Un avocat si un executor judecatoresc, cercetati de DNA intr-un dosar cu peste 1.000 de executari silite frauduloase

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 10 noiembrie 2017, 18:01 Dosare Anticoruptie


DNA
Foto: AGERPRES
Un avocat şi un judecător executoresc din judeţul Teleorman sunt suspectaţi într-un dosar cu peste o mie de executări silite frauduloase, instrumentat de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), scrie News.ro. În timp ce executorul judecătoresc a fost reţinut, avocatul este cercetat sub control judiciar. DNA îi acuză că au ajutat un om de afaceri care oferea bunuri cu vânzarea în rate să falsifice dosarele unor datornici şi să-I execute silit, oamenii ajungând să plătească şi de cinci ori mai mult faţă de cât datorau.

Procurorii DNA au dispus urmărirea penală şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Lazăr Petrişor, reprezentant legal al Întreprinderii Individuale Lazăr Petrişor pentru constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri,  stabilirea cu rea-credinţă a impozitelor şi spălare de bani.

De asemenea, au fost reţinuţi Nistor Vasile, executor judecătoresc din Zimnicea, judeţul Teleorman, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat,  abuz în serviciu, şi Curt Bogdan - Constantin pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.

Totodată, procurorii anticorupţie au mai dispus cercetarea penală şi control judiciar pentru 60 de zile faţă de Cucurezeanu Florin, avocat în cadrul Baroului Teleorman, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în înscrisuri în formă continuată.

În rechizitoriu, procurorii arată că, începând din anul 2005, Lazăr Petrişor a iniţiat şi dezvoltat o afacere prin care vindea diverse produse nealimentare, electronice şi electrocasnice cu plata în rate.

”De la bun început, inculpatul a stabilit ca grupuri ţintă pensionarii şi bugetarii – persoane care prezentau bonitate şi a conceput un model de contract cu plata în rate, în care a inserat o clauză severă de penalităţi cu scopul declarat să „sperie” rău-platnicii. Mai mult, în documentul respectiv nu s-a menţionat vreun cont în care să se facă plata ratelor, indicându-se o singură modalitate de plată şi anume, pe bază de bon fiscal şi chitanţă nefiscală, la unul dintre punctele de lucru sau sediul I.I. Lazăr Petrişor din comuna Pietroşani, judeţul Teleorman”, anunţă DNA.

Deoarece multe contracte nu au fost onorate de cei care achiziţionaseră diverse bunuri, Lazăr Petrişor a apelat la avocatul Cucurezeanu Florin care îi era consătean, pentru asigurarea reprezentării judiciare.

În perioada 2010 – 2015, Lazăr Petrişor a acţionat în judecată 5.000 persoane care nu achitaseră bunurile cumpărate.
”Ca element comun, a rezultat că acesta îi obliga să plătească, pe lângă datorii şi penalităţi drastice, chiar şi 2,2 % din valoarea restantă pe zi de întârziere. Prin urmare, datornicul era nevoit să plătească în final sume de cinci ori mai mari”, mai spun procurorii.

Hotărârile judecătoreşti pronunţate de Judecătoria Zimnicea au rămas definitive întrucât Cucurezeanu Florin şi Lazăr Petrişor le promiteau datornicilor rezolvarea amiabilă a situaţiilor, iar oamenii nu au atacat în instanţă sentinţele judecătoreşti pronunţate, uneori chiar şi fără ştirea lor.

”Au fost identificate cazuri în care datornicii au reclamat că au aflat despre acţiunile de chemare în judecată abia când au fost executaţi silit şi au contestat semnăturile de pe confirmările de primire a actelor de procedură, inclusiv a comunicărilor hotărârilor judecătoreşti”, mai spun procurorii.

Potrivit acestora, unele persoane nu încheiaseră cu Lazăr Petrişor niciun fel de contracte de vânzare - cumpărare bunuri, acesta din urmă depunând la instanţă documente falsificate chiar de el.

”În acest context, în perioada 2011 - 2014, inculpatul Lazăr Petrişor împreună cu executorul judecătoresc Nistor Vasile şi avocatul Cucurezeanu Florin, a constituit un grup infracţional organizat, mascat de exercitarea activităţilor specifice ocupaţiei fiecăruia şi, în virtutea punerii în executare a hotărârilor judecătoreşti emise de Judecătoria Zimnicea, pe baza cărora s-au constituit un număr de 1.206 dosare de executare silită, au acţionat cu rea-credinţă în scopul însuşirii de bani sau bunuri (în special bunuri imobile”, arată DNA.

În instanţă, Lazăr petrişor era reprezentat de Cucurezeanu Florin care a emis chitanţe în valoare totală de 346.988 lei, reprezentând ”onorariu de avocat”, de regulă peste 10% din valoarea creanţei de recuperat, fără a încasa efectiv sumele menţionate la data emiterii acestora.

Potrivit DNA, în cazul a zece dintre dosare, în perioada 06.01.2012 – 30.01.2014, cu ajutorul executorului Nistor Vasile au fost simulate licitaţii în urma cărora imobilele aparţinând celor 10 datornici, dar şi altor persoane terţe, au fost adjudecate în favoarea Întreprinderii Individuale Lazăr Petrişor.

"În unele situaţii, bunurile imobile au fost adjudecate de Curt Bogdan Constantin, unul din interpuşii lui Lazăr Petrişor, tot în favoarea întreprinderii individuale. Simularea licitaţiilor a fost înlesnită prin aceea că Lazăr Petrişor a pus la dispoziţia executorului judecătoresc persoane obediente, folosite în calitate de martori, licitatori sau adjudecatari. În aceste condiţii, a fost posibilă adjudecarea imobilelor la preţuri modice, sub valoare minimă impusă de lege (creditorul nu putea adjudeca sub 75 % din valoarea stabilită de expertul evaluator) ori în condiţiile în care, fiind bunuri comune/devălmăşie, nu puteau fi scoase la licitaţie", mai arată DNA.

Vineri, suspecţii sunt prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile faţă de Lazăr Petrişor şi cu propunere de arest la domiciliu faţă de Nistor Vasile şi Curt Bogdan-Constantin.

DNA anunţă că desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2255 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  aha (Vineri, 10 noiembrie 2017, 18:09)

  bobyff [utilizator]

  cam asta se intampla in mafia executarilor imobiliare
 • +4 (4 voturi)    
  Gainari (Vineri, 10 noiembrie 2017, 18:49)

  rutger [utilizator]

  di tiliorman, doar au avut de la cine sa invete !! Oare au cotizat la shefu' si la partid ?? Ca, daca NU, sa-i manance ocna, mama lor de hoti !!

  P.S. Le promitem o intalnire de lunga durata cu shefu', la racorica !!
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 noiembrie 2017, 18:50)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Va dati seama pe cati au nenorocit astia ??? (Vineri, 10 noiembrie 2017, 21:21)

  cartofil [utilizator]

  Oameni simpli, cu venituri mici, care nu se pot apara. E o adevarata drama pentru un om sarac sa fie executat si sa-i distruga existenta familiala niste derbedei. Si asta este numai varful aisbergului. Va dati seama ce se intampla in fiecare judet, unde exista grupari criminale formate din executari, camatari si judecatori. Absolut peste tot. Sunt mai putin vizibili, se feresc de excese, dar ei exista si nenorocesc oameni - aparent legal.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by