Laura Codruta Kovesi despre dosarul Microsoft: Dincolo de rechizitorii, ramane intrebarea ce au facut celelalte institutii in 9 ani, pana la sesizarea DNA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 7 februarie 2018, 13:00 Dosare Anticoruptie


Laura Codruta Kovesi
Foto: Agerpres/AP
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, miercuri, referindu-se la dosarul Microsoft, in care sapte fosti ministri au scapat de acuzatii dupa ce faptele s-au prescris, ca, dincolo de faptul ca in acest dosar procurorii au facut patru rechizitorii si au trimis in judecata mai multe persoane, ramane intrebarea de ce DNA a fost sesizata la noua ani de la comiterea faptelor.

Kovesi mai spune ca aceasta clasare este una izolata in DNA, fiind facuta acum o verificare care arata ca nu exista cazuri in care alti procurori sa fi dat solutii de clasare pe motiv ca dosarele s-au prescris: "Dincolo de faptul ca in acel dosar DNA  a facut patru rechizitorii prin care au trimis in judecata mai multe persoane, dintre care doi fosti ministri, unul fiind si condamnat, dincolo de faptul ca prin probele stabilite procurorii au constatat ce s-a intamplat, au strans probe si s-au primit pedepse definitive pana la 6 ani, cel mai important este ca procurorii au dispus masuri asiguratorii pentru recuperarea acestui prejudiciu in valoare de 62,5 milioane de euro si 22 de milioane de dolari. Ramane o intrebare destul de fireasca - de ce DNA a fost sesizata la noua ani de la comiterea faptelor, ce au facut celelalte institutii ale statului timp de noua ani?", s-a intrebat Kovesi.

Sefa DNA mai spune ca un procuror trebuie sa finalizeze ancheta inainte de a se implini termenul de prescriptie, iar cazul Microsoft reprezinta "o situatie izolata".

Laura Codruta Kovesi a anuntat ca tocmai a fost finalizata o verificare in cadrul DNA si nu exista situatii in care alti procurori sa fi dat solutii de clasare pentru ca dosarele s-au prescris.

Ea a facut aceste declaratii miercuri, la o dezbatere cu tema "Frauda si coruptia in domeniul achizitiilor publice. De la combatere la prevenire", la care participa si procurorul general Augustin Lazar.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, luni, ca analizeaza posibilitatea de a face recurs in interesul legii privind prescriptia raspunderii penale in dosarul Microsoft, in care sapte fosti ministri au scapad de raspunderea penala dupa ce faptele s-au prescris.

DNA a anuntat, saptamana trecuta, ca in dosarul Microsoft s-a dispus clasarea clauzei fata de sapte fosti ministri - Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ticau, Mihai Tanasescu si Serban Mihailescu. In cazul lui Funeriu cauza a fost clasata pentru ca fapta nu exista, iar in celelalte sase cazuri a intervenit prescriptia.

Procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a avut vineri o prima reactie in scandalul declansat de dosarul Microsoft, ea spunand ca DNA a cerut aviz de urmarire penala pentru ministri in dosarul Microsoft pentru ca procurorul de caz a considerat ca termenul de prescriptie se calculeaza de la data efectuariii ultimelor plati si el nu era implinit, iar practica judiciara era contradictorie, a intervenit un nou Cod Penal in 2014 si discutia despre legea penala mai favorabila. Kovesi a precizat ca modul in care se calculeaza termenul de prescriptie a unui dosar este strict responsabilitatea procurorului de caz, respectiv Mihaiela Iorga, si ca atunci cand a constatat situatia a sesizat Inspectia Judiciara, ea neavand alte parghii in astfel de situatii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1427 vizualizari

  • +4 (8 voturi)    
    Prescriptia nu este morala! (Miercuri, 7 februarie 2018, 13:15)

    Habermas [utilizator]

    Este doar un instrument in mana mafiei.
  • +6 (6 voturi)    
    daca imi aduc bine aminte (Miercuri, 7 februarie 2018, 13:33)

    ..13 [utilizator]

    Acest dosar s-a deschis dupa ce compania mama din USA a sesizat DNA-ul referitor la posibile ilegalitati.

    Dosarul a venit cu cateva clarificari via USA - nu cred ca au fost uitate aceste lucruri...

    faptul ca cercetarile au trenat atat de mult - nu zic ca au fost usoare - cad exclusiv in responsabilitatea partii romane. Ele au dus la niste ministri de pe vremea lui AN despre care se stiu atat de multe lucruri ca ma mir ca unii inca mai stau gura casca si se uita la ei.

    Un exemplu excelent despre ceea ce inseamna cum opereaza in fapt justitia este legat de o persoana care desi nu a trecut prin furcile justitiei romanesti dar despre care se stie ca este escroc- estel fostul Ministru de Finante care brusc a zburat de la BERD, daca nu ma insel. Motivul plecarii inainte de termen, desi unii il doreau acolo in continuare, a fost ca este implicat in faptele descrise in dosarul Microsoft- nu te pune cu procurorii aia de peste garla...

    Deci la unii se poate, dar la romani mai asteptam.

    Parerea mea este ca fapta legata de coruptie nu trebuie sa primeasca prescrierea asa cum nu este prescris nici omorul. Banul este ban si dupa 20 de mii de ani ar trebui sa fie luat - macar atat, daca totusi persoana scapa de puscarie. Motivarea cazurilor de coruptie este imbogatirea rapida, fara justa cauza, asa ca banutul tras inapoi si limitarea pe viata a intrarii acelei persoane in sistemele unde ar putea sa mai faca ceea ce a facut.

    Nu este prea greu - nu incarca puscariile si procurorii si da satisfactie strazii asa cum amintea figura aia trista numitul Serban Nicolae.
  • +2 (2 voturi)    
    Da, intrebarea este buna! (Miercuri, 7 februarie 2018, 13:35)

    ..13 [utilizator]

    Chiar ce au facut ei din 2002 cred sau poate mai devreme pana in 2010???

    Capul la fund sau parte in parte in acel dosar?
  • -3 (7 voturi)    
    Doamna Kovesi , (Miercuri, 7 februarie 2018, 13:45)

    A310 [utilizator]

    v-as ruga sa aveti amabilitatea de a nominaliza institutiile din Romania , care trebuiau sa previna aceasta spaga colosala .
    Poate ne pomeniti ceva si despre EADS .
  • 0 (4 voturi)    
    oare ce-or fi facut ... (Miercuri, 7 februarie 2018, 17:55)

    sareta [utilizator]

    Pai exact ce s-a facut timp de 30 de ani cu Dosarele Revolutiei (dca asta o fost ? ) si Mineriadelor ! Si vina este chiar la institutia parchetului ! Toata Europa s-a crucit de incompetenta unora ....care nici acum n-au dres-o.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by