Magistraţii i-au admis cererea unui om de afaceri inculpat: Kovesi va fi anchetată de Inspecţia Judiciară privind dosarul Polaris

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 13 mai 2018, 18:34 Dosare Anticoruptie


Laura Codruta Kovesi
Foto: Agerpres
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti i-au admis cererea omului de afaceri Sorin Strutinsky şi obligă Inspecţia Judiciară să o ancheteze pe Laura Codruţa Kovesi, dar şi modul în care SRI s-a implicat în dosarul în care acesta este judecat pentru fapte de corupţie, informează Mediafax.

"Respinge cererea de suspendare a judecăţii cauzei ca nefondată. Admite cererea principală şi cererea conexă. Anulează Adresa nr. 6216/IJ/1279/DIP/2017 din 13.09.2017 şi Adresa nr.7211/IJ/1506/DIP/2017 din 25.10.2017, emise de pârâtă. Obligă pe pârâtă să efectueze verificările prealabile aspectelor menţionate în sesizările reclamantului înregistrate cu nr.6216/IJ/1279/DIP/2017 şi nr.7211/IJ/1506/DIP/2017. Cu recurs în 15 zile de la comunicare", se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti, emisă în 11 mai.

Omul de afaceri a depus, anul trecut, două sesizări la Inspecţia Judiciară, în care prezintă modalitatea în care procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ar fi intervenit în dosarul în care Strutinsky este anchetat pentru fapte de corupţie. Afaceristul mai acuză şi faptul că Laura Codruţa Kovesi a dispus echipe mixte DNA-SRI, care ar fi cooperat pentru a-l trimite în judecată.

"Dna Procuror Şef a dispus şi măsura ca rezultatele/informaţiile obţinute prin punerea în executare a măsurilor de supraveghere tehnică să fie puse nu doar la dispoziţia Procurorului de caz ci şi a celor două unităţi SRI pe care le instituie ca "beneficiari secundari". Şi aceasta este tot o măsură procedurală/act procedural pentru că are efecte de dispoziţie asupra anchetei. Un act procedural profund ilegal, dispus de o persoană care, fără să aibă atribuţii în anchetă, intervine în dosar şi dispune măsuri restrictive de drepturi peste autoritatea Procurorului de caz. (...) Prin măsura implicării în anchetă a unităţilor SRI, dna LAURA CODRUŢA KOVESI a facilitat acestui serviciu la informaţii secrete de serviciu - dosarul fiind în faza de urmărire penală; Introducând (fără să aibă nici temeiul legal şi nici dreptul procedural să intervină în activitatea Procurorului de caz), ca participant la anchetă un serviciu secret căruia îi era interzisă expres această activitate, mi-a încălcat brutal dreptul la securitatea juridică, la apărare şi la viaţa privată. Atât eu (care nu aveam nici o calitate în dosar) cât şi persoanele din anturajul meu (şi ei fără vreo calitate în cauză) şi apărătorii aleşi fiind practic sub atenta, dar profund nelegala supraveghere a SRI", se arată în prima sesizare transmisă de către Sorin Strutinsky la Inspecţia Judiciară, în august 2017.

În document, omul de afaceri mai precizează că, prin acţiunile Laurei Codruţa Kovesi de a menţine SRI în anchetă în calitate de "beneficiar secundar al informaţiilor obţinute prin supraveghere", s-ar fi ajuns la trimiterea sa în judecată.

