- Hotnews.ro a aratat, intr-un articol publicat in luna iunie, traseul insulei Belina si al bratului Pavel din proprietatea statului in proprietatea unor firme: Apele Romane - Consiliul Judetean Teleorman - firma Teldrum - firma Trident 51 SRL (controlata in prezent de Stefan Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea) - si din nou Teldrum.
DNA ii urmareste penal in acest dosar pe:
SEVIL SHHAIDEH, la data faptelor secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (M.D.R.A.P.), pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit
IONELA STOIAN ( fosta VASILE), director in cadrul M.D.R.A.P, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit
MARIANA SANDA GHEORGHIU, asistent registrator principal in cadrul Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
RODICA GUSA, asistent-registrator in cadrul Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria, cu intentie pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
ALEXANDRINA ANDUTA DIACONU, registrator-sef in cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Teleorman, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
In acelasi dosar,"in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie - doamna Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de ROVANA PLUMB, deputat in Parlamentul Romaniei, fost ministru al Mediului si Schimbarilor Climatice, in legatura cu savarsirea complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in exercitarea functiei ministeriale", arata DNA.
In comunicatul DNA se precizeaza ca "efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie."
Ce spune ordonanta intocmita de procurorii DNA:
"In anul 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private.
Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013 act cu caracter individual si HG 858/2013 act cu caracter normativ, acte prin care au fost incalcate prevederi din:
- Constitutiei Romaniei,
- Legea apelor 107/1996,
- Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publica,
- O.U.G. 107/2002 privind infiintarea Administratiei Nationale "Apele Romane"
- Legea 115/1999 a responsabilitatii ministeriale
- Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa.
Prin aceste fapte a fost prejudiciat patrimoniul statului si au fost vatamate interesele Administratiei Nationale "Apele Romane".
Totodata, au fost efectuate notari in cartile funciare ale celor doua imobile (insula Belina si bratul Pavel) cu incalcarea dispozitiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de inchiriere si pentru a facilita adoptarea hotararilor de guvern mentionate.
In sustinerea acestor demersuri, persoane cu functii de decizie din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, precum si din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administratia Nationala "Apele Romane" si Consiliul Judetean Teleorman au servit intereselor unei societati particulare, incalcand dispozitii prevazute in mai multe legi.
Concret, fiind situate in albia minora a Dunarii, Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii si al Constitutiei, prin urmare nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege.
Sub pretextul realizarii Complexului turistic, sportiv si de agrement "Dunare-Belina-Seaca", la data de 26 iulie 2013, Consiliul Judetean Teleorman a inaintat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (M.D.R.A.P), o nota de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publica a statului si din administrarea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice - Administratia Nationala "APELE ROMANE", in proprietatea publica a judetului Teleorman si administrarea Consiliului judetean Teleorman.
La primul proiect de hotarare de guvern, doua ministere implicate in avizare, Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor Publice au atras atentia ca scoaterea din domeniul public al statului si din administrarea "Apelor Romane" a celor doua obiective nu poate fi facuta decat prin lege, nu prin hotarare de guvern.
In aceste conditii, a aparut necesitatea unui demers menit sa creeze aparenta ca Insula Belina si Bratul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care apartin domeniului public al statului aflate in administrarea "Apelor Romane", astfel incat transferul dreptului de proprietate sa se poata realiza prin hotarare de guvern.
Astfel, in sedinta de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificatie ale Insulei Belina si Bratului Pavel, in sensul ca, pe hartie, se elimina apartenenta acestora la bazinul hidrografic al Dunarii, creand aparenta ca trecerea lor in proprietatea si administrarea Consiliului Judetean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibila doar printr-o hotarare de guvern.
Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abatut de la prescriptiile normelor legislative, inclusiv prin aceea ca proiectul de hotarare nu a avut, la momentul adoptarii, avizele Ministerului Justitiei si al Ministerului Finantelor Publice.
Din probele administrate, a rezultat banuiala rezonabila ca numita Rovana Plumb, in calitate de ministru al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, cu intentie, a initiat si promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu incalcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de acte normative.
