DNA: Preot paroh din comuna brasoveana Cincu - trimis in judecata pentru fraude cu fonduri europene

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 9 ianuarie 2018, 16:08 Dosare Anticoruptie


Florin-Adrian Butum, preot paroh al parohiei Cincu din judetul Brasov, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie intr-un dosar privind obtinerea frauduloasa de fonduri europene, anunta Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marti, preotul este acuzat de savarsirea a doua infractiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene dintre care una in forma continuata (cinci acte materiale).

In acelasi dosar au mai fost deferiti justitiei, pentru complicitate, Gheorghe Tisca si Ioan Mamaliga, ultimul inspector de cadastru si urbanism din cadrul Primariei Cincu.

"In perioada 2011-2017, inculpatul Butum Florin Adrian (...) a pretins ca parohia sa detine si utilizeaza o suprafata de teren de 11,51 ha care se afla, in realitate, in incinta poligonului militar Cincu. In perioada 2013-2017, alaturi de aceasta suprafata, inculpatul a adaugat si suprafata de teren de 9,33 ha, situata in acelasi poligon militar, cu privire la care a declarat ca o detine si utilizeaza. In plus, a pretins ca el ar detine si oi cu care s-a obligat sa pasuneze suprafetele de teren respective", se arata in comunicat.

Conform aceleiasi surse, pentru ambele suprafete si pentru pretinsa activitate de pasunat s-a obtinut in mod nelegal sprijin financiar de la centrele locale APIA din Voila sau Fagaras, in valoare de 126.267 de lei.

"Concret, a reiesit ca suprafata de 20,84 ha de pajisti permanente (formata din suprafetele de 11,51 ha si 9,33 ha) nu a fost detinuta legal de Biserica Ortodoxa Romana - Parohia Cincu, iar aceasta aparenta a fost creata cu ajutorul inculpatului Mamaliga Ioan din cadrul Primariei Cincu, persoana responsabila cu intocmirea adeverintelor necesare pentru APIA", se precizeaza in comunicatul DNA.

In declaratiile depuse la APIA in perioada 2013-2017, preotul paroh a declarat in mod nereal ca utilizeaza pentru pasunat suprafetele de teren aflate in incinta poligonului militar de la Cincu si ca detine peste 100 de oi.

"Astfel, desi nici el si nici parohia Cincu nu indeplineau conditiile prevazute de lege pentru a obtine finantare din fonduri europene, in sensul ca nu erau utilizatori legali ai suprafetelor de teren, iar Butum Florin Adrian nu era detinator legal de ovine, au obtinut pe nedrept fonduri europene in valoare totala de 107.626,4 lei", se mai mentioneaza in comunicat.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri si sume de bani detinute de inculpati, iar dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Brasov.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























737 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    A luat si el exemplu Dumnezeu (Marţi, 9 ianuarie 2018, 16:12)

    Bogdan_100 [utilizator]

    cel de teleorman - fireste :-)
  • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 ianuarie 2018, 16:29)

    [anonim]



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by