"Afirm că doamna Procuror şef de Direcţie a ştiut că încalcă legea: a ştiut că săvârşeşte o abatere disciplinară (îndrăznesc să afirm, chiar cu serioase conotaţii infracţionale); a ştiut că îmi încalcă dreptul la tot ce înseamnă viaţa privată, dar şi la siguranţa juridică; a voit să intervină într-o anchetă penală în care nu avea nicio atribuţie, aflată abia la debut (prima intervenţie fiind în 11 dec. 2014 - la două zile după înregistrarea dosarului); a urmărit să obţină cu orice preţ prin autorizare ca SRI să desfăşoare activitate de urmărire penală, indicii pentru arestarea şi trimiterea mea în judecată. Şi doar atât a obţinut: indicii. Ulterior şi probe. Doar indirecte culese cu ajutorul unui organ neabilitat legal. Că este aşa, a recunoscut chiar Procurorul de caz care în faţa Judecătorului de Cameră Preliminară recunoaşte atât că Rechizitoriul se bazează pe probe indirecte şi că nu a putut produce probe directe, cât faptul că ancheta a fost derulată cu participarea SRI", se mai arată în sursa citată.

În cea de-a doua sesizare transmisă tot Inspecţiei Judiciare, în luna septembrie 2017, Sorin Strutinsky îi cere lui Lucian Netejoru, inspectorul-şef al instituţiei, cercetarea Laurei Codruţa Kovesi, subliniind că aceasta ar fi dovedit un comportament similar celui din dosarul Polaris şi în altă cauză în care el e vizat.

"Am solicitat cercetarea disciplinară a dnei Laura Codruţa Kovesi - Procuror Şef al DNA - cu privire la implicarea fără temei legal în efectuarea actelor de urmărire penală în dosarul nr. 964/P/2014, dosar pe care îl avea în instrumentare un alt Procuror din cadrul Direcţiei, şi desemnarea fără drept ca beneficiar secundari a două unităţi ale SRI. Am afirmat şi argumentat că aceste fapte constituie încălcări cu rea credinţă ale normelor de drept indicate în cuprinsul Sesizării şi am detailat elementele constitutive ale abaterilor disciplinare, potrivit propriei mele înţelegeri cu privire la dispoziţiile art. 99 şi 991din Legea nr. 303/2004. Îmi menţin acest punct de vedere şi vă solicit ca în cadrul verificărilor prealabile să aveţi în vedere şi aspectele ce vor fi relatate în continuare şi care dovedesc intenţia predeterminată a dnei Procuror Şef DNA de a obţine în orice condiţii (chiar cu încălcarea legii) probe pentru fundamentarea acuzării şi trimiterea mea în judecată în dosarul menţionat. (...) Am aflat recent, după ce urmărirea penală într-un alt dosar - 2/P/2014 - a fost finalizată prin Rechizitoriu şi cauza a devenit publică, despre următoarele: deşi în dosarul 2/P/2014 nu am avut vreodată calitatea de suspect sau învinuit (cu atât mai puţin pe cea de inculpat), am fost supus şi în acesta unor măsuri de supraveghere", se arată în cel de-al doilea document transmis Inspecţiei Judiciare.

*****

Potrivit procurorilor DNA, fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale). Alături de fostul edil al Constanţei, au fost trimişi în judecată deputatul PSD de atunci Eduard Martin şi mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa, precum şi omul de afaceri Sorin Strutinsky, acesta din urmă pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro şi a primit circa 1.000.000 euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa. De asemenea, în perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, ar fi primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6470 vizualizari

  • +25 (33 voturi)    
    Ce mai face Mazarica? (Duminică, 13 mai 2018, 18:38)

    un domn [utilizator]

    Sorin I miss you
    • +24 (34 voturi)    
      Arestarea judecatorilor corupti (Duminică, 13 mai 2018, 20:26)

      Mihai III [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      Este evident ca mafia psd si alde a pus mina si pe Curtea de Apel (dupa CCR, CSM si ICCJ).
      Cum sa accepti cererile aberante ale infractorilor ?
      Cum sa-i cercetzi pe procurori, pentru ca ii trimit in judecata pe infractori ?
      Cum sa fie ilegale probele primite de la SRI ?
      Judecatorii corupti, aflati in solda mafiei, de la CCR, ICCJ, Curtile de Apel si de la Judecatorii trebuie sa fie demisi si arestati.
      Se impune demisia guvernului mafiei, dizolvarea parlamentului borfasilor si arestarea grupului infractional organizat psd si alde.
      • +12 (14 voturi)    
        Obligatoriu (Duminică, 13 mai 2018, 22:27)

        un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mihai III

        Si Tzepele lui Vlad
      • -3 (3 voturi)    
        Las-o ca macane (Luni, 14 mai 2018, 18:16)

        justin [utilizator] i-a raspuns lui Mihai III

        Cum se da o sentinta favorabila "alorlalti" cum e justitia corupta?

