Instanta suprema reia de la zero procesul in care Tariceanu este judecat pentru marturie mincinoasa, dupa ce presedintele de complet a fost schimbat

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 5 septembrie 2017, 9:00 Dosare Anticoruptie


Calin Popescu Tariceanu
Foto: Agerpres
Instanta suprema a amanat, pentru 3 octombrie, procesul in care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, este judecat pentru marturie mincionoasa, in conditiile in care presedintele Completului de judecata nu se va mai ocupa in dosar intrucat, cel mai probabil, se va pensiona, astfel incat noul presedinte a decis readministrarea probelor, invocand o decizie CEDO, anunta news.ro.

Noul presedinte de complet, Constantin Epure, a anuntat la termenul de marti ca judecatoarea Anamaria Dascalu nu va mai face parte din acest complet si ca, in aceste conditii, se impune readministrarea probelor. Epure a dat cuvantul procurorului, care a cerut administrarea tuturor probelor din rechizitoriu.

Avocatul lui Tariceanu - care nu s-a prezentat la proces - a aratat ca se opune audierii in sedinta publica a inregistrarilor din dosar pe motiv ca nu au fost contestate si ca nu sunt relevante pentru cauza. "Suntem de acord cu audierea celor 18 martori, dar ne opunem audierii publice a interceptarilor din dosar. Clientul meu nu a negat nicio secunda existenta si autenticitatea acestora, astfel ca din punctul de vedere al clientului meu ascultarea lor publica este nerelevana", a sustinut aparatorul.

Instanta a ramas in pronuntare pe aceste aspecte si a stabilit ca procesul sa fie reluat in 3 octombrie, cu audierea lui Calin Popescu Tariceanu, care are termen in cunostinta.         

In acest dosar, pana acum a fost audiat Tariceanu, ca inculpat, in timp ce Serban Mihailescu a dat o declaratie de martor in urma careia procurorii s-au autosesizat pentru marturie mincinoasa dupa ce acesta si-a schimbat depozitia data in timpul urmaririi penale.      

In iunie 2016, plenul CSM  a aprobat cererea judecatoarei Ana Maria Dascalu de mentinere in functie peste varsta de pensionare. Potrivit legii, magistratii peste 65 de ani care vor sa ramana in activitate, trebuie sa ceara anual Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pastrarea in functie peste varsta de pensionare.
Cel mai probabil, Dascalu nu va mai solicita CSM mentinerea in functie si se va pensiona.

Tot la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de la ora 15.00 are loc un nou termen in procesul in care liderul PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, alaturi de fosta sa sotie si de fosti angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman.

Procesul in care Calin Popescu Tariceanu este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului a inceput in 14 martie la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce, pe 10 februarie, instanta a decis ca procesul poate incepe pe fond, respingand definitiv cererile si exceptiile formulate de presedintele Senatului.

Dosarul a fost trimis instantei in 6 iulie 2016, de catre procurorii DNA Brasov, care il acuza pe Calin Popescu Tariceanu ca a mintit in declaratiile date ca martor in dosarul retrocedarii unei suprafete din Padurea Snagov si a fermei Baneasa, in care sunt judecati printul Paul, Remus Truica, Tal Silberstein si Dan Andronic.

Alaturi de presedintele Senatului a fost trimis in judecata si Dorin Marian, fost sef al Administratiei Prezidentiale a Romaniei in anul 2000, acesta fiind acuzat tot de marturie mincinoasa.

Potrivit DNA, in 15 aprilie 2016, in cadrul anchetei privind retrocedarea unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa, Calin Popescu Tariceanu, in declaratia luata sub juramant, "a facut afirmatii necorespunzatoare adevarului cu privire la aspecte esentiale ale cauzei asupra carora a fost intrebat si nu a spus tot ce stie in legatura cu imprejurari esentiale, urmarind prin aceasta ingreunarea tragerii la raspundere penala a mai multor inculpati din dosar". Astfel, presedintele Senatului este acuzat ca a mentionat in mod nereal ca nu a avut cunostinta despre retrocedarea catre Paul Philippe Al Romaniei a unor suprafete de teren in Baneasa (fosta ferma regala) si Snagov (trunchiul de padure Fundul Sacului) si nici despre implicarea israelienilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi si a altor persoane in procedurile de retrocedare. De asemenea, sustin procurorii DNA, presedintele Senatului a facut declaratii mincinoase si nu a spus tot ce stie in legatura cu relatia avuta cu Tal Silberstein, Dan Andronic si Remus Truica, si nu a spus nimic despre intalnirile si discutiile purtate cu Truica referitor la taxele notariale privind tranzactionarea terenurilor din Snagov si modalitatea de dobandire si valorificare a bunurilor revendicate.

Presedintele Senatului a fost audiat in acest dosar in 11 aprilie, cand le-a spus magistratilor instantei supreme ca a incetat relatiile de consultanta politica cu Tal Silberstein si Dan Andronic in 2008, cand acestia au inceput sa il consilieze pe Traian Basescu, dar s-au mai intalnit intre 2008 si 2014, doar pentru a discuta politica.

Tariceanu a spus ca nu a mintit cand a spus ca nu a vorbit cu Remus Truica despre tranzactionarea terenurilor Fermei Baneasa si a Padurii Snagov, iar printul Paul probabil ca i-a facut plangere penala pentru ca l-a considerat potrivnic actiunilor sale si dupa ce aflase ca foloseste in public fata de el epitetul "bastard¬.

