Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Un primar din judetul Vrancea, arestat pentru abuz in serviciu, fals in declaratii si fals intelectual

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 2 noiembrie 2017, 23:52 Dosare Anticoruptie


Primarul comunei vrancene Cimpuri, Costel Mateiu, a fost arestat preventiv, joi seara, pentru abuz in serviciu, fals in declaratii si fals intelectual. El este acuzat ca ar fi incercat sa scape de o amenda firma administrata de catre concubina sa si a declarat in fata reprezentantilor Inspectoratului Teritorial de Munca Vrancea ca cinci angajati fara forme legale depistati la firma respectiva lucrau, de fapt, la primarie. Unitatea Administrativ Teritoriala a fost amendata cu 40.000 de lei, desi vina nu-i apartinea.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Vrancea, Costel Mateiu este cercetat pentru abuz in serviciu, fals intelectual si fals in declaratii, el fiind arestat pentru 30 de zile.

In acelasi dosar mai sunt cercetati viceprimarul comunei, Ion Vlad, acuzat de abuz in serviciu si fals intelectual, dar si concubina primarului, Irina Elena Filip, in calitate de administrator al unei societati comerciale,  SC Nemiforest SRL. Ea este acuzata de fals in declaratii. 

Procurorii au stabilit ca, la un control efectuat de Inspectoratul Teritorial de Munca la SC Nemiforest SRL, societate care are ca obiect de activitate principal exploatarea si comercializarea materialului lemnos in forma bruta, au fost gasiti cinci angajati fara contracte de munca.  

"Din probatoriul administrat a reiesit ca, primarul comunei Cimpuri, inculpatul Mateiu Costel, se comporta ca un administrator de fapt al societatii comerciale S.C. NEMIFOREST S.R.L. Cimpuri, al carei administrator de drept este concubina sa inculpata Filip Irina Elena si ca acesta s-a prezentat la sediul ITM Vrancea, ocazie cu care a declarat in fals faptul ca cele 5 persoane, descoperite la data controlului, ar fi lucrat fara forme legale la Primaria Cimpuri si nu la SC NEMIFOREST SRL, asumandu-si in totalitate, in numele primariei, consecintele nerespectarii dispozitiilor legale privind  munca", precizeaza procurorii.

In urma declaratiilor primarului, ITM Vrancea a aplicat Primariei Cimpuri o amenda de 40.000 de lei, "raspunderea legala fiind transferata in sarcina UAT Cimpuri".

"Faptele primarului au produs o vatamare drepturilor si intereselor legitime ale Primariei Cimpuri,  care are garantat prin lege dreptul de a nu fi trasa la raspundere  contraventionala pentru o fapta pe care nu a savarsit-o,  si, totodata, a produs un folos necuvenit pentru SC Nemiforest SRL, in cuantum de 40.000 lei, echivalentul amenzii care a fost aplicata Primariei Cimpuri", mai spun procurorii.

Acestia anunta ca, in urma unor perchezitii care au avut loc in 1 noiembrie la sediul Primariei Cimpuri, s-a constatat ca primarul si viceprimarul Vlad Ion si-au incalcat atributiile de serviciu, intocmind si semnand in fals documente prin care atesta prestarea muncii in folosul comunitatii, de catre un numar de opt persoane, acte pe care le-au comunicat Judecatoriei Panciu.

"In realitate, niciuna dintre aceste persoane nu a executat obligatia, desi, conform legii, in cazul in care contravenientul, cu rea vointa, nu se prezinta la primar pentru luarea in evidenta si executarea sanctiunii contraventionale, la sesizarea primarului sau a  unitatii de politie,  judecatoria  poate inlocui aceasta sanctiune cu sanctiunea amenzii", precizeaza procurorii.

Acestia afirma ca astfel, cei doi alesi locali au prejudiciat Primaria care avea dreptul de a incasa sumele stabilite ca amenzi contraventionale pentru persoanele respective.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























400 vizualizari

Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by