Laura Codruta Kovesi a sesizat CSM dupa ce Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca "DNA este un jalnic instrument politic"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 22 noiembrie 2017, 17:43 Dosare Anticoruptie


Sediul DNA
Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro
Directia Nationala Anticoruptie anunta, miercuri, intr-un comunicat, ca procurorul sef Laura Codruta Kovesi cere Consiliului Superior al Magistraturii sa efectueze verificari dupa declaratiile facute in aceeasi zi la Parlament de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care a afirmat ca "DNA a devenit un jalnic instrument politic. Tot ceea ce face DNA in ultima perioada devine limpede ca lumina zilei ca face justitie selectiva. (...) face extrem de mult rau si justitiei si perceptiei pe care o au romanii si face rau foarte mult si asupra imaginii pe care noi o proiectam in strainatate".

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, sesizarea inaintata de DNA catre CSM are in vedere urmatoarele: "afirmatiile calomnioase si denigratoare sunt facute de o persoana care ocupa o inalta demnitate publica in Statul Roman si reprezinta judecati de valoare cu potential de a submina autoritatea judecatoreasca si de a pune in discutie deontologia profesionala a magistratilor; afirmatiile urmaresc decredibilizarea Directiei Nationale Anticoruptie si a activitatii procurorilor anticoruptie, precum si a sistemului judiciar in general, prin inducerea in opinia publica a ideii ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal; afirmatiile au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar."

Comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie:


In temeiul dispozitiilor art.75 alin.(1) din Legea nr.303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind statutul judecatorilor si procurorilor, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie cere Consiliului Superior al Magistraturii sa efectueze verificari cu privire la situatia constatata in legatura cu afirmatiile domnului Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului Romaniei, facute la Parlamentul Romaniei, in cadrul unei declaratii de presa, la data de 22.11.2017, preluate de majoritatea institutiilor mass-media din Romania.

Desi Consiliul Superior al Magistraturii, asa cum rezulta din comunicatul de presa din 7 februarie 2017, a invitat reprezentantii autoritatilor statului, institutiile de presa si societatea civila, la o abordare echilibrata si rezonabila a dezbaterii publice, ca semn de asumare a pozitiei democratice si a echilibrului intre puteri, in concordanta cu principiile separarii puterilor in stat, al cooperarii ferme si loiale intre institutii, al independentei justitiei si cu efectiva respectare a limitelor dreptului la libera exprimare, presedintele Senatului continua acelasi tip de mesaj public si face afirmatii de o gravitate extrema la adresa Directiei Nationale Anticoruptie, parte a sistemului judiciar din Romania.

Astfel, in cadrul declaratiei amintite, Calin Popescu Tariceanu a facut urmatoarele afirmatii de o gravitate extrema:

"DNA a devenit un jalnic instrument politic. Tot ceea ce face DNA in ultima perioada devine limpede ca lumina zilei ca face justitie selectiva si ca (...) Nu mai am niciun fel de indoiala. Din ce in ce mai multi romani vad lucrul asta, aceasta chestiune e foarte grava, pentru ca duce la pierderea increderii intr-o institutie fundamentala care este justitia. DNA face extrem de mult rau si justitiei si perceptiei pe care o au romanii si face rau foarte mult si asupra imaginii pe care noi o proiectam in strainatate".

Gravitatea atacurilor domnului Calin Popescu Tariceanu sporeste zi de zi si, in ciuda faptului ca, prin hotarari ale Consiliului Superior al Magistraturii, s-a statuat cu privire la alte afirmatii grave facute de presedintele Senatului, aceste atacuri in mass media continua.

Afirmatiile mentionate mai sus sunt de o gravitate extrema de natura sa reprezinte un potential serios de prejudiciu adus unei institutii cu statut constitutional, ale carei atributii sunt de investigare a faptelor de coruptie de la nivel inalt, fiind singura autoritate investita prin lege sa cerceteze fapte de coruptie comise, intre altii, de catre senatori, deputati, membri din Romania ai Parlamentului European, membri ai Guvernului, secretari de stat ori subsecretari de stat si asimilatii acestora, consilieri ai ministrilor.
Subliniem faptul ca acesta este inca unul dintre numeroasele atacuri care se succed cu o frecventa ingrijoratoare, din care exemplificam:
- "Fac apel catre parlamentarii din ambele Camere sa refuze a se mai pronunta in vreun fel pana la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la D.N.A. (...) D.N.A. nu mai slujeste de mult Justitia"
- "sistemul judiciar din Romania nu este independent, iar DNA nu mai trebuie tolerat"
- "Dupa 20 de ani, justitia din Romania este condusa, din pacate, securistic, controlata de oamenii din vechiul sistem sau scoliti de acestia (..) Eu cred ca Justitia din Romania trebuie sa iasa, o data pentru totdeauna, de sub controlul unor institutii de forta care fac jocurile din umbra, iar justitia sa fie pusa sa lucreze in interesul cetateanului"
-"sistemul judiciar nu este independent, iar unii magistrati isi desfasoara abuziv activitatea, la comanda politica, cu incalcarea cadrului legal si a libertatilor civile".

Sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii are in vedere urmatoarele:
- afirmatiile calomnioase si denigratoare sunt facute de o persoana care ocupa o inalta demnitate publica in Statul Roman si reprezinta judecati de valoare cu potential de a submina autoritatea judecatoreasca si de a pune in discutie deontologia profesionala a magistratilor,
- afirmatiile urmaresc decredibilizarea Directiei Nationale Anticoruptie si a activitatii procurorilor anticoruptie, precum si a sistemului judiciar in general, prin inducerea in opinia publica a ideii ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal,
- afirmatiile au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1846 vizualizari

 • +18 (18 voturi)    
  Titlul trebuia : "DNA a sesizat..." nu LCKovesi (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 18:07)

  fit [utilizator]

  Pentru corectitudine, Kovesi este in functia de conducere a DNA si DNA este o institutie, care ar trebui sa isi faca treaba si sa se apere indiferent de cine este condusa...
 • +2 (2 voturi)    
  Tariceanu e pe jar, (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 19:44)

  adrian88000 [utilizator]

  il arde afacerea Sterling.( s.c.l.).
 • +6 (6 voturi)    
  Mai ales Rusia se intristeaza (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 20:07)

  V. Istina [utilizator]

  cand vede ca Taricevski si tovarasii lui nu sunt lasati sa „lucreze“ in liniste. Un compliment reusit pentru DNA.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by