In 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truica, Printul Paul si alte 20 de persoane, intre care Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz Agavi Moshe, Marius Marcovici si jurnalistul Dan Andronic, au fost trimisi in judecata in dosarul retrocedarii ilegale a fermei Baneasa si a 47 de hectare din Padurea Snagov.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4396 vizualizari

  • +15 (15 voturi)    
    Motocicleanul se infoaie (Marţi, 5 septembrie 2017, 9:09)

    un domn [utilizator]

    Cand este oportuna o scarpinare masiva a acestuia?
    • +7 (7 voturi)    
      rock (Marţi, 5 septembrie 2017, 12:32)

      TLiviu [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      banui ca noul judecator are vreo 18 ani si e sanatos ca pana se termina procesul il apuca pensionarea ....si e doar un proces de marturie mincionoasa . Ce se va intampla cand Tariceanu va fi acuzat de coruptie pentru milonul luat spaga de la SOV?
      si uite asa se dicrediteaza idea de justitie ...inca o data,de vina-i CEDO.
  • +19 (19 voturi)    
    Hai ca scapa... (Marţi, 5 septembrie 2017, 9:14)

    TheBlizzard [utilizator]

    Justitia deja aproape subordonata pe linie politica. In ce tara de rahat m-a "scapat" barza.....
  • +17 (17 voturi)    
    E unul din tertipurile de prelungire până se presc (Marţi, 5 septembrie 2017, 9:15)

    nick24 [utilizator]

    sau face omul 80 de ani și nu suportă închisoarea.
    Oricum cărțile le are pregătite deja.
    • +7 (7 voturi)    
      Stai lin ... (Marţi, 5 septembrie 2017, 10:54)

      si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui nick24

      Sufletul lui de demon din stepele ma-sii Ru$$ia are lejer 8,000 de ani ...
  • +14 (14 voturi)    
    Cu procedura de la ICCJ (Marţi, 5 septembrie 2017, 9:23)

    Grasul [utilizator]

    Procesul lui Tariceanu mai poate dura 10 ani!
    Oricat s-ar stradui Procurorii cand dosarul ajunge la Judecatori sunt sanse mari sa dureze 10 ani procesul iar in final inculpatii sunt condamnati cu suspendare ori in cazul condamnarii cu executare dupa 2-3 ani scapa cu averea intacta!
    • 0 (4 voturi)    
      care procedura ? (Marţi, 5 septembrie 2017, 11:22)

      sareta [utilizator] i-a raspuns lui Grasul

      Pai procedura de care vorbesti,ca de alfel si Legile astea strambe ,nu-s facute tocmai de lepadaturile penale ? De ce ar fi vinovat ICCJ ?
      • +3 (3 voturi)    
        Da (Marţi, 5 septembrie 2017, 16:45)

        tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui sareta

        Condamnarile cu suspendare pt furturi de milioane de euro cine le da, hmm ?

        In Rromanistan nu e nevoie sa platesti cu bani grei avocati, platesti 1-3 judecatori si scapi cu suspendare, ramai in continuare senator sau deputat fara nicio greata.
  • +14 (14 voturi)    
    asa... (Marţi, 5 septembrie 2017, 9:43)

    liviu_ [utilizator]

    amanati... ca sa aiba tariceanu timp sa distruga justitia!
  • +10 (10 voturi)    
    mda (Marţi, 5 septembrie 2017, 10:01)

    adrian_rolland [utilizator]

    Si asa se prescrie pedeapsa....
  • +12 (12 voturi)    
    inca 2-3 aminari din astea... (Marţi, 5 septembrie 2017, 10:07)

    IancuJianu [utilizator]

    ...si se prescrie si sperjurul, iar Motocicleanu ramine din nou "fată mare".
  • +13 (13 voturi)    
    fiind o persoana publica.. chiar ditamai publica ; (Marţi, 5 septembrie 2017, 10:18)

    averageJoe [utilizator]

    audierea inregistratilor necontestate mi se pare foarte relevanta. Nu sunt secrete de stat si le-a facut in calitate de om politic. De ce sa nu stie tot boborul ce pune la cale condugatorul ?
  • +4 (4 voturi)    
    Hobanat la greu de Sterling,greul abia incepe ! (Marţi, 5 septembrie 2017, 11:38)

    Plagarus [utilizator]

    Mosul Popescu T.cel rosu,va promova eutanasierea inainte de puscarie ?
  • +4 (4 voturi)    
    succes (Marţi, 5 septembrie 2017, 12:18)

    Ilidia [utilizator]

    Succes, Taricene, sa primesti ce meriti, adica niste ani de "odihna" fara suspendare...
  • +2 (2 voturi)    
    Epure este ori un magar, ori un idiot ! (Marţi, 5 septembrie 2017, 17:52)

    Rahan5 [utilizator]

    Si acum Romania o sa dea pensie speciala uriasa unui hot sau unui incompetent !
    ,,Dosarul a fost trimis instantei in 6 iulie 2016, de catre procurorii DNA Brasov "
    De ce s-a oferit sa preia cazul ?, avand in vedere ca vroia sa iasa la pensie peste un an.
    Pentru ca foarte probabil l-a mituit Tariceanu prin diverse parghii, prin alti politicieni ! , de aia !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by