    • +2 (2 voturi)    
      Sa nu uitam (Luni, 8 aprilie 2019, 20:10)

      florinos [utilizator] i-a raspuns lui ber

      Sa nu uitam ca ANI refuza de ani de zile sa verifice averea familiei Dragnea.

      Politistul daca era destept facea o criza de rinichi si se spitaliza la privat, apoi inca o amanare.
  • +3 (3 voturi)    
    Bun (Luni, 8 aprilie 2019, 19:05)

    tarabost [utilizator]

    Gustos :)! Ar fi fost bun mai mult! Mult mai mult! Proportional si cu pagubele pe care urmau sa le faca.
  • +2 (2 voturi)    
    Florea (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:30)

    sim18 [utilizator]

    Asteptam si condamnarea Adinei Florea pentru sustragerea unui document confidential si pus la usa lui Valcov...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by