La data de 27 noiembrie 2013, deoarece aparent impedimentele fusesera inlaturate, s-a adoptat H.G. 943/2013 prin care Insula Belina si Bratul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului si din administrarea Administratiei Nationale "APELE ROMANE", in domeniul public al judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman.
Prin modalitatea de adoptare a acestei hotarari de guvern au fost incalcate prevederile Constitutiei Romaniei, cele ale Legii organice 213/1998, ale Legii 107/1996 si cu O.U.G. 107/2002, avand in vedere ca insula Belina si Bratul Pavel fac parte din albia minora a Dunarii, astfel incat nu puteau constitui obiect al unui transfer de proprietate publica. De asemenea, au fost incalcate o serie de dispozitii ce reglementeaza normele de tehnica legislativa, aspect semnalat in repetate randuri de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei, in perioada premergatoare adoptarii hotararii.
Adoptarea hotararii de guvern a fost posibila in conditiile in care, in calitate de secretar de stat in cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh si-a insusit in totalitate continutul notei de fundamentare si a proiectului de hotarare de guvern, a initiat si a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfintea transmiterea unor parti din imobilele Insula Belina si Bratul Pavel, cu incalcarea flagranta a dispozitiilor legale care reglementeaza normele de tehnica legislativa ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat in repetate randuri de catre Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei.
La randul sau, suspecta Ionela Vasile Stoian, in calitate de director la M.D.R.A.P. -Directia Juridica, Relatia cu Parlamentul si Relatii Internationale, a sprijinit demersurile nelegale prin aceea ca nu a intocmit note referitoare la observatiile pe care le-au facut cele doua ministere avizatoare (ministerul Justitiei si cel al Finantelor Publice), nu a respectat reglementarile privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentari false M.F.P. si M.J. referitor la contactele de inchiriere deja existente.
De mentionat ca, anterior acestor demersuri, suprafete din Insula Belina si Bratul Pavel fusesera inchiriate prin contracte unei firme private.
Pentru a nu atrage atentia administratiei publice centrale cu privire la existenta unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina si bratul Pavel, s-a dorit obtinerea unor extrase de carte funciara curate, in care sa nu apara contractele de inchiriere avand ca parti Administratia Apele Romane si aceasta societate comerciala.
Astfel, sub pretextul indreptarii unei erori materiale, suspectele Gheorghiu Mariana Sanda cu complicitatea suspectelor Gusa Rodica si Diaconu Alexandrina Anduta, in calitate de registratori, cu incalcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul civil, au actionat astfel incat sa fie radiate notarile privind incheierea contractelor de inchiriere cu acea firma privata.
Faptele descrise mai sus au determinat obtinerea unui avantaj patrimonial de catre Consiliul Judetean Teleorman, respectiv dreptul de proprietate si dreptul de administrare asupra unei parti din Insula Belina si Bratul Pavel.
Totodata a fost cauzat un prejudiciu statului roman, precum si o vatamare a drepturilor si intereselor legitime ale A.N.A.R. prin lipsirea de dreptul de administrare asupra celor doua bunuri.
Un aspect relevant este ca, prin forma finala a HG 943/2013 se renunta la exprimarea "pentru realizarea Complexului, turistic, sportiv si de agrement "Dunare-Belina-Seaca", ceea ce reprezenta motivul initial invocat pentru trecerea catre Consiliul Judetean Teleorman a celor 2 obiective.
Apare in schimb o sintagma mai generala si anume "in vederea reabilitarii si valorificarii cadrului natural al zonei Dunarii - Belina -Bratul Pavel".
Din probele administrate, a rezultat banuiala rezonabila ca numita Rovana Plumb, in calitate de ministru al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, cu intentie a ajutat la savarsirea faptei penale retinute in sarcina suspectei Sevil Shhaideh, respectiv a initiat si promovat H.G. 858/2013 in decurs de 17 ore, in perioada 5.11.2013 - 6.11.2013, cu incalcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de acte normative. Prin efectele acestei hotarari de guvern s-a urmarit crearea unei aparente de legalitate a trecerii Insulei Belina si a Bratului Pavel, prin proiectul de hotarare de guvern ce va purta nr. 943/2013, contrar aspectelor semnalate in repetate randuri de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei cu privire la forta juridica a actului normativ."
