Sentinta in dosarul de coruptie in care Vlad si Mircea Cosma au fost condamnati in prima instanta la 5 si respectiv 8 ani de inchisoare, amanata pentru a treia oara

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 22 martie 2018, 11:46 Dosare Anticoruptie


Vlad Cosma
Foto: Agerpres
Magistratii instantei supreme au amanat din nou joi, pentru a treia oara, pronuntare sentintei in dosarul in care fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a fost condamnat in prima instanta la opt ani inchisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, a primit cinci ani inchisoare, anunta News.ro. Noul termen pentru pronuntarea deciziei in acest dosar este 26 martie.

Mircea si Vlad Cosma sunt acuzati de procurorii DNA ca ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrari in care beneficiar este Consiliul Judetean.

Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie va fi definitiva.

La ultimul termen al procesului de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a avut loc in 19 februarie, Mircea Cosma a negat toate acuzatiile si le-a prezentat magistratilor planse cu banii pe care i-ar fi economisit la derularea contractelor de la Consiliul Judetean Prahova.

"Resping toate acuzatiile. Judetului Prahova i se spune in gluma al 53-lea stat al SUA. Volumul de investitii a dus la crearea a 11 parcuri industriale cu un total de 46.000 de angajati. Ar fi trebuit sa primesc o decoratie pentru asta", a declarat Mircea Cosma in instanta.

La randul sau, fostul deputat Vlad Cosma - cel care i-a acuzat pe procurorii DNA Ploiesti ca ar fi falsificat probe in dosare - a afirmat, la instanta suprema, ca nu ii este frica pentru ca dosarul are la baza probe false.

La ultimul termen al procesului de la ICCJ a mers si Andreea Cosma, care a spus ca a venit pentru a-si sustine familia, dar si pe alti cetateni care au reclamat abuzuri ale procurorilor, precum Sebastian Ghita, care asteapta de la ea, in calitate de deputat, sa le apere drepturile. Ea a sustinut ca are incredere in intelepciunea magistratilor instantei supreme, afirmand ca la prima instanta, care a dispus condamnarea lui Vlad si Mircea Cosma, era alta situatie - procurorul Mircea Negulescu era in functie, iar multor martori le era teama sa vorbeasca.

In urma cu doua zile, fostul deputat Vlad Cosma a mers la Inspectia Judiciara pentru a depune "noi documente si probe" impotriva procurorilor de la DNA Ploiesti. Intrebat daca are emotii privind decizia magistratilor, Cosma a spus: "Orice om are emotii, dar suntem optimisti. Cred ca va fi o solutie buna. (...) Acolo s-au fabricat niste probe, se triplau martori. Am incredere in justitie, nu am incredere in cei patru procurori de la Ploiesti¬.

De altfel, tot marti, Inspectia Judiciara (IJ) a anuntat ca a dispus inceperea cercetarii disciplinare fata de seful DNA Ploiesti, Lucian Onea si procurorul Alfred Savu, precum si fata de fostul procuror Mircea Negulescu, pe rolul Inspectiei existand zece lucrari care au ca obiect activitatea sau conduita procurorilor de la DNA Ploiesti. Verificarile IJ sunt facute fie in baza unor sesizari ale unor persoane, fie dupa ce Inspectia s-a autosesizat in urma acuzatiilor si a inregistrarilor prezentate de Cosma si vizandu-i pe procurorii de la DNA Ploiesti.

Vlad Cosma a depus si o plangere penala impotriva a patru procurori de la DNA Ploiesti, intre care Lucian Onea si Mircea Negulescu, pe care ii acuza de cercetare abuziva, represiune nedreapta sau abuz in serviciu.

In 1 noiembrie 2016, fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat  la opt ani de inchisoare, iar fiul sau, deputatul Vlad Cosma, a primit cinci ani de inchisoare, in timp ce omul de afaceri Razvan Alexe a primit o condamnare de doi ani si jumatate de inchisoare. In acelasi dosar, Daniel Alixandrescu, directorul Directiei "Patrimoniu" din CJ Prahova, la data faptelor, a fost condamnat la sase ani de inchisoare.

In aprilie 2014, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a fost trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu, fiul sau, deputatul PSD Vlad Cosma, pentru trafic de influenta, directorul Directiei "Patrimoniu" din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mita si abuz in serviciu, iar Razvan Alexe, pentru trafic de influenta si dare de mita.

Vlad si Mircea Cosma au fost trimisi in judecata de DNA fiind acuzati ca ar fi cerut si primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni, denuntatori in cauza, ale caror firme au avut numeroase contracte cu CJ Prahova.

Firmele controlate de cei trei sunt, la randul lor, trimise in judecata intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar in care sunt inculpati Razvan Alexe, dar si fostul angajat al Secretariatului general al Guvernului, Marcel Pavaleanu, alaturi de alti oameni de afaceri din Prahova.

