Tiberiu Urdareanu, denuntatorul lui Orban, amendat de instanta cu 3.000 de lei pentru ca nu a venit la audieri
Magistratii au mai dispus ca Urdareanu sa fie adus cu mandat la urmatorul termen al procesului din 4 decembrie.
In schimb, in sala de judecata au dat declaratii in calitate de martori patronii de televiziune Sorin Oancea si Cozmin Gusa.
Acestia au relatat ca s-au intalnit cu Ludovic Orban in anul 2016, in contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, insa nu au discutat cu actualul presedinte al PNL despre sume de bani in schimbul sustinerii posturilor B1 TV si Realitatea TV.
Astfel, Sorin Oancea a relatat ca nu avea o relatie apropiata cu Orban, insa acesta l-a sunat dupa ce a fost desemnat candidat din partea PNL la functia de primar general al Capitalei, pentru a stabili o intalnire.
'Il cunosc pe Ludovic Orban din anii '90. Nu am avut o relatie apropiata cu el. Dupa ce a fost desemnat de PNL candidat la Primaria Generala, m-a sunat sa discutam. Am avut trei intalniri cu el in biroul meu de la B1 TV. La prima intalnire, Orban mi-a spus ca spera sa aiba un tratament corect din partea statiei tv unde eu sunt director general. Am vorbit despre sansele pe care le avea in alegeri. A doua intalnire a fost una conventionala, fiind mai mult o intalnire de PR. Eu l-am intrebat cum ii merge campania electorala, pentru ca, in opinia mea, nu ii mergea prea grozav. A treia intalnire a avut loc intr-o zi de vineri si a fost oarecum balbaita. Initial, o stabilisem pentru joi, dar Orban era racit, iar vineri secretara m-a anuntat ca Orban este deja la biroul meu. Am rugat doi colegi sa-i tina companie si sa-i prezinte oferta noastra pentru site-ul B1 TV. Am ajuns si eu, ne-am salutat, am vorbit 2-3 minute, dupa care Orban a plecat (...) Tot timpul am avut impresia ca Orban nu avea sanse in alegeri. Nu i-am spus ca nu are sanse, pentru ca ar fi fost o impolitete (...) Nu am discutat cu Orban despre plata unor sume de bani pentru a-i promova imaginea si candidatura, pentru ca legea electorala prevedea ca acestea sunt gratuite. Oferta pentru publicitate pe online a fost discutata de Orban cu directorul comercial si cel de marketing de la B1 TV. PNL a facut un contract de publicitate pentru site-ul B1 TV in acea campanie electorala', a spus Sorin Oancea in sala de judecata.
La randul sau, Cozmin Gusa a declarat ca a avut o singura intalnire cu Ludovic Orban, intr-un salon al hotelului Phoenicia din Bucuresti, unde erau prezente mai multe persoane, printre care si realizatorul Rares Bogdan.
'Continutul discutiilor a fost legat de colaborarea intre echipa de campanie a lui Orban si Realitatea, care cuprinde televiziunea si site-urile de stiri ale statiei, respectiv realitatea.net si voxpublica. Cea mai mare parte a discutiilor a fost legata de strategia candidaturii domnului Orban. De asemenea, Orban ne-a informat ca are de gand sa-si ia un consultant pe partea de relatii cu mass-media, lucru pe care noi l-am sfatuit sa nu il faca, in ciuda relatiei apropiate pe care noi o aveam cu acel consultant. Nu prezenta siguranta (...) Eu mi-am exprimat opinia inainte de acea intalnire ca Ludovic Orban avea sanse reduse sa castige alegerile locale. Motivul era lipsa de sustinere din partea celor doi copresedinti ai PNL, Vasile Blaga si Alina Gorghiu. Inainte cu doua saptamani am avut o intalnire cu Vasile Blaga, secondat de seful de campanie al liberalilor, Ilie Bolojan. De fapt, ultimul a participat prin telefon, pe speaker. Am stabilit atunci ca detaliile colaborarii intre Realitatea Media si PNL vor fi discutate de Ilie Bolojan cu persoana care ar fi urmat sa o desemnez eu de la Realitatea TV. Nu am discutat despre sume de bani cu Ludovic Orban', a afirmat Cozmin Gusa in fata magistratilor.
La iesirea din sediul instantei, Cozmin Gusa a declarat ca acest proces este 'un simulacru', iar lui Orban 'i-a fost retezata sansa de a candida'. De asemenea, el a spus ca exista o 'prigoana la adresa credibilitatii mass-media', acesta lucru fiind evident in 'tararea' numelor posturilor Realitatea TV si B1 Tv in dosarul lui Orban.
Procesul se afla in faza de apel, dupa ce Ludovic Orban a fost achitat in prima instanta, pe 31 ianuarie, pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite.
Potrivit DNA, pe 1 martie 2016 Orban l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, solicitandu-i sprijin financiar pentru campania electorala la alegerile locale din vara anului trecut, in care acesta fusese nominalizat de PNL sa candideze la functia de primar al municipiului Bucuresti.
Procurorii sustin ca, in martie 2016, Urdareanu s-a intalnit cu Orban la domiciliul celui dintai, ocazie cu care liderul PNL i-a comunicat ca are nevoie de 50.000 de euro in numerar, pentru a-i folosi in vederea promovarii imaginii sale drept candidat la Primaria Capitalei, iar banii erau ceruti in numerar 'tocmai fiindca erau... pentru posturi TV'.
'Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri ca el pretinde putin, ca nu mai e cum era pe vremuri. (...) Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri sa se gandeasca daca poate sa dea banii: 'te gandesti daca poti sau imi dai un sut in fund'. Ludovic Orban i-a spus ca nu vrea nimic de la partid', se arata in rechizitoriul DNA.
Pe 20 martie 2016, cu ocazia unei noi intrevederi, Orban i-ar fi pretins lui Urdareanu suma de 50.000 euro in numerar, aratand ca are un buget de campanie limitat si ca doreste 'sa aiba canale deschise' pe anumite posturi de televiziune, au sustinut procurorii.
Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
Proiect finantat de Uniunea Europeana | |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 16 ani 4 luni
- 16 ani
- 15 ani 7 luni
- 11 ani 11 luni
- 11 ani 9 luni
- 4542 zile
- 4345 zile
- 4011 zile
- 3925 zile
- 3925 zile
- 7863 zile
- 4536 zile
- 6102 zile
- 6677 zile
- 4089 zile
- 3941 zile
- 6528 zile
- 5881 zile
- 6486 zile
- 3983 zile
- 4548 zile
- 6221 zile
- 7055 zile
- 5625 zile
- 5552 zile
- 6607 zile
- 6580 zile
- 3637 zile
- 4788 zile
- 6581 zile
- 4040 zile
- 3856 zile
- 4850 zile
- 5654 zile
- 5668 zile
- 6488 zile
- 5649 zile
- 3933 zile
- 3900 zile
- 4773 zile
- 6291 zile
- 4813 zile
- 6074 zile
- 4366 zile
- 6420 zile
- 4927 zile
- 3863 zile
- 4086 zile
- 5198 zile
- 3876 zile
- 4122 zile
- 6938 zile
- 5846 zile
- 5135 zile