Fostul deputat Mircea Rosca, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 22 februarie 2018, 15:53 Dosare Anticoruptie


Fostul deputat PNL Mircea Rosca a fost condamnat joi de Inalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea unei infractiuni de trafic de influenta, anunta Agerpres.

Instanta a stabilit in cazul lui Mircea Rosca un termen de incercare de 5 ani, timp in care fostul deputat trebuie sa se prezinte, o data la doua luni, la Serviciul de Probatiune Prahova.

Pe de alta parte, Mircea Rosca a fost achitat pentru o alta infractiune de trafic de influenta si pentru patru infractiuni de abuz in serviciu.

Alte condamnari din dosar: Adrian Rotila (administrator al SC Adliv Termo SRL si fost administrator al SC Stanevip SRL) - doi ani cu suspendare; Marian Emanuel Rotaru (economist la Serviciul Achizitii al Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti) - un an si sase luni cu suspendare; Gabriel Stelian Popescu (consilier local al orasului Azuga) - doi ani si sase luni cu suspendare, Diana Camelia Dumbrava (fost secretar al orasului Azuga) - doi ani si sase luni cu suspendare.

In acelasi dosar, instanta a dispus achitarea mai multor inculpati: Adrian Strambeanu (fost director al Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti), Simona David (director al Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica a Persoanelor Adulte cu Handicap Calinesti - judetul Prahova), Mariana Malea (responsabil cu achizitiile publice in cadrul Centrului de Recuperare), Cristina Savu (fost director economic in cadrul RAAPPS Sinaia), Mihail Faca (fost administrator public al judetului Prahova), Adrian Emanuil Semcu (fost vicepresedinte al CJ Prahova), Gabriela Cristina Serbanoiu (fost sef al Serviciului Achizitii Publice si Contracte din cadrul Directiei Patrimoniu a CJ Prahova).

Judecatorii au lasat nesolutionata actiunea civila exercitata de Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si au luat act ca CJ Prahova si RAAPPS Sinaia nu s-au constituit parti civile.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Potrivit DNA, in anul 2011, in calitate de vicepresedinte al PNL Prahova, Mircea Rosca a pretins de la un denuntator (administrator de firma) suma de 20.000 de euro pentru a-si exercita influenta asupra presedintelui din acea perioada al PNL Azuga, Gabriel Popescu, si, prin acesta, asupra celorlalti membri ai Consiliului Local Azuga si a factorilor decizionali din cadrul Primariei Azuga, in vederea inlesnirii dobandirii unor terenuri pe raza localitatii respective de catre firma acestuia, suma din care a primit efectiv - prin intermediul lui Popescu - 5.000 de euro, iar 11.000 de euro au fost folositi in interesul formatiunii sale politice.

Suma de 4.000 de euro a fost pretinsa si primita de Diana Dumbrava, sustin procurorii, de la Gabriel Popescu (din 20.000 de euro oferiti de denuntator), in vederea indeplinirii unor acte ce intrau in atributiile sale de serviciu, in legatura cu licitatiile publice deschise cu strigare organizate la nivelul Primariei Azuga pentru vanzarea celor doua suprafete de teren si care vizau desfasurarea propriu-zisa a procedurilor de achizitie publica si desemnarea castigatoare a societatii administrate de acesta.

"Intre 2011 - 2014, Mircea Rosca a primit de la Adrian Rotila (varul sau primar) bani si alte foloase (constructii in valoare de peste 35.000 lei, folosinta auto marca Audi A8 - contravaloare rate leasing platite in suma de peste 115.000 lei si alte bunuri in valoare de peste 403.000 lei), in schimbul interventiei la factorii de decizie din cadrul unor institutii publice din judetul Prahova (Spitalul Judetean, Consiliul Judetean, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului - Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica pentru Persoane Adulte cu Handicap Calinesti, Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat - Sucursala pentru Reprezentare si Protocol Sinaia) asupra carora avea influenta prin prisma calitatilor pe care le-a detinut in mod succesiv la nivelul autoritatilor publice locale si centrale si la nivel politic (consilier judetean, vicepresedinte/ presedinte al organizatiei judetene Prahova a unui partid, director la SC Hidro Prahova SA - Sucursala Sinaia, vicepresedinte al CJ Prahova, deputat), in vederea atribuirii catre societatile detinute de acesta a unor contracte de achizitii publice", mai spun procurorii.

In aceeasi perioada, Mircea Rosca a determinat - prin interventii la factorii de decizie din cadrul celor patru institutii, respectiv la inculpatii Strambeanu, Semcu, David, Savu - incheierea mai multor contracte de achizitie publica cu firmele administrate de varul sau, avand ca obiect furnizarea de produse alimentare, pentru care nu erau autorizate, obiectul de activitate fiind fabricarea elementelor de dulgherie si tamplarie pentru constructii, respectiv executia unor lucrari.

DNA mentioneaza ca incheierea contractelor de achizitie publica s-a facut ca urmare a desfasurarii unor proceduri cu nerespectarea prevederilor legale in care au fost implicati si inculpatii Rotaru, Faca, Serbanoiu, Malea.

Acest fapt, au constatat anchetatorii, a avut ca rezultat prejudicierea entitatilor publice astfel: Spitalul Judetean de Urgenta - cu peste 96.000 lei, Consiliul Judetean - cu aproximativ 69.000 lei, DGASPC Centrul Calinesti - cu peste 47.000 lei, RAAPPS Sucursala Sinaia - cu aproximativ 2.800 de lei.

"Aceste sume reprezinta valorile platite in plus fata de pretul pietei pentru produsele alimentare furnizate de SC Adliv Termo SRL Comarnic, respectiv contravaloarea cantitatilor de materiale decontate si nepuse in opera de catre SC Stanevip SRL si, totodata, obtinerea de catre cele doua societati a unor foloase necuvenite. In cauza s-a mai retinut ca Rotila, in calitate de administrator al SC Adliv Termo - societate aflata in derularea unor relatii comerciale cu Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti (catre care livra produse alimentare), a remis mai multe bunuri si foloase materiale managerului unitatii sanitare, Adrian Strambeanu (un miel in perioada Sarbatorilor Pascale din anul 2013 si o sabie de colectie in vara aceluiasi an - estimate de organele judiciare la valoarea minimala de 299 lei), cat si angajatului care avea ca atributii organizarea si derularea procedurilor de achizitie publica castigate de firma sa - Marian Rotaru (o usa din tamplarie termopan in toamna anului 2013, o masa cu banchete din lemn - pentru gradina si o umbrela pliabila, cu aceeasi destinatie in primavara anului 2014, doua excursii in Delta Dunarii in vara anilor 2013 si 2014 - estimate de organele judiciare la valoarea minimala de 2.991 lei), pentru ca acestia, contrar indatoririlor de serviciu, sa faciliteze continuarea livrarilor efectuate de firma catre respectiva institutie, prin nerespectarea procedurilor de achizitie publica", sustin anchetatorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























996 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by