        De unde e evidenta aia despre care vorbesti? S-au schimbat judecatori? E ceva presiune pe ei? Eu vad decizii corecte indiferent daca imi plac sau nu.

        Motivul pentru care nu progresam ca tara sunteti chiar voi. Ce pesedisti? Voi sunteti mai rai ca ei. Trageti tara inapoi prin gandirea asta mizerabila. Cu ce te deosebesti de bolsevici atunci cand, vazand o decizie care nu e cum iti place tie, incepi sa spui ca judecatorii sunt corupti??

        Esti dragnea 2!
        • +1 (1 vot)    
          Fratia infractorilor (Luni, 14 mai 2018, 18:59)

          revolution2017 [utilizator] i-a raspuns lui justin

          Protocoalele pe siguranta nationala au fost si sunt perfect legale. Au fost facute pentru ca in continuare coruptia reprezinta o amenintaer la siguranta nationala. Faptul ca un inculpat aduce ca argumente "dreptul la viata privata si siguranta juridica " este de-a dreptul penibil. Sigur ca instanta poate admite o plangere mai ales atunci cand CCR a dat cateva decizii controversate referitor la aceste protocoale. Si cunoastem foarte bine ca CCR este un organ politic a carui noua menire este protejarea infractorilor. Dar Romania este inca sub MCV, iar Comisia de la Venetia nu s-a pronuntat asupra deciziilor CCR din ultimul an.
  • +42 (52 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 13 mai 2018, 18:50)

    [anonim]

    • +27 (31 voturi)    
      Tara hotilor (Duminică, 13 mai 2018, 20:46)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui

      Deci SRI-ul nu are voie sa mai afle ce fac infractorii? Urmatorul pas este sa anuleze si colaborarea dintre DNA si Parchetul general, apoi dintre procuratura si politie..
  • +37 (49 voturi)    
    Si iata (Duminică, 13 mai 2018, 18:57)

    imi_pasa_de_romania [utilizator]

    Asa se creeaza un precedent.
    Felicitari PSD! Sa ne aduceti cat mai aproape de standardele comuniste sau din tarile acaparate de droguri.
  • +31 (43 voturi)    
    Asa incepe... (Duminică, 13 mai 2018, 18:59)

    Prostu' satului [utilizator]

    ... opera de reperare a onoarei (si averilor/afacerilor) tuturor condamnatilor, opera despre care fac duioasa vorbire liderii PSD. In acest episod Strutinsky, omul lui Mazare.
  • +23 (33 voturi)    
    ... and Brutus is an honorable man (Duminică, 13 mai 2018, 19:11)

    V. Istina [utilizator]

    Ceea ce nu as spune despre tovarasii lui Radu Mazare.

    Toata povestea asta e ridicola. Viciile de procedura, daca au existat, in ce-l priveste pe Radu Mazare sunt dupa parerea mea in intregime acceptabile, cata vreme nu sunt falsificate probe. Iar despre asta oricum nu e vorba. Dar borfasii incearca orice, ei nu au probleme deontologice.

