Inalta  Curte: Un dosar in care era judecat Antonie Solomon, inchis pentru prescrierea faptelor / Judecatorii au anulat insa dispozitia lui Solomon privind restituirea in natura a unui imobil din Craiova

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 20 martie 2018, 20:20 Dosare Anticoruptie


Antonie Solomon
Foto: Agerpres
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis marti incetarea procesului penal impotriva fostului primar al municipiului Craiova Antonie Solomon, ca urmare a prescrierii faptelor, intr-un dosar legat de retrocedarea ilegala a unui imobil, scrie Agerpres.

Initial, in decembrie 2016, Curtea de Apel Craiova l-a achitat pe Antonie Solomon pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, alaturi de doua angajate din Primaria Craiova, Carmen Liana Grigorie si Nicoleta Miulescu.

La apel, Instanta suprema a decis schimbarea incadrarii juridice a faptelor de care erau acuzati cei trei - din infractiunea de abuz in serviciu in infractiunea de neglijenta in serviciu -, insa judecatorii au constatat ca faptele s-au prescris, astfel incat a fost incetat procesul penal.

Pe de alta parte, judecatorii de la Instanta suprema au decis restabilirea situatiei anterioare comiterii infractiunii, fiind anulata dispozitia semnata in 2007 de Antonie Solomon de restituire in natura a unui imobil din Craiova.

Instanta a lasat nesolutionata partea civila a dosarului, iar Primaria Craiova are termen 30 de zile pentru a deschide un proces in instantele civile in vederea recuperarii prejudiciului.

Decizia este definitiva.

In decembrie 2014, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost trimis in judecata DNA pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

In acelasi dosar au mai fost trimise in judecata Carmen Liana Grigorie, la data faptelor consilier juridic la Directia Contencios Juridic si Asistenta de Specialitate din cadrul Primariei Craiova, pentru abuz in serviciu in forma continuata (2 acte materiale) si Nicoleta Miulescu, secretar al municipiului Craiova, pentru abuz in serviciu.

Potrivit DNA, in cursul anului 2007, in calitate de primar al municipiul Craiova si presedinte al comisiei de aplicare a prevederilor Legii 10/ 2001, Antonie Solomon si-a exercitat in mod necorespunzator atributiile de serviciu cu prilejul emiterii unei dispozitii de restituire in natura a unui imobil compus din teren in suprafata de 1.310 mp si cladire in suprafata de 330 mp, situat in municipiul Craiova.

Procurorii sustineau ca acest document a fost intocmit de Carmen Liana Grigorie fara a tine seama ca actele prezentate de persoana notificatoare nu cuprindeau motivele de fapt pe care se intemeiaza cererile de restituire si erau contradictorii, intrucat prezentau aspecte diferite, nefiind apte sa demonstreze calitatea de mostenitor legal sau testamentar al acesteia, existenta unui act de deposedare abuziva sau sa stabileasca caracterul abuziv al preluarii imobilului si fara ca notificarea sa fi fost examinata pe fondul ei si sa fi primit o propunere de solutionare din partea comisiei interne de aplicare a prevederilor Legii 10/2001.

DNA mai arata ca Liana Grigorie a atestat faptul neadevarat ca imobilul ar fi fost nationalizat in baza Decretului nr. 92/1950, desi era donat autoritatii publice locale prin act autentic.

Prin aceste demersuri, mai spuneau procurorii, s-a produs o paguba in dauna Primariei Craiova in valoare de 2.064.216 lei, echivalentul a 660.000 de euro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.1908 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  orice proces se poate prescrie (Marţi, 20 martie 2018, 20:27)

  nick24 [utilizator]

  PRIN SIMPLA TARAGANARE cu anii...

  De ce se prescriu dosarele? S-au recuperat banii?
  Cine a facut aceste legi asa proaste?

  aaaaa! Parlamentul! da, desigur, e foarte clar!
 • -1 (1 vot)    
  Incepe Marea Prescriere (Marţi, 20 martie 2018, 21:36)

  xolv [utilizator]

  sau Marea Eliberare dupa 1/3 din pedeapsa executa, caci, deh, si justitia romana are "fata umana".
 • -1 (1 vot)    
  cea mai mare idiotenie... (Miercuri, 21 martie 2018, 0:42)

  FCX [utilizator]

  prescrierea trebuie eliminata. este o aberatie. poate ar trebui si criminalii sa aiba termen de prescriere la dracu.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by