UPDATE Inalta Curte: Mandat de arestare in lipsa pe numele lui Radu Mazare, care a plecat in Madagascar

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 10 ianuarie 2018, 14:13 Dosare Anticoruptie


Radu Mazare (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis miercuri cererea DNA de emitere a unui mandat de arestare in lipsa pe numele fostului primar al municipiului Constanta, Radu Mazare, dupa ce acesta a incalcat termenii controlului judiciar si a plecat in Madagascar, anunta Agerpres.

ICCJ a dispus inlocuirea masurii controlului judiciar cu arestul preventiv pe o perioada de 30 de zile. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata de avocatii lui Mazare.

Procesul in care s-a judecat cererea DNA a durat in jur de o ora, iar decizia a fost luata dupa aproximativ 15 minute de catre un complet condus de judecatorul Ionut Matei.

Procurorul DNA a declarat in sala de judecata ca gestul lui Mazare de a pleca din tara reprezinta o sfidare la adresa justitiei din Romania.

"Cererea de inlocuire a masurii controlului judiciar cu masura arestului preventiv este intemeiata pe sesizarea organului de supraveghere - IPJ Constanta, la data de 30 decembrie 2016, ca urmare a incalcarii graficului de prezentare. Instanta urmeaza sa constate ca inculpatul se sustrage cercetarii judecatoresti. Este o atitudine asumata de inculpat. Aceasta atitudine dovedeste cu prisosinta reaua-credinta si echivaleaza cu o sfidare a instantei si a justitiei din Romania. Suntem martorii unui adevarat curent in randul anumitor persoane cu posibilitati materiale, care parasesc tara si sfideaza instanta. Inculpatul are calitatea de suspect sau inculpat in opt dosare penale. Imi aduc perfect aminte ca, in martie 2016, a spus ca nu isi poate asigura existenta materiala si a depus un contract de munca in Egipt. La momentul respectiv, am sustinut ca demersul este neserios. Iata ca acum a cerut azil politic", a spus procurorul.

De cealalta parte, avocatul Tiberius Barbacioru a aratat ca decizia lui Mazare de a pleca din tara este urmarea unor demersuri judiciare impotriva lui.

"Apararea este pusa intr-o situatie delicata. Este un gest asumat de domnul Mazare si a fost determinat de declansarea unor proceduri considerate de domnia sa injuste. Se pune intrebarea daca neprezentarea in instanta echivaleaza cu o sustragere de la judecata. Reprezentantul DNA a mers mai departe si a spus ca este o sfidare la adresa justitiei", a declarat avocatul, moment in care a fost intrerupt de judecatorul Ionut Matei, care l-a intrebat: "Si nu este?".

"Incerc sa argumentez ca nu ar fi. Legea prevede ca inculpatul sa fie reprezentat de avocat. Prezenta lui nu este obligatorie. Este o situatie dificila. Va rog sa nu o faceti mai dificila decat este. Radu Mazare a dat ample declaratii, a propus probe in apararea sa, a depus documente. Singura problema ar fi lipsa lui de la ultimul cuvant, dar ultimul cuvant este un drept. Emiterea unui mandat acum nu trebuie sa anticipeze condamnarea lui. Singura motivatie ar fi o mustrare anticipata. Gestul este surprinzator inclusiv pentru aparare, dar punctul de vedere al apararii este ca el nu a fugit si nu s-a ascuns", a replicat avocatul.

"Dar din punctul de vedere al apararii, a incalcat sau nu legea? Raspundeti cu da sau nu", l-a intrebat din nou judecatorul.

"Imi rezerv dreptul de a raspunde cum vreau eu", a spus avocatul.

"Este si asta un raspuns", a tras concluzia judecatorul Ionut Matei.

Avocatul a continuat spunand ca emiterea unui mandat si arestarea in strainatate a lui Radu Mazare va ingreuna desfasurarea proceselor pe care acesta le are in instantele din Romania.

"Ganditi-va la proceduri, la comisia rogatorie. Plecarea din tara a fost o optiune personala. Gestul nu a fost foarte bine calibrat juridic. A fost un gest impulsiv generat de nemultumiri pana la limita suportabilitatii. Nu pot sa-i cer sa lupte impotriva unei conjuncturi care il depaseste. Radu Mazare are un comportament atipic, dar face parte din personalitatea lui. Din locul in care se afla, Radu Mazare nu este in masura sa provoace valuri si convulsii in societate", a adaugat avocatul.

Acesta a precizat ca exista chiar posibilitatea ca Radu Mazare sa vina in tara si sa se prezinte la ultimul termen al acestui dosar, moment in care judecatorul Ionut Matei a exclamat: "Chiar!".

DNA a cerut emiterea unui mandat de arestare in lipsa pe numele lui Radu Mazare, in cadrul unui proces in care fostul edil este judecat pentru luare de mita, abuz in serviciu si conflict de interese, in care mai sunt inculpati fostul deputat Eduard Martin si omul de afaceri Gabriel Strutinsky.

Pe 30 decembrie, IGPR a anuntat ca Radu Mazare, care se afla sub control judiciar, nu s-a prezentat la Politia din Constanta pentru semnarea graficului de prezenta, fostul edil informandu-l pe ofiterul de caz ca se afla pe teritoriul statului Madagascar, unde face demersuri pentru a obtine azil politic.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1846 vizualizari

  • +8 (8 voturi)    
    Ce noroc pe Mazare (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 14:26)

    Martinezu [utilizator]

    Ca si asa nu mai avea unde sa locuiasca dupa uraganul ce a lovit insula. Taman la fix.
    Si ii ofera astia un pat in celula. Poate va fi coleg cu politistul pedofil.
  • +7 (7 voturi)    
    Bun, (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 14:29)

    scaraotchi [utilizator]

    Acum puneti mandatul intr-un plic alaturi de 2 milioane de coco si trimiteti-l bastinasilor...
  • +11 (11 voturi)    
    E de mirare (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 14:45)

    Frank777 [utilizator]

    ca regnul judecatoresc a luat o masura asa drastica impotriva lui Mazare.O multime de terenuri pe insoritul si profitabilul litoral al Constantei au fost manglite cu/ si pentru judecatori.
    Daca vorbeste Mazare multi judecatori intra la apa.Impreuna cu notari si procurori si experti imobiliari si sefii de la Cadastru Securisti si militieni, vamesi,popi si raspopiti activisti PCR si PSD,PNL si PDL toti solidari cu Mazare in hotie .
    Cazul retrocedarilor facute de Mazare in Constanta este insasi esenta coruptiei din Romania.
    De aia i-a si dat ridicare de interdictii ca sa il momeasca ca sa fuga.Dispare Mazare luat de vant in ocean....
  • +9 (9 voturi)    
    a (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 14:56)

    adrian67 [utilizator]

    Daca se va ocupa bubosul de extradare, va avea soarta lui Ghita. Apropo Tudorele, il mai aduceti pe Ghita?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by