    Asa se mai arunca o piatra in fata Codrutei Kövesi, de catre un borfas, onorabil tovaras al lui Mazare.
  • +23 (31 voturi)    
    ...un plătitor de șpăgi... (Duminică, 13 mai 2018, 19:28)

    baligosul [utilizator]

    Parcă îmi amintesc că în urmă cu cîțiva ani, patronul Polaris a fost pîrît de un ofițer american care lucra la MK,baza de la Mihail Kogălniceanu că i se oferise 120.000 $ dacă semna un contract cu Polaris, pentru servicii de curățenie.
    • 0 (0 voturi)    
      si mai mult... (Marţi, 15 mai 2018, 15:43)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

      L-a chemat pe fraierul roman in UAS ca sa il impacheteze acolo ca aici - vezi cazul mazarica, udrea, bica si gigle din serbia - dureaza...

      M-am snopit de ras atunci!
      Fu saltat iexact de la aieroport.
  • +25 (35 voturi)    
    Greatza este putin spus,cu asa o "guvernare" (Duminică, 13 mai 2018, 19:28)

    Plagarus [utilizator]

    Daca FBI-ul+NSA-ul ajuta justitia,este de bine sau de rau,ca se mai curata societatea de lipitori penale ?
  • +32 (46 voturi)    
    ...???rezistam!!!... (Duminică, 13 mai 2018, 19:40)

    mitocanu [utilizator]

    ...cate oprimari, jigniri si persecutii mai poate indura aceasta doamna???...o admir, si nu cred ca sunt singurul, pe codruta pentru hotararea, curajul si perseverenta de care da dovada, in urmarirea coruptilor din aceasta tara...dar piedicile care i se pun sunt din ce in ce mai mari...insa atunci cand vin din interiorul sistemului judiciar, sunt aproape imposibil de suportat...solutia este sa n-o lasam singura sa iesim in strada impotriva celor care vor sa o doboare....
  • +17 (21 voturi)    
    bravos... (Duminică, 13 mai 2018, 19:48)

    liviu_ [utilizator]

    megem cu pasi repezi si sigur spre disparitia justitiei (atentie nu subjugarea justitiei ca-n polonia sau ungaria... disparitia ei)!

    o sa se intoarca toti cei ce au fugit triumfatori, o sa-si ceara averile furate inapoi si eventual despabugiri de la statul roman (Adice de la prostii de noi)!

    si totul din cauza unui acord probabil inofensiv intre sri si justitie si de care STIAU toti politicienii! Dar acum se folosesc de el ca sa scape toti coruptii!
    • +1 (3 voturi)    
      Pensii de ilegalisti (Luni, 14 mai 2018, 12:09)

      Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

      Asta vor cere, ca au actionat (si au facut averi) in ilegalitate. Pana se va fi legalizat coruptia deplin.
      Cum primeau vechii comunisti pentru ca lucrasera pentru urss inainte de '44.
      S-ar putea, unii sa mai primeasca si acum, nu am verificat, dar asta este alta tema.
  • -20 (28 voturi)    
    Poate asa curatam un pic tarisoara (Duminică, 13 mai 2018, 19:51)

    asistat [utilizator]

    de securistoizi! Felicitari magistratilor! Felicitari justitiei! Trebuia sa faca cineva curatenie si a-n DNA!
  • +20 (24 voturi)    
    Tu si anturajul... (Duminică, 13 mai 2018, 20:31)

    Gabu [utilizator]

    ... ati devalizat Constanta, ati vandut la bucata Mamaia. Cat tupeu! Cum de va mai suporta pamantul? Vicii de procedura?Tu, Mazare si Constantinescu ar trebui sa fiti jupuiti de vii in piata publica pentru ce ati facut din orasul meu.
  • +15 (19 voturi)    
    Justitia PSD-ista ! (Duminică, 13 mai 2018, 22:10)

    Idealistu [utilizator]

    Un nenorocit care e suparat ca l-a prins SRI-ul. Hai sa desfiintam toate intitutiile care ne apara de hoti, infractori si spioni. Pai atunci nu ramane decat sa ne cumparam arme !
  • +16 (18 voturi)    
    incepe campania de reabilitare a infractorilor?? (Duminică, 13 mai 2018, 22:29)

    Inna100 [utilizator]

    si de murdarire a putinilor care mai apara statul de drept?
    Dar unde ma rog scrie ca , este interzis sri, sa intervina in identificarea infractorilor care fraudeaza banii statului?

