Motivarea instantei in cazul deciziei de eliberare conditionata a lui Dumitru Nicolae "Niro": A dat dovezi temeinice de indreptare si a participat la activitati cultural-educative

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 31 august 2017, 13:09 Dosare Anticoruptie


Dumitru Nicolae "Niro"
Foto: AGERPRES
Judecatoria Sectorului 4 arata, in motivarea deciziei de eliberare conditionala a lui Dumitru Nicolae "Niro", condamnat in octombrie 2016 la 2 ani si 4 luni inchisoare in dosarul Microsoft, pentru trafic de influenta, ca omul de afaceri a avut un comportament corespunzator pe perioada detentiei, a fost recompensat de patru ori, a castigat prin munca 36 de zile si a participat la activitati culturale, potrivit News.ro. Pe 2 august, Judecatoria Sectorului 4 a admis cererea de eliberare conditionata depusa de Nicolae Dumitru, decizia nefiind insa definitiva.

Procurorii DNA se opun eliberarii lui "Niro", sustinand ca acesta nu a dat dovezi ca pedeapsa aplicata si-a atins scopul, avand in vedere numarul redus de programe sociale la care a participat. Contestatia procurorilor DNA se va judeca pe 15 septembrie la Tribunalul Ilfov.

"Instanta retine ca, in perioada executarii pedepsei, condamnatul a avut un comportament corespunzator, nefiind sanctionat disciplinar si fiind recompensat de 4 ori, din care 3 recompense privind permisiunea de iesire din penitenciar. Totodata, petentul condamnat a fost folosit la munca si a castigat astfel 36 zile, iar  in prezent executa pedeapsa in regim deschis. Petentul a participat la activitati cultural educative si se afla la prima analiza a comisiei de propuneri pentru liberarea conditionata, nefiind cunoscut cu antecedente penale. In consecinta, avand in vedere si concluziile procesului verbal intocmit de catre Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, instanta apreciaza ca petentul a dat dovezi temeinice de indreptare", se arata in motivarea deciziei de eliberare conditionata.

Instanta a mai considerat ca timpul petrecut in inchisoare de Nicolae Dumitru a fost suficient pentru reeducarea condamnatului si ca acesta si-a putut forma o atitudine corecta fata de valorile sociale, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala.

Avocatul lui Dumitru a aratat ca "Niro" a facut dovada achitarii obligatiilor civile la care a fost obligat prin hotararea de condamnare, dar si faptul ca s-a apreciat de catre Comisia de liberari din cadrul penitenciarului ca petentul poate fi liberat conditionat: "In acest sens, solicita sa se aiba in vedere ca petentul a executat fractia prevazuta de lege, a executat pedeapsa la regim semideschis si deschis, faptul ca din data de 09.05.2017, acesta lucreaza 9 ore pe zi in afara penitenciarului, intr-o sectie de producere aluminiu, are 4 recompense si trei permisii de cate o zi, nu este cunoscut cu antecedente penale, are trei copii, unul dintre acestia fiind minor, are 4-5 firme mari, contribuabile la bugetul de stat, avand peste 1000 de angajati, a sprijinit sportul de performanta, a renovat si ridicat biserici", se arata in motivarea instantei.

"Astfel, in raport de cele mentionate, dar si de faptele pentru care petentul a fost condamnat, apreciaza la acest moment ca nu exista suficiente dovezi de indreptare", se arata in motivarea Judecatoriei sector 4.

Nicolae Dumitru a afirmat in fata judecatorului ca regreta faptele savarsite si a sustinut ca de 25 de ani conduce o societate care nu are datorii la stat.

Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv, pe 3 octombrie 2016, pe omul de afaceri Nicolae Dumitru la 2 ani si 4 luni inchisoare in dosarul 'Microsoft'. In acelasi dosar au mai fost condamnati fostul ministru Gabriel Sandu - 3 ani, fostul primar Gheorghe Stefan - 6 ani, omul de afaceri Dorin Cocos - 2 ani si 4 luni.

Judecatorii au decis atunci confiscarea unor importante sume de bani de la cei patru condamnati: 9 milioane de euro de la Dorin Cocos, 2 milioane euro si un milion de dolari de la Nicolae Dumitru, 4 milioane euro de la Gheorghe Stefan si 2,1 milioane euro de la Gabriel Sandu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























881 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    propunere de oirdonanta de urgenta pentru al (Joi, 31 august 2017, 13:19)

    ty [utilizator]

    nostru guvern pus pe fapte foarte mari: pot fi eliberati conditionat doar detinutii care au achitat integral prejudiciul stabilit de instanta.

    Asa poate scapa pilonul 2
  • +1 (1 vot)    
    S-a " IEducat "dar nu a platit din ce a furat ? (Joi, 31 august 2017, 14:57)

    Plagarus [utilizator]

    Hotia este un deziderat romanesc ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by