Senatorul ALDE Ilie Nita a fost plasat sub control judiciar de procurorii DNA

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 13 decembrie 2017, 17:12 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si l-au plasat pe senatorul ALDE Ilie Nita sub control judiciar pentru 60 de zile, acesta fiind acuzat de instigare la abuz in serviciu, operatiuni comerciale incompatibile cu functia si evaziune fiscala.

In acelasi dosar, procurorii dispusesera deja punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand cu data de 8 noiembrie 2017, fata de Florin Ivanovici, avocat in Baroul Suceava si practician in insolventa, acuzat de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Care sunt acuzatiile procurorilor:

In perioada 2012-2017, Nita Ilie, in calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean Suceava si ulterior senator in Parlamentul Romaniei, a exercitat in realitate atributiile de administrare si control ale unei societati comerciale, desi, potrivit statutului societatii, administrator era o alta persoana. Acesta ar fi actionat in aceeasi maniera si dupa intrarea societatii in procedura de insolventa, din dispozitia judecatorului sindic, desi prerogativele acestei functii au fost preluate de catre Ivanovici Florin, in calitate de lichidator judiciar.

In acest context, in perioada 26.04.2013 - 27.09.2017, Ivanovici Florin, la instigarea lui Nita Ilie, nu si-a indeplinit atributiile de serviciu prevazute de legislatia primara, in sensul ca:
- nu a condus intreaga activitate a societatii comerciale respective,
- a tergiversat procedura de insolventa pe o perioada de peste 4 ani, in conditiile in care activul societatii se limita la patru autovehicule, din care trei nefunctionale, iar procedura nu este incheiata nici in prezent,
- nu si-a precizat pozitia de a mentine si executa sau de a denunta un contract de parteneriat public privat incheiat anterior intre societatea comerciala respectiva si o unitate administrativ teritoriala, despre existenta caruia avea cunostinta.

Actionand in aceasta maniera, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activitatii comerciale de catre Nita Ilie, perioada in care acesta a realizat incasari in cuantum total de 706.466 lei, neevidentiate si nedeclarate organelor fiscale. Astfel a fost creat un prejudiciu material in acelasi cuantum creditorilor firmei respective, intrucat sumele de bani obtinute nu au fost aportate la masa credala in vederea stingerii debitelor (care se ridicau la nivelul sumei de 1.215.952 lei).

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, Nita Ilie si Ivanovici Florin trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte la organul de urmarire, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori sunt chemati,
b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei,
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea lor, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemati,
d) sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului,
e) sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar,
f) sa nu desfasoare activitatile in exercitarea carora au savarsit faptele.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Cod procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1045 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    pe ei (Miercuri, 13 decembrie 2017, 17:31)

    baronulmunchausen [utilizator]

    La Multi Ani !
  • +1 (1 vot)    
    la puscarie cu el... (Miercuri, 13 decembrie 2017, 17:34)

    Dr.Mythnick [utilizator]

    la puscarie cu el...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by