    Este din ce in ce mai periculos ce face dagnea..
  • +12 (16 voturi)    
    Faza finala in definitivarea Republicii Hotilor (Duminică, 13 mai 2018, 22:29)

    Kaladin [utilizator]

    Cand hotii ajung sa ii judece pe procurori.
  • +11 (15 voturi)    
    Diversiune ? (Duminică, 13 mai 2018, 22:44)

    Isobar [utilizator]

    Cine este omul de afaceri ?:
    Sorin Strutinsky, un apropiat al lui Radu Mazare, condamnat de Tribunalul Constanta la peste 7 ani de inchisoare.( Decizia nu este definitiva).
    Cine sunt magistraţii Curţii de Apel Bucureşti care i-au admis cererea "omului de afaceri Sorin Strutinsky" ???Raspunsul la a doua intrebare poate clarifica diversiunea lansata in spatiul public.
  • +3 (9 voturi)    
    Vot obligatoriu (Luni, 14 mai 2018, 0:13)

    vagabond [utilizator]

    Ca in Belgia.
    Asta pare a fi solutia. Like-urile pe facebook rezolva fix nimic, daca in ziua votului nu mergi ca ploua afara.

    Altfel, "oamenii de afaceri" o sa fure si putinul care a mai ramas.
  • -6 (12 voturi)    
    daca codruta e atit de pro statul de drept (Luni, 14 mai 2018, 1:19)

    Coco Whistle [utilizator]

    de ce nu candideaza la anu?
  • +5 (7 voturi)    
    Romania este o bataie de joc (Luni, 14 mai 2018, 6:39)

    kthor7 [utilizator]

    Asta a ajuns toata Romania, blestemati fie cei care au votat sleahta de pesedisti si aldeisti interlopi si penali, pana la al 7-lea urmas, impreuna cu ei si obedientii lor. Amin!
    In Romania, justitia a ajuns la cheremul lor. Nu va mai mirati, epurarea din timpul comunistilor s-a intors. Ceausistii au revenit in tromba!
  • +7 (9 voturi)    
    nu se poate (Luni, 14 mai 2018, 9:08)

    jescu [utilizator]

    DNA-ul si SRI-ul l-au prins pe ala cu spaga de milioane. Acum sa inteleg ca ii vor da lu' ala banii inapoi de spaga, ii vor strange mana si o sa ii dea pe procurori afara ? Chiar asta se vrea ? Dupa opinia a 99% din populatie chiar nu conteaza cum ii prind pe cei care prejudiciaza statul. Sa se dea o lege, ca cine fura mai mult de 10 mii de euro de la stat poate fi prins prin orice mijloace, chiar orice, sa-i bage si microfoane in fund. Poate sa intre si SIE pe fir nu doar SRI. Pentru fiecare milion spaga, statul pierde probabil in jur de 10 milioane. Multiplicati cu numarul imens de tzepe date statului, si chiar e dovada ca, coruptia e problema de securitate nationala.
  • +6 (8 voturi)    
    azi ,maine (Luni, 14 mai 2018, 9:09)

    coor [utilizator]

    o sa ceara prin lege sa primeasca bonusuri in functie de cat fura si nici atunci nu le va fi destul !
  • +4 (6 voturi)    
    eu ma intreb, (Luni, 14 mai 2018, 9:57)

    iodixit [utilizator]

    de ce strutinski nu face astfel de cereri din spatele gratiilor deja?
  • 0 (0 voturi)    
    hai mai... (Marţi, 15 mai 2018, 14:56)

    ..13 [utilizator]

    Polaris a fost dat in gat tocmai in USA si retnut acolo petnru mita...

    hai ca sa vezi cum este divina LCK...

    Multi prosti!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by