- Traseul lacului Belina si al Bratului Pavel
Guvernul si-a motivat transferul prin dorinta CJ Teleorman de a dezvolta turistic zona, prin constructia unui complex turistic si sportiv, cu hotel, bazine de inot si pensiuni, o tabara cu plaja. Cel putin asa scrie in nota de fundamentare a HG 943/2013, asumata chiar de Liviu Dragnea - pe atunci vicepremier.
Pe data de 16 ianuarie 2014, CJ Teleorman si Teldrum semneaza noile contracte de inchiriere. Compania condusa de fostii colegi de facultate ai lui Liviu Dragnea ajunge astfel sa administreze Lacul Belina si Bratul Pavel, proaspat trecute in ograda judetului. Mentionam ca Tel Drum avea deja suprafete de teren inchiriate aici inca din 2011.
In mod ciudat, peste numai doua luni, in martie 2014, Tel Drum solicita Consiliului Judetean dreptul de a cesiona aceste terenuri. Consiliul Judetean, condus la acea vreme de Adrian Gadea, supune solicitarea Teldrum la vot in sedinta din 27 martie. Un consilier judetean ii atrage atentia: "Noua nu ne este clar, un vot al nostru poate sa insemne peste ani o dare cu subsemnatul, o responsabilitate materiala."
Aici apare marele mister: cui i-a cesionat Tel Drum micul paradis de langa Dunare? Vezi Misterul din afacerea Belina
La o luna de zile dupa ce HotNews.ro trimite o cerere extinsa de informatii in baza legii 544, in care solicitam contracte de incheriere, concesiune, expunere de motive, rapoarte de expertiza, acte aditionale etc, Consiliul Judetean Teleorman raspunde pe data de 9 iunie si transmite toate aceste documente in copie.
Unul din documente este contractul de cesiune incheiat pe 8 aprilie 2014 intre Tel Drum si firma Trident 51 SRL, care astazi il are ca actionar cu 90% pe Stefan Valentin Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea. La data incheierii contractului de concesiune cu Teldrum, fiul lui Dragnea nu figura inca actionar in Trident 51 SRL.
Stefan Valentin Dragnea a devenit actionar majoritar abia trei ani mai tarziu, in martie 2017.
Suprinzator, pe 1 februarie 2017, atunci cand izbucneau protestele publice impotriva lui Liviu Dragnea si a OUG 13, Trident 51 SRL notifica Consiliul Judetean Teleorman ca inceteaza contractul de cesiune cu Tel Drum. In consecinta, Tel Drum revine ca aministrator al domeniului folosit de Liviu Dragnea.
In rezumat, Guvernul Ponta, cu semnatura lui Dragnea, trece in noiembrie 2013 lacul Belina de la Apele Romane la CJ Teleorman, de aici lacul ajunge in inchiriere la Tel Drum (firma fostilor colegi ai lui Dragnea) iar dupa doar trei luni lacul este concesionat firmei Trident 51 SRL, care la randul ei intra mai tarziu in proprietatea lui Valentin Stefan Dragnea, fiul sefului PSD.
Citeste aici alte articole despre Belina:
E bine stiut ca Haita A3 dirijeaza totul in Romania si ca nimeni nu poate rezista la putere fara sprijinul mediatic al haitei de manipulatori de la A3, condusa de masculul Alfa zis si "Fabulosul", ca la el toate sunt fabuloase.
De ce? Nu conteaza ca esti un partid de hoti dovediti...nu...Conteaza ce zice tembeliziunea....
De ce?!..pentru ca "noi" nu investim in educatie si sanatate...
