Fostul primar și fostul viceprimar din Mangalia, condamnați 3 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 12 noiembrie 2018, 19:23 Dosare Anticoruptie


Iorgus Zanfir
Foto: Camera Deputatilor
Fostul primar al municipiului Mangalia, Zanfir Iorguș, și fostul viceprimar, Liviu Paul Botaș, au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, fiind acuzați că au prejudiciat instituția cu aproape jumătate de milion de lei prin plăți nelegale din fonduri publice, informează Mediafax.

Tribunalul Constanța a dispus, luni, condamnarea lui Zanfir Iorguș, fostul primar al Mangaliei, și a lui Liviu Paul Botaș, fostul viceprimar al orașului, la câte trei ani de închisoare, pentru abuz în serviciu. Instanța a dispus suspendarea executării pedepselor, sub supraveghere, pe durata termenului de încercare de trei ani.

În plus, instanța a dispus și interzicerea unor drepturi, între care dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o durată de doi ani după executarea pedepsei principale.

De asemenea, pe durata termenului de încercare, cei doi au fost obligați să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate, dar și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 zile.

Magistraţii au mai admis și acțiunea civilă formulată de Primăria Mangalia și i-a obligat, în solidar, pe Iorguș și Botaș la plata sumei de 490.011,12 lei, despăgubiri civile, cu majorări de întârziere calculate până la data achitării integrale a debitului.

Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanța.

Fostul primar al municipiului Mangalia, Zanfir Iorguș, și fostul viceprimar, Liviu Paul Botaș, au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța, în stare de libertate, fiind acuzați că au prejudiciat Primăria cu aproape jumătate de milion de lei prin efectuarea mai multor plăți nelegale, din fonduri publice.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție, în perioada decembrie 2006 - octombrie 2007, Zanfir Iorguș, în calitatea sa de primar al municipiului Mangalia, nu a organizat o procedură de achiziție publică pentru executarea obiectivului de investiții „Obor de animale”. „Executarea lucrării nu avea aprobarea consiliului local, iar plățile au fost făcute în mod nelegal, din fonduri publice, către SC Euro Coram SRL, pentru o lucrare în fapt neexecutată, prin care a prejudiciat bugetul local al municipiului Mangalia cu suma de 490.011,12 lei”, se precizează în documentul menționat.

De asemenea, Liviu Paul Botaș a condus comisia de evaluare a ofertelor și a atribuit contractul pentru realizarea obiectivului de investiții Obor de animale, în cadrul unei proceduri flagrant contrare prevederilor legale, către SC Euro Coram SRL, deși oferta acesteia era neconformă. Ulterior, acesta a efectuat mai multe plăți nelegale din fonduri publice către societatea menționată, pentru o lucrare în fapt neexecutată, „participând astfel în mod direct și nemijlocit la prejudicierea bugetului local al municipiului Mangalia cu suma de 490.011,12 lei”.

În cauză, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asupra mai multor terenuri intravilane din localitatea Neptun, care îi aparțin lui Zanfir Iorguș, până la concurența sumei de 490.011,12 lei, în vederea recuperării prejudiciului.

Zanfir Iorguş a fost primar al municipiului Mangalia între 1996 şi 2008. În 2008 a pierdut alegerile pentru scaunul de primar, dar a candidat pentru un loc de parlamentar, reuşind să câştige un loc de deputat din partea PDL. El a rămas în Parlamentul României timp de un mandat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























379 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by