"Sumele de bani au fost pretinse in schimbul interventiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judetean Prahova, pe langa care cei doi aveau influenta, respectiv presedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatal inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel incat societatile respective sa obtina de la institutia publica lucrari si servicii curente supraevaluate, de intretinere a drumurilor publice sau a drumurilor judetene pe timp de iarna, dar si decontarea, cu prioritate, a unor lucrari deja efectuate in temeiul unor contracte anterioare", notau procurorii DNA in 2014, atunci cand a inceput urmarirea penala in acest dosar.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3165 vizualizari

  • +26 (26 voturi)    
    judecatile sint de fapt amanari pina la prescriere (Joi, 22 martie 2018, 11:57)

    linarel [utilizator]

    asa legi asa justitie

    bravos si n-am cuvinte
    • +20 (20 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 martie 2018, 12:07)

      [anonim] i-a raspuns lui linarel

    • +17 (17 voturi)    
      pai tariceanu (Joi, 22 martie 2018, 12:09)

      Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui linarel

      nu asa a scapat saptamana trecuta... frectie la picior de lemn cu justitia si independenta ei
    • +7 (7 voturi)    
      sau pana se pensioneaza unul (Joi, 22 martie 2018, 12:50)

      revo [utilizator] i-a raspuns lui linarel

      Cea mai simpla si legala cale: unul din complet anunta brusc, cu o zi inainte de pronuntare, ca a iesit la pensie. Procesul se reia de la capat si dureaza pana se prescrie. Asta daca nu cumva intre timp Voiculescu si Dragea si Tariceanu, sustinuti din umbra de intreaga clasa politica si cu ajutorul discret, dar eficient, al troianului Iohannis, nu-si ating scopul: desfiintarea de facto a sistemului juridic din Romania.
  • +8 (8 voturi)    
    Pai, nu? (Joi, 22 martie 2018, 12:17)

    omezu [utilizator]

    Unde e graba? Dupa ce ca le ia ani si ani sa judece un dosar, ce mai inseamna doua, trei, cinci amanari? Sa aiba timp clanul sa plece din tara.
  • +7 (7 voturi)    
    Faptul ca au amanat pronuntarea doar 4 zile, (Joi, 22 martie 2018, 12:42)

    Susufler0 [utilizator]

    in care se numara si zilele de weekend, arata ca judecatorii s-au pus de acord cu solutia (altfel isi luau un ragaz de gandire mai mare, asa cum au facut in primele doua dati cand au amanat pronuntarea deciziei) !

    E foarte posibil ca motivul amanarii sa il constituie faptul ca vreun membru al completului de judecata a fost in imposibilitate de a fi prezent astazi la Curte pt a semna minuta ori, mai probabil, pur si simplu judecatorii si-au acordat cateva zile pt o scriere fara cusur a minutei hotararii judecatoresti, minuta care este suficient de laborioasa si care trebuie sa fie 150% corecta, altfel toata munca judecatorilor s-a dus pe apa sambetei, pt ca daca este gresita, se naste dreptul la exercitarea unor cai extraordinare de atac, ce prelungesc termenulde aflare a deznodamantului juridic ce ii priveste pe Cosma tatal si fiul !

    PS In locul HN as face un sondaj pana luni : "Vor fi achitati";
    "Hotararea va ramane neschimbata" si "Hotararea va fi modificata", cu precizarea ca nu s-ar cunoaste in cazul voturilor pe aceasta varianta, ce va privi modificarea : reducerea ori marirea pedepsei, ori schimbarea modului de executare a pedepsei ?

    PPS. Personal eu inclin sa cred ca judecatori vor scadea pedepsele ambilor inculpati principali din dosar, dar nu vor schimba modul de executare al acestora !
  • +8 (8 voturi)    
    a (Joi, 22 martie 2018, 12:55)

    adrian67 [utilizator]

    Hai bai mai repede ca fug dracu' si astia.
    • +6 (6 voturi)    
      Mai stii ? Datorita aglomeratiei catre Costa Frica (Joi, 22 martie 2018, 13:37)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui adrian67

      nu or fi putut rezerva bilete decat pt luni ce vine !

      Ori si-or fi anulat rezervarile ca sa mearga la Bob Pastaie la Gadamascar !

      PS. Aflam luni pe seara ce si cum !
  • +1 (1 vot)    
    Continuă spectacolul mediatic. (Joi, 22 martie 2018, 16:43)

    asavreau [utilizator]

    Oare judecătorilor le place spectacolul de la unele televiziuni?Este clar că televiziunile se comportă golănește din cauza sentințelor prea blânde,doar amenzi, care sunt plătite de infractori din banii furați.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by