Intr-o tara in care violul in grup are "scuze", in care copiii (cu 3 de "i" sesizati da?) de 2 ani sunt maltratati, in care un parlamentar se crede Rocky...la ce va asteptati?!
Romanii inca nu au invatat ca parlamentarele sunt mai importante decat prezidentiala...
Tot pe sistemul cu "tatuca"..."il votam pe ala, ala sa rezolve totu'"...
Din nefericire nu suntem republica prezidentiala...
Ce sa facem la noi lucrul bine facut este de la stat la privat si fara respectarea legilor.
Fanariotii astia din PSD fura ca pe vremea otomanilor fara frica de justitie.Au judecatorii in buzunar.Scapa toti cum a scapat si mazare cu suspenadre si ramane si cu ce a furat ca Cocos sau tenismenul ala
de Pentagon.Trebuie eradicati ca sobolanii!
un om asa cinstit si toata lumea-i arunca in carca tot felul de tel drumuri, lacuri Belina si cine mai stie ce.
el, craisorul baltilor, care pentru poporul roman e in stare sa se sacrifice pe altarul borcanului cu miere si al vadrei de lapte curgande, promise noua, nerecunoscatorilor.
asta este realitatea cu care ne confruntam, prea multe probleme penale, prea putini procurori/politisti capabili si un sistem care nu permite prioritizarea in functie de pericolul social potential.
Ma duc sa ma clatesc cu niste apa distilata, sa nu-mi ramana ganduri bune despre hamster prin scizuri.
PPS. Singura care va scapa este Rovana Plumb pt ca, din pacate, Camera Deputatilor nu ii va ridica imunitatea parlamentara !
La aceste Cutremur...Hamsterul ramane si fara dintii cariati !
PS. Cat o priveste pe Rovana Plumb, fara suparare, dar in dosarul Belina, ea este o cantitate, neglijabila, o pierdere "colaterala" pt DNA.
si aia cu binomul
si aia cu soros
toate sunt mult prea fumate
Actiunea de azi nu va duce nicaieri iar DNA stie acest lucru. Este aceeasi situatie ca in cazul anchetei OUG 13 (lipsesc semnaturi, ministri care se impotrivesc), dar CCR a fost cat se poate de clara - Guvernul are dreptul de a da orice hotarare doreste, nimeni nu are voie sa interfereze cu actul decizional, sa-l puna sub semnul intrebarii sau sa-l ancheteze.
Este doar o mica hartuiala, SRI si DNA isi arata un pic muschii, ii da un avertisment: "vezi ca la nevoie iti tocam locotenentii (cu chestii grave, pe care noi le stim, nu mizilicuri ca asta) si apoi pe tine".
ce ciudat ca incercam sa bagatelizam niste lucruri :)
cui foloseste asta?
PS; ce amuzant sa vorbesti de securisti cand aplici metode securistoide ! hai ca a fost gluma serii!
asta ca nu cumva sa puneti botul la spusele maimutoiului.
Apoi va urma o lunga perioada, 20-30 de ani, daca istoria si contextul ne va permite, in care vom scapa de "talpa coruptiei" din tara asta, primarii, din care isi trage seva tot sistemul.
Bineinteles, in toata perioada asta, democratia, asa cum o stim, va lua o pauza, pentru ca repet, asa cum e acum pur si simplu nu produce decat hotie si inapoiere.
Ramane ca fortele, straine probabil, care vor o democratie veritabila aici, sa scape de actuala "democratie" intr-o forma... democratica.
Parte din democratie este separatia puterilor in stat, asa ca tot la DNA si justitie e mingea acum fiindca de la votul populatiei nu ne putem astepta la nimic.
Multumesc
2. Vrem proceduri de urmarire penala a parlamentarilor corupti simplificate si marirea pedepselor;
3. vrem pensii pe principiul contributivitatii, doar asa se incurajaza munca si nu hotia.
2. Vrem proceduri de urmarire penala a parlamentarilor corupti simplificate si marirea pedepselor;
3. vrem pensii pe principiul contributivitatii, doar asa se incurajaza munca si nu hotia.